Christoph Burgstedt/Guliver/Science Photo Library

Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.

De Mihai Ghiduc 19.10.2020

Peste 100 de companii lucrează la un vaccin care să ne scape de virusul SARS-CoV-2, însă găsirea unuia eficient nu e ușoară. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.

Producerea unui vaccin durează, în mod normal, câțiva ani, însă actuala criză de sănătate a grăbit lucrurile. Chiar și așa, nu poți sări peste toate fazele dezvoltării unuia. Însă cele mai optimiste estimări au fost depășite și primele vaccinuri au devenit disponibile spre finalul lui 2020. Peste 100 de companii din întreaga lume lucrează la un vaccin,  unele au fost deja aprobate, iar câteva zeci sunt în faze avansate ale testării. Urmărim, în acest articol, cursa pentru vaccin.

Acest articol este actualizat periodic. Cel mai recente update: 5 ianuarie. Ce e nou: 

  • Vaccinul Pfizer/BioNTech (1) a primit aprobarea OMS.
  • Vaccinul Oxford/AstraZeneca (6) e aprobat în Marea Britanie.
  • Vaccinul chinezesc de la Sinopharm (3) a fost aprobat în China.
  • Vaccinul indian de la Bharat Biotech (8) a fost aprobat în India. Un alt vaccin indian, de la Zydus Cadila (17) a trecut în faza a III-a.
  • Novavax (11) a început faza a III-a a testelor și în SUA/Mexic.
  • Kazakhstan a început faza a III-a a testelor, cu un vaccin propriu (18).
  • Am adăugat vaccinul de la Altimmune (71) și vaccinul iranian creat de Shafa Pharmed Pars (72).

De ce e important cine obține vaccinul?

Găsirea celui mai bun vaccin nu a fost singura problemă. Capacitatea de producție e la fel de importantă. E evident că nu va putea produce nimeni opt miliarde de doze dintr-o dată, deci cu cât vor exista mai multe opțiuni, cu atât campania de vaccinare se va desfășura mai repede.

Este important și numărul dozelor – e de preferat una, decât două –, mecanismul de livrare – vaccinurile orale și cele de tip spray ar putea fi preferate celor injectabile – și problemele logistice pe care le ridică. De exemplu, vaccinurile pe bază de ARN, cum sunt cele de la Moderna și Pfizer, trebuie ținute la temperaturi foarte scăzute și foarte precise.

CITEȘTE ȘI: Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, la începutul anului 2020, cum ar trebui să arate vaccinul ideal, ca să existe un termen de comparație.„WHO Target Product Profiles for COVID-19 Vaccines”, who.int (PDF)

Înainte de a vedea cum stăm în cursa pentru vaccin, iată care sunt fazele dezvoltării unui vaccin. 

Infografic despre fazele dezvoltării unui vaccin.

Cursa pentru vaccin

În momentul de față, câteva zeci de vaccinuri se află în faza testării pe oameni. Să faci lumină în această cursă e complicat. Și pentru că între momentul trecerii la o nouă fază a testării și cel al publicării rezultatelor de la fazele precedente e adesea o diferență – durează să scrii o lucrare științifică –, și pentru că companiile încearcă să-și crească vizibilitatea și accesul la resurse dând comunicate care de care mai încurajatoare.

Iată însă cum stăm în acest moment (Selectează doar fazele care te interesează din meniu):

Pentru detalii doar despre vaccinurile care sunt sau ar putea fi disponibile în România, citește: La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

> Autorizat în UE și România

BioNTech/Pfizer (Germania/SUA)

Vaccinul dezvoltat de compania BioNTech, în colaborare Pfizer este este primul care a anunțat eficiența dovedită de testele de faza a III-a și primul care a primit aprobare în majoritatea statelor occidentale. BioNTech a colaborat și cu o companie chineză, Fudan, pentru piața de acolo.

Numit BNT162, este un vaccin bazat pe ARN mesager. Anunțul începerii testelor a fost făcut la finalul lui aprilie.„BioNTech and Pfizer announce completion of dosing for first cohort of Phase 1/2 trial of COVID-19 vaccine candidates in Germany”,  investors.pfizer.com Un preprint publicat la începutul lui iulie„Phase 1/2 Study to Describe the Safety and Immunogenicity of a COVID-19 RNA Vaccine Candidate (BNT162b1) in Adults 18 to 55 Year”, medrxiv.org (PDF) a arătat rezultate încurajatoare. Fazele II și III„Pfizer and BioNTech Choose Lead mRNA Vaccine Candidate Against COVID-19 and Commence Pivotal Phase 2/3 Global Study”, businesswire.com au început, în paralel,  pe 27 iulie. 

În toamnă, Pfizer a făcut public protocolul fazei a treia a studiului clinic,„A phase 1/2/3, placebo-controlled, randomized, observer-blind, dose-finding study to evaluate the safety, tolerability, immunogenicity, and efficacy of SARS-COV-2 RNA vaccine candidates against COVID-19 in healthy individuals”, amazonaws.com (PDF) iar pe 9 noiembrie a anunțat„Pfizer and BioNTech Announce Vaccine Candidate Against COVID-19 Achieved Success in First Interim Analysis from Phase 3 Study”, pfizer.com că rezultatele preliminare ale fazei a III-a a studiului arată că vaccinul este eficient. Studiul s-a făcut pe 43.538 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul și jumătate un placebo. 38.955 de persoane au primit și a doua doză a vaccinului. Rezultatele au fost anunțate după ce au fost evaluate 94 dintre cele 164 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul participanților. Eficiența vaccinului a fost estimată la peste 90%, în acestă fază preliminară.

În scurt timp, pe 18 noiembrie, Pfizer a anunțat într-un comunicat de presăPfizer and BioNTech Conclude Phase 3 Study of COVID-19 Vaccine Candidate, Meeting All Primary Efficacy Endpoints”, pfizer.com că a încheiat faza a III-a a testelor și că toate țintele primare au fost atinse. Vaccinul are o eficiență de 95%, adică dintre cele 170 de cazuri de COVID-19 confirmate, 162 au fost înregistrate la grupul placebo și doar 8 la cei care au primit vaccinul. Eficacitatea e constantă indiferent de vârstă, sex, origini etnice sau rasă și, mai important, este de 84% la cei peste 65 de ani, categoria de vârstă cu cele mai mari riscuri de a dezvolta o formă gravă a bolii. Vaccinul e sigur, cele mai întâlnite efecte adverse grave fiind oboseala (la 2% dintre cei vaccinați) și durerea de cap (3,8%). Este așteptată și publicarea datelor finale în regim peer-reviewd.

Vaccinul produs de Pfizer a fost autorizat pentru utilizare în regim de urgență, în Marea Britanie, de către Autoritatea pentru Reglementarea Medicamentelor și Produselor Medicale (MHRA),„Pfizer/BioNTech Covid vaccine wins licence for use in the UK”, theguardian.com pe 2 decembrie. A fost prima țară occidentală care a aprobat un vaccin anti-COVID-19.

Din datele despre faza a III-a a vaccinul, făcute publice într-un raport al FDA,„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting December 10, 2020”, fda.gov (PDF) am aflat lucruri noi: imunitatea începe să se  instaleze la 14 zile de la prima doză, iar eficiența e de 52%, crescând la 95% după a doua doză, administrată la trei săptămâni. Efectele adverse apar în general după a doua doză și sunt medii sau moderate: reacții la locul injectării (84.1%), oboseală (62.9%), dureri de cap (55.1%), dureri musculare (38.3%), frisoane (31.9%), dureri ale încheieturilor (23.6%), și febră (14.2%). Un efect secundar neașteptat a fost inflamarea ganglionilor (64 în grupul vaccinat, față de 6 în cel placebo).

Pe 9 decembrie, Canada„Health Canada approves Pfizer COVID-19 vaccine”, cbc.ca a devenit a doua țară care a aprobat acest vaccin, iar pe 11 decembrie, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în regim de urgență în SUA.„FDA Takes Key Action in Fight Against COVID-19 By Issuing Emergency Use Authorization for First COVID-19 Vaccine”, fda.gov

între timp, autoritățile engleze au anunțat„Confirmation of guidance to vaccination centres on managing allergic reactions following COVID-19 vaccination with the Pfizer/BioNTech vaccine”, gov.uk că persoanele care au avut în trecut reacții alergice severe la un aliment, medicament sau vaccin nu ar trebui să se inoculeze cu vaccinul Pfizer, după ce au existat cazuri de anafilaxie la persoane vaccinate. 

Uniunea Europeană a autorizat vaccinul pentru utilizarea în regim de urgență„First safe and effective vaccine against COVID-19”, ec.europa.eu pe 21 decembrie, iar vaccinul a început să fie utilizat în România din 27 decembrie.

Vaccinul Pfizer a devenit și primul care a primit aprobarea OMS, pe 31 decembrie 2020,„WHO issues its first emergency use validation for a COVID-19 vaccine and emphasizes need for equitable global access”, who.int deschizându-se astfel calea pentru distribuția sa globală, în special pentru țările care au acces mai greoi la vaccin.
(Update: 5 ianuarie)


> Autorizate (în diverse state)

Moderna (SUA)

Vaccinul mRNA1273, al americanilor de la Moderna, este tot un produs bazat pe ARN mesager (mRNA) Americanii au anunțat devreme rezultate parțiale ale primei faze, care arată că vaccinul are potențial printr-un comunicat de presă.„Moderna Announces Positive Interim Phase 1 Data for its mRNA Vaccine (mRNA-1273) Against Novel Coronavirus”, hinvestors.modernatx.com

Faza a treia trebuia să înceapă în iulie, dar a fost amânată, ceea ce a afectat evoluția companiei la bursă.„Acţiunile Moderna au scăzut cu aproape 10% în urma informaţiei că faza finală a studiului clinic pentru un posibil vaccin destinat Covid-19 va fi amânată”, g4media.ro Până la urmă, a început pe 27 iulie.„Phase 3 clinical trial of investigational vaccine for COVID-19 begins”, nih.gov 

Moderna a fost una dintre primele firme care a făcut public protocolul„A Phase 3, Randomized, Stratified, Observer-Blind, Placebo-Controlled Study to Evaluate the Efficacy, Safety, and Immunogenicity of mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine in Adults Aged 18 Years and Older”, modernatx.com (PDF) fazei a treia a testelor clinice.

Pe 16 noiembrie, Moderna că evaluarea preliminară a rezultatelor fazei a treia a testerii vaccinului mRNA-1273 a arătat că aceasta ar avea o eficacitate de 94,5%.„Moderna’s COVID-19 Vaccine Candidate Meets its Primary Efficacy Endpoint in the First Interim Analysis of the Phase 3 COVE Study”, modernatx.com Conform comunicatului companiei, rezultatul a fost dat de analiza a 95 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul participanților la test, dintre care 90 au fost din grupul placebo și doar cinci dintre cei care au primit vaccinul. Toate cele 11 persoane care au dezvoltat forme severe ale bolii au primit un placebo. Reacțiile adverse severe, majoritatea apărute după a doua doză a vaccinului – în mare, sub forma durerilor de cap, de articulare sau musculare sau a oboselii – au fost de scurtă durată. Moderna spune că va aplica pentru o aprobare de urgență și că va urmări în continuare evoluția fazei a treia a testării.

Moderna a publicat, în decembrie, un studiu în The New England Journal of Medicine„Durability of Responses after SARS-CoV-2 mRNA-1273 Vaccination”, nejm.org în care arătă că voluntarii din fazele inițiale de testare au nivele ridicate de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la patru luni după ce au primit prima doză, un lucru încurajator pentru protecția pe termen lung.

Vaccinul a fost autorizat de FDA pentru utilizare de urgență„FDA Takes Additional Action in Fight Against COVID-19 By Issuing Emergency Use Authorization for Second COVID-19 Vaccine”, fda.gov pe 19 decembrie. Uniunea Europeană îl analizează pe 6 ianuarie.
(Update: 5 ianuarie)

Sinopharm/Institutele de cercetare din Beijing și Wuhan (China)

Sinopharm a creat două vaccinuri aproape similare, în colaborare cu institutele de cercetare din Beijing și Wuhan. Firma chineză a decis să efectueze două teste clinice în paralel, după cum reiese din aplicații.Cererile depuse de Beijing (chictr.org.cn) și Wuhan (chictr.org.cn) au conducători de proiect diferiți. 

Faza a treia a testelor s-a dedsfășurat în Abu Dhabi.„First Phase 3 human trials of Sinopharm’s COVID-19 vaccine with inactivated virus begins in Abu Dhabi”, firstpost.com  Cele două vaccinuri au fost testate separat. Înainte de a prezenta date despre rezultate studiilor, vaccinul din Wuhan a fost deja folosit în China și cel puțin 1.000.000 de persoane l-au primit„China has given almost a million people experimental Covid vaccine, says company”, theguardian.com până în decembrie.

Pe 9 decembrie, Emiratele Arabe Unite au aprobat vaccinul Sinopharm,„UAE approves ‘86 percent effective’ Chinese coronavirus vaccine”, scmp.com despre care autoritățile arabe spun că ar avea o eficacitate de 86%, conform raport preliminar pe baza căruia s-a luat decizia. Compania de stat chineză nu a făcut însă publice datele.

Versiunea realizată la Beijing are o eficacitate de 79,34%, conform informațiilor prezentate de companie la finalul lui decembrie.„Sinopharm’s COVID-19 vaccine 79% effective, seeks approval in China”, reuters.com Vaccinul a fost aprobat în China.
(Update: 9 decembrie)

Institutul Gamaleya (Rusia)

Rușii au creat ei un vaccin, bazat pe un vector de tip adenovirus, după modelele mai avansate de la Oxford și CanSino, dare care folosește doi viruși (AD-5 și Ad-26). Numit inițial Gam-COVID-Vac, a fost dezvotat de Institutul Gamaleya. Vaccinul e destul de controversat, pentru că directorul institutului a decis să-l testeze pe el înainte de prima fază,„Gamaleya Research Institute-developed COVID-19 Vaccine Clinical Trial Commences Across Russia”,  trialsitenews.com un model nu foarte științific pe care l-am văzut aplicat și la noi de directorul Oncogen.„Anchetă la Centrul OncoGen al Spitalului Județean Timișoara, după ce un medic și-ar fi administrat un «vaccin° anti-Covid-19”, tion.ro 

Faza a treia a testelor a început pe 11 august, deși rușii s-au lăudat că au fost primii care au „aprobat” un vaccin. Tot atunci, vaccinul a fost redenumit Sputnik VUn studiu despre primele faze ale testelor a fost publicat în The Lancet.„Safety and immunogenicity of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine in two formulations: two open, non-randomised phase 1/2 studies from Russia”, thelancet.com

Vaccinul rusesc a prezentat datele preliminare din faza a III-a prin intermediul unui comunicat și promite să livreze datele finale prin intermediul unui jurnal științific. Eficiența ar fi de 91,4%. Din cele 78 de cazuri de COVID-19 înregistrate, majoritatea au fost pe cei care au primit un placebo. Toate cele 20 de cazuri severe au fost în acest grup.
(Update: 18 decembrie)

Oxford/AstraZeneca (Marea Britanie)

Vaccinul de la Oxford, numit inițial ChAdOx1 și redenumitAZD1222. care folosește ca vector un adenovirus de la cimpanzei, a fost creat în colaborare cu AstraZeneca, care a început producția fără să mai aștepte rezultatele.„AstraZeneca advances response to global COVID-19 challenge as it receives first commitments for Oxford’s potential new vaccine”, astrazeneca.com  Compania a început în paralel faza I și faza II, în aprilie, și au trecut rapid la fazele II și III.„Oxford COVID-19 vaccine to begin phase II/III human trials”,  ox.ac.uk Rezultatele pe maimuțe rhesus au fost publicate în mai.„ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques”, biorxiv.org (PDF)

Testele pentru a treia fază au avut loc în Brazilia și Africa de Sud. Rezultate încurajatoare obținute în faza I/II a testelor au fost publicate într-un studiu preliminar din The Lancet.„Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial”, thelancet.com Acesta au arătat că vaccinul e sigur și determină un răspuns imun.

Faza a treia a studiului a fost oprită temporar„AstraZeneca Covid-19 vaccine study is put on hold”, statnews.com pe 8 septembrie, din cauză că unul dintre participanții la studiu a avut o reacție adversă. Este o procedură standard pentru astfel de situații și motivul pentru care e foarte greu să grăbești dezvoltarea unui vaccin. Testele au fost reluate pe 12 septembrie.„Oxford and AstraZeneca resume coronavirus vaccine trial”, ft.com Mai mult, pe 17 septembrie, AstraZeneca a făcut public protocolul testului.„A Phase III Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Multicenter Study in Adults to Determine the Safety, Efficacy, and mmunogenicity of AZD1222, a Non-replicating ChAdOx1 Vector Vaccine, for the Prevention of COVID-19”,  amazonaws.com (PDF)

Un studiu publicat în The Lancet„Safety and immunogenicity of ChAdOx1 nCoV-19 vaccine administered in a prime-boost regimen in young and old adults (COV002): a single-blind, randomised, controlled, phase 2/3 trial”, thelancet.com (PDF) a aratat că vaccinul ar putea fi eficient indiferent de vârstă.

AstraZeneca a anunțat pe 23 noiembrie„AZD1222 vaccine met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19”, astrazeneca.com date despre eficiența vaccinului AZD1222, estimată a fi în jurul a 70%. Testele, care s-au desfășurat în Marea Britanie și Brazilia, au analizat două variante de vaccinare: administrarea unei jumătăți de doză, urmată de o doză întreagă, după cel puțin o lună, sau a două doze întregi, la cel puțin o lună distanță. Din păcate, varianta cu jumătate de doză a fost administrată din greșeală. În cadrul primului grup, format din 2,741 de participanți, eficiența a fost de 90%, la cel de-al doilea, cu 8.895 de participanți, de doar 62%. În total, au fost analizate 131 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul participanților la studiu. Avantajul accestui vaccin ar fi faptul că poate fi păstrat și transportat la temperaturile unor frigidere obișnuite (2-8 grade Celsius). 

Astra Zeneca a fost prima companie care a publicat rezultatele fazei a III-a a testelor într-un jurnal major, The Lancet,„Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK”, thelancet.com pe 8 decembrie. Este vorba însă de rezultate preliminare (11.000 dintre ei 24.000 de participanți la studiu), în care grupul de vârsta peste 55 de ani este subreprezentat, și tot nu explică de ce jumătate de doză e mai eficientă ca una întreagă. Pe de altă parte, este singurul vaccin care a studiat dacă previne infecțiile asimptomatice (eficiența ar fi de 60%). 

AstraZenenca și-a propus să testeze încă o dată varianta cu jumătate de doză la prima inoculare, în timp ce, în ianuarie, sunt așteptate rezultatele unui test efectuat exclusiv în SUA, pe 30.000 de participanți, în varianta cu două doze întregi.„U.S. AstraZeneca vaccine trial will clear confusion on how well it works -U.S. scientist”, reuters.com

AstraZeneca va începe și testarea„AstraZeneca will test using component of Russia’s Sputnik V in clinical trials of its own vaccine against coronavirus”, sputnikvaccine.com unei combinații între propriul vaccin și vaccinul rusesc Sputnik V.

Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie pe 30 decembrie. Și India, țară în care se și produce, l-a aprobat în ianuarie.
(Update: 5 ianuarie)

Sinovac (China)

Compania chineză Sinovac, în colaborare cu americanii de la Dynavax, a creat un vaccin bazat pe coronavirus inactivat, o metodă clasică și verificată, numit PiCoVacc. Se știe că acest vaccin e eficient pe animale – tot maimuțe rhesus.„Rapid development of an inactivated vaccine for SARS-CoV-2”,  biorxiv.org Faza a III-a a testelor s-a desfășurat în Brazilia.„China’s Sinovac starts late-stage trials for COVID-19 vaccine”, aljazeera.com

Vaccinul a primit aprobare pentru utilizarea de urgență în China.„Sinovac’s Coronavirus Vaccine Candidate Approved for Emergency Use in China- Source”,  nytimes.com

Vaccinul a fost oferit, pentru utilizare de urgență, rezidenților din Jiaxing,A Chinese city says it has given some residents a vaccine”, nytimes.com un oraș din China, aflați în grupe de risc ridicat, ceea ce a atras criticile experților. Indonezia„Indonesia Weighs Approving Chinese Covid-19 Vaccines for Emergency Use”, wsj.com și orașul brazilian Sao Paolo„Sao Paulo state in Brazil asks approval to use Sinovac COVID-19 vaccine”, reuters.com iau în calcul cumpărarea și folosirea vaccinului, deși compania spune că va fi gata abia în 2021.
(Update: 19 octombrie)

Bharat Biotech (India)

Bharat Biotech este o companie indiană care a creat„Bharat Biotech starts human trials for Covaxin, India’s first COVID-19 vaccine”,  expresspharma.in un vaccin bazat pe coronavirus inactivat numit Covaxin sau, conform aplicației,O găsești aici: ctri.nic.in BBV152. A fost primul vaccin indian care a început testele.

Studiile pe animale„Remarkable immunogenicity and protective efficacy of BBV152, an inactivated SARS-CoV-2 vaccine in rhesus macaques”, researchsquare.com au arătat că vaccinul ar putea fi eficient.

Compania a anunțat pe 23 noiembrie că începe faza a III-a a testelor.Detalii aici: ctri.nic.in

Vaccinul a fost aprobat în India„Coronavirus: India approves vaccines from Bharat Biotech and Oxford/AstraZeneca”, bbc.com la începutul lunii ianuarie. 
(Update: 5 ianuarie)


> Faza a III-a

CanSino (China)

Vaccinul chinezilor de la CanSino, Ad5-nCoV, folosește ca vector un adenovirus tip-5, care e combinat cu ADN-ul unei proteine din coronavirus pentru a învăța corpul să răspundă la pericolul reprezentat de SARS-CoV-2. Însă tipul acesta de vaccinuri bazate pe adenovirusuri, deși sunt studiate de mult, pentru diverse boli, n-au fost folosite până acum în practică.

Chinezii au publicat rezultatele încurajatoare ale primei faze a testării în The Lancet.„Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial”,  thelancet.com urmate de rezultate din faza a doua„Immunogenicity and safety of a recombinant adenovirus type-5-vectored COVID-19 vaccine in healthy adults aged 18 years or older: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 trial”, helancet.com 

Vaccinul a fost aprobat deja pentru utilizare de către armata chineză,„CanSino’s COVID-19 vaccine candidate approved for military use in China”, thejakartapost.com ceea ce sună mai degrabă a un fel de test în care voluntarii sunt cam obligați să participe. CanSino a început faza a III-a a testelor în Arabia Saudită, a anunțat ministrul sănătății din această țară pe 9 august. Se fac teste și în Pakistan.Detalii: clinicaltrials.gov
(Update: 1 septembrie)

Janssen/Johnson & Johnson (Belgia/SUA)

Johnson & Johnson a testat unui vaccin bazat pe un adenovirus provenit de la cimpanzei, care a fost creat de subsidiara belgiană Janssen Pharmaceutical. Conform unui studiu publicat în Nature„Single-shot Ad26 vaccine protects against SARS-CoV-2 in rhesus macaques”, nature.com o singură doză din vaccinul Ad26COVS1 a protejat maimuțele în testele preclinice.

Și rezultatele pozitive ale studiului preclinic pe șoareci au fost publicate în Nature „Ad26 vaccine protects against SARS-CoV-2 severe clinical disease in hamsters”, nature.com la începutul lui septembrie, iar firma a recrutat„Johnson & Johnson says coronavirus vaccine prevents severe illness in hamsters”, cnbc.com pentru faza a III-a a studiului, în jur de 60.000 de persoane din SUA, Belgia și America de Sud.

Compania a oprit temporar faza a III-a a testelor„Johnson & Johnson Temporarily Pauses All Dosing in Our Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Clinical Trials”, jnj.com la mijlocul lunii octombrie din cauza că unul dintre voluntari a făcut o boală inexplicabilă, dar le-a reluat la scurt timp după. Rezultatele fazei a III-a sunt așteptate în ianuarie. Faptul că vaccinul e administrat într-o sigură doză ar putea fi un avantaj major pentru campaniile de vaccinare.
(Update: 5 ianuarie)

Novavax (SUA)

Novavax este o companie americană care a început fazele clinice,„Novavax Initiates Phase 1/2 Clinical Trial of COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com în Australia. Ei au testat eficacitatea candidatului lor, NVX‑CoV2373, un vaccin bazat pe subunități de proteine, atât cu adjuvantul Matrix‑MUn adjuvant ajută la instalarea mai rapidă a imunizării. cât și fără. 

Și acest vaccin a fost introdus în Operațiunea Warp Speed,„Novavax, maker of Covid-19 vaccine, is backed by Operation Warp Speed”, statnews.com ceea ce înseamnă că prima sută de milioane de doze va rămâne în SUA. NovaVax a anunțat rezultate încurajatoare ale studiilor preclinice, pe maimuțe, și ale primei faze a testelor, pe 4 august, într-un comunicat de presă.„Novavax Announces Positive Phase 1 Data for its COVID-19 Vaccine Candidate”, novavax.com

Rezultatele primei faze a studiilor au fost publicate în The New England Journal of Medicine.„Phase 1–2 Trial of a SARS-CoV-2 Recombinant Spike Protein Nanoparticle Vaccine”, https://www.nejm.org Testele din faza a II-a au continuat, în Africa de Sud.„A Study Looking at the Effectiveness and Safety of a COVID-19 Vaccine in South African Adults”, clinicaltrials.gov

Faza a III-a a testărilor„Novavax Initiates Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 Vaccine in the United Kingdom”, novavax.com a început la finalul lunii septembrie în Marea Britanie. Pe 28 decembrie, Novavax a anunțat„Novavax Announces Initiation of PREVENT-19 Pivotal Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 Vaccine in the United States and Mexico”, novavax.com că va începe o testare de faza a III-a și în SUA și Mexic.
(Update: 5 ianuarie)

Medicago/GSK (Canada)

Medicago, o companie biopharma canadiană, s-a parteneriat cu GSK„GSK partners with Medicago to develop plant-based Covid-19 vaccine”, pharmaceutical-technology.com pentru dezvoltarea și testarea unui vaccin creat cu ajutorul plantelor, bazat pe particule asemănătoare virusului care ar putea să declanșeze răspunsul imun. Faza I a testelor a început la mijlocul lui iulie.„Medicago begins Phase I clinical trials for its COVID-19 vaccine candidate”, medicago.com

GSK a anunțat în noiembrie că testează în paralel fazele II/III.„Medicago and GSK announce start of Phase 2/3 clinical trials of adjuvanted COVID-19 vaccine candidate”, gsk.com  Compania sepera să înroleze 30.000 de voluntari până la finalul anului 2020.
(Update: 24 noiembrie)

Anhui Zhifei (China)

Un vaccin chinezesc bazat pe o proteină virală, în combinație cu un adjuvant, a fost dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical„Chinese firm gets approval to begin human testing for potential coronavirus vaccine”, reuters.com în colaborare cu Institutul de Microbiologie al Academiei Chineze de Știință. Acesta a trecut la faza a doua a testelor în iulie.„China’s Zhifei starts Phase II trial of COVID-19 vaccine”, reuters.com

Vaccinul a început testarea în faza a III-a în noiembrie, conform unei informații din presa chineză.„Vaccine to undergo 3rd phase of trials”, en.nhc.gov.cn
(Update: 24 noiembrie)

Academia de Științe Medicale (China)

Chinezii au mai creat un vaccin bazat pe un virus inactivat, produs de data aceasta de Institutul de Biologie Medicală de la Academia de Științe Medicale din China. Aplicația depusă„Safety and Immunogenicity Study of an Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”, clinicaltrials.gov a arătat că s-a studiat atât faza I, cât și faza a II-a.

Vaccinul chinezesc a început, în decembrie, faza a III-a a testelor„The Efficacy, Safety and Immunogenicity Study of Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”,  clinicaltrials.gov în Brazilia și Malayezia.
(Update: 12 decembrie)

CureVac (Germania)

Firma germană CureVac a creat un vaccin pe bază de ARN mesager numit CVnCoV. Uniunea Europeană a investit 75 de milioane de euro„Commission and EIB provide CureVac with a €75 million financing for vaccine development and expansion of manufacturing”, europa.eu pentru extinderea capacității de producție a vaccinului. Faza a doua a testărilor a început la mijlocul lui august.„A Dose-Confirmation Study to Evaluate the Safety, Reactogenicity and Immunogenicity of Vaccine CVnCoV in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov

CureVac a anunțat pe 14 decembrie„CureVac starts late-phase clinical trial of COVID-19 vaccine”, fiercebiotech.com că va trece la faza a III-a a testelor. Compania germană spera să înroleze 36.500 de pacienți în Europa și America de Sud, însă va testa mai întâi siguranța și eficiență într-un studiu de fază IIb, pe 4.000 de persoane, dintre care 800-1.000 peste 61 de ani.
(Update: 14 decembrie)

Institutul Vector (Rusia)

Un alt vaccin rusesc, de data aceasta bazat pe peptide, numit EpiVacCorona, a fost produs de Institutul de cercetări în virusologie și biotehnologie Vector din Koltsovo, regiunea Novosibirsk. Și acesta a primit aprobarea autorităților ruse„Russia approves second Covid-19 vaccine after preliminary trials”, cnbc.com înainte de a începe faza a III-a a testelor. 

Conform Interfax, la mijlocul lui decembrie, peste 1.500 de persoane au primit vaccinul într-un test de faza a III-a.Sursa este în limba rusă: interfax.ru
(Update: 18 decembrie)

Zydus Cadila (India)

Compania indiană Zydus Cadila a primit, în iulie, aprobarea„Coronavirus Vaccine: India’s second COVID-19 vaccine produced by Zydus Cadila cleared for human trials”, indiatimes.com pentru a testa în fazele I și II un vaccin bazat pe o platformă ADN, numit ZyCoV-D. Faza a II-a a testelor a început pe 6 august.

La începutul lui ianuarie, a fost aprobată faza a III-a,„CDSCO recommends nod for Zydus Cadila’s phase-3 vaccine trials”,indiatimes.com care se va desfășura în India.
(Update: 5 ianuarie)

Institutul pentru Probleme de Siguranță Biologică (Kazahstan)

La finalul lui august, Institutul pentru Probleme de Siguranță Biologică din Kazahstan a anunțat începerea testelor pentru un vaccin bazat pe virus inactivat numit QazCovid. După „regulile” din zona asta a lumii, creatorul l-a testat pe el însuși.„Kazakh COVID-19 vaccine creator tests it on himself”, neweurope.eu

Vaccinul kazah a încheiat faza a II-a la mijlocul lui decembrie„Kazakhstan to vaccinate 3,000 volunteers with domestic QazCovid-in”, inform.kz și a anunțat, pe 31 decembrie, începerea recrutărilor pentru faza a III-a a testelor.„Immunogenicity, Efficacy and Safety of QazCovid-in COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov
(Update: 5 ianuarie)


> Faza II/III

Inovio (SUA)

INO-4800 este un vaccin de la Inovio, o altă firmă americană, care folosește o platformă de DNA comună pentru mai multe tipuri de vaccinuri, o idee oarecum asemănătoare cu cea a celor de la Moderna. Și aceștia au raportat mai întâi doar rezultate promițătoare pe animale,„Inovio Covid-19 vaccine triggers immune responses in preclinical tests”, pharmaceutical-technology.com însă nu au încercat să sară fazele, precum alte companii. 

La finalul lui iunie, Inovio a anunțat rezultate promițătoare în faza I, dar într-un comunicat de presă,„INOVIO Announces Positive Interim Phase 1 Data For INO-4800 Vaccine for COVID-19”, inovio.com fără prea multe date. S-a anunțat și trecerea la faza II. Însă Inovio e implicată într-o serie de procese cu acționarii,„This Company Boasted to Trump About Its Covid-19 Vaccine. Experts Are Skeptical.”, nytimes.com pentru că n-a pus pe piață vreun vaccin de orice fel până acum, ceea ce pune sub semnul întrebării și eficacitatea celui pentru COVID-19.

La finalul lui septembrie, testările au fost oprite în SUA,„FDA places partial hold on Inovio Phase II/III Covid-19 vaccine trial”, clinicaltrialsarena.com de către FDA, care cere lămuriri legate de instrumentul folosit pentru vaccinare, un dispozitiv numit numit CELLECTRA 2000. Faza a II-a a fost inițiată, în cele din urmă, la mijlocul lunii noiembrie.„INOVIO Announces Initiation of Phase 2 Segment of its Phase 2/3 Clinical Trial for its COVID-19 DNA Vaccine Candidate, INO-4800; Trial Will Be Funded by the U.S. Department of Defense”, inovio.com 

Compania a organizat un test de faza a II-a și în China.„INOVIO and Advaccine Announce First Dosing of Subject in Phase 2 Clinical Trial for COVID-19 DNA Vaccine Candidate INO-4800 in China”, ir.inovio.com
(Update: 13 decembrie)

AnGes (Japonia)

AnGes Inc., un start-up de biotehnologie care aparține de Universitatea din Osaka, a dezvoltat un vaccin bazat pe o plasmidă de DNA care conține proteina S, pentru a învăța corpul să lupte cu aceasta.Vaccinul AG0301-COVID19 a fost testat în spitalul din localitate„Osaka human trials of AnGes coronavirus vaccine to start June 30”, japantimes.co.jp pe 30 de pacienți.

AnGes a trecut la faza II/III a testelor în decembrie.„Phase II / III Study of COVID-19 DNA Vaccine (AG0302-COVID19)”, clinicaltrials.gov
(Update: 9 decembrie)

Clover Biopharmaceuticals (China)

Un vaccin interesant este produs de compania chineză Clover Biopharmaceuticals, prin intermediul filialei sale din Australia. Vaccinul SCB-2019 folosește practic o proteină dezvoltată artificial, cu ajutorul unei tehnologii proprietare, care seamănă cu deja celebra proteină S a coronavirusului, în speranța că va determina corpul să producă anticorpi care să o recunoască. În prima fază,„Clover Biopharmaceuticals Initiates Phase 1 Clinical Trial for COVID-19 Vaccine Candidate”, businesswire.com sunt testați doi adjuvanți, de la GSK, respectiv Dynavax.

Compania a aplicat„A Controlled Phase 2/3 Study of Adjuvanted Recombinant SARS-CoV-2 Trimeric S-protein Vaccine (SCB-2019) for the Prevention of COVID-19 (SCB-2019)”, clinicaltrials.gov pentru faza II/III a testelor în decembrie.
(Update: 18 decembrie)


> Faza II

Spitalul West China (China)

Chinezii de la Spitalul West China al Universității Sichuan au publicat un studiu despre un vaccin bazat pe secțiunea RBD a proteinei S în Nature„A vaccine targeting the RBD of the S protein of SARS-CoV-2 induces protective immunity”, nature.com și au început faza I a testelor la finalul lui august.

Faza II a început în noiembrie.„Recombinant COVID-19 Vaccine (Sf9 cells) Phase II Clinical Trial”, chictr.org.cn
(Update: 2 septembrie)

Shenzhen Kangtai Biological Products (China)

Compania chineză a început testarea„A phase I clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cells)”, http://www.chictr.org.cn/showprojen.aspx?proj=62350 chictr.org.cn unui vaccin pe bază de virus inactivat, deși este și distributorul vaccinuluiAstraZeneca în China. Pentru faza a II-a, au aplicat în octombrie.„A phase II clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 (COVID-19) Vaccine (Vero Cells)”, chictr.org.cn
(Update: 18 decembrie)

Centrul pentru prevenție și control Jiangsu (China)

Chinezii încearcă și un vaccin nazal, sub formă de spray, numit DelNS1-2019-nCoV-RBD-OPT1, care folosește ca vector un virus gripal. Acesta este testat în faza a II-a.„A Phase II Clinical Trial of Influenza virus Vector COVID-19 Vaccine for intranasal Spray (DelNS1-2019-nCoV-RBD-OPT1) ”, chictr.org.cn
(Update: 18 decembrie)


> Faza I/II

Imperial College of London (Marea Britanie)

Imperial College of London a apelat la dezvoltarea unui vaccin pe baza unui fragment de ARN care se auto-amplifică, a anunțat universitatea într-un comunicat de presă.„Imperial to begin first human trials of new COVID-19 vaccine”,  imperial.ac.uk Universitatea, împreună cu Morningside Ventures, a creat un ONG separat, VacEquity Global Health (VGH), dedicat vaccinului. Se testează în paralel primele două faze.
(Update: 21 iulie)

Arcturus Therapeutics (SUA)

Arcturus Therapeutics este o companie de biotehnologie americană care colaborează cu Universitatea de medicină Duke-NUS din Singapore pentru crearea unui vaccin pe bază de ARN modificat cu ajutorul unei tehnologii proprietare a companiei americane. Autoritățile din Singapore au aprobat prima faza a cercetării,„Arcturus Therapeutics–Duke-NUS clinical trials for COVID-19 vaccine candidate approved to proceed”, duke-nus.edu.sg în care a fost testat vaccinul LUNAR-COV19 pe 108 candidați sănătoși.
(Update: 28 iulie)

Sanofi/GSK (Franța/SUA)

Sanofi și GSK au anunțat„Sanofi and GSK initiate Phase 1/2 clinical trial of COVID-19 adjuvanted recombinant protein-based vaccine candidate”, https://www.sanofi.com începerea fazei I/II a testării unui vaccin produs în colaborare. Testele se vin în 11 locuri din SUA, pe 440 de pacienți, cu speranța că faza a III-a va începe în decembrie.

Vaccinul se bazează pe o subunitate de proteină care a mai fost folosită de Sanofi Pasteur într-un vaccin pentru gripă numit Flublok și pe un adjuvant de la GSK. A fost introdus în operațiunea americană Warp Speed, iar Sanofi a discutat și cu Uniunea Europeană pentru achiziționarea de doze, dacă testele dau rezultate.

Vaccinul dezvoltat de Sanofi/GSK a dat rezultate dezamăgitoare,„Sanofi suffers major setback in development of a Covid-19 vaccine”,.statnews.com nereușind să creeze un nivel al anticorpilor, la persoanele peste 50 de ani, la nivelul celor de la persoane mai tinere. Cauza a fost un calcul greșit al dozelor. Mai exact, reagenții folosiți pentru măsurarea antigenilor din vaccinuri au dat rezultate greșite. Asta înseamnă că Sanofi va trebui să reia faza a II-a a testelor în primăvară, ceea ce va amâna o eventuală faza a III-a pentru vara sau toamna lui 2021.
(Update: 12 decembrie)

Genexine (Coreea de Sud)

Genexine Consortium, o firmă din Coreea de Sud, a aplicat pentru prima fază cu GX-19, un vaccin bazat pe o platformă DNA, Pentru prima fază,„South Korea’s Genexine begins phase I/IIa trials for COVID-19 vaccine”, bioworld.com au fost recrutați 40 de pacienți dintr-un spital din Gangnam. Cercetătorii spun că vaccinul a dat rezultate pe maimuțe.
(Update: 31 iunie)

SpyBiotech (Marea Britanie)/ Serum Institute (India)

În septembrie, a început, în Australia, testarea în faza I/II„First patients dosed with COVID-19 vaccine from SpyBiotech and Serum Institute of India”, pmlive.com a unui vaccin bazat pe un mix de proteine, inclusiv proteina S, care sunt „lipite” de un virus al hepatitei B inactivat. SpyBiotech e o companie din Oxford ce deține tehnologia de lipire a proteinelor, iar Serum Institute of India vine cu virusul inactivat și se ocupă de teste.
(Update: 19 octombrie)

Institutul pentru Cercetări Biologice (Israel)

Cercetători din Israel lucrează la un vaccin pentru COVID-19„Israel to begin clinical trials of Covid-19 vaccine”, israel21c.org  pe care l-au testat în fazele I/II. BriLife este bazat pe virusul stomatitei veziculare în care glicoproteina VSV e înlocuită cu proteina S a coronavirusului. Studii preliminare pe animale arată că acesta este eficient într-o singură doză.„A single dose of recombinant VSV-∆G-spike vaccine provides protection against SARS-CoV-2 challenge”,  biorxiv.org (PDF)
(Update: 7 noiembrie)

Biological E (India)

Un nou vaccin indian, creat în colaborare cu Școala Medicală Baylor din Houston, Texas și Dynavax, a începutul faza I/II a testelor clinice la mijlocul lui noiembrie.„Hyderabad-Based Firm Biological E Starts Human Trials Of Covid Vaccine Candidate”, ndtv.com Vaccinul se bazează pe secțiunea RBD a coronavirusului, adică cea care conține proteina S cu care se leagă de celulele umane. Sunt testate patru formule, de la BECOV2A la BECOV2D.
(Update: 18 noiembrie)

Kentucky Bioprocessing/BAT (SUA)

A intrat în faza testelor pe oameni și un vaccin pe bază de plante de tutun anunțat de BAT. Acesta este dezvoltat de o sucursală numită Kentucky Bioprocessing și se numește KBP-201.„KBP-201 COVID-19 Vaccine Trial in Healthy Volunteers”, hclinicaltrials.gov

Deși inițial se spunea că va testa fazele I/II, compania a aplicat doar pentru prima fază,„KBP-201 COVID-19 Vaccine Trial in Healthy Volunteers”, clinicaltrials.gov care urma să înceapă în noiembrie.
(Update: 24 noiembrie)

Institutul Finlay (Cuba)

Oarecum târziu, a apărut și un vaccin cubanez. Anunțul începerii primei faze a testelor a fost făcut la mijlocul lui august.„Cuba joins race for coronavirus vaccine”, dw.com Creat de Institutul Finlay din Havana, numit Soberana 1, folosește o porțiune din proteina S, numită RBD, pentru a obține răspunsul imun și un adjuvant. Au fost testate în paralel  fazele I/II.„SOBERANA 01”, rpcec.sld.cu
(Update: 18 decembrie)

Merck/Themis (SUA)

Merck a cumpărat compania Themis,„Merck, via its Themis buy, to move first COVID-19 vaccine into clinical development in Q3”, fiercebiotech.com care a licențiat de la Institutul Pasteur o tehnologie ce folosește virusul pojarului drept platformă pentru candidatul lor anti-COVID19, V591. Sunt testează în paralel fazele I/II.„A Study to Assess Safety, Tolerability, and Immunogenicity of V591 (COVID-19 Vaccine) in Healthy Participants (V591-001)”, clinicaltrials.gov 
(Update: 18 decembrie)

Valneva (Austria)

Compania austriacă a aplicat„Dose Finding Study to Evaluate Safety, Tolerability and Immunogenicity of an Inactiviated Adjuvanted Sars-Cov-2 Virus Vaccine Candidate Against Covid-19 in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov pentru un test de faza I/II în Marea Britanie pentru VLA2001, un vaccin bazat pe coronavirusul inactivat.
(Update: 18 decembrie)

GeneOne Life Science (Coreea de Sud)

Compania coreeană testeazăGLS-5310 Vaccine for the Prevention of SARS-CoV-2 (COVID-19)”, clinicaltrials.gov GLS-5310, un vaccin bazat pe ADN care encodează două proteine ale coronavirusului, în faza I/II, pe 345 de voluntari.
(Update: 18 decembrie)

Shionogi (Japonia)

Un vaccin dezvoltat în colaborare cu Institutul Național al Bolilor Infecțioase și Universitatea Kyushu, S-268019, e testat în faza I/II.„Notice Regarding an Initiation of Phase 1/2 Clinical Trial for COVID-19 Recombinant Protein-based Vaccine”, shionogi.com Vaccinul e bazat pe o proteină a coronavirusului crescută în celule de insecte, o tehnologie proprietară a companiei.
(Update: 18 decembrie)

Institutul Medical Shenzhen (China)

Un vaccin bazat pe minigene modificate genetic pentru a provoca răspuns imun, este testat în faza I/II în China.„Immunity and Safety of Covid-19 Synthetic Minigene Vaccine”,clinicaltrials.gov 
(Update: 18 decembrie)

Aivita Biomedical (SUA)

Compania a aplicat pentru faza I/II,„Phase I-II Trial of Dendritic Cell Vaccine to Prevent COVID-19 in Adults”, clinicaltrials.gov pe care intenționează să o înceapă în februarie 2021, cu un vaccin bazat pe celulele dendritice, un soi de limfocite, și proteina S a coronavirusului.
(Update: 18 decembrie)

Centrul pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (Cuba)

Institutul cubanez a anunțat fazele I/II a testelor pentru un vaccin nazal, numit Mambisa.„Estudio MAMBISA”, rpcec.sld.cu Vaccinul conține secțiunea RBD a coronavirusului și o proteină a virusului hepatitei B, pentru a stimula imunitatea.
(Update: 5 decembrie)

Centrul pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (Cuba)

Un alt vaccin, de data asta sub formă injectabilă,  numit Abadala,„Estudio Clínico ABDALA”,  rpcec.sld.cu bazat doar pe secțiunea RBD a coronavirusului, este testat de același institut cubanez tot în fazele I/II.
(Update: 5 decembrie)


> Faza I

Walvax/Spitalul Shulan (China)

Un vaccin chinezesc bazat pe ARN modificat, dezvoltat de Academia de Știință a armatei, în colaborare cu compania Walvax Biotechnology, a primit, în vară, aprobare pentru prima fază a testelor.„A Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerance and preliminary immunogenicity of different doses of a SARS-CoV-2 mRNA vaccine in population aged 18-59 years and 60 years and above”, chictr.org.cn
(Update: 31 iunie)

Vaxine (Australia)

Un vaccin australian intitulat COVAX19, produs de compania Vaxine Pty Ltd, a început faza I„Coronavirus vaccine update: Human trials for a COVID-19 vaccine begins at Royal Adelaide Hospital”, 9news.com.au a testelor în Adelaide. Vaccinul e bazat pe subunități de proteine și folosește un adjuvant proprietar numit Advax.
(Update: 7 iulie)

Medigen (Taiwan)

Medigen, o companie din Taiwan, a început în octombrie prima fază a testelor„A Phase I, Prospective, Open-Labeled Study to Evaluate the Safety and Immunogenicity of MVC-COV1901”, clinicaltrials.go pentru un vaccin numit MVC-COV1901 ce folosește proteina S și un adjuvant de la Dynavax.
(Update: 11 august)

ReiThera (Italia)

ReiThera, o compania italiană, a creat un vaccin bazat pe un adenovirus provenit de la gorile și a început prima fază a testelor pe oameni la finalul lui iulie. Vaccinul se numește GRAd-COV2 și e realizat în colaborare cu institutul Lazzaro Spallanzani din Roma.
(Update: 11 august)

Merck/IAVI (SUA)

Merck testează în prima fază și V590,„Dose Ranging Trial to Assess Safety and Immunogenicity of V590 (COVID-19 Vaccine) in Healthy Adults (V590-001)”, clinicaltrials.gov un vaccin dezvoltat împreună cu IAVI care se bazează pe virusul stomatitei veziculare. Partea interesantă este că acest vaccin este unul cu administrare orală, care ar necesita o singură doză.
(Update: 20 octombrie)

Institutul Finlay (Cuba)

Institutul cubanez Finlay a anunțat un al doilea vaccin candidat pe care-l testează în prima fază,„Cuba Announces Clinical Trials Of New COVID-19 Vaccine”, telesurenglish.net Soberana01A și folosește secțiunea RBD a proteinei spike care este aplicată pe un vaccin atitetanos obișnuit.
(Update: 9 noiembrie)

Adimunne (Taiwan)

Adimunne, o companie taiwaneză, a primit aprobarea să înceapă prima fază a testelor „Adimmune gets green light to start human trials of COVID-19 vaccine”, focustaiwan.tw pentru un vaccin bazat pe componenta RBD a protreinei S (spike), numit AdimrSC-2f.
(Update: 25 august)

Universitatea din Hong Kong (China)

Universitatea din Hong Kong, în colaborare cu Beijing Wantai Biological Pharmacy, a început prima fază a testării„HKU State Key Laboratory for Emerging Infectious Diseases co-developed COVID-19 vaccine candidate approved for clinical trial in humans”, hku.hk pentru un vaccin nazal bazat pe proteina spike, creat după modelul unui vaccin similar pentru gripă dezvoltat tot acolo.
(Update: 22 septembrie)

COVAXX (SUA)

Compania americană COVAXX a dezvoltat un vaccin, numit UB-612, bazat pe subunități de proteină care urma a fi testat, în faza 1, în Taiwan, „A Study to Evaluate the Safety, Tolerability, and Immunogenicity of UB-612 COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov pentru ca apoi testele să se mute în Brazilia.„COVAXX Synthetic Multitope Vaccine Selected for Human Trials in Brazil by Dasa, the Largest Diagnostic Company, and Mafra the Leading Private Vaccine Distributor”, prnewswire.com
(Update: 22 septembrie)

Universitatea din Tübingen (Germania)

Universitatea germană Tübingen a creat un vaccin bazat pe părți din două proteine, munit pVAC, pe care urma să-l testeze în prima fază„Safety and Immunogenicity Trial of Multi-peptide Vaccination to Prevent COVID-19 Infection in Adults (pVAC)”, clinicaltrials.gov pe 12 voluntari.
(Update: 22 septembrie)

Beijing Minhai Biotechnology (China)

Firma chineză a aplicat pentru prima fază a testăriiA phase I clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 Vaccine(Vero Cells)”, chictr.org.cn unui vaccin bazat pe virusul inactivat..
(Update: 19 octombrie)

Vaxart (SUA)

Această firmă de biotech din California a anunțat în septembrie că va începe testarea unui vaccin oral, sub formă de pilule,„Vaxart’s oral COVID-19 tablet vaccine to enter clinical trials”, biopharma-reporter.com bazat pe adenoviruși, despre care a comunicat la mijlocul lui octombrie„Vaxart Announces Positive Hamster Challenge Study Data for its Oral COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com că a dat rezultate încurajatoare pe hamsteri. 

Firma este însă sub investigație„Covid-19 vaccine company under federal investigation over allegedly misrepresenting its role in government program Operation Warp Speed”, cnn.com pentru că a exagerat implicarea sa în programul guvernamental american Warp Speed, crescându-și artificial prețul acțiunilor.
(Update: 19 octombrie)

Centrul German pentru Studiul Infecțiilor, DZIF (Germania)

În octombrie, a fost autorizată prima fază a testelor„New Clinical Trial for a COVID-19 Vaccine Authorised in Germany”, pei.de unui vaccin dezvoltat de DZIF în colaborare cu IDT Biologika, bazat pe o tehnologie de la Universitatea Ludwig-Maximilians Munich folosită împotriva variolei.
(Update: 19 octombrie)

Academia Rusă de Știință, Centrul Chumakov (Rusia)

Un al treilea vaccin rusesc, dezvoltat de un institut al Academiei Ruse de Știință, este testat în prima fază.„The Russian Academy of Sciences assessed the progress of the Chumakov Center vaccine against COVID-19”,  pledgetimes.com
(Update: 19 octombrie)

ImmunityBio (SUA)

Două companii americane, ImmunityBio și NantKwest, lucrează la un vaccin bazat pe adenoviruși, numit hAd5-Covid-19m, care urma a fi testat în primă fază,„ImmunityBio To Begin Phase 1 Trials For Covid Vaccine”, labusinessjournal.com pe 35 de pacienți, la finalul lunii octombrie.
(Update: 20 octombrie)

Symvivo (Canada)

Compania canadiană lucrează la un vaccin cu administrare orală„Symvivo to develop Covid-19 oral vaccine candidate with new funding”, pharmaceutical-technology.com care ar avea avantajul că poate fi auto-administrat și este stabil la temperatura camerei. Vaccinul este unul care folosește DNA și e bazat pe tehnologia bacTRL-Spike, adică DNA-ul este inserat într-o bacterie nepericuloasă.
(Update: 7 noiembrie)

Universitatea Erciyes (Turcia)

La începutul lui noiembrie, universitatea turcă a anunțat prima fază a testelor„Turkish university tests COVID-19 vaccine candidate”, aa.com.tr numit ERUCOV-VAC bazat pe coronavirusul inactivat.
(Update: 9 noiembrie)

Codagenix (SUA)

Firma americană lucrează la un vaccin, COVI-VAC, bazat pe coronavirus atenuat mai aparte: ei recreează virusul, introducând nenumărate mutații, astfel încât să-l facă inofensiv. Compania a aplicat pentru prima fază a testelor„Safety and Immunogenicity of COVI-VAC, a Live Attenuated Vaccine Against COVID-19”, clinicaltrials.gov după ce experimentele pe animale au avut succes.
(Update: 9 noiembrie)

OncoSec Immunotherapies (SUA)

O companie care lucrează la tratamente pentru cancer, a dezvoltat un vaccin pe bază de DNA care determină corpul să producă mai multă IL-12, o moleculă naturală care îmbunătățește sistemul imun. Se speră că astfel va crește și numărul anticorpilor împotriva proteinei S. Vaccinul se cheamă CORVax12, iar compania a aplicat pentru testare în primă fază pe 13 noiembrie.„CORVax12: SARS-CoV-2 Spike (S) Protein Plasmid DNA Vaccine Trial for COVID-19”, clinicaltrials.gov
(Update: 18 noiembrie)

Universitatea Chulalongkorn (Thailanda)

Thailandezii dezvoltă un vaccin de tip mRNA numit ChulaCov19. Momentan, testele sunt în prima fază.„ChulaCov19 mRNA Vaccine in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov
(Update: 24 noiembrie)

Entos Pharmaceuticals (Canada)

Compania canadiană testează„A Clinical Trial of a Plasmid DNA Vaccine for COVID-19 [Covigenix VAX-001] in Adults”, clinicaltrials.gov un vaccin de tip DNA, numit Covigenix VAX-001, care crează răspuns imun la o nuceocapsidă, o proteină prezentă în membrana virusului, nu la proteina S, ceea ce ar putea crea imunitate de mai lungă durată.
(Update: 24 noiembrie)

SK Bioscience (Coreea de Sud)

Compania sud coreeană a creat un vaccin numit NBP2001, bazat pe proteina S care a dat rezultate bune în testele preclinice. La finalul lui decembrie a anunțat„SK Bioscience to start clinical trials of Covid-19 vaccine”, .koreabiomed.com că îl va testa pe oameni.
(Update: 5 decembrie)

City of Hope (SUA)

Vaccinul COH04S1 creat de această firmă este bazat pe o formă slăbită a unui virus numit Modified Vaccinia Ankara (MVA) pe care au adăugat proteina S și o nucleocapsidă a coronavirusului. Faza I a fost anunțată la finalul lui noiembrie.„City of Hope Initiates Phase 1 Clinical Trial to Test Its First SARS-CoV-2 Investigational Vaccine”, businesswire.com  
(Update: 5 decembrie)

Providence Health & Services (SUA)

Faza I a testelor unui vaccin dezvoltat de o companie care studiază tratamente anti-cancer a fost aprobată în SUA.„FDA Approves Providence Cancer Institute COVID-19 Vaccine Trial”,  providence.org Vaccinul țintește persoanele în vârstă și conține atât un fragment din proteina S cât și interleukina 12 (IL-12) pentru a crea un răspuns imun.
(Update: 5 decembrie)

Gennova/HDT Bio (India/Canada)

Companiile Gennova Biopharmaceuticals (India) și HDT Bio (SUA) s-au parteneriat pentru realizarea vaccinului HGC019, bazat pe ARN autoamplificat. În decembrie, a fost aprobată prima fază a testării.„Gennova Pharma gets conditional permission for human trial of Covid vaccine”, business-standard.com
(Update: 14 decembrie)

Cellid/LG Chem (Coreea de Sud)

AdCLD-CoV19, un nou vaccin corean, dezvoltat de Cellid, care s-a parteneriat cu LG Chem pentru producție, urma a fi testat în primă fază.„Safety and Immunogenicity Study of AdCLD-CoV19: A COVID-19 Preventive Vaccine in Healthy Volunteers”, clinicaltrials.gov Vaccinul folosește o combinație de doi adenoviruși, Ad5 și Ad26, pentru crearea răspunsului imun.
(Update: 14 decembrie)

Institutul Medical Shenzhen (China)

Un vaccin numit COVID-19/aAPC, bazat pe antigeni modificați genetic, este testat în primă fază în China.„Safety and Immunity of Covid-19 aAPC Vaccine”, clinicaltrials.gov
(Update: 18 decembrie)

Nanogen Biopharmaceutical (Vietnam)

Compania vietnameză a recrutat 60 de voluntari pentru prima fază a testelor„Vietnam eyes launch of homemade COVID vaccine in 2nd half of 2021”, nikkei.com unui vaccin propriu, care folosește o proteină recombinată pentru obținerea răspunsului imun.
c

Universitatea Oklahoma (SUA)

Vaccinul Shingrix, un vaccin pentru zona zoster, aplicat în două doze, la două luni distanță, a fost testat pe adulți care locuiesc în azile de bătrânidacă protejează împotriva COVID-19 în primă fază.„Training the Innate Immune System Against SARS-CoV-2 (COVID-19) Using the Shingrix Vaccine in Nursing Home Residents”, clinicaltrials.gov OMS listează acest studiu în lista sa, deși până acum nu s-a descoperit un vaccin pentru altă boală care să protejeze împotriva COVID-19 și, cum persoanele din aziluri sunt în primul rând al vaccinării, sunt șanse mari ca studiul să rămână fără pacienți.
(Update: 18 decembrie)

Altimmune (SUA)

Compania americană a creat până acum vaccinuri nazale pentru gripă și tetanos și încearcă să facă și unul pentru COVID-19, bazat pe adenovirusul Ad5. Vaccinul AdCOVID este testat în faza I.„Safety and Immunogenicity of AdCOVID in Healthy Adults (COVID-19 Vaccine Study)”, clinicaltrials.gov
(Update: 5 ianuarie)

Shafa Pharmed Pars (Iran)

Și Iran-ul produce un vaccin propriu, bazat pe virus inactivat, numit COVIran Barekat. Începerea fazei I-a a testelor a fost anunțată„Iran launches human trials of its COVID vaccine”, aljazeera.com la finalul lui decembrie 2020.
(Update: 5 ianuarie)


> Abandonate

Universitatea din Quensland (Australia)

Universitatea din Quensland, Australia, s-a lăudat cu prima doză injectată„First dose”, uq.edu.au a vaccinului lor care folosește o tehnologie numită „clemă moleculară” (molecular clamp) – dezvoltă practic o proteină care seamănă cu proteina S. 150 de pacienți vor primi vaccinul UQ-1-SARS-CoV-2-Sclamp sau un placebo.

Cercetătorii au anunțat că au abandonat lucrul la vaccin,„Scientists pull the pin on UQ-CSL coronavirus vaccine due to false positive HIV results”, abc.net.au după ce s-a observat că o serie de voluntari au avut teste fals pozitive la prezența virusului HIV. Potențialul de a interfera cu aceste teste fusese prevăzut de cercetători, acesta este și motivul pentru care au cercetat acest lucru. Motivul abandonului: potențialele confuzii create ar fi prea complexe pentru ca vaccinul să fie vreodată aprobat.
(Update: 12 decembrie)


O mulțime de încercări

Alte zeci de de companii din întreaga lume lucrează la vaccinuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a centralizat„Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines”, who.int aceste eforturi. Nu le-a și verificat, deci nu orice candidat înscris pe listă este neapărat viabil. 

Să nu uităm, însă, care e ținta. Ideal, vaccinul ar trebui să fie cât mai eficient, să nu aibă efecte secundare, să se producă rapid și să se preteze la vaccinare în masă. Organizația Mondială a Sănătății a creat portretul-robot al vaccinului ideal. A realizat însă și o versiune minimală, sub care eforturile de a produce și distribui vaccinul devin prea complicate pentru beneficiile obținute.

Infografic despre cum ar trebui să arate un vaccin anti-COVID-19 ideal.

Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #54: vaccinul Johnson & Johnson e eficient

De Mihai Ghiduc 15/01/2021
Dacă și faza a III-a va confirma acest lucru, e o veste bună, pentru că acest vaccin se administrează într-o singură doză.
SOCIETATE|OVERVIEW

Ce sunt Parler, Gab sau MeWe, platformele spre care migrează conservatorii?

De Ionuț Preda 14/01/2021
Site-urile care se declară „alternative pentru free speech” au înregistrat recorduri de trafic după evenimentele recente din SUA.
CORONAVIRUS|OVERVIEW

Noile tulpini ale coronavirusului. Ce știm până acum?

De Mihai Ghiduc 12/01/2021
Vreme de un an, mutațiile virusului SARS-CoV-2 au fost relativ ignorate. Și totuși, în decembrie, două noi tulpini ale acestuia au ieșit în evidență. Sunt acestea mai periculoase?
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #53: Vaccinarea, sub presiunea recordurilor de infectări și a mutațiilor noi

De Ionuț Preda 06/01/2021
Campaniile de vaccinare au început în plin în toată Uniunea Europeană, unde tocmai a fost aprobat și vaccinul de la Moderna, dar autoritățile sunt puse sub presiune de noi recorduri ale infectărilor și de noi mutații care pot face virusul mai transmisibil și dăunător.