Christoph Burgstedt/Guliver/Science Photo Library

Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.57 min read

De Mihai Ghiduc 19.10.2020

Peste 100 de companii lucrează la un vaccin care să ne scape de virusul SARS-CoV-2, însă găsirea unuia eficient nu e ușoară. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.

Producerea unui vaccin durează, în mod normal, câțiva ani, însă actuala criză de sănătate ne-a făcut să grăbim lucrurile. Chiar și așa, nu poți sări peste toate fazele dezvoltării unuia, iar cele mai optimiste estimări vorbesc despre o posibilă soluție în 2021. Peste 100 de companii din întreaga lume lucrează la găsirea vaccinului, iar o parte dintre ele au trecut deja de faza studiilor preclinice. Urmărim, în acest articol, cursa pentru vaccin.

Acest articol este actualizat periodic. Cel mai recent update: 20 octombrie. 

Ce e nou: Avem informații noi despre vaccinurile de la AstraZeneca (1), Sinovac (2), Institutul Gamaleya (7), Johnson & Johnson (8). Novavax (9), Inovio (13), Bharat Biotech (15) și Vector (21).
Am adăugat vaccinurile de la SpyBiotech (24), Merck/IAVI (33), Beijing Minhai Biotechnology (40), Vaxart (41), Centrul German pentru Studiul Infecțiilor (42), Centrul Chumakov (43) și ImmunityBio (44)
.

De ce e important cine obține vaccinul?

Găsirea celui mai bun vaccin nu e singura problemă. Contează și cine îl găsește, pentru că respectiva țară va putea prioritiza imunizarea propriei populații, va avea un avantaj strategic în negocierile cu alte țări și va da și o lovitură de imagine. Să nu uităm că apariția coronavirusului a accelerat un conflict politic între SUA și China, iar acest lucru se vede și în cursa pentru vaccin.

Capacitatea de producție e la fel de importantă. E evident că nu va putea produce nimeni opt miliarde de doze dintr-o dată, deci cine va avea vaccinul va controla ce țări îl vor primi mai repede. Există mari șanse să avem chiar mai multe produse, iar atunci se va da o luptă pentru a dovedi care e mai bun. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit deja cum ar trebui să arate vaccinul ideal, ca să avem termen de comparație.„WHO Target Product Profiles for COVID-19 Vaccines”, who.int (PDF)

CITEȘTE ȘI: Când va fi gata vaccinul pentru COVID-19?

Înainte de a vedea cum stăm în cursa pentru vaccin, iată care sunt fazele dezvoltării unui vaccin. În momentul de față, niciun candidat nu a trecut de faza a doua, cea în care i se verifică eficiența.

Este important și numărul dozelor – e de preferat una, decât două –, mecanismul de livrare – vaccinurile orale și cele de tip spray ar putea fi preferate celor injectabile – și problemele logistice pe care le ridică. De exemplu, vaccinurile pe bază de ARN, cum sunt cele de la Moderna și Pfizer, trebuie ținute la temperaturi foarte scăzute și foarte precise.

CITEȘTE ȘI: Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

Cursa pentru vaccin

În momentul de față, câteva zeci de vaccinuri se află în faza testării pe oameni. Dintre acestea, despre majoritatea celor dezvoltate în China știm destul de puține lucruri. Chinezii nici nu se străduiesc să le dea nume vaccinurilor, mai ales dacă sunt dezvoltate de institute de stat.

Să faci lumină în această cursă e complicat. Și pentru că între momentul trecerii la o nouă fază a testării și cel al publicării rezultatelor de la fazele precedente e adesea o diferență – durează să scrii o lucrare științifică –, și pentru că companiile încearcă să-și crească vizibilitatea și accesul la resurse dând comunicate care de care mai încurajatoare. Iată însă cum stăm în acest moment (Selectează doar fazele care te interesează din meniu):

> Faza III

În pole-position se află nouă vaccinuri.

Oxford/AstraZeneca (Marea Britanie)

Vaccinul de la Oxford, numit inițial ChAdOx1, care folosește ca vector un adenovirus de la cimpanzei, are un PR foarte bun, beneficiind de interesul presei engleze. Englezii au început o colaborare cu AstraZeneca, care a început producția fără să mai aștepte rezultatele,„AstraZeneca advances response to global COVID-19 challenge as it receives first commitments for Oxford’s potential new vaccine”, astrazeneca.com iar vaccinul a fost redenumit AZD1222. Ei au început în paralel faza I și faza II, în aprilie, și au trecut rapid la fazele II și III.„Oxford COVID-19 vaccine to begin phase II/III human trials”,  ox.ac.uk Rezultatele pe maimuțe rhesus, publicate în mai,„ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques”, biorxiv.org (PDF) au fost însă controversate.„Did The Oxford Covid Vaccine Work In Monkeys? Not Really”, forbes.com

Testele pentru a treia fază se fac în Brazilia și Africa de Sud. Este unul dintre vaccinele susținute de guvernul american prin Operațiunea Warp Speed.Prin care guvernul american finanțează vaccinurile promițătoare: wikipedia.org 

Rezultate încurajatoare obținute în faza I/II a testelor au fost publicate într-un studiu preliminar din The Lancet.„Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial”, thelancet.com Acesta arată că vaccinul e sigur și determină un răspuns imun.

Faza a treia a studiului a fost oprită temporar„AstraZeneca Covid-19 vaccine study is put on hold”, statnews.com pe 8 septembrie, din cauză că unul dintre participanții la studiu a avut o reacție adversă. Este o procedură standard pentru astfel de situații și motivul pentru care e foarte greu să grăbești dezvoltarea unui vaccin. Testele au fost reluate pe 12 septembrie.„Oxford and AstraZeneca resume coronavirus vaccine trial”, ft.com Mai mult, pe 17 septembrie, AstraZeneca a făcut public protocolul testului.„A Phase III Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Multicenter Study in Adults to Determine the Safety, Efficacy, and mmunogenicity of AZD1222, a Non-replicating ChAdOx1 Vector Vaccine, for the Prevention of COVID-19”,  amazonaws.com (PDF)

Aprobarea pentru reluarea testării vaccinului nu a fost dată și în SUA, pentru că FDA nu a primit la timp datele despre teste, spune CNN.„It took AstraZeneca researchers 1 month to get vaccine trial data to FDA, source tells CNN”, cnn.com În schimb, Agenția Europeană a Medicamentului a pornit, la începutul lui octombrie,„EMA starts first rolling review of a COVID-19 vaccine in the EU”, ema.europa.eu o procedură de verificare în timp real a datelor, pentru a putea da o eventuală aprobare cât mai repede.
(Update: 19 octombrie)

Sinovac (China)

Compania chineză Sinovac, în colaborare cu americanii de la Dynavax, lucrează la un vaccin bazat pe coronavirus inactivat, o metodă clasică și verificată, numit PiCoVacc. Până acum însă, e clar doar că acest vaccin e eficient pe animale – tot maimuțe rhesus.„Rapid development of an inactivated vaccine for SARS-CoV-2”,  biorxiv.org Și acest vaccin a ajuns în faza a III-a a testelor, care se desfășoară în Brazilia.„China’s Sinovac starts late-stage trials for COVID-19 vaccine”, aljazeera.com

Vaccinul a primit aprobare pentru utilizarea de urgență în China.„Sinovac’s Coronavirus Vaccine Candidate Approved for Emergency Use in China- Source”,  nytimes.com

Vaccinul a fost oferit, pentru utilizare de urgență, rezidenților din Jiaxing,A Chinese city says it has given some residents a vaccine”, nytimes.com un oraș din China, aflați în grupe de risc ridicat, ceea ce a atras criticile experților. Indonezia„Indonesia Weighs Approving Chinese Covid-19 Vaccines for Emergency Use”, wsj.com și orașul brazilian Sao Paolo„Sao Paulo state in Brazil asks approval to use Sinovac COVID-19 vaccine”, reuters.com iau în calcul cumpărarea și folosirea vaccinului, deși compania spune că va fi gata abia în 2021.
(Update: 19 octombrie)

Institututele de cercetare in Beijing și Wuhan (China)

OMS listează două vaccinuri produse de Sinopharm, în colaborare cu institutele de cercetare din Beijing și Wuhan. Se pare că firma a decis să efectueze două teste clinice în paralel cu același vaccin-candidat, cum reiese din aplicații.Cererile depuse de Beijing (chictr.org.cn) și Wuhan (chictr.org.cn) au conducători de proiect diferiți. 

Sinopharm a început faza a treia a testelor în Abu Dhabi.„First Phase 3 human trials of Sinopharm’s COVID-19 vaccine with inactivated virus begins in Abu Dhabi”, firstpost.com Compania a anunțat că a încheiat lucrările la laboratorul din Wuhan care poate produce 100 de milioane de doze/an.„COVID-19 vaccine development lab, production department completed in Wuhan”, globaltimes.cn
(Update: 21 iulie)

Moderna (SUA)

Vaccinul mRNA1273, al americanilor de la Moderna, este un produs bazat pe ARN modificat (mRNA), o tehnică atât de nouă încât nu a ajuns niciun vaccin de acest tip în a treia fază a testelor – până acum. LA un moment dat, părea cel mai promițător candidat. Americanii au anunțat rezultate parțiale ale primei faze, care arată că vaccinul are potențial. Au făcut-o însă printr-un comunicat de presă,„Moderna Announces Positive Interim Phase 1 Data for its mRNA Vaccine (mRNA-1273) Against Novel Coronavirus”, hinvestors.modernatx.com nu într-un studiu.

Faza a treia trebuia să înceapă în iulie, dar a fost amânată, ceea ce a afectat evoluția companiei la bursă.„Acţiunile Moderna au scăzut cu aproape 10% în urma informaţiei că faza finală a studiului clinic pentru un posibil vaccin destinat Covid-19 va fi amânată”, g4media.ro Până la urmă, a început pe 27 iulie.„Phase 3 clinical trial of investigational vaccine for COVID-19 begins”, nih.gov Vaccinul va fi testat în SUA, pe 30.000 de persoane.

În august, Moderna a dezvăluit faptul că e posibil să nu dețină drepturile de proprietate„Moderna reveals new coronavirus vaccine patent risks”, axios.com pentru tehnologia pe care o folosesc în vaccinul anti-COVID19, după apariția unor informații că National Institutes of Health ar putea avea prioritate sau, măcar, coproprietate.

Moderna a fost una dintre primele firme care a făcut public protocolul„A Phase 3, Randomized, Stratified, Observer-Blind, Placebo-Controlled Study to Evaluate the Efficacy, Safety, and Immunogenicity of mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine in Adults Aged 18 Years and Older”, modernatx.com (PDF) fazei a treia a testelor clinice.
(Update: 22 septembrie)

BioNTech/Pfizer (Germania)

Germanii au și ei în lucru un vaccin, dezvoltat de compania BioNTech, în colaborare cu Fudan, în China, și Pfizer, în restul lumii. Numit BNT162, e tot un vaccin bazat pe ARN modificat. Anunțul începerii testelor a fost făcut la finalul lui aprilie.„BioNTech and Pfizer announce completion of dosing for first cohort of Phase 1/2 trial of COVID-19 vaccine candidates in Germany”,  investors.pfizer.com Un preprint publicat la începutul lui iulie„Phase 1/2 Study to Describe the Safety and Immunogenicity of a COVID-19 RNA Vaccine Candidate (BNT162b1) in Adults 18 to 55 Year”, medrxiv.org (PDF) arată rezultate încurajatoare. A fost anunțată„Pfizer and BioNTech Choose Lead mRNA Vaccine Candidate Against COVID-19 and Commence Pivotal Phase 2/3 Global Study”, businesswire.com începerea testării la nivel global (fără China) pe 27 iulie, pentru a cerceta în paralel siguranța și eficiența, adică fazele II și III. 

Și Pfizer a făcut public protocolul fazei a treia a studiului clinic.„A phase 1/2/3, placebo-controlled, randomized, observer-blind, dose-finding study to evaluate the safety, tolerability, immunogenicity, and efficacy of SARS-COV-2 RNA vaccine candidates against COVID-19 in healthy individuals”, amazonaws.com (PDF)
(Update: 22 septembrie)

CanSino (China)

Vaccinul chinezilor de la CanSino, Ad5-nCoV, folosește ca vector un adenovirus tip-5, care e combinat cu ADN-ul unei proteine din coronavirus pentru a învăța corpul să răspundă la pericolul reprezentat de SARS-CoV-2. Însă tipul acesta de vaccinuri bazate pe adenovirusuri, deși sunt studiate de mult, pentru diverse boli, n-au fost folosite până acum în practică.

Chinezii au publicat rezultatele încurajatoare ale primei faze a testării în The Lancet.„Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial”,  thelancet.com urmate de rezultate din faza a doua„Immunogenicity and safety of a recombinant adenovirus type-5-vectored COVID-19 vaccine in healthy adults aged 18 years or older: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 trial”, helancet.com 

Vaccinul a fost aprobat deja pentru utilizare de către armata chineză,„CanSino’s COVID-19 vaccine candidate approved for military use in China”, thejakartapost.com ceea ce sună mai degrabă a un fel de test în care voluntarii sunt cam obligați să participe. CanSino a început faza a III-a a testelor în Arabia Saudită, a anunțat ministrul sănătății din această țară pe 9 august. Se fac teste și în Pakistan.Detalii: clinicaltrials.gov
(Update: 1 septembrie)

Institutul Gamaleya (Rusia)

Rușii au și ei un vaccin, bazat pe un vector de tip adenovirus, după modelele mai avansate de la Oxford și CanSino, doar că folosește doi viruși (AD-5 și Ad-26). Numit inițial Gam-COVID-Vac, e dezvotat de Institutul Gamaleya. Vaccinul e destul de controversat, pentru că directorul instiutului a decis să-l testeze pe el înainte de prima fază,„Gamaleya Research Institute-developed COVID-19 Vaccine Clinical Trial Commences Across Russia”,  trialsitenews.com un model nu foarte științific pe care l-am văzut aplicat și la noi de directorul Oncogen.„Anchetă la Centrul OncoGen al Spitalului Județean Timișoara, după ce un medic și-ar fi administrat un «vaccin° anti-Covid-19”, tion.ro 

Faza a treia a testelor a început pe 11 august, deși rușii s-au lăudat că sunt primii care l-au „aprobat”. Vaccinul a fost redenumit Sputnik V.

Un studiu despre primele faze ale testelor a fost publicat în The Lancet.„Safety and immunogenicity of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine in two formulations: two open, non-randomised phase 1/2 studies from Russia”, thelancet.com
(Update: 19 octombrie)

Janssen/Johnson & Johnson (Belgia/SUA)

Johnson & Johnson a început fazele I și II ale testării unui vaccin bazat pe un adenovirus provenit de la cimpanzei, care se realizează prin intermediul subsidiarei Janssen Pharmaceutical. Conform unui studiu publicat în Nature„Single-shot Ad26 vaccine protects against SARS-CoV-2 in rhesus macaques”, nature.com o singură doză din vaccinul Ad26COVS1 a protejat maimuțele în testele preclinice.

Și eezultatele pozitive ale studiului preclinic pe șoareci au fost publicate în Nature „Ad26 vaccine protects against SARS-CoV-2 severe clinical disease in hamsters”, nature.com la începutul lui septembrie, iar firma a recrutat„Johnson & Johnson says coronavirus vaccine prevents severe illness in hamsters”, cnbc.com pentru faza a III-a a studiului, în jur de 60.000 de persoane din SUA, Belgia și America de Sud.

Compania a oprit temporar faza a III-a a testelor„Johnson & Johnson Temporarily Pauses All Dosing in Our Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Clinical Trials”, jnj.com la mijlocul lunii octombrie din cauza că unul dintre voluntari a făcut o boală inexplicabilă.
(Update: 19 octombrie)

Novavax (SUA)

Novavax este o companie americană care a trecut la fazele clinice,„Novavax Initiates Phase 1/2 Clinical Trial of COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com în Australia. Ei testează eficacitatea candidatului lor, NVX‑CoV2373, un vaccin bazat pe subunități de proteine, atât cu adjuvantul Matrix‑MUn adjuvant ajută la instalarea mai rapidă a imunizării. cât și fără. 

Și acest vaccin a fost introdus în Operațiunea Warp Speed,„Novavax, maker of Covid-19 vaccine, is backed by Operation Warp Speed”, statnews.com ceea ce înseamnă că prima sută de milioane de doze va rămâne în SUA. NovaVax a anunțat rezultate încurajatoare ale studiilor preclinice, pe maimuțe, și ale primei faze a testelor, pe 4 august, într-un comunicat de presă.„Novavax Announces Positive Phase 1 Data for its COVID-19 Vaccine Candidate”, novavax.com

Rezultatele primei faze a studiilor au fost publicate în The New England Journal of Medicine.„Phase 1–2 Trial of a SARS-CoV-2 Recombinant Spike Protein Nanoparticle Vaccine”, https://www.nejm.org Testele din faza a II-a continuă, în Africa de Sud.„A Study Looking at the Effectiveness and Safety of a COVID-19 Vaccine in South African Adults”, clinicaltrials.gov

Faza a III-a a testărilor„Novavax Initiates Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 Vaccine in the United Kingdom”, novavax.com a început la finalul lunii septembrie în Marea Britanie.
(Update: 19 octombrie)


> Faza II

Anhui Zhifei (China)

Un vaccin chinezesc bazat pe o proteină virală, în combinație cu un adjuvant, e dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical„Chinese firm gets approval to begin human testing for potential coronavirus vaccine”, reuters.com în colaborare cu Institutul de Microbiologie al Academiei Chineze de Știință. Acesta a trecut la faza a doua a testelor în iulie.„China’s Zhifei starts Phase II trial of COVID-19 vaccine”, reuters.com
(Update: 14 iulie)

CureVac (Germania)

Firma germană CureVac, cea pe care Trump a încercat să o determină să-și mute vaccinul în SUA în primăvară„Trump tries to lure CureVac to make a ‘U.S. vaccine,’ but German government steps”, infiercebiotech.com a încpeut prima fază a testelor cu un vaccin pe bază de ARN modificat numit CVnCoV. Uniunea Europeană a investit 75 de milioane de euro„Commission and EIB provide CureVac with a €75 million financing for vaccine development and expansion of manufacturing”, europa.eu pentru extinderea capacității de producție a vaccinului. Faza a doua a testărilor a început la mijlocul lui august.„A Dose-Confirmation Study to Evaluate the Safety, Reactogenicity and Immunogenicity of Vaccine CVnCoV in Healthy Adults”, clinicaltrials.gov
(Update: 18 august)


> Faza I/II

Academia de Științe Medicale (China)

Chinezii au mai trecut pe lista OMS un vaccin despre care nu se știe mare lucru, decât că e bazat pe un virus inactivat, și este produs de data aceasta de Institutul de Biologie Medicală de la Academia de Științe Medicale din China. Aplicația depusă„Safety and Immunogenicity Study of an Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”, clinicaltrials.gov arată că studiază atât faza I, cât și faza a II-a.
(Update: 7 iulie)

Inovio (SUA)

INO-4800 este un vaccin de la Inovio, o altă firmă americană, care folosește o platformă de DNA comună pentru mai multe tipuri de vaccinuri, o idee oarecum asemănătoare cu cea a celor de la Moderna. Și aceștia au raportat mai întâi doar rezultate promițătoare pe animale,„Inovio Covid-19 vaccine triggers immune responses in preclinical tests”, pharmaceutical-technology.com însă nu au încercat să sară fazele, precum alte companii. 

La finalul lui iunie, Inovio a anunțat rezultate promițătoare în faza I, dar într-un comunicat de presă,„INOVIO Announces Positive Interim Phase 1 Data For INO-4800 Vaccine for COVID-19”, inovio.com fără prea multe date. S-a anunțat și trecerea la faza II.

Însă Inovio e implicată într-o serie de procese cu acționarii,„This Company Boasted to Trump About Its Covid-19 Vaccine. Experts Are Skeptical.”, nytimes.com pentru că n-a pus pe piață vreun vaccin de orice fel până acum, ceea ce pune sub semnul întrebării și eficacitatea celui pentru COVID-19.

La finalul lui septembrie, testările au fost oprite parțial în SUA,„FDA places partial hold on Inovio Phase II/III Covid-19 vaccine trial”, clinicaltrialsarena.com de către FDA, care cere lămuriri legate de instrumentul folosit pentru vaccinare, un dispozitiv numit numit CELLECTRA 2000.
(Update: 19 octombrie)

Zydus Cadila (India)

Compania indiană Zydus Cadila a primit, în iulie, aprobarea„Coronavirus Vaccine: India’s second COVID-19 vaccine produced by Zydus Cadila cleared for human trials”, indiatimes.com pentru a începe testele în fazele I și II ale unui vaccin bazat pe o platformă ADN, numit ZyCoV-D. Faza a II-a a testelor a început pe 6 august.
(Update: 11 august)

Bharat Biotech (India)

Bharat Biotech este o companie indiană care a aplicat„Bharat Biotech starts human trials for Covaxin, India’s first COVID-19 vaccine”,  expresspharma.in pentru testarea unui vaccin bazat pe coronavirus inactivat numit Covaxin sau, conform aplicației,O găsești aici: ctri.nic.in BBV152. E primul vaccin indian care a început testele.

Studiile pe animale„Remarkable immunogenicity and protective efficacy of BBV152, an inactivated SARS-CoV-2 vaccine in rhesus macaques”, researchsquare.com arată că vaccinul ar putea fi eficient.
(Update: 19 octombrie)

AnGes (Japonia)

AnGes Inc., un start-up de biotehnologie care aparține de Universitatea din Osaka, a dezvoltat un vaccin bazat pe o plasmidă de DNA care conține proteina S, pentru a învăța corpul să lupte cu aceasta.Vaccinul AG0301-COVID19 a fost testat în spitalul din localitate„Osaka human trials of AnGes coronavirus vaccine to start June 30”, japantimes.co.jp pe 30 de pacienți.
(Update: 7 iulie)

Kentucky Bioprocessing/BAT (SUA)

A intrat în faza testelor pe oameni și vaccinul pe bază de plante de tutun anunțat de BAT. Acesta este dezvoltat de o sucursală numită Kentucky Bioprocessing și se numește KBP-201.„KBP-201 COVID-19 Vaccine Trial in Healthy Volunteers”, hclinicaltrials.gov
(Update: 21 iulie)

Imperial College of London (Marea Britanie)

Imperial College of London a apelat la o tehnologie nouă, dezvoltarea unui vaccin pe baza unui fragment de ARN care se auto-amplificâ, a anunțat universitatea într-un  comunicat de presă.„Imperial to begin first human trials of new COVID-19 vaccine”,  imperial.ac.uk Practic, odată injectat, ARN-ul extras din virus se multiplică și învață sistemul imunitar să se ferească de proteina S de pe suprafața coronavirusului. Universitatea, împreună cu Morningside Ventures, a creat un ONG separat, VacEquity Global Health (VGH), dedicat vaccinului. Se testează în paralel primele două faze.
(Update: 21 iulie)

Arcturus Therapeutics (SUA)

Arcturus Therapeutics este o companie de biotehnologie americană care colaborează cu Universitatea de medicină Duke-NUS din Singapore pentru crearea unui vaccin pe bază de ARN modificat cu ajutorul unei tehnologii proprietare a companiei americane. Autoritățile din Singapore au aprobat prima faza a cercetării,„Arcturus Therapeutics–Duke-NUS clinical trials for COVID-19 vaccine candidate approved to proceed”, duke-nus.edu.sg în care este testat vaccinul LUNAR-COV19 pe 108 candidați sănătoși.
(Update: 28 iulie)

Institutul pentru Probleme de Siguranță Biologică (Kazahstan)

La finalul lui august, Institutul pentru Probleme de Siguranță Biologică din Kazahstan a anunțat începerea testelor pentru un vaccin bazat pe virus inactivat numit QazCovid. După „regulile” din zona asta a lumii, creatorul l-a testat pe el însuși.„Kazakh COVID-19 vaccine creator tests it on himself”, neweurope.eu
(Update: 1 septembrie)

Institutul Vector (Rusia)

Un alt vaccin rusesc, de data aceasta bazat pe peptide, numit EpiVacCorona, este testat în fazele I/II. Acesta ar fi produs de Institutul de cercetări în virusologie și biotehnologie Vector din Koltsovo, regiunea Novosibirsk.

Și vaccinul acesta a primit aprobarea autorităților ruse„Russia approves second Covid-19 vaccine after preliminary trials”, cnbc.com înainte de a începe faza a III-a a testelor.
(Update: 19 octombrie)

Sanofi/GSK (Franța/SUA)

Sanofi și GSK au anunțat„Sanofi and GSK initiate Phase 1/2 clinical trial of COVID-19 adjuvanted recombinant protein-based vaccine candidate”, https://www.sanofi.com începerea fazei I/II a testării unui vaccin produs în colaborare. Testele se vin în 11 locuri din SUA, pe 440 de pacienți, cu speranța că faza a III-a va începe în decembrie.

Vaccinul se bazează pe o subunitate de proteină care a mai fost folosită de Sanofi Pasteur într-un vaccin pentru gripă numit Flublok și pe un adjuvant de la GSK. A fost introdus în operațiunea americană Warp Speed, iar Sanofi a discutat și cu Uniunea Europeană pentru achiziționarea de doze, dacă testele dau rezultate.
(Update: 8 septembrie)

Genexine (Coreea de Sud)

Genexine Consortium, o firmă din Coreea de Sud, a aplicat pentru prima fază cu GX-19, un vaccin bazat pe o platformă DNA, Pentru prima fază,„South Korea’s Genexine begins phase I/IIa trials for COVID-19 vaccine”, bioworld.com au recrutat 40 de pacienți dintr-un spital din Gangnam, iar dacă rezultatele sunt pozitive, pentru faza a II-a vor merge în Thailanda și Indonesia. Cercetătorii spun că vaccinul a dat rezultate pe maimuțe.
(Update: 31 iunie)

SpyBiotech (Marea Britanie)

În septembrie, a început, în Australia, testarea în faza I/II„First patients dosed with COVID-19 vaccine from SpyBiotech and Serum Institute of India”, pmlive.com a unui vaccin bazat pe un mix de proteine, inclusiv proteina S, care sunt „lipite” de un virus al hepatitei B inactivat. SpyBiotech e o companie din Oxford ce deține tehnologia de lipire a proteinelor, iar Serum Institute of India vine cu virusul inactivat și se ocupă de teste.
(Update: 19 octombrie)


> Faza I

Clover (China)

Un vaccin interesant este produs de compania chineză Clover Biopharmaceuticals, prin intermediul filialei sale din Australia. Vaccinul SCB-2019 folosește practic o proteină dezvoltată artificial, cu ajutorul unei tehnologii proprietare, care seamănă cu deja celebra proteină S a coronavirusului, în speranța că va determina corpul să producă anticorpi care să o recunoască. În prima fază,„Clover Biopharmaceuticals Initiates Phase 1 Clinical Trial for COVID-19 Vaccine Candidate”, businesswire.com sunt testați doi adjuvanți, de la GSK, respectiv Dynavax.
(Update: 31 iunie)

Walvax (China)

Un vaccin chinezesc bazat pe ARN modificat, dezvoltat de Academia de Știință a armatei, în colaborare cu compania Walvax Biotechnology, a primit aprobare pentru prima fază a testelor.„A Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerance and preliminary immunogenicity of different doses of a SARS-CoV-2 mRNA vaccine in population aged 18-59 years and 60 years and above”, chictr.org.cn
(Update: 31 iunie)

Vaxine (Australia)

Un vaccin australian intitulat COVAX19, produs de compania Vaxine Pty Ltd, a început faza I„Coronavirus vaccine update: Human trials for a COVID-19 vaccine begins at Royal Adelaide Hospital”, 9news.com.au a testelor în Adelaide. Vaccinul e bazat pe subunități de proteine și folosește un adjuvant proprietar numit Advax.
(Update: 7 iulie)

Universitatea din Quensland (Australia)

Universitatea din Quensland, Australia, se laudă cu prima doză injectată„First dose”, uq.edu.au a vaccinului lor care folosește o tehnologie numită „clemă moleculară” (molecular clamp) – dezvoltă practic o proteină care seamănă cu proteina S. 150 de pacienți vor primi vaccinul UQ-1-SARS-CoV-2-Sclamp sau un placebo.
(Update: 14 iulie)

Medicago (Canada)

Medicago, o companie biopharma canadiană, s-a parteneriat cu GSK„GSK partners with Medicago to develop plant-based Covid-19 vaccine”, pharmaceutical-technology.com pentru dezvoltarea și testarea unui vaccin creat cu ajutorul plantelor, bazat pe particule asemănătoare virusului care ar putea să declanșeze răspunsul imun. Faza I a testelor a început la mijlocul lui iulie.„Medicago begins Phase I clinical trials for its COVID-19 vaccine candidate”, medicago.com
(Update: 21 iulie)

Medigen (Taiwan)

Medigen, o companie din Taiwan, a început în octombrie prima fază a testelor„A Phase I, Prospective, Open-Labeled Study to Evaluate the Safety and Immunogenicity of MVC-COV1901”, clinicaltrials.go pentru un vaccin numit MVC-COV1901 ce folosește proteina S și un adjuvant de la Dynavax.
(Update: 11 august)

ReiThera (Italia)

ReiThera, o compania italiană, a creat un vaccin bazat pe un adenovirus provenit de la gorile și a început prima fază a testelor pe oameni la finalul lui iulie. Vaccinul se numește GRAd-COV2 și e realizat în colaborare cu institutul Lazzaro Spallanzani din Roma.
(Update: 11 august)

Merck/Themis (SUA)

Merck a cumpărat compania Themis,„Merck, via its Themis buy, to move first COVID-19 vaccine into clinical development in Q3”, fiercebiotech.com care a licențiat de la Institutul Pasteur o tehnologie ce folosește virusul pojarului drept platformă pentru candidatul lor anti-COVID19, V591.
(Update: 11 august)

Merck/IAVI (SUA)

Merck testează în prima fază și V590,„Dose Ranging Trial to Assess Safety and Immunogenicity of V590 (COVID-19 Vaccine) in Healthy Adults (V590-001)”, clinicaltrials.gov un vaccin dezvoltat împreună cu IAVI care se bazează pe virusul stomatitei veziculare. Partea interesantă este că acest vaccin este unul cu administrare orală, care ar necesita o singură doză.
(Update: 20 octombrie)

Institutul Finlay (Cuba)

Oarecum târziu, a apărut și un vaccin cubanez. Anunțul începerii primei faze a testelor a fost făcut la mijlocul lui august.„Cuba joins race for coronavirus vaccine”, dw.com Creat de Institutul Finlay din Havana, numit Soberana 1, folosește o porțiune din proteina S, numită RBD, pentru a obține răspunsul imun și un adjuvant.
(Update: 25 august)

Adimunne (Taiwan)

Adimunne, o companie taiwaneză, a primit aprobarea să înceapă prima fază a testelor „Adimmune gets green light to start human trials of COVID-19 vaccine”, focustaiwan.tw pentru un vaccin bazat pe componenta RBD a protreinei S (spike), numit AdimrSC-2f.
(Update: 25 august)

Spitalul West China (China)

Chinezii de la Spitalul West China al Universității Sichuan au publicat un studiu despre un vaccin bazat pe secțiunea RBD a proteinei S în Nature„A vaccine targeting the RBD of the S protein of SARS-CoV-2 induces protective immunity”, nature.com și au început faza I a testelor la finalul lui august.
(Update: 2 septembrie)

Universitatea din Hong Kong (China)

Universitatea din Hong Kong, în colaborare cu Beijing Wantai Biological Pharmacy, a început prima fază a testării„HKU State Key Laboratory for Emerging Infectious Diseases co-developed COVID-19 vaccine candidate approved for clinical trial in humans”, .hku.hk unui vaccin nazal bazat pe proteina spike, creat după modelul unui vaccin similar pentru gripă dezvoltat tot acolo.
(Update: 22 septembrie)

COVAXX (SUA)

Compania americană COVAXX a dezvoltat un vaccin, numit UB-612, bazat pe subunități de proteină care va fi testat, în faza 1, în Taiwan, „A Study to Evaluate the Safety, Tolerability, and Immunogenicity of UB-612 COVID-19 Vaccine”, clinicaltrials.gov urmând ca apoi testele să se mute în Brazilia.„COVAXX Synthetic Multitope Vaccine Selected for Human Trials in Brazil by Dasa, the Largest Diagnostic Company, and Mafra the Leading Private Vaccine Distributor”,  prnewswire.com
(Update: 22 septembrie)

Universitatea din Tübingen (Germania)

Universitatea germană Tübingen a creat un vaccin bazat pe părți din două proteine, munit pVAC, pe care îl testează în prima fază„Safety and Immunogenicity Trial of Multi-peptide Vaccination to Prevent COVID-19 Infection in Adults (pVAC)”, clinicaltrials.gov pe 12 voluntari.
(Update: 22 septembrie)

Beijing Minhai Biotechnology (China)

Firma chineză a aplicat pentru prima fază a testării „A phase I clinical trial for inactivated SARS-CoV-2 Vaccine(Vero Cells)”, chictr.org.cn unui vaccin bazat pe virusul inactivat..
(Update: 19 octombrie)

Vaxart (SUA)

Această firmă de biotech din California a anunțat în septembrie că va începe testarea unui vaccin oral, sub formă de pilule,„Vaxart’s oral COVID-19 tablet vaccine to enter clinical trials”, biopharma-reporter.com bazat pe adenoviruși, despre care a comunicat la mijlocul lui octombrie„Vaxart Announces Positive Hamster Challenge Study Data for its Oral COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com că a dat rezultate încurajatoare pe hamsteri. 

Firma este însă sub investigație„Covid-19 vaccine company under federal investigation over allegedly misrepresenting its role in government program Operation Warp Speed”, cnn.com pentru că a exagerat implicarea sa în programul guvernamental american Warp Speed, crescându-și artificial prețul acțiunilor.
(Update: 19 octombrie)

Centrul German pentru Studiul Infecțiilor, DZIF (Germania)

În octombrie, a fost autorizată prima fază a testelor„New Clinical Trial for a COVID-19 Vaccine Authorised in Germany”, pei.de unui vaccin dezvoltat de DZIF în colaborare cu IDT Biologika, bazat pe o tehnologie de la Universitatea Ludwig-Maximilians Munich folosită împotriva variolei.
(Update: 19 octombrie)

Academia Rusă de Știință, Centrul Chumakov (Rusia)

Un al treilea vaccin rusesc, dezvoltat de un institut al Academiei Ruse de Știință, este testat în prima faza„The Russian Academy of Sciences assessed the progress of the Chumakov Center vaccine against COVID-19”,  pledgetimes.com și e de așteptat să primească aprobarea statului, ca și la vaccinurile anterioare.
(Update: 19 octombrie)

ImmunityBio

Două companii americane, ImmunityBio și NantKwest, lucrează la un vaccin bazat pe adenoviruși, numit hAd5-Covid-19m, care va fi testat în primă fază,„ImmunityBio To Begin Phase 1 Trials For Covid Vaccine”, labusinessjournal.com pe 35 de pacienți, la finalul lunii octombrie.
(Update: 20 octombrie)


BONUS: Chiar și Coreea de Nord a anunțat că testează un vaccin bazat pe virus inactivat, deși tot ei declară că n-au nici măcar un caz de COVID-19. North Korea Claims No Coronavirus Cases. Can It Be Trusted?, nytimes.com

O mulțime de încercări

Alte peste 100 de companii din întreaga lume lucrează la vaccinuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a centralizat„Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines”, who.int aceste eforturi. Nu le-a și verificat, deci nu orice candidat înscris pe listă este neapărat viabil. 

Să nu uităm, însă, care e ținta. Ideal, vaccinul ar trebui să fie cât mai eficient, să nu aibă efecte secundare, să se producă rapid și să se preteze la vaccinare în masă. Organizația Mondială a Sănătății a creat portretul-robot al vaccinului ideal. A realizat însă și o versiune minimală, sub care eforturile de a produce și distribui vaccinul devin prea complicate pentru beneficiile obținute.

La ce vaccin vom avea acces?

Deși sunt atât de multe vaccinuri în teste, trebuie mai întâi să aflăm câte dintre ele vor trece pragul testelor și vor fi declarate eficiente și sigure. Presupunând că vom avea mai multe care vor trece acest prag într-o perioadă relativ scurtă de timp, capacitatea de producție, proximitatea geografică și diversele contracte comerciale sau decizii politice vor determina cine va avea acces mai rapid la vaccinuri. Spre exemplu. Moderna a primit 1,5 miliarde de la dolari de la guvernul american,„Moderna Announces Supply Agreement with U.S. Government for Initial 100 Million Doses of mRNA Vaccine Against COVID-19 (mRNA-1273)”,businesswire.com iar primele 100 de milioane de doze vor rămâne în SUA.

România va avea acces la un potențial vaccin prin intermediul Uniunii Europene. La mijlocul lui august, Comisia Europeană a anunțat că va cumpăraCoronavirus: Commission reaches first agreement on a potential vaccine, /ec.europa.eu 300 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca, cu posibilitatea de a achiziționa încă 100 de milioane ulterior. În septembrie, a fost semnat un contract cu Sanofi și GSK„Sanofi & GSK sign deal to supply EU with 300 million COVID-19 vaccine doses”, biopharma-reporter.com pentru 300 de milioane de doze. Și Johnson & Johnson a semnat contractul,„Johnson & Johnson Announces European Commission Approval of Agreement to Supply 200 Million Doses of Janssen’s COVID-19 Vaccine Candidate”, jnj.com la începutul lui octombrie, pentru 200 de milioane de doze. Discuțiile avansate purtate cu CureVac, Moderna și BioNTech extind accesul european și, implicit, românesc la potențialele vaccinuri. Țara noastră a cerut 10 milioane de doze.„Începe cursa pentru vaccinul anti-COVID. România a făcut o solicitare de 10 milioane de doze”, digi24.ro (Update: 19 octombrie)Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report#43: Mega-studiul OMS contrazice datele despre eficiența remdesivirului

De Ionuț Preda 16/10/2020
Primele rezultate ale mega-studiului OMS pentru tratamente nu arată bine pentru niciunul dintre candidații testați, dar se bat cap în cap cu rezultatele testelor de fază târzie pentru remdesivir.
CORONAVIRUS|OVERVIEW

Ce sunt anticorpii monoclonali și ce perspective au ca tratament pentru COVID-19?

De Ionuț Preda 15/10/2020
Examinăm principalele informații despre cel mai discutat tratament anti-COVID-19 al ultimelor săptămâni.
CORONAVIRUS|SOLUȚII

Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

De Anna Nagurney 13/10/2020
O expertă în management operațional explică de ce distribuția a miliarde de doze ale vaccinului COVID-19 în timp util va fi extrem de complicată
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #42: Câștigătoarea Nobelului pentru chimie lucrează la un test rapid pentru COVID-19

De Mihai Ghiduc 09/10/2020
Un test bazat pe CRISPR ar putea fi eficient, au fost publicate date despre remdesivir, au apărut noi dovezi că adolescenții pot fi superspreaderi.