Festivalul Pelicam 2020. Vizual de Anna Florea

Ce documentare despre mediu poți vedea la Pelicam12 min read

De Valentina Nicolae 09.07.2020

Filme, Q&A-uri cu cineaști și evenimente pentru copii la ediția a IX-a a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam

La fel ca multe festivaluri și evenimente programate pentru anul acesta, Pelicam se mută online pentru desfășurarea celei de-a IX-a ediții, între 10 și 19 iulie. Documentarele și animațiile din cadrul celor două competiții și al secțiunilor, workshop-urile pentru copii și discuțiile cu invitații festivalului vor putea fi urmărite gratuit onlinePe site-ul festivalului, pelicam.ro la orele anunțate în program.Îl găsiți tot pe site, pelicam.ro 

O selecție de documentare

În cadrul festivalului vor avea loc două competiții, cea internațională și Eastern Docs – fosta Black Sea Docs –, cu câte cinci filme fiecare. 

În competiția internaționalăToate filmele din competiție, pelicam.ro concurează filme pe teme variate, de la minele de aur sud-africane, turismul de masă până la lupta micilor agricultori cu marii producători. 

Filmul Prețul Paradisului,Mai multe detalii despre film, pelicam.ro care va fi proiectat în deschiderea festivalului, spune povestea confruntării dintre cei 600 de locuitori ai unei insule din Canalul Mânecii și cei doi miliardari care vor să o cumpere și să o transforme într-o stațiune turistică de lux. Filmul e despre solidaritatea ce se formează în interiorul comunității de pe insulă, care luptă să-și păstreze stilul de viață și obiceiurile, despre jocurile murdare ale afaceriștilor, despre conflictul globalizat între un trai care respectă natura și unul orientat spre profit, care presupune distrugere. 

Cadru din filmul „Prețul paradisului”

Sudan, un rinocer alb de peste 40 de ani care trăiește într-o rezervație kenyană, este subiectul filmului Ultimul mascul de pe pământ.Trailer-ul poate fi văzut aici. youtube.com El este, așa cum sugerează titlul, ultimul rămas din specia sa, însă povestea lui nu e unică – multe specii de animale sunt pe cale de dispariție. Filmul pune în discuție interesul subit stârnit de un ultim exemplar al unei specii, atenția de care are parte de la jurnaliști și turiști care vor să se fotografieze cu el și ne invită să reflectăm la ce spune eliminarea unei specii despre oameni. 

Competiția Eastern Docs,Toate filmele din competiție, pelicam.ro dedicată subiectelor relevante din Europa Centrală și de Est, adcue laolaltă documentare din Cehia, Belarus, Croația, Lituania și Georgia. 

Pot trăi împreună oamenii și lupii? Regizorul Martin Páv explorează această întrebare în Oameni și lupi,Trailer-ul poate fi văzut aici, youtube.com un documentar despre reîntoarcerea lupilor, la peste 200 de ani după ce fuseseră exterminați, într-un sătuc de câteva sute de oameni din Cehia. Filmul arată cum lupii devin principalul subiect de discuție în sat și motiv de disensiune între săteni și între săteni și ecologiști și cum unii politicieni încearcă să capitalizeze de pe urma acestor conflicte. Chestiunea conviețuirii animalelor sălbatice cu oamenii nu e doar în Cehia – gândește-te la urșii care coboară în satele și micile orașe de la noi și la cum se discută despre asta în spațiul public –, așa că e interesant de văzut cum o abordează oamenii din locuri diferite. 

Cadru din filmul „Oameni și lupi”

Un sat sărac și depopulat din Georgia se transformă peste noapte într-un loc care vibrează de oameni și acțiune. Motivul? Sute de muncitori chinezi sunt aduși acolo pentru a construi o nouă cale ferată, care ar urma să lege Europa de China. TunelulTrailer-ul poate fi urmărit aici, youtube.com documentează viața dată peste cap a sătenilor, speranțele și temerile lor în fața acestei mari schimbări în viața de zi cu zi, conflictele dintre săteni și imigranți și felul în care navighează politicienii problema. Privit în perspectivă, filmul aduce în discuție o situație tot mai des întâlnită în țările est-europene – afluxul de muncitori asiatici veniți să suplinească forța de muncă locală, care moare sau emigrează în Occident. 

Cadru din filmul „Tunelul”

Pelicam Talks

În cadrul Pelicam Talks, invitații vor vorbi despre câteva teme mari, prezente și în filmele din această ediție. Una dintre ele este biodiversitatea. Monica Vasile – cercetătoare la Universitatea din Maastricht, Rosaleen Duffy – profesoară la Universitatea din Sheffield, Floor van der Meulen – regizoarea documentarului Ultimul mascul de pe pământ și Martin Páv – regizorul filmului Oameni și lupi vor discuta despre ce înseamnă dispariția speciilor pentru natură, în general, și pentru oameni, despre restaurarea habitatelor, legislație și educație cu privire la biodiversitate etc.Pelicam Talks: Biodiversitatea între extincție și reîntoarcerea speciilor”, pelicam.ro

O altă discuție, moderată de antropologul George Iordăchescu, va fi pe tema turismului în masă. Ce consecințe sociale, economice și ecologice are acest fenomen? Ce alternative avem la sistemul de acum? Cum putem deveni mai sensibili la drepturile comunităților locale  în timp ce facem turism? Acestea sunt câteva întrebări care vor fi abordate.Pelicam Talks: Turism de masă și alternativele posibile”, pelicam.ro

După proiecția specială a documentarului Push,Trailer-ul poate fi văzut aici youtube.com va avea loc o discuție regizorul filmului Fredrik Gertten, antropologul Bogdan Iancu și activista pentru drepturile omului și comunitate Irina Zamfirescu. Ei vor vorbi despre dreptul la o locuință, problemele locative cu care se confruntă majoritatea orașelor, direcțiile pe care autoritățile și societatea civilă le pot urma și cum va afecta pandemia actuala criză locativă.Discuție: Locuirea între drept și profit”, pelicam.ro

Ateliere pentru copii

La Pelicam e loc și anul acesta pentru copii. Pelicam Junior e o secțiune de filme pentru cei mici, dar nu numai. Aici poți să descoperi ce se întâmplă cu o grădină abandonată și ce specii încep să o locuiască, poți să vezi prin ce schimbări trece un sat din Mozambic atunci când încep defrișările sau să urmărești povestea unui inventator de aparate care economisesc apa.Găsești pe site mai multe filme pentru copii și informații despre ele, pelicam.ro

Pe lângă filme, organizatorii au pregătit și o serie de ateliere la care pot participa copiii, dacă se înscriu înainte. Ele sunt făcute împreună cu Asociația SNK, care își propune să-i ajute pe oameni să devină responsabili față de ei înșiși și față de mediul înconjurător, folosindu-se de învățămintele stoice. Primul atelier se va desfășura pe 11 iulie și va fi unul interactiv de ecologie, unde copiii vor afla lucruri despre bogăția naturii și se vor lua la întrecere în cunoștințe despre aceasta.Întrecere virtuală! Vrei să fii miliardar? – Ateliere pentru copii Seneca EcoLogos”, pelicam.ro La „Dunărea este și a mea” copiii vor afla mai multe despre apă, despre legătura dintre Dunăre și apa de la robinet și despre circuitul lucrurilor care ajung în apă și înapoi în paharele noastre.Detalii despre atelier pelicam.roText de

Valentina Nicolae

Reporter pe teme sociale la Școala9. A învățat meserie la Casa Jurnalistului. A publicat în Șapte Seri, VICE, Scena9, Men's Health, Krautreporter, Freie Presse.

MEDIU|FYI

Orcile au scufundat încă o barcă în Europa. Experții avertizează că vor urma și alte atacuri

De
Un grup de orci a scufundat recent un iaht de 15 metri în Strâmtoarea Gibraltar. Este al cincilea atac de acest fel în ultimii trei ani. Schimbările climatice și prezența umană determină orcile să se adapteze și să dezvolte noi abilități.
MEDIU|FYI

Luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă din istorie

De
Aprilie 2024 a înregistrat o temperatură medie globală cu 1,6 grade Celsius peste media perioadei preindustriale. E a unsprezecea lună consecutivă în care s-au doborât recordurile globale de temperatură.
MEDIU|JURNAL DE NATURALIST

Coțofana, pasărea care se poate recunoaște în oglindă

De
Hoațe, gălăgioase, dar extrem de inteligente, coțofenele reacționează la propria imagine, cresc puii altora, se ajută la nevoie și chiar plâng la înmormântări. Le poți dresa să strângă gunoiul, însă dacă le superi, te vor ține minte și te vor certa.  
MEDIU|FYI

Țările G7 vor închide centrale pe cărbune până în 2035

De
Miniștrii energiei și climei din grupul G7 al națiunilor industrializate au decis să renunțe progresiv la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie, cu planul de a închide complet centralele pe cărbune până în 2035.