Ray Tang/Anadolu Agency via Getty Images

Pot anti-vacciniștii să amenințe imunitatea colectivă?

De Mihai Ghiduc 27.11.2020

Până la finalul anului, am putea avea trei vaccinuri. Ne vor ajuta ele să scăpăm de pandemie? Ovidiu Covaciu, fondatorul grupului „Vaccinuri și Vaccinare”, vorbește despre reacțiilor anti-vacciniștilor la ultimele evoluții în lupta împotriva COVID-19. 

Odată cu apariția certitudinii că, în curând, vom avea campanii de vaccinare împotriva COVID-19, opozanții vaccinurilor au devenit și mai vocali. Informațiile, încă limitate, despre rezultatele testelor făcute de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca au fost „prelucrate” de către antivaxeri și atacate în emisiuni TV sau pe internet.„Sunt medicii reticenți față de vaccinarea anti-Covid? Ce arată primele date”, europalibera.org 

În condițiile în care guvernul pregătește deja campania de vaccinare, care ar putea începe la finalul anului sau în ianuarie 2021,„Scenariu optimist. Gheorghiță: Vaccinul anti-COVID ar putea ajunge în România în decembrie. Unde va fi stocat”, digi24.ro dacă un vaccin este aprobat, felul în care vor primi românii vaccinul devine important. Pentru a avea imunitate colectivă, avem nevoie ca cel puțin 60% din populație să devină imună la virus. Însă, conform unui sondaj recent, 40% dintre cei întrebați au spus că nu s-ar vaccina,„Sondaj: Aproape 40% dintre români spun că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19”, digi24.ro ceea ce înseamnă că suntem la limita acelui nivel critic.

CITEȘTE ȘI: E imunitatea colectivă o soluție?

Ovidiu Covaciu, fondatorul grupului de Facebook Vaccinuri și Vaccinare și al Coaliției România Sănătoasă, are de-a face zi de zi cu antivacciniștii pe grupul pe care-l administrează și pe propria pagină de Facebook. Am vorbit cu el despre felul în care aceștia au primit ultimele știri și despre cât de periculoase sunt campaniile începute de aceștia și cât de mult ar putea afecta vaccinarea. 

Mindcraft Stories: Cum au reacționat anti-vacciniștii la apariția COVID-19? Au privit-o prin prisma obsesiilor lor anti-vaccin?

Ovidiu Covaciu: Absolut. Reacția anti-vaccinistilor a rămas la nivelul ideilor din ianuarie-februarie, când informațiile care au ajuns la public s-au limitat la „e doar o gripă”. 

Deși oamenii de știință au revizuit datele și și-au modificat discursul, informația care considera COVID-19 o boală sezonieră, ușoară și auto-limitată a rămas puternic ancorată în ideologia anti-vaccin. 

Când pandemia a început să crească, neîncrederea segmentului anti-vax în discursul generat de autorități a crescut și ea și au început să construiască fantasme precum „e de la 5G”. 

Consideră aceștia COVID-19 un „false flag” pentru vaccinarea obligatorie?

O.C.: Antivacciniștii văd absolut orice măsură a statului ca un drum către autoritarism și vaccinare obligatorie. Chiar și știind că Legea Vaccinării este finalizată și nu include obligativitate în mod real, discursul este în continuare construit pentru a sugera că vaccinarea obligatorie este iminentă. 

Pandemia de Covid-19 a ajuns în contextul ideal pentru a susține discursul acesta: 

  • existau avertismente de ani buni de la experți că va urma o pandemie – instantaneu au devenit parte din conspirație nu doar avertismente; 
  • până și filmele despre pandemii au devenit „parte din plan”; 
  • au găsit un video cu Bill Gates încurajând pregătirea pentru o pandemie de impact global și automat el a devenit inamicul public numărul 1 și creatorul pandemiei. 

Nici nu mai discutam despre xenofobia generalizată sau conspirația cu laboratorul chinezesc din care s-a aruncat un virus în populație.

Știu că în publicul larg au ajuns o parte din acest conspirații și fiecare le-a procesat după capacitați. Unii le-au luat ca glume și prostioare, dar destul de mulți le iau în serios.

Antivacciniștii sunt cei care iau în serios toate conspirațiile cu aproape zero nuanțare sau ezitare. 

Cât de mare e suprapunerea între anti-vacciniști și cei anti-mască? Se triggeruiesc ei la „obligatoriu”?

O.C.: Grupurile anti-mască născute pe Facebook erau administrate de antivaccinisti cunoscuți, deci răspunsul este evident. Dar problema este că discursul anti-vaccin prinde extrem de ușor dacă ești în grupurile ”anti mască”, deși altfel ai fi o persoană rezonabilă care și-ar vaccina copiii. Ideologia este similară, argumentele științifice nu contează. Practic problema reală este că discursul anti-vaccin prinde în populația largă pentru că se insistă pe câteva componente:  

  • pandemia este parte dintr-un plan mai larg al OMS/Guvernului/Ocultei Mondiale pentru a subjuga populația;
  • măștile sunt obligatorii, deși nu sunt necesare;
  • măștile încalcă libertatea individuală; 
  • guvernele încalcă libertatea individuală; 
  • vaccinurile vor fi obligatorii, deși nu sunt necesare. 

În această serie de argumente poți prinde o masă enormă de oameni care crede una sau alta dintre idei, după care îi direcționezi încet către poziția anti-vaccinare. Care nu este neapărat ultima poziție a argumentației. Pentru că, mai departe, le ceri acelorași oameni votul pentru diverse personaje care să-i „protejeze” de abuzul statului și de presupusa vaccinare obligatorie. 

Cum au primit veștile despre evoluția cercetărilor pentru un vaccin?

O.C.: Nu se prea discuta despre asta. Antivacciniștii nu au componenta de „cercetare” în ADN, ei doar comentează știri și împrăștie fake-news. 

Sigur că nu vor crede declarațiile producătorilor de vaccinuri, chiar dacă aceștia ar declara că au găsit un vaccin minunat, cu zero efecte adverse și eficiență de 100%.

Partea vizibilă a grupurilor anti-vaccin declară că va refuza orice vaccin anti-COVID-19 li se oferă sau chiar că le vor „dona”. 

Unii abia așteaptă să vadă filmări cu politicienii vaccinându-se, în speranța că aceștia vor pica lați în secunda doi. 

Principalul interes al antivaccinistilor este să nu se impună vaccinarea anti-COVID-19 ca obligatorie. Sigur că vor încerca să strângă bani de la grupul de suporteri pentru a se „lupta” cu planul autorităților de a impune vaccinarea obligatorie. Faptul că acest plan nu există în realitate nu e un obstacol pentru efortul lor de coeziune. Liderii mișcării anti-vaccinare și anti-mască țintesc deja poziții politice. Restul sunt doar utili efortului. 

Cum au primit veștile despre evoluția cercetărilor pentru un vaccin rusesc? E vreo diferență aici?

O.C.: Nu semnificativă, pentru că nu există date de „analizat” în niciunul dintre cazuri. Rusia era considerată „un loc sigur” pentru antivacciniști doar pentru că circula acum ceva vreme o știre cum că Putin nu susține vaccinarea obligatorie. Desigur, asta e adevărat azi (Rusia nu are vaccinare pediatrică obligatorie), dar nu înseamnă nimic pentru viitor. 

Sunt antivaccinisti și promotori ai unor tratamente controversate?

O.C.: Antivacciniștii sunt deseori recrutați dintre clienții medicinei alternative. Fie că vorbim despre plante miraculoase cu dovezi subțiri, fie că ajungem la uleiuri esențiale vândute cu 50 de euro sticluța de 15 ml, o parte semnificativă din public este sensibilă la ideea că natura este perfectă și vaccinurile sunt toxice. Desigur, ignoră cu brio faptul că natura conține otrăvuri care pot omorî mai eficient decât orice invenție umană.

Există medici antivaccinisti?

O.C.: Da, dar sunt relativ puțini. Sunt de obicei unii dintre cei cu patalama suplimentară de homeopat sau naturopat. Îmi este greu sa definesc câți sunt sincer antivaccinisti și câți au un deficit semnificativ de informare. Poate insistența pe educația privind vaccinarea va fi întărită după pandemie și vor dispărea astfel de personaje în timp. 

Există și un grup semnificativ de asistente medicale, infirmiere, farmaciste și asistente de farmacie cu vederi antivaccinare. 

De obicei sunt cei care știu ce înseamnă cu adevărat bolile pentru care vaccinăm. Cred că personal medical antivaccin ar fi cel mai greu de găsit în spitalele de boli infecțioase.

Crezi că a crescut sau a scăzut apetitul pentru vaccinare în această perioadă?

O.C.: Singurul apetit crescut cred că este pentru vaccinul gripal. Lumea a înțeles foarte brusc necesitatea lui, atât de brusc, încât lipsește de multă vreme cu desăvârșire. În rest, vaccinările pediatrice s-au prăbușit (nu atât de frica vaccinării, cât datorită pandemiei). Pe termen lung, dacă vaccinul anti-COVID-19 nu este bine promovat, înțeles și folosit cu succes, încrederea în vaccinare va scădea și mai mult. Deja acoperirea vaccinală în România este dramatică pe multiple vaccinuri, pandemia nu va ajuta. 

Cum comentezi rezultatele acelui sondaj care spune că o treime dintre români nu vor vaccinul?

O.C.: Nu e neapărat surprinzător, ezitarea în fața noilor vaccinuri este normală. Să ne amintim că orizontul de timp oferit de OMS în primele luni ale pandemiei a fost de 18 luni, dar deja avem trialuri de faza 3 închise după opt luni. E spectaculos, e extrem de rapid și este absolut minunat dacă vrem să oprim pandemia. Dar, de asemenea, durata testelor este unul dintre motivele pentru care vaccinurile în general beneficiază de încredere și atunci viteza fenomenală este un motiv de îngrijorare. 

Obligația statului în acest caz este să comunice exemplar, să comunice absolut fără reproș despre vaccinarea anti-COVID-19, beneficiul ei, efectele secundare cunoscute și să devină extrem de transparent cu efectele secundare ale celor vaccinați în România.

Probabil că nu vor fi în stare să facă asta, în statul român „transparența” este un cuvânt terifiant și nici comunicarea profesionistă nu e o activitate cu experiență deosebită.

România va avea acces la vaccin prin intermediul UE. Se vorbește de 10 mil. de doze, cel puțin într-o primă fază. Crezi că refuzurile ar putea afecta ieșirea din pandemie?

O.C.: Imunitatea de grup nu se va întâmpla fără vaccinare. Nu s-a întâmplat niciodată. Deci fiecare vaccin adus în țară trebuie să ajungă să fie administrat și fiecare refuz este o problemă pentru atingerea imunității de grup. 

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.



Interviu de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CULTURĂ|MS TALKS

Între haz și Buzz House: din culisele filmului, cu Vlad Neamțu

De
Primul thriller horror din România e produs de Selly (și e mai mult comedie). Am vorbit cu unul dintre cei mai simpatici influenceri de pe TikTok despre cum a fost la filmări, doar că nu prea a dat din casă de frica lui Șelaru.
MONEY|MS TALKS

Click, click & click pentru antrenarea AI-ului. Crowdworking-ul sau munca pentru câțiva cenți

De
Am discutat cu o cercetătoare despre conceptul de crowdworking, folosit printre altele la antrenarea motoarelor inteligenței artificiale, în care oamenii dau click pe imagini, pentru câțiva eurocenți, pentru a crea tehnologia viitorului.  
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor. 
TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.