CES 2021 (#1): Roboți, mască hi-tech, tableta rulabilă, parbriz cu realitate augmentată

De Mihai Ghiduc 11.01.2021

Primul mare show de tehnologie al anului, Consumer Electronics Show (CES), care se desfășura în mod tradițional la Las Vegas, în primele zile din ianuarie, se ține și anul acesta – doar că nimeni nu merge până în Nevada. CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie. Prezentările au început în această dimineață (la ei) / după-amiază (la noi) și deja au fost anunțate câteva lucruri interesante.

Roboții Samsung JetBot 90 AI+, Bot Care și Bot Handy

Samsung a prezentat trei roboți interesanți. Primul, JetBot 90 AI+ e un aspirator-robot, deci nu e ceva foarte nou, dar vine totuși cu LIDAR, ca să se descurce singur, și o cameră integrată, pentru monitorizare. E și cel care va deveni disponibil rapid, în toamnă (cel puțin în SUA). 

Ceilalți doi, aflați în dezvoltare, sunt mai interesanți. Samsung Bot Care folosește inteligența artificială pentru a recunoaște și răspunde la comportamentul utilizatorului, fiind o combinație între un asistent-robot și un companion. Iar Samsung Bot Handy arată ca un personaj dintr-un film Pixar, și folosește AI-ul pentru a recunoaște și ridica obiecte,fiind practic un robot pentru treburi casnice. Robotul va putea identifica compoziția obiectelor și va aplica doar cât forță e necesară, de nu va sparge pahare și sticle. 


Televizoarele LG și masca hi-tech

Apropo de filmele Pixar, în realitate LG s-a parteneriat cu Pixar (și ultimul lor film, Soul) pentru a-și promova noul lor televizor de top numit OLED evo. Lista produselor anunțate de LG e lungă, dar câteva sunt mai interesante.

De exemplu, compania coreeană a prezentat și niște produse legate de pandemie: un robot de dezinfectare cu raze ultraviolete numit CLOi UV-C și o mască cu purificator, numită  LG PuriCare Wearable Purifier.

În plus, show-ul lor a început cu prezentarea unui telefon rulabil (despre care nici că au mai pomenit după), un dispozitiv despre care s-a mai vorbit în ultima perioadă. 


TCL chiar le-a anunțat

Compania chineză le-a luat fața celor de la LG și chiar a anunțat un telefon și o tabletă rulabilă – evident, concepte. Primul are 6,7 inch atunci când e deschis (și e mai mic și mai pătrat, spre deosebire de LG), în timp ce conceptul tabletei de 17” este mai aproape de filmele SF.


Bordul-display de la Mercedes

Practic, constructorul german a integrat trei ecrane într-un bord fără indicatoare, care. atunci când sunt aprinse. oferă șoferului și pasagerului din dreapta toate informațiile necesare, într-un hub care folosește, evident, AI-ul. Numit MBUX Hyperscreen, acesta va echipa mașinile electrice din gama EQ. 


Panasonic pune toate informațiile pe parbriz

Afișarea unor informații pentru șofer, pe parbriz, nu e ceva nou, însă Panasonic duce dispozitivele de tip heads up display (HUD) la un nou nivel prin folosirea inteligenței artificiale, afișării 4K și a realității augmentate. Acesta ar putea indica șoferului, în timp real, pericolele care apar pe șosea și, în general, lucrurile la care ar trebui să fie atent.

Ce a vrut să spună STS?

De Mihai Ghiduc 17/01/2021
Graficul STS a creat mai multe confuzii decât lămuriri, din cauza unor alegeri greșite ale celor care l-au făcut.

CES 2021 (#3): mașină zburătoare, mască pentru gameri, mașină de înghețată pentru acasă

De Mihai Ghiduc 13/01/2021
CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă.

CES 2021 (#2): Curse de mașini autonome, dronă cu full frame, noi procesoare

De Mihai Ghiduc 12/01/2021
CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă.

Urmărim evoluția vaccinării anti-COVID-19

De Mihai Ghiduc 05/01/2021
Am adăugat, în articolul Evoluția COVID-19 în România o serie de grafice în care urmărim situația vaccinării la noi în țară.