Un român, finalist în competiția Wildlife Photographer of the Year 2021

De Adriana Moscu 02.09.2021

Competiția anuală Wildlife Photographer of the Year a publicat 16 dintre cele mai apreciate fotografii din concurs. Printre ele, imaginea fotografului român Gheorghe Popa, realizată cu drona, care surprinde poluarea cu metale grele de pe lacul Geamăna. 

Mindcraftstories_Wildlife_Photographer Of The Year 2021 competition-Gheorghe Popa_Gheorghe Popa

Frumusețe toxică. Fotograful român Gheorghe Popa a surprins într-o fotografie din dronă dezastrul ecologic de pe lacul Geamăna, din Munții Apuseni. Foto: Gheorghe Popa/Wildlife Photographer Of The Year 2021

Un linx încadrat într-o ușă, gheparzi înotând într-un râu învolburat sau sânge picurând din botul unei leoaice. Sunt câteva dintre imaginile surprinse de fotografii din întreaga lume și înscrise în competiția Wildlife Photographer of the Year.

Anul acesta au fost înregistrate un număr record de participări la competiția organizată de Muzeul de Istorie Naturală din Londra, iar o selecție cu cele mai apreciate fotografii a fost lansată de curând.

Printre ele, cea a lui Gheorghe Popa, de profesie farmacist și fotograf de natură, primul român care a avut o fotografie prezentă în Galeriile National Geographic Fine Art din SUA. 

Imaginea selectată în ediția curentă a Wildlife Photographer of the Year 2021 a fost publicată pentru prima oară în iulie 2020, în articolul „Frumusețe Otrăvită” din revista National Geographic România, la rubrica „Jurnal de fotograf”, împreună cu alte fotografii și o scurtă poveste despre dezastrul ecologic de la Geamăna, Munții Apuseni. 

Proiectul său spune povestea tristă a satului care s-a transformat într-un iaz steril pentru deșeurile provenite din prelucrarea cuprului și a aurului. În același timp, este și un protest artistic care atrage atenția asupra dezastrului ecologic printr-o serie de fotografii aeriene abstracte. 

Formele incredibil de frumoase surprinse în fotografie sunt, de fapt, rezultatul descărcării substanțelor chimice în iazul de decantare, și care-și schimbă culorile și traiectoria sub influența unor factori naturali precum zăpada, ploaia sau vântul.

Fotografiile lui Gheorghe Popa sunt publicate în revistele National Geographic, National Geographic Traveler, Natuurfotografie Magazine (Olanda & Belgia), Forum Naturfotografie (Germania).

Cele mai apreciate 16 fotografii, din care face parte și imaginea fotografului român, au fost lansate înaintea deschiderii expoziției, care va avea loc pe 15 octombrie 2021, la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_Wildlife_Photographer-Of-The-Year-2021-competition-Gheorghe-Popa_Gil-Wizen.jpg

Foto: Gil Wizen/Wildlife Photographer Of The Year 2021

Una dintre ele, realizată de canadianul Gil Wizen, din Ontario, surprinde o femelă țânțar din speciile Sabethes din America Centrală și de Sud. Pe cât de estetică o prezintă fotografia, pe atât este de periculoasă în realitate, fiind purtătoarea unor boli tropicale cu grad înalt de mortalitate.

CITEȘTE ȘI: Țânțarii. Cât sânge beau și de ce nu le place muzica electronică?

Mindcraftstories_Wildlife_Photographer Of The Year 2021 competition-Gheorghe Popa_Jonny Armstrong

Foto: Jonny Armstrong/Wildlife_Photographer Of The Year 2021

Într-o altă fotografie, o vulpe caută rămășițe de somon pe fundul lacului Karluk din Alaska.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_Wildlife_Photographer-Of-The-Year-2021-competition-Gheorghe-Popa_Juergen-Freund.jpgJuergen Freund, Germany

Foto: Juergen Freund/Wildlife Photographer Of The Year 2021

O altă imagine apreciată de juriu arată cum mai multe ciuperci luminoase se agață de un copac uscat într-o pădure tropicală din Queensland, Australia. 

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_Wildlife_Photographer-Of-The-Year-2021-competition-Gheorghe-Popa_Buddhilini-de-Soyza.jpg

Foto: Buddhilini de Soyza/Wildlife Photographer Of The Year 2021

Iar câțiva gheparzi vâslesc peste râul Talek, umflat de inundații, în Maasai Mara, Kenya.

Mindcraftstories_Wildlife_Photographer Of The Year 2021 competition-Gheorghe Popa_Gagana Mendis Wickramasinghe

Foto: Gagana Mendis/Wildlife Photographer Of The Year 2021

Trei pui de papagal își scot capul din cuibul construit într-o scorbură, în timp ce tatăl lor se întoarce cu mâncare. Este o fotografie realizată de Gagana Mendis, în vârstă de 10 ani, de pe balconul casei sale din Colombo, Sri Lanka.

La competiția din acest an au fost înscrise peste 50.000 de fotografii provenite de la fotografi din 95 de țări. Fiecare imagine a fost evaluată anonim, în funcție de creativitatea, originalitatea și excelența tehnică, de către un grup internațional de experți din industrie.

Câștigătorii Wildlife Photographer of the Year vor fi anunțați pe 12 octombrie 2021, printr-un eveniment transmis în direct de la Muzeul de Istorie Naturală.

FYI: Cea mai detaliată simulare computerizată a Universului

De
O secțiune importantă din universul cunoscut a fost simulată prin intermediul unui supercomputer și este disponibilă public pentru descărcare; o nouă specie masivă de dinozauri descoperită în Uzbekistan l-ar fi precedat fi pe T-Rex în vârful lanțului trofic; cercetătorii americani au reușit să creeze celule artificiale care pot „transporta” materie asemenea celor organice.

FYI: Papagalii cacadu, primele păsări observate folosind seturi de unelte

De
Atunci când nu pot ajunge la semințele preferate, unii papagali cacadu își creează „tacâmuri” speciale pentru a le extrage din fructe, pe care le folosesc într-o ordine prestabilită; o nouă cameră nanoscopică poate cerceta în detaliu reacții chimice în timp real; au fost descoperite dovezi despre un nou tip de supernovă.

FYI: Noi lumi care ar putea susține viața extraterestră – planetele hiceene

De
Cercetătorii de la Cambridge au definit un nou tip de exoplanete care ar putea susține viața microbiană; un candidat la cea mai nordică fâșie de Pământ din lume a fost descoperit din greșeală în Groenlanda; iluminarea stradală pe bază de LED-uri joacă un rol în decimarea populațiilor de insecte.

Cum a fost învins Facebook de va©©in

De
Toată lumea știe că Facebook este principalul canal de răspândire a știrilor false, în România și nu numai, și locul în care antivacciniștii se organizează și coordonează. Și, aparent, Facebook n-are niciun chef și niciun interes să fie altceva.