Copii și un pui de pasăre. Guliver/Getty Images

Ai găsit un pui de pasăre? Nu-l „salva”12 min read

De Valentina Nicolae 26.06.2020, ultima actualizare: 02.02.2021

Societatea Ornitologică Română ne spune ce să facem dacă găsim un pui de pasăre.

Dacă te plimbi zilele acestea prin parcuri, se poate să vezi o scenă asemănătoare cu cea pe care am văzut-o eu săptămâna trecută: o doamnă ținea între palme un pui de pasăre, care ori chirăia în mod îngrijorător, ori împietrea într-un fel care te făcea să te întrebi dacă nu cumva o fi bolnav. Femeia bănuia că e pui de pescăruș și îl luase de pe o pajiște unde se jucau mulți câini ca să îl pună undeva la loc ferit, între păpurișul de pe lac. A procedat, oare, corect? Ar fi fost mai bine să lase puiul unde l-a găsit? Trebuia să facă altceva? Dacă da, ce anume? 

Andreea Oprea, responsabilă de comunicare la Societatea Ornitologică Română (SOR), spune, mai în glumă, mai în serios, că primul lucru pe care trebuie să-l facem când găsim un pui de pasăre pe jos este să ne abținem să-l luăm. Tendința noastră este să-i salvăm din natură în orice moment. Credem că, dacă sunt undeva pe jos, sunt neajutorați.” Dar, de cele mai multe ori, nu e cazul. 

Și cei de la Visul Luanei, o fundație care se ocupă cu îngrijirea animalelor sălbatice din mediul urban, au făcut de curând un apel la oameniÎl găsești aici: facebook.com să nu mai ia puii de pasăre din natură. 

Se întâmplă ca puii să cadă din cuib din cauza furtunilor, cum au tot fost în ultimele săptămâni, sau să sară din cuib când învață să zboare. Sau ei pot fi aruncați chiar de mamă, dacă sunt bolnavi. Dacă mama știe că nu mai poate să-i facă nimic, îl poate arunca, pentru că natura funcționează puțin altfel decât noi, e un pic mai dură.”

Dacă puiul nu e rănit, luarea de lângă părinți nu e salvare, ci răpire, spune Andreea. În plus, el are cele mai mari șanse de supraviețuire alături de familie și în mediul lui natural. E greu să fii părinte de pui. E dificil să-l hrănești, trebuie să te interesezi ce dietă are în funcție de specie, trebuie hrănit din 20 în 20 de minute, trebuie curățat ciocul. Nu-i ușor”, spune Andreea. 

Ce să faci dacă găsești un pui de pasăre

În primul rând, e bine să identifici puiul. Pentru asta, îi poți suna pe cei de la Societatea Ornitologică Română O explicație detaliată, cu exemple, despre cum să procedezi când găsești un pui de pasăre găsești și pe site-ul Societății: sor.ro sau le poți trimite o fotografie pe Facebook,Pe pagina organizației facebook.com în mesaj privat, și specialiștii de acolo îți vor spune ce specie de pasăre ai găsit. 

Dacă puiul nu e vizibil rănit, e bine să-l lași în zona în care l-ai găsit, pentru că la orice pui de pasăre vin părinții. Poți să-l duci într-un loc mai ferit sau să-l așezi pe o creangă sus, într-un copac, ca să nu-l ajungă câinii sau pisicile. Ideal ar fi să aștepți o perioadă, să vezi dacă apar părinții să-l hrănească. Problema e că, uneori, oamenii nu au timp să stea să observe. Se întâmplă să găsească un pui în drum spre serviciu, îl pun pe-o creangă și pleacă.”

O altă variantă este să te uiți la copaci, fiindcă e posibil ca puiul să fi căzut din cuib (sau de pe bloc, dacă e vorba de pescăruși, pentru că aceștia cuibăresc des pe acoperișurile blocurilor). În cazul acesta, ori încerci să-l pui la loc – dacă nu e la o înălțime prea mare –, ori improvizezi un cuib. Diferite specii au nevoie de diferite tipuri de cuiburi”, spune Andreea.Un tutorial detaliat despre cum să construiești un cuib. sor.ro E importantă, printre altele, dimensiunea orificiului prin care intră pasărea. Poți să improvizezi un cuib din bețe, mușchi, iarbă uscată, crengi și să-l amplasezi cât poți tu de sus pe creangă, iar părintele vine și-l hrănește acolo.”

Afiș realizat de Spring Alive și Societatea Ornitologică Română

Oamenii se tem de multe ori că, dacă au pus mâna pe pui, mama o să-l respingă, dar lucrul ăsta e un mit. Păsările au, de fapt, un simț al mirosului foarte puțin dezvoltat”, explică Andreea, așa că nu o să-și abandoneze puii pentru că i-ai atins”. Unele specii sunt mai sperioase – de exemplu, cele mici cântătoare – și nu vin la pui dacă văd oameni în jur. Ciorile, în schimb, te atacă dacă dai târcoale pe lângă cuib. 

În situația în care găsești un pui rănit, poți apela tot la SOR, care, deși nu au centru de reabilitare, te pot îndruma ce să faci mai departe. E indicat să mergi și la veterinar”, spune Andreea, ca să-ți dea măcar un sfat. Dar veterinarii sunt, în general, specializați pe câini, pisici. Ideal ar fi să mergi către Fundația Visul Luanei, care au medici specializați chiar pe păsări, sau spre Vets4Wild,Un ONG care are grijă de tot felul de animale sălbatice facebook.com care funcționează la nivel național și colaborează cu mai multe centre veterinare.”

Un caz aparte

Singura specie de pasăre care nu are ce căuta la sol este drepneaua neagră. Ea își petrece cea mai mare parte a vieții în zbor, se hrănește, se împerechează și doarme în aer. Doar la cuibărit se așază. Puii de drepnea neagră nu trec prin procesul de maturizare al altor păsări: nu sunt niciodată hrăniți la sol de părinți, nu exersează zborul în afara cuibului. Așadar, dacă găsiți un pui din această specie, cel mai bine este să căutați urgent ajutor de specialitate.Inițiativa Drepneaua Neagră” se specializează în reabilitarea acestor păsări. facebook.com

În rest, nu prea ar trebui să intervenim”, concluzionează Andreea Oprea. Cred că trebuie să ținem minte un lucru important: păsările sunt sălbatice. Or, noi le asemănăm mult cu noi. Ne imaginăm că salvăm puii, dar nu putem să le oferim ce le oferă părintele.”Text de

Valentina Nicolae

Reporter pe teme sociale la Școala9. A învățat meserie la Casa Jurnalistului. A publicat în Șapte Seri, VICE, Scena9, Men's Health, Krautreporter, Freie Presse.

MEDIU|HOT TAKE

„Auzi, nu te duci tu să omori un copac?” Cum dispare o parte din Parcul IOR

De
O mare de retrocedări făcute în anii 2000 pune în pericol acum majoritatea parcurilor unui București care ar avea nevoie de mai multe spații verzi. Parcul IOR e cel mai recent exemplu.
MEDIU|STUDIU

Urșii atacă animalele domestice fiindcă oamenii sunt neglijenți

De
O echipă de cercetători de la Universitatea din București și Universitatea Ohio a realizat un studiu despre prădarea animalelor domestice de către urs în România și factorii de risc implicați.
MEDIU|FYI

Eco-impact: România poluează Europa cu metan

De
Experții avertizează că emisiile de gaz metan din România sunt la cote alarmante. Țara ocupă locul al doilea în UE între poluatorii cu acest gaz. 
MEDIU|SOLUȚII

Mașinile electrice promit șoferilor câștiguri financiare

De
Necesare pentru a face transportul rutier mai curat, vehiculele alimentate cu baterii ar putea fi și o sursă de energie stocată pe care proprietarii de mașini ar putea să o vândă rețelelor electrice.