CES 2021 (#2): Curse de mașini autonome, dronă cu full frame, noi procesoare

De Mihai Ghiduc 12.01.2021

CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă.

Indy Autonomous Challenge 2021

Pe 23 octombrie 2021, circuitul de la Indianapolis va găzdui prima cursă de mașini autonome din lume desfășurată la viteze de Formula 1. Organizatorii competiției au prezentat la CES prima mașină de curse autonomă, creată de compania italiană Dallara. Treizeci de echipe din întreaga lume vor concura în Indy Autonomous Challenge. Toate echipele vor avea aceeași mașină, însă fiecare va trebui să-și creeze propriul software, capabil să conducă cu viteză o mașină, în regim de cursă, fără intervenție umană.


Sony Airpeak

Sony a prezentat o dronă dedicată creatorilor de conținut, care apare echipată cu o cameră Sony Alpha 7S III în video-ul de prezentare. Compania spune că ar fi cea mai mică dronă care poate să poarte o cameră profesională. Anunțată în toamnă, Airpeak ar tebui să devină disponibilă în această primăvară.


Intel luptă cum poate cu Apple și AMD

Intel a anunțat generația a 12-a de procesoare dedicate desktopurilor și laptopurilor, intitulată Alder Lake, bazată tot pe o structura de 10nm SuperFin disponibilă deja în Tiger Lake, dar pe care compania spune că a îmbunătățit-o, fără a da prea multe detalii. Anunțate pentru finalul anului, intel vrea să concureze M1 de la Apple și noile procesoare AMD cu acest procesor cu arhitectură hibridă, 

Intel a mai prezentat și noua generație de procesoare dedicate laptopurilor. Aceastea sunt din seria Tiger Lake-H: Core i5-11300H, Core i7-11370H și Core i7-11375H. Compania promite o creștere a performanței cu 35% și cu 70% în ceea ce privește suportul grafic.


Un senzor de amprentă mai bun

Qualcomm a prezentat noua generație a senzorului ultrasonic de amprentă, 3D Sonic Sensor Gen 2. Mai larg și mai rapid, acesta poate citi amprentele mai ușor chiar și dacă ecranul este murdar, susține compania. Se crede că viitorul Samsung S21 va fi primul telefon echipat cu acest senzor.

Qualcomm 2nd gen utrasonic fingerprint scanner

Un ecran transparent pentru restaurante

LG este una dintre companiile care încearcă să folosească avantajele ecranelor de tip OLED la maximum. Și anul aceasta, au prezentat ecrane transparente (nu e o noutate, un televizor transparent poate fi cumpărat deja de la Xiaomi) și pe cele rulabile. Ecranul transparent pentru restaurante este însă o idee nouă.

MAI MULTE: CES 2021 (#1): Roboți, mască hi-tech, tableta rulabilă, parbriz cu realitate augmentată

Ce a vrut să spună STS?

De Mihai Ghiduc 17/01/2021
Graficul STS a creat mai multe confuzii decât lămuriri, din cauza unor alegeri greșite ale celor care l-au făcut.

CES 2021 (#3): mașină zburătoare, mască pentru gameri, mașină de înghețată pentru acasă

De Mihai Ghiduc 13/01/2021
CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă.

CES 2021 (#1): Roboți, mască hi-tech, tableta rulabilă, parbriz cu realitate augmentată

De Mihai Ghiduc 11/01/2021
CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie, iar prezentarea gadgeturilor viitorului continuă. Indy Autonomous Challenge 2021 Pe 23 octombrie 2021, circuitul de la Indianapolis va găzdui prima cursă de mașini autonome din lume desfășurată la viteze de Formula 1. Organizatorii competiției au prezentat la CES prima mașină de curse autonomă, creată …

Urmărim evoluția vaccinării anti-COVID-19

De Mihai Ghiduc 05/01/2021
Am adăugat, în articolul Evoluția COVID-19 în România o serie de grafice în care urmărim situația vaccinării la noi în țară.