CES 2021 (#1): Roboți, mască hi-tech, tableta rulabilă, parbriz cu realitate augmentată

De Mihai Ghiduc 11.01.2021

Primul mare show de tehnologie al anului, Consumer Electronics Show (CES), care se desfășura în mod tradițional la Las Vegas, în primele zile din ianuarie, se ține și anul acesta – doar că nimeni nu merge până în Nevada. CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie. Prezentările au început în această dimineață (la ei) / după-amiază (la noi) și deja au fost anunțate câteva lucruri interesante.

Roboții Samsung JetBot 90 AI+, Bot Care și Bot Handy

Samsung a prezentat trei roboți interesanți. Primul, JetBot 90 AI+ e un aspirator-robot, deci nu e ceva foarte nou, dar vine totuși cu LIDAR, ca să se descurce singur, și o cameră integrată, pentru monitorizare. E și cel care va deveni disponibil rapid, în toamnă (cel puțin în SUA). 

Ceilalți doi, aflați în dezvoltare, sunt mai interesanți. Samsung Bot Care folosește inteligența artificială pentru a recunoaște și răspunde la comportamentul utilizatorului, fiind o combinație între un asistent-robot și un companion. Iar Samsung Bot Handy arată ca un personaj dintr-un film Pixar, și folosește AI-ul pentru a recunoaște și ridica obiecte,fiind practic un robot pentru treburi casnice. Robotul va putea identifica compoziția obiectelor și va aplica doar cât forță e necesară, de nu va sparge pahare și sticle. 


Televizoarele LG și masca hi-tech

Apropo de filmele Pixar, în realitate LG s-a parteneriat cu Pixar (și ultimul lor film, Soul) pentru a-și promova noul lor televizor de top numit OLED evo. Lista produselor anunțate de LG e lungă, dar câteva sunt mai interesante.

De exemplu, compania coreeană a prezentat și niște produse legate de pandemie: un robot de dezinfectare cu raze ultraviolete numit CLOi UV-C și o mască cu purificator, numită  LG PuriCare Wearable Purifier.

În plus, show-ul lor a început cu prezentarea unui telefon rulabil (despre care nici că au mai pomenit după), un dispozitiv despre care s-a mai vorbit în ultima perioadă. 


TCL chiar le-a anunțat

Compania chineză le-a luat fața celor de la LG și chiar a anunțat un telefon și o tabletă rulabilă – evident, concepte. Primul are 6,7 inch atunci când e deschis (și e mai mic și mai pătrat, spre deosebire de LG), în timp ce conceptul tabletei de 17” este mai aproape de filmele SF.


Bordul-display de la Mercedes

Practic, constructorul german a integrat trei ecrane într-un bord fără indicatoare, care. atunci când sunt aprinse. oferă șoferului și pasagerului din dreapta toate informațiile necesare, într-un hub care folosește, evident, AI-ul. Numit MBUX Hyperscreen, acesta va echipa mașinile electrice din gama EQ. 


Panasonic pune toate informațiile pe parbriz

Afișarea unor informații pentru șofer, pe parbriz, nu e ceva nou, însă Panasonic duce dispozitivele de tip heads up display (HUD) la un nou nivel prin folosirea inteligenței artificiale, afișării 4K și a realității augmentate. Acesta ar putea indica șoferului, în timp real, pericolele care apar pe șosea și, în general, lucrurile la care ar trebui să fie atent.

Ziua Culturii Naționale 2025. Descoperă povestea lui Emil Racoviță la Muzeul Antipa

De
Miercuri, 15 ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Programul include expoziții, tururi ghidate și proiecții de film, care aduc în prim-plan viața și activitatea savantului și exploratorului Emil Racoviță. Intrarea este gratuită, iar activitățile sunt deschise publicului pe parcursul întregii zile.

Startupul Early Alpha Engineering câștigă premiul de 5.000 de euro la Innovators for Children

De
Early Alpha Engineering, un startup dedicat educației tehnologice pentru copii, a câștigat premiul de 5.000 de euro la ediția din acest an a acceleratorului Innovators for Children, organizat de Impact Hub Bucharest în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale. Premiul a fost acordat în cadrul Pitch Day, desfășurat pe 4 decembrie la Impact Festival, un eveniment dedicat inovației și educației.

Expoziție de fluturi exotici vii la Muzeul Antipa

De
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a deschis pe 5 decembrie 2024 expoziția „Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii”. Evenimentul oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în lumea fluturilor tropicali, prezentând exemplare din Asia de Sud-Est, America Latină și Africa Subsahariană. Expoziția poate fi vizitată până la începutul primăverii, fiind inclusă în programul normal al muzeului.

Canon România și Muzeul Antipa au lansat expoziția incluzivă World Unseen

De
Canon România și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au inaugurat expoziția multisenzorială World Unseen pe 11 decembrie 2024. Aceasta este prima expoziție de acest gen din România, accesibilă persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere și tipice. Evenimentul are loc în cadrul muzeului din București, cu scopul de a redefini modul în care arta vizuală poate fi experimentată.