Yulia Reznikov/Getty Images

Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.

De Mihai Ghiduc 26.05.2020, ultima actualizare: 22.07.2021

Peste 100 de companii au încercat să creeze un vaccin anti-COVID-19. Unele au reușit, altele încă testează. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.

Producerea unui vaccin durează, în mod normal, câțiva ani, însă actuala criză de sănătate a grăbit lucrurile. Chiar și așa, nu s-a putut sări peste toate fazele dezvoltării unuia. Însă cele mai optimiste estimări au fost depășite și primele vaccinuri au devenit disponibile spre finalul lui 2020. Peste 100 de companii din întreaga lume lucrează la un vaccin,  unele au fost deja aprobate, iar câteva zeci sunt în faze avansate ale testării. Urmărim, în acest articol, cursa pentru vaccin.

Acest articol este actualizat periodic. Cea mai recentă actualizare: 22 iulie 2021.
Ce e nou: 

  • Pfizer/BioNTech (1) este sigur la copii între 5 și 11 ani, dar autorizarea va veni în toamnă. Compania va testa eficacitatea unei a treia doze a vaccinului, dar și o posibilă combinare a acestuia cu vaccinul antipneumococic;
  • Moderna (2) este testat față de noile variante de autoritățile americane;
  • Vaccinul Oxford/AstraZeneca (3) e eficient în combinație cu Pfizer. Și o a treia doză crește răspunsul imun;
  • Următoarele vaccinuri au primit autorizare pentru utilizarea de urgență: Medigen (14) în Taiwan, Abdala (15) în Cuba, Shafa Pharmed Pars (16) în Iran, Institutul Finlay (17) în Iran, Institutul Vector (18) în Turkmenistan, ​​Academia de Științe Medicale (19) în China;
  • Următorii dezvoltatori au anunțat sau început faza finală a testelor: Sanofi/GSK (26), Inovio (27), Universitatea din Hong Kong (28), Spitalul West China (29), Nanogen Biopharmaceutical (30), Universitatea Erciyes (31);
  • Testele vaccinului OSE Immunotherapeutics (89) au fost întrerupte temporar, iar cele ale vaccinului Altimmune au fost oprite definitiv;
  • Compania americană COVAXX și-a schimbat numele în Vaxxinity (36), după unirea cu o altă firmă;
  • Am adăugat vaccinurile de la Agenția Federală Medical Biologică din Rusia – FMBA (66), Icosavax (67), Universitatea Baqiyatallah (102), Cianavac (103), Baiya Phytopharm (104);
  • Mai multe companii au anunțat teste separate pentru diverse categorii de vârstă, pentru o doză suplimentară sau pentru noile tulpini ale coronavirusului.

Avem vaccin. De ce se mai lucrează la altele?

Găsirea celui mai bun vaccin nu a fost singura problemă. Capacitatea de producție e la fel de importantă. E evident că nu va putea produce nimeni opt miliarde de doze dintr-o dată, deci cu cât vor exista mai multe opțiuni, cu atât campania de vaccinare se va desfășura mai repede.

Este important și numărul dozelor – e de preferat una, decât două –, mecanismul de livrare – vaccinurile orale și cele de tip spray ar putea fi preferate celor injectabile – și problemele logistice pe care le ridică. De exemplu, vaccinurile pe bază de ARN, cum sunt cele de la Moderna și Pfizer, trebuie ținute la temperaturi foarte scăzute și foarte precise. Ceea ce face dificilă distribuția lor în zonele izolate sau în țările sărace.

CITEȘTE ȘI: Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, la începutul anului 2020, cum ar trebui să arate vaccinul ideal, ca să existe un termen de comparație.„WHO Target Product Profiles for COVID-19 Vaccines”, who.int (PDF)

Înainte de a vedea care este situația în cursa pentru vaccin, iată care sunt fazele dezvoltării unui vaccin. Am introdus în listă doar vaccinurile aflate în fazele studiilor clinice sau care au trecut de acestea.

Infografic despre fazele dezvoltării unui vaccin.

Cursa pentru vaccin

În momentul de față, câteva vaccinuri au fost aprobare, iar alte câteva zeci de vaccinuri se află în faza testării pe oameni. Să facem lumină în această cursă e complicat. Și pentru că între momentul trecerii la o nouă fază a testării și cel al publicării rezultatelor de la fazele precedente e adesea o diferență – durează să scrii o lucrare științifică –, și pentru că companiile încearcă să-și crească vizibilitatea și accesul la resurse dând comunicate care de care mai încurajatoare.

Am reîmpărțit vaccinurile între cele deja utilizate în imunizarea populației, în diverse țări, și cele aflate încă în teste. Mai jos, am făcut un rezumat al situației vaccinurilor deja folosite.

Vaccinuri care sunt deja utilizate

Primele vaccinuri din acestă listă sunt autorizate pentru utilizare de urgență în Uniunea Europeană, deci implicit în România.

BioNTech/Pfizer (Germania/SUA)

Vaccinul dezvoltat de compania BioNTech, în colaborare Pfizer este este primul care a anunțat eficiența dovedită de testele de faza a III-a și primul care a primit aprobare în majoritatea statelor occidentale. BioNTech a colaborat și cu o companie chineză, Fudan, pentru piața de acolo.

Numit BNT162, este un vaccin bazat pe ARN mesager. Anunțul începerii testelor a fost făcut la finalul lui aprilie.„BioNTech and Pfizer announce completion of dosing for first cohort of Phase 1/2 trial of COVID-19 vaccine candidates in Germany”,  investors.pfizer.com Un preprint publicat la începutul lui iulie„Phase 1/2 Study to Describe the Safety and Immunogenicity of a COVID-19 RNA Vaccine Candidate (BNT162b1) in Adults 18 to 55 Year”, medrxiv.org (PDF) a arătat rezultate încurajatoare. Fazele II și III„Pfizer and BioNTech Choose Lead mRNA Vaccine Candidate Against COVID-19 and Commence Pivotal Phase 2/3 Global Study”, businesswire.com au început, în paralel,  pe 27 iulie. 

În toamnă, Pfizer a făcut public protocolul fazei a treia a studiului clinic,„A phase 1/2/3, placebo-controlled, randomized, observer-blind, dose-finding study to evaluate the safety, tolerability, immunogenicity, and efficacy of SARS-COV-2 RNA vaccine candidates against COVID-19 in healthy individuals”, amazonaws.com (PDF) iar pe 9 noiembrie a anunțat„Pfizer and BioNTech Announce Vaccine Candidate Against COVID-19 Achieved Success in First Interim Analysis from Phase 3 Study”, pfizer.com că rezultatele preliminare ale fazei a III-a a studiului arată că vaccinul este eficient. Studiul s-a făcut pe 43.538 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul și jumătate un placebo. 38.955 de persoane au primit și a doua doză a vaccinului. Rezultatele au fost anunțate după ce au fost evaluate 94 dintre cele 164 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul participanților. Eficiența vaccinului a fost estimată la peste 90%, în acestă fază preliminară.

În scurt timp, pe 18 noiembrie, Pfizer a anunțat într-un comunicat de presăPfizer and BioNTech Conclude Phase 3 Study of COVID-19 Vaccine Candidate, Meeting All Primary Efficacy Endpoints”, pfizer.com că a încheiat faza a III-a a testelor și că toate țintele primare au fost atinse. Vaccinul are o eficiență de 95%, adică dintre cele 170 de cazuri de COVID-19 confirmate, 162 au fost înregistrate la grupul placebo și doar 8 la cei care au primit vaccinul. Eficacitatea e constantă indiferent de vârstă, sex, origini etnice sau rasă și, mai important, este de 84% la cei peste 65 de ani, categoria de vârstă cu cele mai mari riscuri de a dezvolta o formă gravă a bolii. Vaccinul e sigur, cele mai întâlnite efecte adverse grave fiind oboseala (la 2% dintre cei vaccinați) și durerea de cap (3,8%). Este așteptată și publicarea datelor finale în regim peer-reviewd.

Vaccinul produs de Pfizer a fost autorizat pentru utilizare în regim de urgență, în Marea Britanie, de către Autoritatea pentru Reglementarea Medicamentelor și Produselor Medicale (MHRA),„Pfizer/BioNTech Covid vaccine wins licence for use in the UK”, theguardian.com pe 2 decembrie. A fost prima țară occidentală care a aprobat un vaccin anti-COVID-19.

Din datele despre faza a III-a a vaccinul, făcute publice într-un raport al FDA,„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting December 10, 2020”, fda.gov (PDF) am aflat lucruri noi: imunitatea începe să se  instaleze la 14 zile de la prima doză, iar eficiența e de 52%, crescând la 95% după a doua doză, administrată la trei săptămâni. Efectele adverse apar în general după a doua doză și sunt medii sau moderate: reacții la locul injectării (84.1%), oboseală (62.9%), dureri de cap (55.1%), dureri musculare (38.3%), frisoane (31.9%), dureri ale încheieturilor (23.6%), și febră (14.2%). Un efect secundar neașteptat a fost inflamarea ganglionilor (64 în grupul vaccinat, față de 6 în cel placebo).

Pe 9 decembrie, Canada„Health Canada approves Pfizer COVID-19 vaccine”, cbc.ca a devenit a doua țară care a aprobat acest vaccin, iar pe 11 decembrie, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în regim de urgență în SUA.„FDA Takes Key Action in Fight Against COVID-19 By Issuing Emergency Use Authorization for First COVID-19 Vaccine”, fda.gov

între timp, autoritățile engleze au anunțat„Confirmation of guidance to vaccination centres on managing allergic reactions following COVID-19 vaccination with the Pfizer/BioNTech vaccine”, gov.uk că persoanele care au avut în trecut reacții alergice severe la un aliment, medicament sau vaccin nu ar trebui să se inoculeze cu vaccinul Pfizer, după ce au existat cazuri de anafilaxie la persoane vaccinate. 

Uniunea Europeană a autorizat vaccinul pentru utilizarea în regim de urgență„First safe and effective vaccine against COVID-19”, ec.europa.eu pe 21 decembrie, iar vaccinul a început să fie utilizat în România din 27 decembrie.

Vaccinul Pfizer a devenit și primul care a primit aprobarea OMS, pe 31 decembrie 2020,„WHO issues its first emergency use validation for a COVID-19 vaccine and emphasizes need for equitable global access”, who.int deschizându-se astfel calea pentru distribuția sa globală, în special pentru țările care au acces mai greoi la vaccin.

Un studiu de fază II/III pentru testarea unei variante a vaccinului, BNT162b2, pe femei gravide sănătoase de peste 18 ani a fost anunțat la mijlocul lui februarie.„Study to Evaluate the Safety, Tolerability, and Immunogenicity of SARS CoV-2 RNA Vaccine Candidate (BNT162b2) Against COVID-19 in Healthy Pregnant Women 18 Years of Age and Older”,clinicaltrials.gov

Într-un studiu făcut de CDC-ul american,„Interim Estimates of Vaccine Effectiveness of BNT162b2 and mRNA”, cdc.gov în condițiile reale, 3.500 de persoane, personal medical, eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna – singurele folosite în SUA în acest moment – împotriva formelor simptomatice și asimptomatice de COVID-19 a fost de 90%, după două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze. În cazul primei doze, eficacitatea a fost de 80% (după 14 zile de la administrare, până la rapel). Voluntarii au fost testați săptămânal, vreme de 13 săptămâni.

Vaccinul Pfizer are eficiență de 100% pe adolescenții între 12 și 18 ani, a anunțat compania,„BioNTech Announce Positive Topline Results of Pivotal COVID-19 Vaccine Study in Adolescents”, pfizer.com deschizând astfel calea spre extinderea vaccinării și la această categorie de vârstă.

Uniunea Europeană a anunțat„EU concluding deal for 1.8 billion more BioNTech-Pfizer vaccine doses”, dw.com că va semna un nou contract cu Pfizer, care îi ca asigura accesul la 1,8 milioane în perioada 2021-2023.

Pe 10 mai, vaccinul Pfizer a fost aprobat de către FDA„FDA Authorizes Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Emergency Use in Adolescents in Another Important Action in Fight Against Pandemic”, fda.gov pentru utilizarea la copii între 12 și 15 ani, în SUA.

Conform unui studiu spaniol,„El uso combinado de las vacunas de AstraZeneca y Pfizer contra el SARS-CoV-2 ofrece una potente respuesta inmunitaria”, isciii.es utilizarea unei doze a vaccinului Pfizer/BioNTech după administrarea unei prime doze a vaccinului AstraZeneca este sigură și eficientă.

În iunie, testele au arătat că administrarea vaccinului la copii de 5-11 ani e sigură. Compania a aplicat pentru autorizare, care este așteptată până în septembrie.„Pfizer to request COVID-19 vaccine emergency approval for kids ages 5-11 by fall”,fox4news.com 

Combinația Pfizer-AstraZeneca este eficientă, au anunțat cercetătorii de la Oxford în luna iunie, într-un studiu trimis spre aprobare celor de la de The Lancet.„Safety and Immunogenicity Report from the Com-COV Study – a Single-Blind Randomised Non-Inferiority Trial Comparing Heterologous And Homologous Prime-Boost Schedules with An Adenoviral Vectored and mRNA COVID-19”, ssrn.com ​​

Compania a anunțat în iulie că va cerceta și cere autorizarea de urgență pentru administrarea unei a treia doze a vaccinului.„Pfizer to seek OK for 3rd vaccine dose; shots still protect”, apnews.com FDA a replicat, aproape imediat, că nu există vreo dovadă că aceasta ar fi necesară. În schimb, în Israel a fost aprobată administrarea unei doze suplimentare persoanelor cu risc crescut de a face boala.„Israel offers third shot of Pfizer COVID-19 vaccine to adults at risk”, reuters.com

Pfizer a anunțat, în iulie, un studiu pentru a vedea dacă poate combina vaccinul anti-COVID-19 cu cel antipneumococic.„Safety and Immunogenicity Study of 20vPnC When Coadministered With a Booster Dose of BNT162b2”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Moderna (SUA)

Vaccinul mRNA1273, al americanilor de la Moderna, este tot un produs bazat pe ARN mesager (mRNA) Americanii au anunțat devreme rezultate parțiale ale primei faze, care arată că vaccinul are potențial printr-un comunicat de presă.„Moderna Announces Positive Interim Phase 1 Data for its mRNA Vaccine (mRNA-1273) Against Novel Coronavirus”, hinvestors.modernatx.com

Faza a treia trebuia să înceapă în iulie, dar a fost amânată, ceea ce a afectat evoluția companiei la bursă.„Acţiunile Moderna au scăzut cu aproape 10% în urma informaţiei că faza finală a studiului clinic pentru un posibil vaccin destinat Covid-19 va fi amânată”, g4media.ro Până la urmă, a început pe 27 iulie.„Phase 3 clinical trial of investigational vaccine for COVID-19 begins”, nih.gov 

Moderna a fost una dintre primele firme care a făcut public protocolul„A Phase 3, Randomized, Stratified, Observer-Blind, Placebo-Controlled Study to Evaluate the Efficacy, Safety, and Immunogenicity of mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine in Adults Aged 18 Years and Older”, modernatx.com (PDF) fazei a treia a testelor clinice.

Pe 16 noiembrie, Moderna că evaluarea preliminară a rezultatelor fazei a treia a testerii vaccinului mRNA-1273 a arătat că aceasta ar avea o eficacitate de 94,5%.„Moderna’s COVID-19 Vaccine Candidate Meets its Primary Efficacy Endpoint in the First Interim Analysis of the Phase 3 COVE Study”, modernatx.com Conform comunicatului companiei, rezultatul a fost dat de analiza a 95 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul participanților la test, dintre care 90 au fost din grupul placebo și doar cinci dintre cei care au primit vaccinul. Toate cele 11 persoane care au dezvoltat forme severe ale bolii au primit un placebo. Reacțiile adverse severe, majoritatea apărute după a doua doză a vaccinului – în mare, sub forma durerilor de cap, de articulare sau musculare sau a oboselii – au fost de scurtă durată. Moderna spune că va aplica pentru o aprobare de urgență și că va urmări în continuare evoluția fazei a treia a testării.

Moderna a publicat, în decembrie, un studiu în The New England Journal of Medicine„Durability of Responses after SARS-CoV-2 mRNA-1273 Vaccination”, nejm.org în care arătă că voluntarii din fazele inițiale de testare au nivele ridicate de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la patru luni după ce au primit prima doză, un lucru încurajator pentru protecția pe termen lung.

Vaccinul a fost autorizat de FDA pentru utilizare de urgență„FDA Takes Additional Action in Fight Against COVID-19 By Issuing Emergency Use Authorization for Second COVID-19 Vaccine”, fda.gov pe 19 decembrie. Uniunea Europeană l-a autorizat pe 6 ianuarie.„Second safe and effective vaccine against COVID-19”, ec.europa.eu

Moderna a anunțat„Moderna Announces TeenCOVE Study of its COVID-19 Vaccine in Adolescents Meets Primary Endpoint and Plans to Submit Data to Regulators in Early June | Moderna, Inc.”, modernatx.com că vaccinul lor este eficient în adolescenții între 12 și 18 ani (cu o eficacitate de 93%) și că va aplica pentru aprobare în iunie.

În SUA, Institutul Național de Sănătate a lansat un studiu pentru a vedea cum se comportă vaccinul în fața noilor variante ale virusului.„A Study to Evaluate the Immunogenicity and Safety of mRNA-1273.211 Vaccine for COVID-19 Variants”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Oxford/AstraZeneca (Marea Britanie)

Vaccinul de la Oxford, numit inițial ChAdOx1 și redenumitAZD1222. care folosește ca vector un adenovirus de la cimpanzei, a fost creat în colaborare cu AstraZeneca, care a început producția fără să mai aștepte rezultatele.„AstraZeneca advances response to global COVID-19 challenge as it receives first commitments for Oxford’s potential new vaccine”, astrazeneca.com  Compania a început în paralel faza I și faza II, în aprilie, și au trecut rapid la fazele II și III.„Oxford COVID-19 vaccine to begin phase II/III human trials”,  ox.ac.uk Rezultatele pe maimuțe rhesus au fost publicate în mai.„ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques”, biorxiv.org (PDF)

Testele pentru a treia fază au avut loc în Brazilia și Africa de Sud. Rezultate încurajatoare obținute în faza I/II a testelor au fost publicate într-un studiu preliminar din The Lancet.„Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial”, thelancet.com Acesta au arătat că vaccinul e sigur și determină un răspuns imun.

Faza a treia a studiului a fost oprită temporar„AstraZeneca Covid-19 vaccine study is put on hold”, statnews.com pe 8 septembrie, din cauză că unul dintre participanții la studiu a avut o reacție adversă. Este o procedură standard pentru astfel de situații și motivul pentru care e foarte greu să grăbești dezvoltarea unui vaccin. Testele au fost reluate pe 12 septembrie.„Oxford and AstraZeneca resume coronavirus vaccine trial”, ft.com Mai mult, pe 17 septembrie, AstraZeneca a făcut public protocolul testului.„A Phase III Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Multicenter Study in Adults to Determine the Safety, Efficacy, and mmunogenicity of AZD1222, a Non-replicating ChAdOx1 Vector Vaccine, for the Prevention of COVID-19”,  amazonaws.com (PDF)

Un studiu publicat în The Lancet„Safety and immunogenicity of ChAdOx1 nCoV-19 vaccine administered in a prime-boost regimen in young and old adults (COV002): a single-blind, randomised, controlled, phase 2/3 trial”, thelancet.com (PDF) a aratat că vaccinul ar putea fi eficient indiferent de vârstă.

AstraZeneca a anunțat pe 23 noiembrie„AZD1222 vaccine met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19”, astrazeneca.com date despre eficiența vaccinului AZD1222, estimată a fi în jurul a 70%. Testele, care s-au desfășurat în Marea Britanie și Brazilia, au analizat două variante de vaccinare: administrarea unei jumătăți de doză, urmată de o doză întreagă, după cel puțin o lună, sau a două doze întregi, la cel puțin o lună distanță. Din păcate, varianta cu jumătate de doză a fost administrată din greșeală. În cadrul primului grup, format din 2,741 de participanți, eficiența a fost de 90%, la cel de-al doilea, cu 8.895 de participanți, de doar 62%. În total, au fost analizate 131 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul participanților la studiu. Avantajul accestui vaccin ar fi faptul că poate fi păstrat și transportat la temperaturile unor frigidere obișnuite (2-8 grade Celsius). 

Astra Zeneca a fost prima companie care a publicat rezultatele fazei a III-a a testelor într-un jurnal major, The Lancet,„Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK”, thelancet.com pe 8 decembrie. Este vorba însă de rezultate preliminare (11.000 dintre ei 24.000 de participanți la studiu), în care grupul de vârsta peste 55 de ani este subreprezentat, și tot nu explică de ce jumătate de doză e mai eficientă ca una întreagă. Pe de altă parte, este singurul vaccin care a studiat dacă previne infecțiile asimptomatice (eficiența ar fi de 60%). 

AstraZenenca și-a propus să testeze încă o dată varianta cu jumătate de doză la prima inoculare, în timp ce, în ianuarie, sunt așteptate rezultatele unui test efectuat exclusiv în SUA, pe 30.000 de participanți, în varianta cu două doze întregi.„U.S. AstraZeneca vaccine trial will clear confusion on how well it works -U.S. scientist”, reuters.com

AstraZeneca va începe și testarea„AstraZeneca will test using component of Russia’s Sputnik V in clinical trials of its own vaccine against coronavirus”, sputnikvaccine.com unei combinații între propriul vaccin și vaccinul rusesc Sputnik V.

Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie pe 30 decembrie. Și India, țară în care se și produce, l-a aprobat în ianuarie. Agenția Europeană a Medicamentului va evalua vaccinul pentru autorizare de urgență pe 29 ianuarie.„EMA receives application for conditional marketing authorisation of COVID-19 Vaccine AstraZeneca”, ema.europa.eu

Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare de urgență„EMA recommends COVID-19 Vaccine AstraZeneca for authorisation in the EU”, ema.europa.eu în Uniunea Europeană.

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat pentru utilizare de urgență, pe 15 februarie,„WHO lists two additional COVID-19 vaccines for emergency use and COVAX roll-out”, who.int vaccinul de la AstraZeneca, în variantele produse în Coreea de Sud și India. Asta înseamnă că vaccinul va fi introdus în programul COVAX, alături de ce la la Pfizer/BioNTech pentru a fi distribuit global, acolo unde este nevoie.

La mijlocul lunii martie, administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată în mai multe state europene, începând cu Austria, și continuând cu Italia, Norvegia, Danemarca, Franța, Germania, Spania etc. Decizia a fost luată pentru a se verifica unor decese suspecte provocate de trombofilii care ar fi putut fi asociate cu vaccinul. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat situația„COVID-19 Vaccine AstraZeneca: benefits still outweigh the risks despite possible link to rare blood clots with low blood platelets ”, ema.europa.eu și a concluzionat că riscurile sunt minore, dar că posibilitatea apariției unor foarte rare episoade de tromboză există, deși nu s-a putut face o asociere cu vaccinarea. Țările care suspendaseră vaccinarea au început să anunțe, rând pe rând, reluarea acesteia.

Rezultatele preliminarea are studiului de faza a III-a efectuat în SUA arată o eficacitate de 79% față de cazurile simptomatice de COVID-19, a spus AstraZeneca într-un comunicat de presă.„AZD1222 US Phase III trial met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19 at interim analysis”, astrazeneca.com Mai mult, protecția împotriva deceselor și a cazurilor care necesită spitalizare ar fi de 100%. Studiul a fost efectuat pe 32.449 de participanți, care au primit fie vaccinul, fie un placebo, într-o proporție de 2 la 1. Analiza e bazată pe 141 de cazuri simptomatice de COVID-19 apărute în participanții la studiu. Vaccinul ar putea fi aprobat în SUA la începutul lunii aprilie.

Institutul Național American a publicat un comunicat,NIAID Statement on AstraZeneca Vaccine, nih.gov o zi mai târziu, în care spun că datele prezentate de AstraZeneca ar putea fi depășite și că trebuie așteptată o decizie FDA, după analizarea studiului de către specialiștii de acolo. 

La scurtă vreme, AstraZeneca a publicat un nou comunicat„AZD1222 US Phase III primary analysis confirms safety and efficacy”, astrazeneca.com în care au inclus rezultate preliminare ce iau în calcul noile date. Astfel, noile cifre arată o eficacitate de 76%, după analiza a 190 de cazuri de COVID-19, cu 49 mai multe decât la analiza inițială.

Vaccinul produs de AstraZeneca a primit denumirea comercială de Vaxzevria,„Vaxzevria, COVID 19 Vaccine (ChAdOx1 S [recombinant])”, ema.europa.eu în locul complicatului nume ChAdOx1.

Discuțiile legate de tromboze continuă. În Germania, s-a recomandat„German experts say under 60s should not get second AstraZeneca vaccine”, reuters.com ca vaccinul să fie folosit doar la persoanele peste 60 de ani, din cauza riscului crescut de tromboze la cei mai tineri. 

Testele vaccinului pe copii și adolescenți au fost suspendate, a anunțat Universitatea Oxford, pe 6 aprilie.„Oxford University suspends AstraZeneca vaccine trial on children”, euronews.com

Pe 7 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat„AstraZeneca’s COVID-19 vaccine: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets”, ema.europa.eu că există o posibilă legătură între cazuri foarte rare de tromboze și vaccin, insistând pe numărul extrem de mic de cazuri și pe beneficiile vaccinării. Prospectul va fi actualizat pentru a conține noile informații, iar persoanelor care prezintă simptome, care pot apărea în cel mult două săptămâni de la vaccinare, în special femei sub 60 de ani, le este recomandat să apeleze la asistență medicală. 

La o concluzie similară a ajuns și agenția reglementatoare britanică,„MHRA issues new advice, concluding a possible link between COVID-19 Vaccine AstraZeneca and extremely rare, unlikely to occur blood clots”, gov.uk iar comitetul de vaccinare din această țară a anunțat că persoanele sub 30 de ani vor putea opta pentru un vaccin alternativ,„JCVI statement on use of the AstraZeneca COVID-19 vaccine: 7 April 2021”, gov.uk fără a preciza de ce au ales această limită de vârstă.

Uniunea Europeană a dat în judecată„EU sues AstraZeneca over breach of COVID-19 vaccine supply contract”, reuters.com compania pentru nerespectarea calendarului de livrare al vaccinurilor promis în contract.

Combinația Pfizer-AstraZeneca este eficientă, au anunțat cercetătorii de la Oxford în luna iunie, într-un studiu trimis spre aprobare celor de la de The Lancet.„Safety and Immunogenicity Report from the Com-COV Study – a Single-Blind Randomised Non-Inferiority Trial Comparing Heterologous And Homologous Prime-Boost Schedules with An Adenoviral Vectored and mRNA COVID-19”,  ssrn.com ​​

Un studiu britanic din iunie arată că o a treia doză a vaccinului crește răspunsul imun.„AstraZeneca Booster Shot Lifts Immune Response, Study Finds”, nytimes.com
(Update: 22 iulie)

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

Janssen/Johnson & Johnson (Belgia/SUA)

Johnson & Johnson a testat unui vaccin bazat pe un adenovirus provenit de la cimpanzei, care a fost creat de subsidiara belgiană Janssen Pharmaceutical. Conform unui studiu publicat în Nature„Single-shot Ad26 vaccine protects against SARS-CoV-2 in rhesus macaques”, nature.com o singură doză din vaccinul Ad26COVS1 a protejat maimuțele în testele preclinice.

Și rezultatele pozitive ale studiului preclinic pe șoareci au fost publicate în Nature „Ad26 vaccine protects against SARS-CoV-2 severe clinical disease in hamsters”, nature.com la începutul lui septembrie, iar firma a recrutat„Johnson & Johnson says coronavirus vaccine prevents severe illness in hamsters”, cnbc.com pentru faza a III-a a studiului, în jur de 60.000 de persoane din SUA, Belgia și America de Sud.

Compania a oprit temporar faza a III-a a testelor„Johnson & Johnson Temporarily Pauses All Dosing in Our Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Clinical Trials”, jnj.com la mijlocul lunii octombrie din cauza că unul dintre voluntari a făcut o boală inexplicabilă, dar le-a reluat la scurt timp după. Rezultatele fazei a III-a sunt așteptate în ianuarie. Faptul că vaccinul e administrat într-o sigură doză ar putea fi un avantaj major pentru campaniile de vaccinare.

Rezultatele preliminare ale fazei I/II„Interim Results of a Phase 1–2a Trial of Ad26.COV2.S Covid-19 Vaccine”, nejm.org arată că vaccinul e sigur și eficient.

Vaccinul din Johnson & Johnson are o eficacitate de 66%.„Johnson & Johnson Announces Single-Shot Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Met Primary Endpoints in Interim Analysis of its Phase 3 ENSEMBLE Trial”, johnsonandjohnson.gcs-web.com (PDF) În cele trei teste care au fost cumulate, la care au participat 43.783 de persoane, cifrele au fost 72% în SUA, 66% în America de Sud, 57% în Africa de Sud. Avantajul vaccinului este că are nevoie de o singură doză și poate fi păstrat la -20°C timp de trei ani.

Conform analizei făcute de FDA,„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee February 26, 2021 Meeting Briefing Document”, fda.gov (PDF) pentru aprobarea vaccinului, acesta a avut o eficacitate de 72% în SUA și 64% în Africa de Sud, cifre mai bune decât cele anunțate inițial. Față de formele severe ale bolii, eficacitatea a fost de 86%, respectiv 82%.

Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în SUA„FDA Issues Emergency Use Authorization for Third COVID-19 Vaccine”, fda.gov pe 27 februarie. Este cel de-al treilea vaccin aprobat în această țară, după cele de la Pfizer și Moderna. Vaccinul va fi evaluat în Uniunea Europeană, de EMA, pe 11 martie.

Vaccinul a fost autorizat în UE pe 11 martie.„EMA recommends COVID-19 Vaccine Janssen for authorisation in the EU”, ema.europa.eu Vaccinul a primit și autorizarea OMS„WHO Grants Emergency Authorization to Johnson & Johnson Vaccine”, nytimes.com pentru a fi folosit în cadrul programului global COVAX.

În SUA, CDC și FDA au anunțat„Joint CDC and FDA Statement on Johnson & Johnson COVID-19 Vaccine”, fda.gov că analizează șase cazuri de cheaguri de sânge apărute la femei între 18 și 48 de ani, care au fost vaccinate cu Johnson & Johnson, o problemă similară cu cea de la vaccinul AstraZeneca. REcomandarea agențiilor americane este oprirea temporară a imunizărilor cu acest vaccin. În aceste condiții, compania va întârzia și livrarea vaccinului în UE.„Johnson & Johnson delays vaccine rollout in Europe”, apnews.com

Pe 20 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat„COVID-19 Vaccine Janssen: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets”, ema.europa.eu că a găsit o legătură între foarte rare cazuri de cheaguri de sânge și vaccinul Janssen, dar că recomandă în continuare folosirea acestuia în campaniile de vaccinare.
(Update: 27 aprilie)


Mai jos, o serie de vaccinuri autorizate în afara Uniunii Europene.

Sinopharm/Institutele de cercetare din Beijing și Wuhan (China)

Sinopharm a creat două vaccinuri aproape similare, în colaborare cu institutele de cercetare din Beijing și Wuhan. Firma chineză a decis să efectueze două teste clinice în paralel, după cum reiese din aplicații.Cererile depuse de Beijing (chictr.org.cn) și Wuhan (chictr.org.cn) au conducători de proiect diferiți. 

Faza a treia a testelor s-a dedsfășurat în Abu Dhabi.„First Phase 3 human trials of Sinopharm’s COVID-19 vaccine with inactivated virus begins in Abu Dhabi”, firstpost.com  Cele două vaccinuri au fost testate separat. Înainte de a prezenta date despre rezultate studiilor, vaccinul din Wuhan a fost deja folosit în China și cel puțin 1.000.000 de persoane l-au primit„China has given almost a million people experimental Covid vaccine, says company”, theguardian.com până în decembrie.

Pe 9 decembrie, Emiratele Arabe Unite au aprobat vaccinul Sinopharm,„UAE approves ‘86 percent effective’ Chinese coronavirus vaccine”, scmp.com despre care autoritățile arabe spun că ar avea o eficacitate de 86%, conform raport preliminar pe baza căruia s-a luat decizia. Compania de stat chineză nu a făcut însă publice datele.

Versiunea realizată la Beijing are o eficacitate de 79,34%, conform informațiilor prezentate de companie la finalul lui decembrie.„Sinopharm’s COVID-19 vaccine 79% effective, seeks approval in China”, reuters.com Vaccinul a fost aprobat în China.

Unul dintre cele două vaccinuri este eficient și pe copii de la 3 ani în sus și adolescenți, conform unui anunț făcut pe 15 ianuarie,„China’s Sinopharm COVID-19 vaccine safe for children, teenagers: State media”, channelnewsasia.com fără a se preciza care dintre ele și alte detalii.

Pe 7 mai, OMS a aprobat„WHO lists additional COVID-19 vaccine for emergency use and issues interim policy recommendations”,who.int utilizarea vaccinului Sinopharm, realizat în colaborare cu institutul din Beijing, în cadrul programului COVAX.

Conform unui studiu publicat la finalul lui mai în JAMA,„Effect of 2 Inactivated SARS-CoV-2 Vaccines on Symptomatic COVID-19 Infection in Adults” jamanetwork.com varianta din Wuhan a vacicnului are o eficacitate de 72,8%.
(Update: 22 iulie)

Institutul Gamaleya (Rusia)

Rușii au creat ei un vaccin, bazat pe un vector de tip adenovirus, după modelele mai avansate de la Oxford și CanSino, dare care folosește doi viruși (AD-5 și Ad-26). Numit inițial Gam-COVID-Vac, a fost dezvotat de Institutul Gamaleya. Vaccinul e destul de controversat, pentru că directorul institutului a decis să-l testeze pe el înainte de prima fază,„Gamaleya Research Institute-developed COVID-19 Vaccine Clinical Trial Commences Across Russia”,  trialsitenews.com un model nu foarte științific pe care l-am văzut aplicat și la noi de directorul Oncogen.„Anchetă la Centrul OncoGen al Spitalului Județean Timișoara, după ce un medic și-ar fi administrat un «vaccin° anti-Covid-19”, tion.ro 

Faza a treia a testelor a început pe 11 august, deși rușii s-au lăudat că au fost primii care au „aprobat” un vaccin. Tot atunci, vaccinul a fost redenumit Sputnik VUn studiu despre primele faze ale testelor a fost publicat în The Lancet.„Safety and immunogenicity of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine in two formulations: two open, non-randomised phase 1/2 studies from Russia”, thelancet.com

Vaccinul rusesc a prezentat datele preliminare din faza a III-a prin intermediul unui comunicat și promite să livreze datele finale prin intermediul unui jurnal științific. Eficiența ar fi de 91,4%. Din cele 78 de cazuri de COVID-19 înregistrate, majoritatea au fost pe cei care au primit un placebo. Toate cele 20 de cazuri severe au fost în acest grup.

În ianuarie 2021, rușii au anunțat că încep studiile pentru o variantă într-o singură doză a vaccinului, numită Sputnik Light.„An Open Study on the Safety, Tolerability, and Immunogenicity of «Sputnik Light» Vaccine”, clinicaltrials.gov

Conform unui raport preliminar publicat în The Lancet,„Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia”, thelancet.com Sputnik V are o eficacitate de 91,6% și nu are efecte secundare serioase. Studiul a fost realizat pe 19.866 de adulți, dintre care doar 4.902 au primit un placebo. Au fost înregistrate 16 cazuri de COVID-19 în grupul celor vaccinați și 62 în grupul placebo.

Russia a aprobat„Coronavirus digest: Russia approves one-dose Sputnik V jab”, dw.com folosirea unei singure doze din vaccinul Sputnik V, pe care au numit-o Sputnik Light, susținând că eficacitatea ar fi de 79,4%. Este vorba de prima doză a vaccinului „în două doze”, cea bazată de adenovirusul Ad26.
(Update: 12 mai)

Sinovac (China)

Compania chineză Sinovac, în colaborare cu americanii de la Dynavax, a creat un vaccin bazat pe coronavirus inactivat, o metodă clasică și verificată, numit PiCoVacc. Se știe că acest vaccin e eficient pe animale – tot maimuțe rhesus.„Rapid development of an inactivated vaccine for SARS-CoV-2”,  biorxiv.org Faza a III-a a testelor s-a desfășurat în Brazilia.„China’s Sinovac starts late-stage trials for COVID-19 vaccine”, aljazeera.com

Vaccinul a primit aprobare pentru utilizarea de urgență în China.„Sinovac’s Coronavirus Vaccine Candidate Approved for Emergency Use in China- Source”,  nytimes.com

Vaccinul a fost oferit, pentru utilizare de urgență, rezidenților din Jiaxing,A Chinese city says it has given some residents a vaccine”, nytimes.com un oraș din China, aflați în grupe de risc ridicat, ceea ce a atras criticile experților. Indonezia„Indonesia Weighs Approving Chinese Covid-19 Vaccines for Emergency Use”, wsj.com și orașul brazilian Sao Paolo„Sao Paulo state in Brazil asks approval to use Sinovac COVID-19 vaccine”, reuters.com iau în calcul cumpărarea și folosirea vaccinului, deși compania spune că va fi gata abia în 2021.

Brazilia a anunțat că vaccinul are o eficiență de doar 50,4%,China’s Sinovac vaccine has “general efficacy” of 50.4% in Brazil trials, says Butantan” reuters.com după ce au circulat diverse cifre, care au oscilat între 78% (tot în Brazilia, dar mai apoi s-a clarificat că era vorba de un subgrup de voluntari) și 91% (în Turcia, dar pe un grup foarte mic de persoane și doar conform unui anunț verbal).

Studiul brazilian care a găsit o eficiență limitată a vaccinului, actualizată la 50,7%, a fost publicat pe 11 aprilie.„Efficacy and Safety of a COVID-19 Inactivated Vaccine in Healthcare Professionals in Brazil: The PROFISCOV Study”, papers.ssrn.com

În iulie, a fost înregistrat un test de faza a IV-a care evaluează eficacitatea administrării unei a treia doze a vaccinului.„Phase Ⅳ Clinical Trial of Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Prevention of COVID-19 in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Bharat Biotech (India)

Bharat Biotech este o companie indiană care a creat„Bharat Biotech starts human trials for Covaxin, India’s first COVID-19 vaccine”,  expresspharma.in un vaccin bazat pe coronavirus inactivat numit Covaxin sau, conform aplicației,O găsești aici: ctri.nic.in BBV152. A fost primul vaccin indian care a început testele.

Studiile pe animale„Remarkable immunogenicity and protective efficacy of BBV152, an inactivated SARS-CoV-2 vaccine in rhesus macaques”, researchsquare.com au arătat că vaccinul ar putea fi eficient.

Compania a anunțat pe 23 noiembrie că începe faza a III-a a testelor.Detalii aici: ctri.nic.in

Vaccinul a fost aprobat în India„Coronavirus: India approves vaccines from Bharat Biotech and Oxford/AstraZeneca”, bbc.com la începutul lunii ianuarie. 
(Update: 5 ianuarie)

CanSino (China)

Vaccinul chinezilor de la CanSino, Ad5-nCoV, folosește ca vector un adenovirus tip-5, care e combinat cu ADN-ul unei proteine din coronavirus pentru a învăța corpul să răspundă la pericolul reprezentat de SARS-CoV-2. Însă tipul acesta de vaccinuri bazate pe adenovirusuri, deși sunt studiate de mult, pentru diverse boli, n-au fost folosite până acum în practică.

Chinezii au publicat rezultatele încurajatoare ale primei faze a testării în The Lancet.„Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial”,  thelancet.com urmate de rezultate din faza a doua„Immunogenicity and safety of a recombinant adenovirus type-5-vectored COVID-19 vaccine in healthy adults aged 18 years or older: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 trial”, helancet.com 

Vaccinul a fost aprobat deja pentru utilizare de către armata chineză,„CanSino’s COVID-19 vaccine candidate approved for military use in China”, thejakartapost.com ceea ce sună mai degrabă a un fel de test în care voluntarii sunt cam obligați să participe. CanSino a început faza a III-a a testelor în Arabia Saudită, a anunțat ministrul sănătății din această țară pe 9 august. Se fac teste și în Pakistan.Detalii: clinicaltrials.gov

Russia a anunțat pe 15 ianuarie că intenționează să aprobe și acest vaccin.„Russia may give CanSino Covid-19 vaccine first global approval”, straitstimes.com
(Update: 16 ianuarie)

Anhui Zhifei (China)

Un vaccin chinezesc bazat pe o proteină virală, în combinație cu un adjuvant, a fost dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical„Chinese firm gets approval to begin human testing for potential coronavirus vaccine”, reuters.com în colaborare cu Institutul de Microbiologie al Academiei Chineze de Știință. Acesta a trecut la faza a doua a testelor în iulie.„China’s Zhifei starts Phase II trial of COVID-19 vaccine”, reuters.com

Vaccinul a început testarea în faza a III-a în noiembrie, conform unei informații din presa chineză.„Vaccine to undergo 3rd phase of trials”, en.nhc.gov.cn

Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare de urgență în China la mijlocul lui martie,„China approves another COVID-19 vaccine for emergency use”, apnews.com fără a fi anunțate însă rezultatele preliminare ale testelor efectuate în China, Ecuador, Indonesia, Pakistan și Uzbekistan. Este primul vaccin aprobat care se administrează în trei doze, la patru săptămâni distanță.

Un test de faza I-a pentru utilizarea vaccinului la copii peste 3 ani și adolescenți a început în iulie.„Recombinant New Coronavirus Vaccine (CHO Cells) to Prevent SARS-CoV-2 Phase I Clinical Trial (3~17 Years Old)”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Institutul pentru Probleme de Siguranță Biologică (Kazakhstan)

La finalul lui august, Institutul pentru Probleme de Siguranță Biologică din Kazakhstan a anunțat începerea testelor pentru un vaccin bazat pe virus inactivat numit QazCovid. După „regulile” din zona asta a lumii, creatorul l-a testat pe el însuși.„Kazakh COVID-19 vaccine creator tests it on himself”, neweurope.eu

Vaccinul a încheiat faza a II-a la mijlocul lui decembrie„Kazakhstan to vaccinate 3,000 volunteers with domestic QazCovid-in”, inform.kz și a anunțat, pe 31 decembrie, începerea recrutărilor pentru faza a III-a a testelor.„Immunogenicity, Efficacy and Safety of QazCovid-in COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov

Kazakhstanul a început folosirea vaccinului pentru imunizarea populației la finalul lunii aprilie,„Kazakhstan starts using indigenous COVID-19 vaccine”, aa.com.tr ocazie cu care l-a redenumit QazVac.
(Update: 12 mai)

Shenzhen Kangtai Biological Products (China)

Compania chineză a început testarea„A phase I clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cells)”, http://www.chictr.org.cn/showprojen.aspx?proj=62350 chictr.org.cn unui vaccin pe bază de virus inactivat, deși este și distributorul vaccinuluiAstraZeneca în China. Pentru faza a II-a, au aplicat în octombrie.„A phase II clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 (COVID-19) Vaccine (Vero Cells)”, chictr.org.cn

Vaccinul va începe faza a III-a a testelor clinice în luna mai.„A Study to Evaluate the Efficacy, Safety and Immunogenicity of SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cells), Inactivated in Healthy Adults Aged 18 Years and Older (COVID-19)”, clinicaltrials.gov

Vaccinul a primit autorizare„Kangtai Biological’s COVID-19 vaccine gets emergency use approval in China”, cgtn.com pentru utilizarea de urgență în China la mijlocul lunii mai.
(Update: 26 mai)

Medigen (Taiwan)

Medigen, o companie din Taiwan, a început în octombrie prima fază a testelor„A Phase I, Prospective, Open-Labeled Study to Evaluate the Safety and Immunogenicity of MVC-COV1901”, clinicaltrials.go pentru un vaccin numit MVC-COV1901 ce folosește proteina S și un adjuvant de la Dynavax.

Medigen a anunțat în ianuarie că recrutează 3.700 de voluntari pentru faza a II-a a testelor.„Medigen to recruit 3,700 volunteers for COVID vaccine phase 2 trials”, focustaiwan.tw

Vaccinul a primit aprobare pentru utilizare de urgență în Taiwan„Taiwan approves Medigen’s COVID-19 vaccine candidate”, reuters.com pe baza rezultatelor din faza a II-a a testărilor, fără a se mai trece la testările pe scară largă.
(Update: 22 iulie)

Centrul pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (Cuba)

Un vaccin sub formă injectabilă,  numit Abdala,„Estudio Clínico ABDALA”,  rpcec.sld.cu bazat doar pe secțiunea RBD a coronavirusului, este testat de acest institut cubanez în fazele I/II.

Vaccinul a trecut la faza a II-a a testelor la începutul lui februarie, conform unor informații oferite într-o conferință de presă.„Inicia en Santiago de Cuba ensayo clínico fase II del candidato vacunal Abdala”, cubadebate.cu

Un test de fază a III-a„Estudio Clínico ABDALA – Fase III”, rpcec.sld.cu cu 18.000 de participanți a fost lansat la mijlocul lunii martie.

În iunie, s-a anunțat că vaccinul are eficacitate de 92% după administrarea celei de-a doua doze. Vaccinul a fost autorizat pentru utilizare de urgență în Cuba pe 9 iulie.„COVID: Cuba approves emergency use of own Abdala vaccine”, dw.com
(Update: 22 iulie)

Shafa Pharmed Pars (Iran)

Și Iran-ul produce un vaccin propriu, bazat pe virus inactivat, numit COVIran Barekat. Începerea fazei I-a a testelor a fost anunțată„Iran launches human trials of its COVID vaccine”, aljazeera.com la finalul lui decembrie 2020.

Vaccinul a ajuns deja în faza a III-a, conform unor informații din presa iraniană.„COVIRAN vaccine starts third phase of human trial”, tehrantimes.com

Vaccinul a fost aprobat în Iran, la mijlocul lui iunie,„COVIRAN vaccine receives public use license”, tehrantimes.com chiar dacă testele nu au fost încheiate. Ayatolahul Khamenei s-a vaccinat cu COVIran Barekat.
(Update: 22 iulie)

Institutul Finlay (Cuba)

Institutul cubanez Finlay a anunțat un al doilea vaccin candidat pe care-l testează în prima fază,„Cuba Announces Clinical Trials Of New COVID-19 Vaccine”, telesurenglish.net Soberana 01A (ulterior redenumit Soberana 02) și folosește secțiunea RBD a proteinei spike care este aplicată pe un vaccin atitetanos obișnuit.

Faza a II-a a început în decembrie,„Cuba’s Soberana 02 Vaccine Advances to Phase II Clinical Trials”, telesurenglish.net iar la mijlocul lui ianuarie a fost anunțată o fază a III-a care se va desfășura în Iran.„Cuba to collaborate with Iran on coronavirus vaccine”, reuters.com Cubanezii spun că acest vaccin este cel mai avansat, studiile arătând că dă un răspuns imun la 14 zile.

Cubanezii vor organiza o fază a III-a a testelor„SOBERANA 02-FaseIII”, rpcec.sld.cu și în Havana.

O combinație între două doze de Soberana 2, urmate de un boost cu un alt vaccin, Soberana Plus (fostul Soberana 01), are o eficacitate de 91,2%, susțin cubanezii.„Análisis interino de eficacia clínica del esquema heterólogo de dosis de SOBERANA02 y una dosis de refuerzo de SOBERANA-Plus. Resultados finales de la eficacia clínica del esquema de dos dosis de SOBERANA02.”, finlay.edu.cu În iunie, a început și testarea vaccinului pe copii.

Pe 29 iunie s-a anunțat„Autorizo de emergencia SOBERANA 02 en Irán”, finlay.edu.cu că vaccinul a fost aprobat pentru utilizarea de urgență în Iran, unde va fi produs sub numele Pasteur de institutul local omonim.
(Update: 22 iulie)

Institutul Vector (Rusia)

Un alt vaccin rusesc, de data aceasta bazat pe peptide, numit EpiVacCorona, a fost produs de Institutul de cercetări în virusologie și biotehnologie Vector din Koltsovo, regiunea Novosibirsk. Și acesta a primit aprobarea autorităților ruse„Russia approves second Covid-19 vaccine after preliminary trials”, cnbc.com înainte de a începe faza a III-a a testelor. 

Conform Interfax, la mijlocul lui decembrie, peste 1.500 de persoane au primit vaccinul într-un test de faza a III-a.Sursa este în limba rusă: interfax.ru

Vaccinul a fost redenumit Aurora-CoV. A fos aprobat pentru utilizare de urgență în Turkmenistan.
(Update: 22 iulie)

Academia de Științe Medicale (China)

Chinezii au mai creat un vaccin bazat pe un virus inactivat, produs de data aceasta de Institutul de Biologie Medicală de la Academia de Științe Medicale din China. Aplicația depusă„Safety and Immunogenicity Study of an Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”, clinicaltrials.gov a arătat că s-a studiat atât faza I, cât și faza a II-a.

Vaccinul chinezesc a început, în decembrie, faza a III-a a testelor„The Efficacy, Safety and Immunogenicity Study of Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”,  clinicaltrials.gov în Brazilia și Malayezia.

Vaccinul a primit autorizare pentru utilizarea de urgență în China pe 9 iunie.
(Update: 22 iulie)


Vaccinuri aflate în faza studiilor clinice

Iată situația din acest moment a celorlalte vaccinurile aflate în studii clinice.

Pentru detalii doar despre vaccinurile care sunt sau ar putea fi disponibile în România, citește: La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

> Faza a III-a

Novavax (SUA)

Novavax este o companie americană care a început fazele clinice,„Novavax Initiates Phase 1/2 Clinical Trial of COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com în Australia. Ei au testat eficacitatea candidatului lor, NVX‑CoV2373, un vaccin bazat pe subunități de proteine, atât cu adjuvantul Matrix‑MUn adjuvant ajută la instalarea mai rapidă a imunizării. cât și fără. 

Și acest vaccin a fost introdus în Operațiunea Warp Speed,„Novavax, maker of Covid-19 vaccine, is backed by Operation Warp Speed”, statnews.com ceea ce înseamnă că prima sută de milioane de doze va rămâne în SUA. Novavax a anunțat rezultate încurajatoare ale studiilor preclinice, pe maimuțe, și ale primei faze a testelor, pe 4 august, într-un comunicat de presă.„Novavax Announces Positive Phase 1 Data for its COVID-19 Vaccine Candidate”, novavax.com

Rezultatele primei faze a studiilor au fost publicate în The New England Journal of Medicine.„Phase 1–2 Trial of a SARS-CoV-2 Recombinant Spike Protein Nanoparticle Vaccine”, https://www.nejm.org Testele din faza a II-a au continuat, în Africa de Sud.„A Study Looking at the Effectiveness and Safety of a COVID-19 Vaccine in South African Adults”, clinicaltrials.gov

Faza a III-a a testărilor„Novavax Initiates Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 Vaccine in the United Kingdom”, novavax.com a început la finalul lunii septembrie în Marea Britanie. Pe 28 decembrie, Novavax a anunțat„Novavax Announces Initiation of PREVENT-19 Pivotal Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 Vaccine in the United States and Mexico”, novavax.com că va începe o testare de faza a III-a și în SUA și Mexic.

Pe 28 ianuarie, Novavax a anunțat într-un comunicat de presă că rezultatele preliminare ale fazei a III-a a testelor arată o eficiență de 89,3% a vaccinului NVX-CooV2373.„Novavax COVID-19 Vaccine Demonstrates 89.3% Efficacy in UK Phase 3 Trial”, novavax.com Fiind testat în Marea Britanie, în plin vârf al pandemiei, acesta funcționează și pe tulpina britanică a virusului. Din cei 15.000 de participanți la studiu, 62 au dezvoltat COVID-19 (56 în grupul placebo și 6 care au primit vaccinul). O analiză ulterioară a arătat că o parte dintre aceștia au fost infectați cu varianta britanică (eficacitatea e de 85.6% în cazul acestei tulpini, față de 95,6% la cea clasică). 

În același comunicat, compania a arătat că un test de fază a II-a – deci pe mai puțini pacienți, doar 4.400 – efectuat în Africa de Sud ar arăta o eficacitate de 60% față de tulpina sud-africană a virusului, însă datele preliminare există doar pentru 27 din cele 44 de cazuri de COVID-19 dezvoltate de voluntari (25 au fost infectați cu tulpina sud-africană). Un alt studiu de fază a III-a se desfășoară în SUA și Mexic.

Rezultatele unui studiu clinic de faza a III-a desfășurat în Marea Britanie, anunțate în martie,sunt încurajatoare. „Novavax vaccine 96% effective against original coronavirus version in UK trial”, reuters.com Eficacitatea față de varianta originală a fost de 96%, iar față de tulpina britanică de 86%. În schimb, un studiu mai mic a găsit o eficacitate de 55% față de tulpina sud-africană.
(Update: 13 martie)

Medicago/GSK (Canada)

Medicago, o companie biopharma canadiană, s-a parteneriat cu GSK„GSK partners with Medicago to develop plant-based Covid-19 vaccine”, pharmaceutical-technology.com pentru dezvoltarea și testarea unui vaccin creat cu ajutorul plantelor, bazat pe particule asemănătoare virusului care ar putea să declanșeze răspunsul imun. Faza I a testelor a început la mijlocul lui iulie.„Medicago begins Phase I clinical trials for its COVID-19 vaccine candidate”, medicago.com

GSK a anunțat în noiembrie că testează în paralel fazele II/III.„Medicago and GSK announce start of Phase 2/3 clinical trials of adjuvanted COVID-19 vaccine candidate”, gsk.com  Compania sepera să înroleze 30.000 de voluntari până la finalul anului 2020.

Cercetările au mai trenat, pentru că abia 16 martie s-a anunțat că vaccinul Medicago a trecut la faza a III-a a testelor.„Medicago and GSK start Phase 3 trial of adjuvanted COVID-19 vaccine candidate”, gsk.com
(Update: 18 martie)

CureVac (Germania)

Firma germană CureVac a creat un vaccin pe bază de ARN mesager numit CVnCoV. Uniunea Europeană a investit 75 de milioane de euro„Commission and EIB provide CureVac with a €75 million financing for vaccine development and expansion of manufacturing”, europa.eu pentru extinderea capacității de producție a vaccinului. Faza a doua a testărilor a început la mijlocul lui august.„A Dose-Confirmation Study to Evaluate the Safety, Reactogenicity and Immunogenicity of Vaccine CVnCoV in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov

CureVac a anunțat pe 14 decembrie„CureVac starts late-phase clinical trial of COVID-19 vaccine”, fiercebiotech.com că va trece la faza a III-a a testelor. Compania germană spera să înroleze 36.500 de pacienți în Europa și America de Sud, însă va testa mai întâi siguranța și eficiență într-un studiu de fază IIb, pe 4.000 de persoane, dintre care 800-1.000 peste 61 de ani.

CureVac s-a parteneriat cu Bayer„Bayer, CureVac form alliance on COVID vaccine”, dw.com pentru partea de producție.
(Update: 16 ianuarie)

Zydus Cadila (India)

Compania indiană Zydus Cadila a primit, în iulie, aprobarea„Coronavirus Vaccine: India’s second COVID-19 vaccine produced by Zydus Cadila cleared for human trials”, indiatimes.com pentru a testa în fazele I și II un vaccin bazat pe o platformă ADN, numit ZyCoV-D. Faza a II-a a testelor a început pe 6 august.

La începutul lui ianuarie, a fost aprobată faza a III-a,„CDSCO recommends nod for Zydus Cadila’s phase-3 vaccine trials”,indiatimes.com care se va desfășura în India.
(Update: 5 ianuarie)

Valneva (Franța)

Compania franceză a aplicat„Dose Finding Study to Evaluate Safety, Tolerability and Immunogenicity of an Inactiviated Adjuvanted Sars-Cov-2 Virus Vaccine Candidate Against Covid-19 in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov pentru un test de faza I/II în Marea Britanie pentru VLA2001, un vaccin bazat pe coronavirusul inactivat.

Valneva a discutat cu Uniunea Europeană pentru un potențial contract.„Coronavirus: Commission concludes exploratory talks with Valneva to secure a new potential vaccine”, ec.europa.eu

În aprilie 2021, Valneva a anunțat rezultate pozitive ale testelor„Valneva Reports Positive Phase 1/2 Data for Its Inactivated, Adjuvanted COVID-19 Vaccine Candidate, VLA2001”, valneva.com și trecerea la faza a III-a a testelor.

Detalii despre faza a III-a au fost publicate într-un comunicat de presă.„Valneva Initiates Phase 3 Clinical Trial for its Inactivated, Adjuvanted COVID-19 Vaccine Candidate, VLA2001”,  valneva.com Vaccinul va fi testat în Marea Britanie, pe circa 4.000 de voluntari, dintre care jumătate vor primi vaccinul Valneva și cealaltă jumătate vaccinul de la AstraZeneca.
(Update: 27 aprilie) 

Biological E (India)

Un nou vaccin indian, creat în colaborare cu Școala Medicală Baylor din Houston, Texas și Dynavax, a începutul faza I/II a testelor clinice la mijlocul lui noiembrie.„Hyderabad-Based Firm Biological E Starts Human Trials Of Covid Vaccine Candidate”, ndtv.com Vaccinul se bazează pe secțiunea RBD a coronavirusului, adică cea care conține proteina S cu care se leagă de celulele umane. Sunt testate patru formule, de la BECOV2A la BECOV2D.

Vaccinul va intra în faza a III-a a testelor în SUA,„Biological E. Limited gets CDSCO nod to start Phase III clinical trial of its COVID-19 vaccine candidate”, biologicale.com iar compania va fi finanțată de guvernul american„Statement by NSC Spokesperson Emily Horne on National Security Advisor Jake Sullivan’s Call with National Security Advisor Ajit Doval of India”,  whitehouse.gov pentru a-și extinde capacitatea de producție.
(Update: 27 aprilie) 

Sanofi/GSK (Franța/SUA)

Sanofi și GSK au anunțat„Sanofi and GSK initiate Phase 1/2 clinical trial of COVID-19 adjuvanted recombinant protein-based vaccine candidate”, https://www.sanofi.com începerea fazei I/II a testării unui vaccin produs în colaborare. Testele se vin în 11 locuri din SUA, pe 440 de pacienți, cu speranța că faza a III-a va începe în decembrie.

Vaccinul se bazează pe o subunitate de proteină care a mai fost folosită de Sanofi Pasteur într-un vaccin pentru gripă numit Flublok și pe un adjuvant de la GSK. A fost introdus în operațiunea americană Warp Speed, iar Sanofi a discutat și cu Uniunea Europeană pentru achiziționarea de doze, dacă testele dau rezultate.

Vaccinul dezvoltat de Sanofi/GSK a dat rezultate dezamăgitoare,„Sanofi suffers major setback in development of a Covid-19 vaccine”,.statnews.com nereușind să creeze un nivel al anticorpilor, la persoanele peste 50 de ani, la nivelul celor de la persoane mai tinere. Cauza a fost un calcul greșit al dozelor. Mai exact, reagenții folosiți pentru măsurarea antigenilor din vaccinuri au dat rezultate greșite. 

După datele proaste alte primei variante, Sanofi a anunțat pe 22 februarie„Study of Recombinant Protein Vaccine With Adjuvant Against COVID-19 in Adults 18 Years of Age and Older”,  clinicaltrials.gov un test de faza a II-a cu o formulă îmbunătățită a vaccinului, care ar trebui să creeze un răspuns imun mai puternic.

Faza a III-a a început la finalul lunii mai,„Study of Monovalent and Bivalent Recombinant Protein Vaccines Against COVID-19 in Adults 18 Years of Age and Older”, clinicaltrials.gov iar rezultatele sunt așteptate în toamnă.
(Update: 22 iulie)

Inovio (SUA)

INO-4800 este un vaccin de la Inovio, o altă firmă americană, care folosește o platformă de DNA comună pentru mai multe tipuri de vaccinuri, o idee oarecum asemănătoare cu cea a celor de la Moderna. Și aceștia au raportat mai întâi doar rezultate promițătoare pe animale,„Inovio Covid-19 vaccine triggers immune responses in preclinical tests”, pharmaceutical-technology.com însă nu au încercat să sară fazele, precum alte companii. 

La finalul lui iunie, Inovio a anunțat rezultate promițătoare în faza I, dar într-un comunicat de presă,„INOVIO Announces Positive Interim Phase 1 Data For INO-4800 Vaccine for COVID-19”, inovio.com fără prea multe date. S-a anunțat și trecerea la faza II. Însă Inovio e implicată într-o serie de procese cu acționarii,„This Company Boasted to Trump About Its Covid-19 Vaccine. Experts Are Skeptical.”, nytimes.com pentru că n-a pus pe piață vreun vaccin de orice fel până acum, ceea ce pune sub semnul întrebării și eficacitatea celui pentru COVID-19.

La finalul lui septembrie, testările au fost oprite în SUA,„FDA places partial hold on Inovio Phase II/III Covid-19 vaccine trial”, clinicaltrialsarena.com de către FDA, care cere lămuriri legate de instrumentul folosit pentru vaccinare, un dispozitiv numit numit CELLECTRA 2000. Faza a II-a a fost inițiată, în cele din urmă, la mijlocul lunii noiembrie.„INOVIO Announces Initiation of Phase 2 Segment of its Phase 2/3 Clinical Trial for its COVID-19 DNA Vaccine Candidate, INO-4800; Trial Will Be Funded by the U.S. Department of Defense”, inovio.com 

Compania a organizat un test de faza a II-a și în China.„INOVIO and Advaccine Announce First Dosing of Subject in Phase 2 Clinical Trial for COVID-19 DNA Vaccine Candidate INO-4800 in China”, ir.inovio.com

În iunie, compania a anunțat„INOVIO Expands Partnership with Advaccine to Conduct Global Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 DNA Vaccine Candidate, INO-4800”, inovio.com un parteneriat cu firma chineză Advaccine Biopharmaceuticals și faptul că va testa vaccinul, în faza a III-a, în Asia și America Latină. Decizia vine după ce firma a pierdut o finanțare americană.„INOVIO Planning for ex-US Global Phase 3 Trial for INO-4800”, prnewswire.com
(Update: 22 iulie)

Universitatea din Hong Kong (China)

Universitatea din Hong Kong, în colaborare cu Beijing Wantai Biological Pharmacy, a început prima fază a testării„HKU State Key Laboratory for Emerging Infectious Diseases co-developed COVID-19 vaccine candidate approved for clinical trial in humans”, hku.hk pentru un vaccin nazal bazat pe proteina spike, creat după modelul unui vaccin similar pentru gripă dezvoltat tot acolo.

Testele de faza a II-a s-au încheiat în iunie,„China’s nasal-spray COVID-19 vaccines undergoing clinical trials: official”, xinhuanet.com iar cele de faza a III-a se vor desfășura în afara Chinei.
(Update: 22 iulie)

Spitalul West China (China)

Chinezii de la Spitalul West China al Universității Sichuan au publicat un studiu despre un vaccin bazat pe secțiunea RBD a proteinei S în Nature„A vaccine targeting the RBD of the S protein of SARS-CoV-2 induces protective immunity”, nature.com și au început faza I a testelor la finalul lui august.

Faza II a început în noiembrie.„Recombinant COVID-19 Vaccine (Sf9 cells) Phase II Clinical Trial”, chictr.org.cn

Un test de faza a III-a a început în iunie.„A Global Phase III Clinical Trial of Recombinant COVID- 19 Vaccine (Sf9 Cells)”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Nanogen Biopharmaceutical (Vietnam)

Compania vietnameză a recrutat 60 de voluntari pentru prima fază a testelor„Vietnam eyes launch of homemade COVID vaccine in 2nd half of 2021”, nikkei.com unui vaccin propriu, care folosește o proteină recombinată pentru obținerea răspunsului imun.

Vaccinul provoacă răspuns imun, iar faza a II-a va începe la mijlocul lui februarie 2021.„Vietnam Covid-19 vaccine generates high immune response: medical university”, e.vnexpress.net

Un test de faza a III-a a început în iunie.„Study to Evaluate the Safety, Immunogenicity, and Efficacy of Nanocovax Vaccine Against COVID-19”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Universitatea Erciyes (Turcia)

La începutul lui noiembrie, universitatea turcă a anunțat prima fază a testelor„Turkish university tests COVID-19 vaccine candidate”, aa.com.tr numit ERUCOV-VAC bazat pe coronavirusul inactivat.

Faza a II-a a fost anunțată în ianuarie.„Turkey set to begin human trials for 2nd COVID-19 vaccine”, dailysabah.com

Un test de faza a III-a a început în iunie.„Efficacy, Immunogenicity, and Safety of the Inactivated COVID-19 Vaccine (TURKOVAC) Versus the CoronaVac Vaccine”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)


> Faza II/III

AnGes (Japonia)

AnGes Inc., un start-up de biotehnologie care aparține de Universitatea din Osaka, a dezvoltat un vaccin bazat pe o plasmidă de DNA care conține proteina S, pentru a învăța corpul să lupte cu aceasta.Vaccinul AG0301-COVID19 a fost testat în spitalul din localitate„Osaka human trials of AnGes coronavirus vaccine to start June 30”, japantimes.co.jp pe 30 de pacienți.

AnGes a trecut la faza II/III a testelor în decembrie.„Phase II / III Study of COVID-19 DNA Vaccine (AG0302-COVID19)”, clinicaltrials.gov
(Update: 9 decembrie 2020)

Clover Biopharmaceuticals (China)

Un vaccin interesant este produs de compania chineză Clover Biopharmaceuticals, prin intermediul filialei sale din Australia. Vaccinul SCB-2019 folosește practic o proteină dezvoltată artificial, cu ajutorul unei tehnologii proprietare, care seamănă cu deja celebra proteină S a coronavirusului, în speranța că va determina corpul să producă anticorpi care să o recunoască. În prima fază,„Clover Biopharmaceuticals Initiates Phase 1 Clinical Trial for COVID-19 Vaccine Candidate”, businesswire.com sunt testați doi adjuvanți, de la GSK, respectiv Dynavax.

Compania a aplicat„A Controlled Phase 2/3 Study of Adjuvanted Recombinant SARS-CoV-2 Trimeric S-protein Vaccine (SCB-2019) for the Prevention of COVID-19 (SCB-2019)”, clinicaltrials.gov pentru faza II/III a testelor în decembrie.

În iulie, a fost anunțat„Immunogenicity and Safety of Adjuvanted SCB-2020S Vaccines in Adults”, clinicaltrials.gov un test de faza a II-a pentru o variantă a vaccinului care țintește tulpina Beta a coronavirusului.
(Update: 22 iulie)

ReiThera (Italia)

ReiThera, o compania italiană, a creat un vaccin bazat pe un adenovirus provenit de la gorile și a început prima fază a testelor pe oameni la finalul lui iulie. Vaccinul se numește GRAd-COV2 și e realizat în colaborare cu institutul Lazzaro Spallanzani din Roma.

Rezultatele primei faze au fost încurajatoare, ceea ce a determinat guvernul italian să investească în dezvoltarea în continuare a vaccinului.„Italy to invest in biotech ReiThera to support COVID-19 vaccine development”, reuters.com

Firma italiană va începe un studiu de fază II/III.„Study of GRAd-COV2 for the Prevention of COVID-19 in Adults (COVITAR)”, clinicaltrials.gov
(Update: 13 martie)


> Faza II

Institutul pentru Cercetări Biologice (Israel)

Cercetători din Israel lucrează la un vaccin pentru COVID-19„Israel to begin clinical trials of Covid-19 vaccine”, israel21c.org  pe care l-au testat în fazele I/II. BriLife este bazat pe virusul stomatitei veziculare în care glicoproteina VSV e înlocuită cu proteina S a coronavirusului. Studii preliminare pe animale arată că acesta este eficient într-o singură doză.„A single dose of recombinant VSV-∆G-spike vaccine provides protection against SARS-CoV-2 challenge”,  biorxiv.org (PDF)

Faza a II-a testării vaccinului a început pe 5 ianuarie 2021.„Israel launches expanded Phase II trial of its COVID-19 vaccine candidate”, jpost.com
(Update: 16 ianuarie)

Vaxxinity (SUA)

Compania americană COVAXX a dezvoltat un vaccin, numit UB-612, bazat pe subunități de proteină care urma a fi testat, în faza 1, în Taiwan, „A Study to Evaluate the Safety, Tolerability, and Immunogenicity of UB-612 COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov pentru ca apoi testele să se mute în Brazilia.„COVAXX Synthetic Multitope Vaccine Selected for Human Trials in Brazil by Dasa, the Largest Diagnostic Company, and Mafra the Leading Private Vaccine Distributor”, prnewswire.com

În februarie, COVAXX a anunțat un test de faza a II-a în Taiwan,„COVAXX Announces Initiation of Phase 2 Clinical Trials in Taiwan of UB-612 Vaccine Candidate against COVID-19”,prnewswire.com și unul de fază II/III în Brazilia.„A Study to Evaluate the Safety, Immunogenicity, and Efficacy of UB-612 COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov

De asemenea, compania a început lucrul la un vaccin-candidat care să țină cont și de noile versiuni ale coronavirusului.„COVAXX – COVAXX Announces Early Design and Testing of New Vaccine Candidate to Address Mutations in SARS-CoV-2”, covaxx.reportablenews.com

În aprilie 2021, COVAXX s-a unit cu United Neuroscience și a format firma Vaxxinity.

Un test de faza I-a care cercetează eficacitatea administrării unei a treia doze a vaccinului a fost anunțat în iulie.„A Extension Study to Evaluate the Safety, Tolerability, and Immunogenicity of UB-612 COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Walvax/Spitalul Shulan (China)

Un vaccin chinezesc bazat pe ARN modificat, dezvoltat de Academia de Știință a armatei, în colaborare cu compania Walvax Biotechnology, a primit, în vară, aprobare pentru prima fază a testelor.„A Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerance and preliminary immunogenicity of different doses of a SARS-CoV-2 mRNA vaccine in population aged 18-59 years and 60 years and above”, chictr.org.cn

Un studiu de faza a II-a a fost înregistrat în China în ianuarie.„A Phase II clinical trial to evaluate the immunogenicity and safety of different doses of a novel coronavirus pneumonia (COVID-19) mRNA vaccine in population aged 18-59 years”, chictr.org.cn
(Update: 13 martie)

Academia Militară de Științe Medicale (China)

Academia colaborează cu companiile chineze Zhongyianke Biotech și Liaoning Maokangyuan Biotech pentru a dezvolta un vaccin dezvoltat în ovare de hamsteri. Prima fază s-a desfășurat anul trecut, iar acum s-a trecut la faza a II-a a studiilor.„Immunogenicity and Safety of Recombinant COVID-19 Vaccine (CHO Cells)”,clinicaltrials.gov
(Update: 29 martie)

Institutul Finlay (Cuba)

Oarecum târziu, a apărut și un vaccin cubanez. Anunțul începerii primei faze a testelor a fost făcut la mijlocul lui august.„Cuba joins race for coronavirus vaccine”, dw.com Creat de Institutul Finlay din Havana, numit Soberana 01, folosește o porțiune din proteina S, numită RBD, pentru a obține răspunsul imun și un adjuvant. Sa- anunțat testarea în paralel a  fazelor I/II.„SOBERANA 01”, rpcec.sld.cu

Vaccinul a trecut la faza a II-a„SOBERANA PLUS | Registro Público Cubano de Ensayos Clínicos”, rpcec.sld.cu a testelor în aprilie. Ulterior, a fost folosit ca un booster pentru vaccinul Soberana o2 al institutului.
(Update: 22 iulie)

Centrul pentru prevenție și control Jiangsu (China)

Chinezii încearcă și un vaccin nazal, sub formă de spray, numit DelNS1-2019-nCoV-RBD-OPT1, care folosește ca vector un virus gripal. Acesta este testat în faza a II-a.„A Phase II Clinical Trial of Influenza virus Vector COVID-19 Vaccine for intranasal Spray (DelNS1-2019-nCoV-RBD-OPT1) ”, chictr.org.cn
(Update: 18 decembrie 2020)

Arcturus Therapeutics (SUA)

Arcturus Therapeutics este o companie de biotehnologie americană care colaborează cu Universitatea de medicină Duke-NUS din Singapore pentru crearea unui vaccin pe bază de ARN modificat cu ajutorul unei tehnologii proprietare a companiei americane. Autoritățile din Singapore au aprobat prima faza a cercetării,„Arcturus Therapeutics–Duke-NUS clinical trials for COVID-19 vaccine candidate approved to proceed”, duke-nus.edu.sg în care a fost testat vaccinul LUNAR-COV19 pe 108 candidați sănătoși.

Compania a anunțat„Arcturus Therapeutics Receives FDA Allowance to Proceed with Phase 2 Study of ARCT-021 (LUNAR-COV19) Vaccine Candidate in the United States”, arcturusrx.com trecerea la faza a II-a a testelor pe 6 ianuarie 2021. Testele se vor desfășura în SUA și Singapore, cel din urmă stat semnând deja un contract pentru achiziționarea vaccinului dacă se va dovedi eficient.
(Update: 16 ianuarie 2021)

Razi Vaccine & Serum Research Institute (Iran)

Un al doilea vaccin iranian, bazat tot pe proteina S a coronavirusului și numit Cov-Pars, a început în februarie testele clinice de faza I.„Phase I, Safety and Immunogenicity of Razi SARS-CoV-2 recombinant Spike protein vaccine (Razi Cov Pars), in healthy adults aged 18-55 years; parallel 4 arms design (adjuvant only and three vaccine doses of 5, 10, and 20 µg/200µl); a Randomised, double blind, clinical trial”, irct.ir Vaccinul are o formă inedită de administrare: două doze injectabile și o a treia sub formă de spray nazal.

Un studiu de fază a II-a a fost anunțat pe 13 aprilie.„Phase II, Safety and Immunogenicity of RAZI SARS-CoV-2 recombinant Spike protein vaccine (RAZI Cov Pars) in adults aged 18-70 years; a Randomised, double blind, parallel 2 arms clinical trial”, en.irct.ir
(Update: 27 aprilie) 

Guangdong CDC/Gaozhou CDC (China)

Un vaccin bazat pe subunități de proteine dezvoltat de Centrele pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Guangdong și Gaozhou este testat în faza a II-a în China.„A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Phase II Clinical Trial to Evaluate the Immunogenicity and Safety of Recombinant SARS-CoV-2 Fusion Protein Vaccine (V-01) in Healthy Subjects”, chictr.org.cn
(Update: 27 aprilie)

Universitatea Tehnică a Orientului Mijlociu/Universitatea Bilkent (Turcia)

Un vaccin care folosește particule asemănătoare virusului ce poartă patru proteine ale coronavirusului, dezvoltat de două universități  este testat în faza I„Study of a Severe Acute Respiratory Syndrome CoV-2 (SARS-CoV-2) Virus-like Particle (VLP) Vaccine in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov în Turcia, cu finanțare guvarnamentală.

Faza a doua a studiilor a fost înregistrată pe 15 iulie.„Study of a Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) Virus-like Particle (VLP) Vaccine”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)


> Faza I/II

Shionogi (Japonia)

Un vaccin dezvoltat în colaborare cu Institutul Național al Bolilor Infecțioase și Universitatea Kyushu, S-268019, e testat în faza I/II.„Notice Regarding an Initiation of Phase 1/2 Clinical Trial for COVID-19 Recombinant Protein-based Vaccine”, shionogi.com Vaccinul e bazat pe o proteină a coronavirusului crescută în celule de insecte, o tehnologie proprietară a companiei.
(Update: 18 decembrie 2020)

Institutul Medical Shenzhen (China)

Un vaccin bazat pe minigene modificate genetic pentru a provoca răspuns imun, numit LV-DC, este testat în faza I/II în China.„Immunity and Safety of Covid-19 Synthetic Minigene Vaccine”,clinicaltrials.gov 
(Update: 18 decembrie 2020)

Aivita Biomedical (SUA)

Compania a aplicat pentru faza I/II,„Phase I-II Trial of Dendritic Cell Vaccine to Prevent COVID-19 in Adults”, clinicaltrials.gov pe care intenționează să o înceapă în februarie 2021, cu un vaccin bazat pe celulele dendritice, un soi de limfocite, și proteina S a coronavirusului.
(Update: 18 decembrie 2020)

VIDO (Canada)

Organizația pentru Vaccinuri și Boli Infecțioase (VIDO) de la Universitatea canadiană Saskatchewan a aplicat pentru testarea unui vaccin pe bază de subunități de proteine, numit COVAC, în faza I/II,„A Phase 1/2 Trial of COVAC Vaccines in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov la mijlocul lui ianuarie 2021.
(Update: 16 ianuarie)

Akston Bioscience (SUA)

Un vaccin bazat pe o porțiunea a domeniului de legale la receptor la virusului, creată prin inginerie genetică, numit AKS-452, este cercetat într-un studiu de fază I/II,„Anti-COVID19 AKS-452 – ACT Study”, clinicaltrials.gov la Centrul Medical Universitar Groningen, în Olanda.

Compania susține că ar fi eficient împotriva noilor variante.„Akston Biosciences takes second-generation COVID-19 vaccine into Phase 1/2 clinical trial”, biopharma-reporter.com Într-un final, testele de fază I/II au început din aprilie.

Rezultatele primei faze au fost pozitive,„Akston Biosciences Announces Positive Phase I Data for Second-Generation COVID-19 Vaccine Candidate”,  businesswire.com așa că s-a anunțat, în iulie, trecerea la faza a II-a.
(Update: 22 iulie)

SK Bioscience (Coreea de Sud)

Compania sud coreeană a creat un vaccin numit NBP2001, bazat pe proteina S care a dat rezultate bune în testele preclinice. La finalul lui decembrie a anunțat„SK Bioscience to start clinical trials of Covid-19 vaccine”, .koreabiomed.com că îl va testa pe oameni.

Compania s-a parteneriat cu GSK în februarie și a anunțat trecerea la faza I/II a testelor.„Safety and Immunogenicity Study of SARS-CoV-2 Nanoparticle Vaccine (GBP510) Adjuvanted With Aluminum Hydroxide (COVID-19)”, clinicaltrials.gov
(Update: 13 februarie)

Takis Biotech/Rottapharm Biotech (Italia)

Două companii italiene spun că nu vor folosește o seringă, ci un dispozitiv care transmite prin intermediul unui dispozitiv electric vaccinul COVID-eVax bazat pe DNA care conține instrucțiuni pentru producerea proteinei S a coronavirusului. Un test de fază I a început în februarie.„Takis and Rottapharm Biotech announce the authorization of the clinical trial by the Italian Medicines Agency (AIFA) of COVID-eVax”, takisbiotech.it
(Update: 13 februarie)

Prevent-nCoV/Universitatea din Copenhaga (UE)

Un consorțiu european format din Universitatea din Copenhaga, compania AdaptVac, Universitatea Tübingen, ExpreS2ion Biotechnologies, Universitatea Wageningen University Cemtrul medical al universității Leide și Universitatea Radboud dezvoltă un vaccin de generație a II-a, intitulat ABNCoV2, ce mimează virusul în corpul uman prin intermediul unei nucleocapside. Vaccinul este finanțat printr-un proiect al Uniunii Europene.

ABNCoV2 a dat rezultate bune pe animale,„Bavarian Nordic reports encouraging preclinical data for COVID-19 vaccine candidate ahead of first-in-human trial”, bavarian-nordic.com și este testat în faza I/II în Danemarca„Approval and initiation of the COVID-19 clinical phase I/II study for the ABNCoV2”, vaccine cision.com și faza I în Olanda.„Safety and Tolerability of COVID-19 Vaccine (ABNCoV2)”, clinicaltrials.gov
(Update: 27 aprilie)

Sanofi/Translate Bio (Franța/SUA)

Un nou vaccin creat pe baza tehnologiei mRNA, produs de compania biotech Translate Bio și numit MRT5500, este testat în  faza I/II„Sanofi and Translate Bio Initiate Phase 1/2 Clinical Trial of mRNA COVID-19 Vaccine Candidate”, translate.bio de compania Sanofi. Este al doilea vaccin testat de gigantul farmaceutic, după ce primul nu a dat rezultate, din cauza dozajului greșit.
(Update: 13 martie)

Centrul pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (Cuba)

Institutul cubanez a anunțat fazele I/II a testelor pentru un vaccin nazal, numit Mambisa.„Estudio MAMBISA”, rpcec.sld.cu Vaccinul conține secțiunea RBD a coronavirusului și o proteină a virusului hepatitei B, pentru a stimula imunitatea.
(Update: 5 decembrie 2020)

Daiichi Sankyo (Japonia)

Un nou vaccin de tip mRNA, numit DS-5670, este dezvoltat de compania Daiichi Sankyo și Universitatea din Tokyo. Acesta este testat în faza I/II„Daiichi Sankyo Initiates Phase 1/2 Clinical Trial for mRNA COVID19 vaccine in Japan”, daiichisankyo.com (PDF) în Japonia.
(Update: 29 martie)

KM Biologics (Japonia)

Un vaccin numit KD-414 este testat în fazele I/II„Japan’s KM Biologics begins clinical trial of COVID-19 vaccine candidate”, reuters.com în Japonia. Compania produce vaccinuri și împotriva altor boli și e implicată în fabricarea vaccinului AstraZeneca în Japonia.
(Update: 7 aprilie)

Genexine (Coreea de Sud)

Genexine Consortium, o firmă din Coreea de Sud, a aplicat pentru prima fază cu GX-19, un vaccin bazat pe o platformă DNA, Pentru prima fază,„South Korea’s Genexine begins phase I/IIa trials for COVID-19 vaccine”, bioworld.com au fost recrutați 40 de pacienți dintr-un spital din Gangnam. Cercetătorii spun că vaccinul a dat rezultate pe maimuțe. Ulterior, studiul a fpst reprogramat pentru ianuarie 2021.„Safety and Immunogenicity Study of GX-19N, a COVID-19 Preventive DNA Vaccine in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov

Firma a anunțat, în iunie, un test de faza I care va fi făcut exclusiv pe persoane în vârstă.„Safety and Immunogenicity of GX-19N, a COVID-19 Preventive DNA Vaccine in Elderly Individuals”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

SpyBiotech (Marea Britanie)/ Serum Institute (India)

În septembrie, a început, în Australia, testarea în faza I/II„First patients dosed with COVID-19 vaccine from SpyBiotech and Serum Institute of India”, pmlive.com a unui vaccin bazat pe un mix de proteine, inclusiv proteina S, care sunt „lipite” de un virus al hepatitei B inactivat. SpyBiotech e o companie din Oxford ce deține tehnologia de lipire a proteinelor, iar Serum Institute of India vine cu virusul inactivat și se ocupă de teste.
(Update: 19 octombrie 2020)

Kentucky Bioprocessing/BAT (SUA)

A intrat în faza testelor pe oameni și un vaccin pe bază de plante de tutun anunțat de BAT. Acesta este dezvoltat de o sucursală numită Kentucky Bioprocessing și se numește KBP-201.„KBP-201 COVID-19 Vaccine Trial in Healthy Volunteers”, hclinicaltrials.gov

Deși inițial se spunea că va testa fazele I/II, compania a aplicat doar pentru prima fază,„KBP-201 COVID-19 Vaccine Trial in Healthy Volunteers”, clinicaltrials.gov care urma să înceapă în noiembrie.
(Update: 24 noiembrie 2020)

Institutul Vaccinurilor și Produselor Medicale Biologice (Vietnam)

Vietnamezii testează vaccinul COVIVAC, bazat pe o particulă virală nereplicativă, și dezvoltat la Universitatea din Hanoi într-un studiu de faza I/II.„A Phase 1/2 Safety and Immunogenicity Trial of COVID-19 Vaccine COVIVAC”, clinicaltrials.gov
(Update: 27 aprilie)

Sinopharm (China)

Compania chineză testează un al treilea vaccin în faza I/II, anunță presa chineză.„China’s new recombinant COVID-19 vaccine starts human tests”, xinhuanet.com Acesta folosește o proteină S creată prin inginerie genetică pentru a declanșa răspunsul imun al organismului.
(Update: 12 mai)

Institutul Lanzhou (China)

Un vaccin dezvoltat de Institutul de Produse Biologice Lanzhou, în colaborare cu compania Beijing Zhong Sheng Heng Yi Pharmaceutical Technology și Universitatea Zhengzhou, a intrat în studii de faza I/II.„A Clinical Trial to Evaluate the Recombinant SARS-CoV-2 Vaccine (CHO Cell) for COVID-19”, clinicaltrials.gov Vaccinul este crescut în ovare de hamsteri chinezești.
(Update: 12 mai)

Elixirgen Therapeutics (SUA)

Un nou vaccin bazat pe ARN, care țintește o parte a proteinei S, numit EXG-5003, e studiat de compania biotech americană în faza I/II,Safety and Immunogenicity of EXG-5003”, clinicaltrials.gov în Japonia.
(Update: 12 mai)

EuBiologics (Coreea de Sud)

Compania coreeană a anunțat în ianuarie un test de fază I/II„EuBiologics Gets an IND Approval for Phase I/II Clinical Trial of ‘EuCorVac-19’ in Korea”, eubiologics.com  al vaccinului EuCorVac-19, bazat pe proteina S a coronavirusului.
(Update: 29 ianuarie)

GeneOne Life Science (Coreea de Sud)

Compania coreeană testează„GLS-5310 Vaccine for the Prevention of SARS-CoV-2 (COVID-19)”, clinicaltrials.gov GLS-5310, un vaccin bazat pe ADN care encodează două proteine ale coronavirusului, în faza I/II, pe 345 de voluntari.
(Update: 18 decembrie 2020)

FMBA (Rusia)

Institutul pentru Cercetarea Științifică a Vaccinurilor și Serurilor din St. Petersburg și Agenția Federală Medical Biologică din Rusia au anunțat, pe 19 iulie,„FMBA begins clinical trials of its coronavirus vaccine, press service says”,tass.com începerea testelor de faza I/II a unui vaccin bazat pe subunități de proteine.
(Update: 22 iulie)

Icosavax (SUA)

Compania Icosavax a cumpărat de la Universitatea Washington dreptul de a folosi o nanoparticulă care conține copii ale receptorului de legare la domeniu al proteinei S. Vaccinul obținut a fost numit IVX-411. Un test de faza I/II„Icosavax Initiates Phase 1/2 Trial of COVID-19 VLP Vaccine Candidate”, icosavax.com a început, în iunie, în Australia. 
(Update: 22 iulie)


> Faza I

Providence Health & Services (SUA)

Faza I a testelor unui vaccin dezvoltat de o companie care studiază tratamente anti-cancer a fost aprobată în SUA.„FDA Approves Providence Cancer Institute COVID-19 Vaccine Trial”,  providence.org Vaccinul țintește persoanele în vârstă și conține atât un fragment din proteina S cât și interleukina 12 (IL-12) pentru a crea un răspuns imun.
(Update: 5 decembrie 2020)

Gennova/HDT Bio (India/Canada)

Companiile Gennova Biopharmaceuticals (India) și HDT Bio (SUA) s-au parteneriat pentru realizarea vaccinului HGC019, bazat pe ARN autoamplificat. În decembrie, a fost aprobată prima fază a testării.„Gennova Pharma gets conditional permission for human trial of Covid vaccine”, business-standard.com
(Update: 14 decembrie 2020)

Cellid/LG Chem (Coreea de Sud)

AdCLD-CoV19, un nou vaccin corean, dezvoltat de Cellid, care s-a parteneriat cu LG Chem pentru producție, urma a fi testat în primă fază.„Safety and Immunogenicity Study of AdCLD-CoV19: A COVID-19 Preventive Vaccine in Healthy Volunteers”, clinicaltrials.gov Vaccinul folosește o combinație de doi adenoviruși, Ad5 și Ad26, pentru crearea răspunsului imun.
(Update: 14 decembrie 2020)

Universitatea Oklahoma (SUA)

Vaccinul Shingrix, un vaccin pentru zona zoster, aplicat în două doze, la două luni distanță, a fost testat pe adulți care locuiesc în azile de bătrânidacă protejează împotriva COVID-19 în primă fază.„Training the Innate Immune System Against SARS-CoV-2 (COVID-19) Using the Shingrix Vaccine in Nursing Home Residents”, clinicaltrials.gov OMS listează acest studiu în lista sa, deși până acum nu s-a descoperit un vaccin pentru altă boală care să protejeze împotriva COVID-19 și, cum persoanele din aziluri sunt în primul rând al vaccinării, sunt șanse mari ca studiul să rămână fără pacienți.
(Update: 18 decembrie 2020)

OncoSec Immunotherapies (SUA)

O companie care lucrează la tratamente pentru cancer, a dezvoltat un vaccin pe bază de DNA care determină corpul să producă mai multă IL-12, o moleculă naturală care îmbunătățește sistemul imun. Se speră că astfel va crește și numărul anticorpilor împotriva proteinei S. Vaccinul se cheamă CORVax12, iar compania a aplicat pentru testare în primă fază pe 13 noiembrie 2020.„CORVax12: SARS-CoV-2 Spike (S) Protein Plasmid DNA Vaccine Trial for COVID-19”, clinicaltrials.gov

Faza I-a a început în ianuarie 2021.„CORVax12: SARS-CoV-2 Spike (S) Protein Plasmid DNA Vaccine Trial for COVID-19 (SARS-CoV-2)”, clinicaltrials.gov
(Update: 1 februarie)

Universitatea din Tübingen (Germania)

Universitatea germană Tübingen a creat un vaccin bazat pe părți din două proteine, munit pVAC, pe care urma să-l testeze în prima fază„Safety and Immunogenicity Trial of Multi-peptide Vaccination to Prevent COVID-19 Infection in Adults (pVAC)”, clinicaltrials.gov pe 12 voluntari.
(Update: 22 septembrie 2020)

Providence Therapeutics (Canada)

Compania lucra până acum la vaccinuri pe bază de ARN mesager pentru cancer, dar a început testele și pentru unul împotriva COVID-19, PTX-COVID19-B, la finalul lunii ianuarie.„Providence Therapeutics announces first subject has been dosed in COVID-19 vaccine trial”, newswire.ca

O asociere cu compania indiană Biological E., anunțată în iunie,„Providence Therapeutics Holdings Inc. of Canada and Biological E. Limited of India Announce the Execution of a Term Sheet for the Licensing and Collaboration of mRNA Vaccine”, biologicale.com face posibilă desfășurarea unor teste în India.
(Update: 22 iulie)

Institutul Medical Shenzhen (China)

Institutul chinez testează și un al doilea vaccin care folosește anticorpi modificați genetic, numit Covid-19/aAPC, în primă fază.„Safety and Immunity of Covid-19 aAPC Vaccine”, clinicaltrials.gov
(Update: 19 octombrie)

Academia Rusă de Știință, Centrul Șumakov (Rusia)

Un al treilea vaccin rusesc, dezvoltat de un institut al Academiei Ruse de Știință, este testat în prima fază.„The Russian Academy of Sciences assessed the progress of the Chumakov Center vaccine against COVID-19”,  pledgetimes.com

Conform deja cunoscutului obicei, Rusia a aprobat vaccinul„Russia Approves CoviVac, Its Third Coronavirus Vaccine”, rferl.org înainte ca faza a III-a să înceapă.
(Update: 24 februarie)

Beijing Minhai Biotechnology (China)

Firma chineză a aplicat pentru prima fază a testării„A phase I clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 Vaccine(Vero Cells)”, chictr.org.cn unui vaccin bazat pe virusul inactivat.
(Update: 19 octombrie 2020)

Universitatea din Sydney/BioNet (Australia)

Compania BioNet încearcă să folosească un dispozitiv special pentru a livra un vaccin bazat pe ADN numit COVIGEN, fără ac, iar Universitatea din Sydney va organiza un test de faza I.„The Safety and Immunogenicity of a DNA-based Vaccine (COVIGEN) in Healthy Volunteers”,  clinicaltrials.gov Dispozitivele create de firma PharmaJet pot administra vaccinurile subcutanat (Tropis) sau intramuscular (Stratis) – vor fi testate ambele variante.
(Update: 16 februarie)

Bharat Biotech (India)

Compania indiană are deja un vaccin aprobat, dar lucrează acum la un vaccin administrat nazal. Numit BBV154, folosește un adenovirus de la cimpanzei creat la Universitatea Washington. Studiile clinice pe șoareci au arătat că o singură doză produce anticorpi.„A Single-Dose Intranasal ChAd Vaccine Protects Upper and Lower Respiratory Tracts against SARS-CoV-2”,  ncbi.nlm.nih.gov Un studiu de fază I a fost anunțat în februarie.„Safety and Immunogenicity of an Intranasal SARS-CoV-2 Vaccine (BBV154) for COVID-19”, clinicaltrials.gov
(Update: 20 februarie)

Icahn School of Medicine, Mount Sinai (SUA)

Institutul newyorkez a creat un vaccin care folosește un virus de la păsări, NVD (de la Newcastle Disease Virus), ce nu provoacă vreo boală la oameni, pe care au adăugat proteina spike (S) a virusului. Au crescut apoi virusul modificat în ouă și apoi l-au inactivat, folosindu-l în vaccinul NDV-HXP-S. Creșterea virușilor în ouă este metoda aplicată la vaccinurile antigripale, ceea ce face acest candidat interesant, pentru că majoritatea țărilor au deja linii de producție pentru așa ceva.

În testele pe animale, vaccinul funcționează.„Newcastle disease virus (NDV) expressing the spike protein of SARS-CoV-2 as a live virus vaccine candidate”, thelancet.com Un test de faza I„Assess the Safety and Immunogenicity of NDV-HXP-S Vaccine in Thailand”,  clinicaltrials.gov începe în Thailanda, în colaborare cu Universitatea Mahidol.

Un studiu de faza I a vaccinului, redenumit Butanvac, a început, în iunie, în Brazilia.„Brazil OK’s clinical tests for homegrown COVID vaccine Butanvac”, reuters.com
(Update: 22 iulie)

VBI Vaccines (SUA)

Compania americană a aplicat pentru un studiu de faza I/II„Safety, Tolerability, and Immunogenicity of the COVID-19 Vaccine Candidate (VBI-2902a)”, clinicaltrials.gov care se va desfășura în Canada. Vaccinul, bazat pe o „coajă” ca de virus, pe care sunt aplicate proteine specifice coronavirusului, și cu fosfat de aluminiu ca adjuvant, se numește VBI-2902a. Ideea ar fi de a crea anticorpi, dar și de a stimula producția de celule T.

Compania cochetează și cu ideea dezvoltării unui vaccin unic, care să protejeze împotriva COVID-19, SARS și MERS, bazat pe pe aceeași tehnologie.

Rezultatele preliminare anunțate la finalul lunii iunie arată că nivelul de anticorpi produs de vaccin e satisfăcător.„VBI Vaccines Announces Initial Positive Phase 1 Data for its eVLP Vaccine Candidate Against COVID-19”, vbivaccines.com
(Update: 22 iulie)

Meissa Vaccines (SUA)

Compania californiană încearcă să producă un vaccin cu administrare intranazală, sub formă de spray. Cercetătorii au luat un vaccin pentru virusul respirator senctial ( RSV), care folosește virusul atenuat, și i-au adăugat proteina S a coronavirusului. Un test de faza I al vaccinului MV-014-212 a fost anunțat pe 15 martie.„Safety and Immunogenicity of an Intranasal RSV Vaccine Expressing SARS-CoV-2 Spike Protein (COVID-19 Vaccine) in Adults”, clinicaltrials.gov
(Update: 18 martie)

Stem Cell Technology Research Center (Iran)

Un nou vaccin iranian a fost anunțat pe 16 martie, testul clinic pentru faza I„Phase 1, safety, immunogenicity and dose finding for two strengths of 0.5 × 10^6 and 2.5 × 10^6 (TCID50) inactivated SARS-CoV-2 vaccine FAKHRAVAC (MIVAC) injected in two schedules of two doses, 2 and 3 weeks apart in healthy adults aged 18-55 years: a randomized, double blind, placebo controlled, clinical trial”, irct.ir fiind înregistrat cu o săptămână mai devreme. Vaccinul, bazat pe coronavirusul inactivat, se numește Fakhravac. E și o mișcare de propagandă aici – numele vine de la Mohsen Fakhrizadeh, cercetătorul-șef al programului nuclear iranian care a fost ucis anul trecut, în noiembrie.
(Update: 18 martie)

Vaxine (Australia)

Un vaccin australian intitulat COVAX19, produs de compania Vaxine Pty Ltd, a început faza I„Coronavirus vaccine update: Human trials for a COVID-19 vaccine begins at Royal Adelaide Hospital”, 9news.com.au a testelor în Adelaide. Vaccinul e bazat pe subunități de proteine și folosește un adjuvant proprietar numit Advax.

Un test de faza a II-a a început în iunie, în Iran.„Phase II Clinical Trial of CinnaGen COVID-19 Vaccine (SpikoGen)”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)

Adimunne (Taiwan)

Adimunne, o companie taiwaneză, a primit aprobarea să înceapă prima fază a testelor „Adimmune gets green light to start human trials of COVID-19 vaccine”, focustaiwan.tw pentru un vaccin bazat pe componenta RBD a protreinei S (spike), numit AdimrSC-2f.
(Update: 25 august 2020)

Universitatea Chulalongkorn (Thailanda)

Thailandezii dezvoltă un vaccin de tip mRNA numit ChulaCov19. Momentan, testele sunt în prima fază.„ChulaCov19 mRNA Vaccine in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov

Din cauza unor întârzieri în finanțare și producție, studiul a început abia în iunie 2021.„Thailand’s self-developed COVID-19 vaccine begins human trials”, xinhuanet.com
(Update: 22 iulie) 

Entos Pharmaceuticals (Canada)

Compania canadiană testează„A Clinical Trial of a Plasmid DNA Vaccine for COVID-19 [Covigenix VAX-001] in Adults”, clinicaltrials.gov un vaccin de tip DNA, numit Covigenix VAX-001, care crează răspuns imun la o nuceocapsidă, o proteină prezentă în membrana virusului, nu la proteina S, ceea ce ar putea crea imunitate de mai lungă durată.
(Update: 24 noiembrie 2020)

Jiangsu Rec-Biotechnology (China)

Vaccinul ReCOV, dezvoltat de compania chineză, folosește particule virale crescute în celule ovariene de la hamsteri și este testat în faza I„Safety, Reactogenicity and Immunogenicity Study of ReCOV”, clinicaltrials.gov în Noua Zeelandă.
(Update: 7 aprilie)

OSE Immunotherapeutics (Franța)

Firma franceză a anunțat„OSE Immunotherapeutics Receives Authorization for Phase 1 Clinical Trial of its Multi-Target Multi-Variant COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com începerea unui studiu de faza I a vaccinului CoVepiT, care învață corpul să creeze un răspuns imun împotriva a 11 proteine ale coronavirusului cu șanse reduse să dezvolte mutații. Se spre că, astfel, riscul să apară variante ale coronavirusului care să își schimbe structura astfel încât să nu răspundă la acest vaccin ar fi minimizat. 

Testele au fost întrerupte temporar, la mijlocul lunii iulie,„OSE Immunotherapeutics Announces Voluntary Pause of Enrollment in the CoVepiT Phase 1 Study”, businesswire.com după ce o parte dintre voluntari au raportat efecte adverse, în special apariția unor noduli la locul injectării.
(Update: 22 iulie)

Walter Reed Army Institute of Research (SUA)

Institutul armatei americane a dezvoltat un vaccin bazat pe o nanoparticulă care distribuie proteina S în organism, care a dat rezultate încurajatoare în testele pe maimuțe.„Efficacy of a Broadly Neutralizing SARS-CoV-2 Ferritin Nanoparticle Vaccine in Nonhuman Primates”,  biorxiv.org Un test de fază I a fost anunțat în aprilie.„SARS-COV-2-Spike-Ferritin-Nanoparticle (SpFN) Vaccine With ALFQ Adjuvant for Prevention of COVID-19 in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov
(Update: 7 aprilie)

Koçak Farma (Turcia)

Compania turcă a început, pe 8 aprilie, faza I a testelor„Safety and Immunogenicity of the Inactivated Koçak-19 Inaktif Adjuvanlı COVID-19 Vaccine Compared to Placebo”, clinicaltrials.gov a unui vaccin bazat pe coronavirusul inactivat numit Koçak-19.
(Update: 13 aprilie)

Centrul German pentru Studiul Infecțiilor, DZIF (Germania)

În octombrie, a fost autorizată prima fază a testelor„New Clinical Trial for a COVID-19 Vaccine Authorised in Germany”, pei.de unui vaccin dezvoltat de DZIF în colaborare cu IDT Biologika, bazat pe o tehnologie de la Universitatea Ludwig-Maximilians Munich folosită împotriva variolei.

Vaccinul a dat rezultate dezamăgitoare în primele teste.„COVID-19 vaccine developed by German research group fails in early trial”, reuters.com
(Update: 16 ianuarie)

ImmunityBio (SUA)

Două companii americane, ImmunityBio și NantKwest, lucrează la un vaccin bazat pe adenoviruși, numit hAd5-Covid-19m, care urma a fi testat în primă fază,„ImmunityBio To Begin Phase 1 Trials For Covid Vaccine”, labusinessjournal.com pe 35 de pacienți, la finalul lunii octombrie.
(Update: 20 octombrie 2020)

Tetherex (SUA)

Vaccinul SC-Ad6-1, bazat pe un adenovirus, este dezvoltat de compania farmaceutică americană Tetherex și fa fi testat în faza I în Australia.„A Phase 1, First-In-Human Study, to Assess the Safety, Reactogenicity, and Immunogenicity of the Investigational COVID-19 Vaccine SC-Ad6-1 in Healthy Volunteers”, clinicaltrials.gov
(Update: 27 aprilie)

Vaxart (SUA)

Această firmă de biotech din California a anunțat în septembrie că va începe testarea unui vaccin oral, sub formă de pilule,„Vaxart’s oral COVID-19 tablet vaccine to enter clinical trials”, biopharma-reporter.com bazat pe adenoviruși, despre care a comunicat la mijlocul lui octombrie„Vaxart Announces Positive Hamster Challenge Study Data for its Oral COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com că a dat rezultate încurajatoare pe hamsteri. 

Firma este însă sub investigație„Covid-19 vaccine company under federal investigation over allegedly misrepresenting its role in government program Operation Warp Speed”, cnn.com pentru că a exagerat implicarea sa în programul guvernamental american Warp Speed, crescându-și artificial prețul acțiunilor.

Vaxart a anunțat pe 3 februarie rezultatele preliminare ale primei faze,„Vaxart Announces Positive Preliminary Data from Phase 1 Clinical Trial Evaluating Its Oral COVID-19 Tablet Vaccine Candidate”, vaxart.com care arată că vaccinul lor oral determină apariția celulelor T. B și a citokinelor, însă nu și producția de anticorpi. Vestea n-a fost primită prea bine de investitori.
(Update: 3 februarie)

Symvivo (Canada)

Compania canadiană lucrează la un vaccin cu administrare orală„Symvivo to develop Covid-19 oral vaccine candidate with new funding”, pharmaceutical-technology.com care ar avea avantajul că poate fi auto-administrat și este stabil la temperatura camerei. Vaccinul este unul care folosește DNA și e bazat pe tehnologia bacTRL-Spike, adică DNA-ul este inserat într-o bacterie nepericuloasă.

Compania a anunțat în ianuarie că va colabora cu Merck.„Symvivo partners with Merck on coronavirus vaccine delivery”, burnabynow.com
 (Update: 16 ianuarie)

Codagenix (SUA)

Firma americană lucrează la un vaccin, COVI-VAC, bazat pe coronavirus atenuat mai aparte: ei recreează virusul, introducând nenumărate mutații, astfel încât să-l facă inofensiv. Compania a aplicat pentru prima fază a testelor„Safety and Immunogenicity of COVI-VAC, a Live Attenuated Vaccine Against COVID-19”, clinicaltrials.gov după ce experimentele pe animale au avut succes. Vaccinul a avea avantajul că e creat ca un spray nazal. 

Faza I-a a început în ianuarie 2021, în India.„Codagenix, SII begin dosing in Phase I Covid-19 vaccine trial”, pharmaceutical-technology.com
(Update: 16 ianuarie)

Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia

Instiutul turc a anunțat dezvoltarea unui vaccin bazat pe coronavirusul activat pe care îl vor testa în faza I.„Study of a Severe Acute Respiratory Syndrome-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) Adjuvanted Inactivated Vaccine in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov
(Update: 12 mai)

Stemirna Therapeutics (China)

Un vaccin bazat pe ARM mesager este dezvoltat de compania Stemirna Therapeutics în colaborare cu Spitalul Shanghai East. Vaccinul  este testat în primă fază,„Randomized, double-blind, placebo-controlled phase I clinical trial to evaluate the safety and immunogenicity of mRNACOVID-19 vaccine in healthy susceptible populations aged 18 years and older people”, chictr.org.cn din mai.
(Update: 26 mai)

VaxForm (SUA)

Compania americană a creat un vaccin cu administrare orală, sub formă lichidă, numit  CoV2-OGEN1. VaxForm colaborează cu Syneos Health și US Specialty Formulations. Cele trei firme vor porni un test de faza I„First-In-Human Study Of Orally Administered CoV2-OGEN1 In Healthy Subjects”, clinicaltrials.gov în Noua Zeelandă, în iunie.
(Update: 26 mai)

City of Hope (SUA)

Vaccinul COH04S1 creat de această firmă este bazat pe o formă slăbită a unui virus numit Modified Vaccinia Ankara (MVA) pe care au adăugat proteina S și o nucleocapsidă a coronavirusului. Faza I a fost anunțată la finalul lui noiembrie.„City of Hope Initiates Phase 1 Clinical Trial to Test Its First SARS-CoV-2 Investigational Vaccine”, businesswire.com  
(Update: 5 decembrie 2020)

Universitatea Baqiyatallah (Iran)

Un nou vaccin iranian, bazat pe proteine din coronavirus și numit Noora, este testat în această țară, începând cu finalul lunii iunie, într-un test de faza I. „IRGC starts clinical trial of “Noora” coronavirus vaccine”, tehrantimes.com
(Update: 22 iulie)

Cianavac (SUA)

Universitățile Georgia și Iowa au dezvoltat un vaccin nazal, CVXGA1, bazat pe virusul gripei canină, pe care l-au modificat pentru a introduce în organism particule ale coronavirusului. Un studiu de faza I-a a fost lansat în iunie,„Phase 1 Intranasal Parainfluenza Virus Type 5-SARS CoV-2 S Vaccine in Healthy Adults”,  clinicaltrials.gov după ce testele pe animale au dat rezultate încurajatoare.
(Update: 22 iulie)

Baiya Phytopharm (Thailanda)

Un vaccin thailandez care folosește o tehnologie bazată pe plante, numit SARS-CoV-2 VAX1, a început testele de faza I în iulie. „A Study to Evaluate Safety, Tolerability, and Reactogenicity of an RBD-Fc-based Vaccine to Prevent COVID-19”, clinicaltrials.gov
(Update: 22 iulie)


> Abandonate

Universitatea din Quensland (Australia)

Universitatea din Quensland, Australia, s-a lăudat cu prima doză injectată„First dose”, uq.edu.au a vaccinului lor care folosește o tehnologie numită „clemă moleculară” (molecular clamp) – dezvoltă practic o proteină care seamănă cu proteina S. 150 de pacienți vor primi vaccinul UQ-1-SARS-CoV-2-Sclamp sau un placebo.

Cercetătorii au anunțat că au abandonat lucrul la vaccin,„Scientists pull the pin on UQ-CSL coronavirus vaccine due to false positive HIV results”, abc.net.au după ce s-a observat că o serie de voluntari au avut teste fals pozitive la prezența virusului HIV. Potențialul de a interfera cu aceste teste fusese prevăzut de cercetători, acesta este și motivul pentru care au cercetat acest lucru. Motivul abandonului: potențialele confuzii create ar fi prea complexe pentru ca vaccinul să fie vreodată aprobat.
(Update: 12 decembrie 2020)

Merck/Themis (SUA)

Merck a cumpărat compania Themis,„Merck, via its Themis buy, to move first COVID-19 vaccine into clinical development in Q3”, fiercebiotech.com care a licențiat de la Institutul Pasteur o tehnologie ce folosește virusul pojarului drept platformă pentru candidatul lor anti-COVID19, V591. Sunt testează în paralel fazele I/II.„A Study to Assess Safety, Tolerability, and Immunogenicity of V591 (COVID-19 Vaccine) in Healthy Participants (V591-001)”, clinicaltrials.gov 

Rezultatele nu au fost cele așteptate, iar compania a decis sistarea cercetărilor după prima fază.„Merck Discontinues Development of SARS-CoV-2/COVID-19 Vaccine Candidates; Continues Development of Two Investigational Therapeutic Candidates”, merck.com
(Update: 25 ianuarie)

Merck/IAVI (SUA)

Merck testează în prima fază și V590,„Dose Ranging Trial to Assess Safety and Immunogenicity of V590 (COVID-19 Vaccine) in Healthy Adults (V590-001)”, clinicaltrials.gov un vaccin dezvoltat împreună cu IAVI care se bazează pe virusul stomatitei veziculare. Partea interesantă este că acest vaccin este unul cu administrare orală, care ar necesita o singură doză.

Și acest candidat nu a dat rezultatele așteptate. Cercetările au fost oprite.„Merck Discontinues Development of SARS-CoV-2/COVID-19 Vaccine Candidates; Continues Development of Two Investigational Therapeutic Candidates”, merck.com
(Update: 25 ianuarie)

Imperial College of London (Marea Britanie)

Imperial College of London a apelat la dezvoltarea unui vaccin pe baza unui fragment de ARN care se auto-amplifică, a anunțat universitatea într-un comunicat de presă.„Imperial to begin first human trials of new COVID-19 vaccine”,  imperial.ac.uk Universitatea, împreună cu Morningside Ventures, a creat un ONG separat, VacEquity Global Health (VGH), dedicat vaccinului. Se testează în paralel primele două faze.

Instituția londoneză a anunțat la finalul lui ianuarie 2021, după luni în care n-a mai spus nimic de vaccin, că a abandonat cercetările,„Imperial vaccine tech to target COVID mutations and booster doses”, imperial.ac.uk motivând că se vor concentra pe noile variante.
(Update: 29 ianuarie)

Altimmune (SUA)

Compania americană a creat până acum vaccinuri nazale pentru gripă și tetanos și încearcă să facă și unul pentru COVID-19, bazat pe adenovirusul Ad5. Vaccinul AdCOVID este testat în faza I.„Safety and Immunogenicity of AdCOVID in Healthy Adults (COVID-19 Vaccine Study)”, clinicaltrials.gov

Pe 29 iunie, compania a anunțat că, în urma testelor de faza I, abandonează cercetările.„Altimmune Announces Update on AdCOVID™ Phase 1 Clinical Trial”, altimmune.com Vaccinul producea un nivel de anticorpi semnificativ mai mic decât cele aflate deja pe piață, ceea ce-l făcea ineficient.
(Update: 22 iulie)


O mulțime de încercări

Alte zeci de de companii din întreaga lume lucrează la vaccinuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a centralizat„Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines”, who.int aceste eforturi. Nu le-a și verificat, deci nu orice candidat înscris pe listă este neapărat viabil. 

Să nu uităm, însă, care e ținta. Ideal, vaccinul ar trebui să fie cât mai eficient, să nu aibă efecte secundare, să se producă rapid și să se preteze la vaccinare în masă. Organizația Mondială a Sănătății a creat portretul-robot al vaccinului ideal. A realizat însă și o versiune minimală, sub care eforturile de a produce și distribui vaccinul devin prea complicate pentru beneficiile obținute.

Infografic despre cum ar trebui să arate un vaccin anti-COVID-19 ideal.

Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Este inteligența artificială gata să demonstreze teoreme?

De
Noul Chat-GPT o1 de la OpenAI e un model AI conceput special pentru raționamente. Demonstrarea teoremelor matematice rămâne însă o problemă deschisă, deși progresul este semnificativ.
SPAȚIU|OVERVIEW

Sondele spațiale Hera și Europa Clipper sunt gata de lansare. Iată de ce să urmărești aceste misiuni

De
În octombrie, pornesc la drum două misiuni spațiale foarte interesante: una, parte a primului experiment de apărare planetară, cea de-a doua, parte a efortului oamenilor de știință de a afla dacă există viață extraterestră.
SPAȚIU|OVERVIEW

E posibil ca, acum jumătate de miliard de ani, Pământul să fi fost o planetă cu inel

De
O echipă de cercetători a găsit dovezi care vin în sprijinul ipotezei că Pământul ar fi avut în trecut un inel asemănător celor pe care le găsim în jurul planetelor gigante din Sistemul Solar.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Războiul pagerelor. Un nou episod din complicata istorie a sabotajului electronic

De
Sabotarea pagerelor și walkie-talkieurilor militanților Hezbollah de către Israel sunt doar un alt capitol al unei forme despionaj care a devenit tot mai utilizată în ultimele decenii.