Christoph Burgstedt/Guliver/Science Photo Library

Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?31 min read

De Mihai Ghiduc 26.05.2020

Peste 100 de companii lucrează la un vaccin care să ne scape de virusul SARS-CoV-2, însă găsirea unuia eficient nu e ușoară. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.

Producerea unui vaccin durează, în mod normal, câțiva ani, însă actuala criză de sănătate ne-a făcut să grăbim lucrurile. Chiar și așa, nu poți sări peste toate fazele dezvoltării unuia, iar cele mai optimiste estimări vorbesc despre o posibilă soluție în 2021. Peste 100 de companii din întreaga lume lucrează la găsirea vaccinului, iar o parte dintre ele au trecut deja de faza studiilor preclinice. Urmărim, în acest articol, cursa pentru vaccin. Îl vom actualiza pe măsură ce apar informații noi.

De ce e important cine obține vaccinul?

Găsirea celui mai bun vaccin nu e singura problemă. Contează și cine îl găsește, pentru că respectiva țară va putea prioritiza imunizarea propriei populații, va avea un avantaj strategic în negocierile cu alte țări și va da și o lovitură de imagine. Să nu uităm că apariția coronavirusului a accelerat un conflict politic între SUA și China, iar acest lucru se vede și în cursa pentru vaccin.

Capacitatea de producție e la fel de importantă. E evident că nu va putea produce nimeni opt miliarde de doze dintr-o dată, deci cine va avea vaccinul va controla ce țări îl vor primi mai repede. Există mari șanse să avem chiar mai multe produse, iar atunci se va da o luptă pentru a dovedi care e mai bun. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit deja cum ar trebui să arate vaccinul ideal, ca să avem termen de comparație.„WHO Target Product Profiles for COVID-19 Vaccines”, who.int (PDF)

CITEȘTE ȘI: Când va fi gata vaccinul pentru COVID-19?

Înainte de a vedea cum stăm în cursa pentru vaccin, iată care sunt fazele dezvoltării unui vaccin. În momentul de față, niciun candidat nu a trecut de faza a doua, cea în care i se verifică eficiența.

Cursa pentru vaccin

În momentul de față, douăzeci și două vaccinuri se află în faza testării pe oameni. Dintre acestea, despre majoritatea celor dezvoltate în China știm destul de puține lucruri. Chinezii nici nu se străduiesc să le dea nume vaccinurilor, mai ales dacă sunt dezvoltate de institute de stat.

Să faci lumină în această cursă e complicat. Și pentru că între momentul trecerii la o nouă fază a testării și cel al publicării rezultatelor de la fazele precedente e adesea o diferență – durează să scrii o lucrare științifică –, și pentru că companiile încearcă să-și crească vizibilitatea și accesul la resurse dând comunicate care de care mai încurajatoare. Iată însă cum stăm în acest moment (Selectează doar fazele care te interesează din meniu):

Faza III

În pole position se află patru vaccinuri.

Vaccinul de la Oxford, numit inițial ChAdOx1, care folosește ca vector un adenovirus de la cimpanzei, are un PR foarte bun, beneficiind de interesul presei engleze. Englezii au început o colaborare cu AstraZeneca, care a început producția fără să mai aștepte rezultatele,„AstraZeneca advances response to global COVID-19 challenge as it receives first commitments for Oxford’s potential new vaccine”, astrazeneca.com iar vaccinul a fost redenumit AZD1222. Ei au început în paralel faza I și faza II, în aprilie, și au trecut rapid la fazele II și III.„Oxford COVID-19 vaccine to begin phase II/III human trials”,  ox.ac.uk Rezultatele pe maimuțe rhesus, publicate în mai,„ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques”, biorxiv.org (PDF) au fost însă controversate.„Did The Oxford Covid Vaccine Work In Monkeys? Not Really”, forbes.com

Testele pentru a treia fază se fac în Brazilia și Africa de Sud. Este unul dintre vaccinele susținute de Operațiunea Warp Speed.Prin care guvernul american finanțează vaccinurile promițătoare: wikipedia.org 

Rezultate încurajatoare obținute în faza I/II a testelor au fost publicate într-un studiu preliminar din The Lancet.„Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial”, thelancet.com Acesta arată că vaccinul e sigur și determină un răspuns imun. Producătorii speră să poată avea un „vaccin de urgență” în octombrie. (Update: 21 iulie)

Compania chineză Sinovac, în colaborare cu americanii de la Dynavax, lucrează la un vaccin bazat pe coronavirus inactivat, o metodă clasică și verificată, numit PiCoVacc. Până acum însă, e clar doar că acest vaccin e eficient pe animale – tot maimuțe rhesus.„Rapid development of an inactivated vaccine for SARS-CoV-2”,  biorxiv.org Și acest vaccin a ajuns în faza a III-a a testelor, care se desfășoară în Brazilia.„China’s Sinovac starts late-stage trials for COVID-19 vaccine”, aljazeera.com (Update: 7 iulie)

OMS listează două vaccinuri produse de Sinopharm, în colaborare cu institutele de cercetare din Beijing și Wuhan. Se pare că firma a decis să efectueze două teste clinice în paralel cu același vaccin-candidat, cum reiese din aplicații.Cererile depuse de Beijing (chictr.org.cn) și Wuhan (chictr.org.cn) au conducători de proiect diferiți. Între timp, Sinopharm a anunțat că are un acord cu Emiratele Arabe Unite„Chinese COVID-19 vaccine candidate the first to start phase 3 clinical trials worldwide”, globaltimes.cn pentru a începe acolo a treia fază a testării vaccinului. Sinopharm a început faza a treia a testelor înAbu Dhabi.„First Phase 3 human trials of Sinopharm’s COVID-19 vaccine with inactivated virus begins in Abu Dhabi”, firstpost.com Compania a anunțat că a încheiat lucrările la laboratorul din Wuhan care poate produce 100 de milioane de doze/an.„COVID-19 vaccine development lab, production department completed in Wuhan”, globaltimes.cn (Update: 21 iulie)

Vaccinul mRNA1273, al americanilor de la Moderna, este un produs bazat pe ARN modificat (mRNA), o tehnică atât de nouă încât nu a ajuns niciun vaccin de acest tip în a treia fază a testelor – până acum. LA un moment dat, părea cel mai promițător candidat. Aceștia au anunțat rezultate parțiale ale primei faze, care arată că vaccinul are potențial. Au făcut-o însă printr-un comunicat de presă,„Moderna Announces Positive Interim Phase 1 Data for its mRNA Vaccine (mRNA-1273) Against Novel Coronavirus”, hinvestors.modernatx.com nu într-un studiu. Faza a treia trebuia să înceapă în iulie, dar a fost amânată, ceea ce a afectat evoluția companiei la bursă.„Acţiunile Moderna au scăzut cu aproape 10% în urma informaţiei că faza finală a studiului clinic pentru un posibil vaccin destinat Covid-19 va fi amânată”, g4media.ro Până la urmă, faza a treia a început pe 27 iulie.„Phase 3 clinical trial of investigational vaccine for COVID-19 begins”, nih.gov Vaccinul va fi testat în SUA, pe 30.000 de persoane. (Update: 27 iulie)

Faza II/III

Germanii au și ei în lucru un vaccin, dezvoltat de compania BioNTech, în colaborare cu Fudan, în China, și Pfizer, în restul lumii. Numit BNT162, e tot un vaccin bazat pe ARN modificat. Anunțul începerii testelor a fost făcut la finalul lui aprilie.„BioNTech and Pfizer announce completion of dosing for first cohort of Phase 1/2 trial of COVID-19 vaccine candidates in Germany”,  investors.pfizer.com Un preprint publicat la începutul lui iulie„Phase 1/2 Study to Describe the Safety and Immunogenicity of a COVID-19 RNA Vaccine Candidate (BNT162b1) in Adults 18 to 55 Year”, medrxiv.org (PDF) arată rezultate încurajatoare. A fost anunțată„Pfizer and BioNTech Choose Lead mRNA Vaccine Candidate Against COVID-19 and Commence Pivotal Phase 2/3 Global Study”, businesswire.com începerea testării la nivel global (fără China) pe 27 iulie. Se vor cerceta în paralel siguranța și eficiența, adică fazele II și III.  (Update: 28 iulie)

Faza II

Vaccinul chinezilor de la CanSino, Ad5-nCoV, folosește ca vector un adenovirus tip-5, care e combinat cu ADN-ul unei proteine din coronavirus pentru a învăța corpul să răspundă la pericolul reprezentat de SARS-CoV-2. Însă tipul acesta de vaccinuri bazate pe adenovirusuri, deși sunt studiate de mult, pentru diverse boli, n-au fost folosite până acum în practică. Aceștia au publicat rezultatele încurajatoare ale primei faze a testării în The Lancet.„Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial”,  thelancet.com urmate apoi de rezultate din faza a doua„Immunogenicity and safety of a recombinant adenovirus type-5-vectored COVID-19 vaccine in healthy adults aged 18 years or older: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 trial”, helancet.com Vaccinul a fost aprobat deja pentru utilizare de către armata chineză,„CanSino’s COVID-19 vaccine candidate approved for military use in China”, thejakartapost.com ceea ce sună mai degrabă a un fel de test în care voluntarii sunt cam obligați să participe. (Update: 21 iulie)

Un vaccin chinezesc bazat pe o proteină virală, în combinație cu un adjuvant, e dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical„Chinese firm gets approval to begin human testing for potential coronavirus vaccine”, reuters.com în colaborare cu Institutul de Microbiologie al Academiei Chineze de Știință. Acesta a trecut la faza a doua a testelor în iulie.„China’s Zhifei starts Phase II trial of COVID-19 vaccine”, reuters.com (Update: 14 iulie)

Faza I/II

Novavax este o companie americană care a anunțat trecerea la fazele clinice,„Novavax Initiates Phase 1/2 Clinical Trial of COVID-19 Vaccine”, globenewswire.com dar care face testele în Australia. Ei testează eficacitatea candidatului lor, NVX‑CoV2373, un vaccin bazat pe subunități de proteine, atât cu adjuvantul Matrix‑MUn adjuvant ajută la instalarea mai rapidă a imunizării. cât și fără. Și acest vaccin a fost introdus în Operațiunea Warp Speed,„Novavax, maker of Covid-19 vaccine, is backed by Operation Warp Speed”, statnews.com ceea ce înseamnă că prima sută de milioane de doze va rămâne în SUA. (Update: 7 iulie)

Chinezii au mai trecut pe lista OMS un vaccin despre care nu se știe mare lucru, decât că e bazat pe un virus inactivat, și este produs de data aceasta de Institutul de Biologie Medicală de la Academia de Științe Medicale din China. Aplicația depusă„Safety and Immunogenicity Study of an Inactivated SARS-CoV-2 Vaccine for Preventing Against COVID-19”, clinicaltrials.gov arată că recrutează atât pentru faza I, cât și pentru faza a II-a. (Update: 7 iulie) 

INO-4800 este un vaccin de la Inovio, o altă firmă americană, care folosește o platformă de DNA comună pentru mai multe tipuri de vaccinuri, o idee oarecum asemănătoare cu cea a celor de la Moderna. Și aceștia au raportat mai întâi doar rezultate promițătoare pe animale,„Inovio Covid-19 vaccine triggers immune responses in preclinical tests”, pharmaceutical-technology.com însă nu au încercat să sară fazele, precum alte companii. La finalul lui iunie, au anunțat rezultate promițătoare în faza I, dar într-un comunicat de presă,„INOVIO Announces Positive Interim Phase 1 Data For INO-4800 Vaccine for COVID-19”, inovio.com fără prea multe date. S-a anunțat și trecerea la faza II. (Update: 7 iulie)

Compania indiană Zydus Cadila a primit aprobarea„Coronavirus Vaccine: India’s second COVID-19 vaccine produced by Zydus Cadila cleared for human trials”, indiatimes.com pentru a începe testele în fazele I și II ale unui vaccin bazat pe o platformă ADN, numit ZyCoV-D, dar nu a început încă recrutările. (Update: 7 iulie)

Bharat Biotech este o companie indiană care a aplicat„Bharat Biotech starts human trials for Covaxin, India’s first COVID-19 vaccine”,  expresspharma.in pentru testarea unui vaccin bazat pe coronavirus inactivat numit Covaxin sau, conform aplicației,O găsești aici: ctri.nic.in BBV152. E primul vaccin indian care începe testele. (Update: 14 iulie)

AnGes Inc., un start-up de biotehnologie care aparține de Universitatea din Osaka, a dezvoltat un vaccin bazat pe o plasmidă de DNA care conține proteina S, pentru a învăța corpul să lupte cu aceasta.Vaccinul AG0301-COVID19 va fi testat în spitalul din localitate„Osaka human trials of AnGes coronavirus vaccine to start June 30”, japantimes.co.jp pe 30 de pacienți. (Update: 7 iulie)

A intrat în faza testelor pe oameni și vaccinul pe bază de plante de tutun anunțat de BAT. Acesta este dezvoltat de o sucursală numită Kentucky Bioprocessing și se numește KBP-201.„KBP-201 COVID-19 Vaccine Trial in Healthy Volunteers”, hclinicaltrials.gov (Update: 21 iulie)

Imperial College of London a apelat la o tehnologie nouă, dezvoltarea unui vaccin pe baza unui fragment de ARN care se auto-amplificâ, a anunțat universitatea într-un  comunicat de presă.„Imperial to begin first human trials of new COVID-19 vaccine”,  imperial.ac.uk Practic, odată injectat, ARN-ul extras din virus se multiplică și învață sistemul imunitar să se ferească de proteina S de pe suprafața coronavirusului. Univeersitatea, împreună cu Morningside Ventures, a creat un ONG separat, VacEquity Global Health (VGH), dedicat vaccinului. Se testează în paralel primele două faze. (Update: 21 iuliw)

Arcturus Therapeutics este o companie de biotehnologie americană care colaborează cu Universitatea de medicină Duke-NUS din Singapore pentru crearea unui vaccin pe bază de ARN modificat cu ajutorul unei tehnologii proprietare a companiei americane. Autoritățile din Singapore au aprobat prima faza a cercetării,„Arcturus Therapeutics–Duke-NUS clinical trials for COVID-19 vaccine candidate approved to proceed”, duke-nus.edu.sg care va testa vaccinul LUNAR-COV19 pe 108 candidați sănătoși. (Update: 28 iulie)

Faza I

Unele companii au preferat să verifice mai întâi vaccinul lor pe un număr mic de persoane.

Genexine Consortium, o firmă din Coreea de Sud, a aplicat pentru prima fază cu GX-19, un vaccin bazat pe o platformă DNA, Pentru prima fază,„South Korea’s Genexine begins phase I/IIa trials for COVID-19 vaccine”, bioworld.com au recrutat 40 de pacienți dintr-un spital din Gangnam, iar dacă rezultatele sunt pozitive, pentru faza a II-a vor merge în Thailanda și Indonesia. Cercetătorii spun că vaccinul a dat rezultate pe maimuțe. (Update: 31 iunie)

Rușii au și ei un vaccin, bazat pe un vector de tip adenovirus, după modelele mai avansate de la Oxford și CanSino, doar că folosește doi viruși (AD-5 și Ad-26). Numit Gam-COVID-Vac, e dezvotat de Institutul Gamaleya. Vaccinul e destul de controversat, pentru că directorul instiutului a decis să-l testeze pe el înainte de prima fază,„Gamaleya Research Institute-developed COVID-19 Vaccine Clinical Trial Commences Across Russia”,  trialsitenews.com un model nu foarte științific pe care l-am văzut aplicat și la noi de directorul Oncogen.„Anchetă la Centrul OncoGen al Spitalului Județean Timișoara, după ce un medic și-ar fi administrat un «vaccin° anti-Covid-19”, tion.ro Faza a treia a testelor e programată pentru septembrie. (Update: 21 iulie)

Un vaccin interesant este produs de compania chineză Clover Biopharmaceuticals, prin intermediul filialei sale din Australia. Vaccinul SCB-2019 folosește practic o proteină dezvoltată artificial, cu ajutorul unei tehnologii proprietare, care seamănă cu  deja celebra proteină S a coronavirusului, în speranța că va determina corpul să producă anticorpi care să o recunoască. În prima fază,„Clover Biopharmaceuticals Initiates Phase 1 Clinical Trial for COVID-19 Vaccine Candidate”, businesswire.com se vor testa doi adjuvanți, de la GSK, respectiv Dynavax. (Update: 31 iunie)

Firma germană CureVac, cea pe care Trump a încercat să o determină să-și mute vaccinul în SUA în primăvară„Trump tries to lure CureVac to make a ‘U.S. vaccine,’ but German government steps”, infiercebiotech.com începe prima fază a testelor cu un vaccin pe bază de ARN modificat numit CVnCoV. Uniunea Europeană a investit 75 de milioane de euro„Commission and EIB provide CureVac with a €75 million financing for vaccine development and expansion of manufacturing”, europa.eu pentru extinderea capacității de producție a vaccinului. (Update: 31 iunie)

Un vaccin chinezesc bazat pe ARN modificat, dezvoltat de Academia de Știință a armatei, în colaborare cu compania Walvax Biotechnology, a primit aprobare pentru prima fază a testelor.„A Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerance and preliminary immunogenicity of different doses of a SARS-CoV-2 mRNA vaccine in population aged 18-59 years and 60 years and above”, chictr.org.cn (Update: 31 iunie)

Un vaccin australian intitulat COVAX19, produs de compania Vaxine Pty Ltd, a început faza I„Coronavirus vaccine update: Human trials for a COVID-19 vaccine begins at Royal Adelaide Hospital”, 9news.com.au a testelor în Adelaide. Vaccinul e bazat pe subunități de proteine și folosește un adjuvant proprietar numit Advax. (Update: 7 iulie)

Universitatea din Quensland, Australia, se laudă cu prima doză injectată„First dose”, uq.edu.au a vaccinului lor care folosește o tehnologie numită „clemă moleculară” (molecular clamp) – dezvoltă practic o proteină care seamănă cu proteina S. 150 de pacienți vor primi vaccinul UQ-1-SARS-CoV-2-Sclamp sau un placebo. (Update: 14 iulie)

Medicago, o companie biopharma canadiană, s-a parteneriat cu GSK„GSK partners with Medicago to develop plant-based Covid-19 vaccine”, pharmaceutical-technology.com pentru dezvoltarea și testarea unui vaccin creat cu ajutorul plantelor, bazat pe particule asemănătoare virusului care ar putea să declanșeze răspunsul imun. Faza I a testelor a începutl la mijlocul lui iulie.„Medicago begins Phase I clinical trials for its COVID-19 vaccine candidate”, medicago.com (Update: 21 iulie)

BONUS: Chiar și Coreea de Nord a anunțat că testează un vaccin bazat pe virus inactivat, deși tot ei declară că n-au nici măcar un caz de COVID-19. North Korea Claims No Coronavirus Cases. Can It Be Trusted?, nytimes.com

O mulțime de încercări

Alte 140 de companii din întreaga lume lucrează pentru vaccinuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a centralizat„Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines”, who.int aceste eforturi. Nu le-a și verificat, deci nu orice candidat înscris pe listă este neapărat viabil. 

Să nu uităm, însă, care e ținta. Ideal, vaccinul ar trebui să fie cât mai eficient, să nu aibă efecte secundare, să se producă rapid și să se preteze la vaccinare în masă. Organizația Mondială a Sănătății a creat portretul-robot al vaccinului ideal. A realizat însă și o versiune minimală, sub care eforturile de a produce și distribui vaccinul devin prea complicate pentru beneficiile obținute.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #33: fostele răceli ne-ar putea ajuta în lupta cu COVID-19

De Mihai Ghiduc 08/08/2020
Cercetătorii confirmă încă o dată că asimptomatici sunt la fel de infecțioși ca bolnavii, celulele T obținute în urma răcelilor obișnuite ar putea ajuta sistemul imun, problemele supraviețuitorilor sunt și de natură psihică
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #32: COVID-19 ar putea provoca probleme cardiace

De Ionuț Preda 31/07/2020
COVID-19 ar putea lăsa în urmă sechele la nivelul inimii, UE verifică dexametazona, două vaccinuri intră în ultima fază a testărilor și aflăm noi teorii (încă neverificate) despre infecțiozitatea virusului.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #31: cum s-a răspândit COVID-19 în România

De Mihai Ghiduc 24/07/2020
Italia a fost sursa principală de bolnavi pentru România, redeschiderea școlilor e pusă sub semnul întrebării, inteferon beta are efecte benefice, iar clorochina nu previne boala.
CORONAVIRUS|TIPPING POINT

Poți să faci COVID-19 de două ori?

De Mihai Ghiduc 20/07/2020
În timp ce specialiștii încă nu au stabilit cât timp ține imunitatea la COVID-19, apar tot mai multe cazuri de posibile reinfectări