Georgia Elliott-Smith. Foto: Mihnea-Ratte/Climate Change Summit

Clădirile viitorului trebuie proiectate pentru a preîntâmpina urgențele climatice18 min read

De Adriana Moscu 24.11.2023

Georgia Elliott-Smith, expertă în protecția mediului și construcții sustenabile, una dintre invitatele Climate Change Summit 2023, propune o abordare radicală a problemei schimbărilor climatice, bazată pe diversitate și inovație, și critică practicile tradiționale din managementul de mediu. 

De multe ori, când se vorbește despre poluare, se aduc în discuție transportul și industria, cei mai vizibili poluatori. Însă la problema schimbărilor climatice contribuie și locuințele sau clădirile de birouri. Cum pot acestea să fie mai prietenoase cu mediul? 

Cu o experiență de peste 20 de ani în sustenabilitate, Georgia Elliott-Smith, inginer de mediu, își propune să promoveze schimbări semnificative în domeniile construcțiilor și protecției mediului. 

Georgia și-a început cariera ca unul dintre primii manageri de mediu din construcții în Marea Britanie. Este fondatoarea Element Four,// Site oficial: element4.co.uk // o firmă de consultanță în sustenabilitate, și a fost trimis special al UNESCO pentru tineret și mediu. Prin colaborarea cu organizații precum Amnesty International,// Site oficial: amnesty.org // Grosvenor Estate // Site oficial: grosvenor.com // și Banca Angliei,// Site oficial: bankofengland.co.uk // Georgia a promovat conceptul de „sustenabilitate disruptivă”, o abordare care contestă metodele tradiționale în managementul de mediu și responsabilitatea socială corporativă și susține că implicarea trebuie să vină din partea tuturor angajaților, în mod activ. 

Georgia face parte și din comitetul director al She Changes Climate,// Site oficial: shechangesclimate.org // o campanie globală pentru promovarea femeilor în negocierile și soluțiile privind clima. 

Georgia Elliott-Smith a participat la cea de-a doua ediție a Climate Change Summit,// Site oficial: climatechange-summit.org // un eveniment dedicat soluțiilor pentru provocările legate de schimbările climatice prezente și viitoare, desfășurat la București și susținut de BRD – Groupe Société Générale. Cu această ocazie, am vorbit cu ea despre impactul și inovațiile aduse în lupta pentru un viitor mai sustenabil, dar și despre cât de importantă este diversitatea de gen și opinii, în abordarea corectă a crizei climatice.

https://mindcraftstories.ro/images/2023/11/Mindcraftstories_Georgia-Elliot-Smith-economie-circulara-eficienta-energetica-Element-four_01_Mihnea-Ratte-Climate-Change-Summit.jpg

Georgia Elliott-Smith (a doua din stânga), în discuție cu invitatele Climate Change Summit 2023, despre rolul femeilor în promovarea economiei circulare. Foto: Mihnea Ratte/Climate Change Summit

Sustenabilitatea reală necesită diversitate și integrare

„Sunt fondatorul și directorul general al Element Four, o companie de consultanță în domeniul sustenabilității. Activitatea noastră se concentrează pe durabilitatea de mediu, socială și financiară în industria construcțiilor și a proprietăților imobiliare. Aceste trei aspecte sunt interconectate: sustenabilitatea nu poate fi atinsă fără ca toate să fie îndeplinite.

De curând, am vorbit despre diversitate în cadrul unui grup de discuții format mai mult din bărbați albi. Cred că sustenabilitatea socială se bazează pe diversitatea de gândire. Dacă la masa deciziilor se așează doar bărbați albi, vor lipsi perspectivele esențiale pentru abordarea eficientă a problemelor sociale.

Este esențial să includem voci și experiențe diverse pentru a înțelege provocările și a găsi soluții adecvate. Sustenabilitatea socială începe cu această abordare deschisă și integratoare.” 

Construcțiile moderne trebuie să țină cont de nevoile actuale ale locatarilor

„Legat de sustenabilitatea socială în contextul proprietăților imobiliare, se poate observa că multe clădiri contemporane nu sunt optim concepute pentru nevoile oamenilor. De exemplu, iluminarea adesea inadecvată și accesibilitatea limitată afectează confortul locatarilor. În multe birouri, lipsesc facilitățile esențiale, cum ar fi spațiile pentru biciclete, dușurile sau locurile de depozitare a hainelor.

Pe lângă aceste probleme, clădirile pot suferi de deficiențe legate de zgomot și confort general. În sectorul imobiliar, sustenabilitatea socială trebuie să se concentreze pe modul în care clădirile influențează nu doar mediul, ci și comunitățile și viața locatarilor. Există numeroase oportunități de îmbunătățire în această industrie, pentru a face clădirile mai prietenoase și mai adaptate nevoilor umane.”

Femeile reinventează sectorul construcțiilor

„În domeniul construcțiilor, multe femei din Marea Britanie se remarcă prin munca lor excepțională. Un exemplu relevant este London Energy Transformation Initiative (LETI),// Site oficial: leti.uk // care reprezintă doar unul dintre cazurile în care femeile, adesea considerate outsideri în industrie, contribuie cu o perspectivă diferită.

Aceste femei colaborează eficient și aduc împreună profesioniști din diverse companii, inclusiv din firme care tradițional concurau între ele. Este o abordare neconvențională, care depășește modelul competitiv vechi și este este propulsată de diversitatea de gândire – tinerețe, culturi diferite, medii și genuri.

Un exemplu este cel al Consiliului Britanic pentru Clădiri Ecologice, condus anterior de o femeie, iar acum de un director general transsexual, care se concentrează pe schimbări sistemice profunde în industrie. Această abordare unică, care merge dincolo de tratarea problemelor superficiale, este un rezultat direct al experiențelor și perspectivelor diverse ale acestor lideri.”

E nevoie de clădiri proiectate pentru a preîntâmpina urgențele climatice

Ghidul de proiectare pentru situații de urgență climatică la care am colaborat reprezintă un pas important în industria construcțiilor. Acest document conține un set nou de standarde de construcție, concepute pentru a îmbunătăți sustenabilitatea clădirilor și a sprijini obiectivele de reducere a emisiilor până în 2050. Deși Marea Britanie are deja reglementări avansate în domeniu, Ghidul propune standarde mai stricte, cu detalii specifice legate de izolația clădirilor și sistemele de încălzire.

Ghidul, un efort voluntar, a fost dezvoltat de un grup format din aproximativ 200 de profesioniști, inclusiv arhitecți și ingineri. Aceștia au combinat cunoștințele și experiența lor pentru a proiecta clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic. Documentul este disponibil gratuit online// Link: „Climate Emergency Design Guide”, https://www.leti.uk/cedg // și a devenit o resursă valoroasă pentru proiectanți și arhitecți.

În plus, ghidul acoperă subiecte precum utilizarea hidrogenului și designul circular și oferă orientări pentru utilizarea materialelor reutilizate. Aceste informații nu erau disponibile anterior și au fost scrise de ingineri și arhitecți cu scopul de a ghida alți profesioniști în industrie. Prin această inițiativă, Ghidul a devenit un instrument influent, care contribuie la transformarea sectorului construcțiilor.”

Mai întâi eficientizare energetică, apoi tehnologii noi

„Lumea se confruntă cu provocarea sustenabilității în construcții, iar întrebarea esențială este cum pot deveni clădirile mai prietenoase cu mediul? Însă, problema majoră nu constă în construirea de clădiri noi, ci în gestionarea clădirilor existente. Peste 80% din clădirile care vor exista în 2050 sunt deja construite, și multe dintre ele nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. Deci, marea provocare este îmbunătățirea acestora.

Pentru clădirile noi, scopul este să fie realizate cât mai eficace posibil. Dar, pentru clădirile existente, pasul crucial este reducerea consumului de energie. Multe soluții tehnologice, cum ar fi panourile solare sau pompele de căldură cu sursă de aer sunt pozitive, dar soluția optimă este adesea cea mai simplă: izolarea corespunzătoare. Prin asigurarea unei temperaturi stabile pe tot parcursul anului, clădirile necesită mult mai puțină energie pentru încălzire, indiferent de sursa acesteia.

Așadar, pentru proiectanții de clădiri noi și pentru cei care lucrează la renovarea celor existente, prioritatea este eficientizarea energetică înainte de a se entuziasma cu diverse tehnologii noi.”

Sustenabilitatea disruptivă e necesară în managementul de mediu și responsabilitatea socială corporativă

„Conceptul pe care l-am numit «sustenabilitate disruptivă» este o abordare apărută din experiența de 25 de ani în construcții și sustenabilitate, unde s-a observat că schimbările semnificative în industrie sunt rare.

Tradițional, într-o companie, un manager de sustenabilitate se concentrează pe inițiative mici, cum ar fi reducerea deșeurilor sau a consumului de energie, deoarece deciziile majore sunt luate de directorul general sau de consiliul de administrație. Sustenabilitatea disruptivă se axează pe schimbarea modului în care consiliul de administrație percepe sustenabilitatea, nu doar ca un element secundar, ci ca o componentă esențială a viitorului afacerii.

Abordarea implică recunoașterea că mediul este un factor critic pentru succesul afacerii, mai ales în contextul construcțiilor. Probleme precum inundațiile, supraîncălzirea clădirilor, problemele de aprovizionare cu materiale și combustibili fosili, precum și fluctuațiile prețurilor influențează direct viabilitatea afacerilor. Sustenabilitatea disruptivă recunoaște importanța acestor factori externi și încorporează în strategiile de afaceri planuri de acțiune pentru a aborda aceste provocări.”

Afacerile trebuie construite în jurul ideii de sustenabilitate

„Schimbările climatice sunt doar unul dintre factorii externi care influențează afacerile, iar a atribui responsabilitatea pentru adaptarea la aceste schimbări unui manager de sustenabilitate este, de multe ori, o sarcină nerealistă. Aceasta se datorează complexității și amplorii provocărilor pe care le prezintă schimbările climatice.

Conceptul de «sustenabilitate disruptivă» implică o schimbare a percepției în cadrul companiei despre ce înseamnă cu adevărat sustenabilitatea. Aceasta presupune o mișcare inițiată de la cel mai înalt nivel al conducerii, care să înțeleagă și să integreze obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite în structura fundamentală a afacerii. Scopul este de a transforma compania pentru a atinge aceste obiective, de a depăși abordarea tradițională bazată pe indicatorii cheie de performanță (KPI), colectarea de date și raportarea, care adesea nu produc schimbări semnificative.”

Interesele personale, un obstacol în tranziția către o economie verde

„Unul dintre principalele obstacole în tranziția de la o economie bazată pe combustibili fosili la una circulară este influența intereselor personale și a marilor companii petroliere. Aceste interese financiare puternice pot conduce la corupția sistemelor existente și reprezintă un impediment major în calea schimbării. Chiar dacă știința arată clar că oamenii trebuie să se îndepărteze de combustibilii fosili și tehnologia regenerabilă este disponibilă și inovativă, ceea ce lipsește este finanțarea adecvată pentru a susține această tranziție.

Marii poluatori sunt conștienți de capacitatea lor de a influența politicile guvernamentale, iar această influență inhibă investițiile necesare în tehnologiile noi și regenerabile. În prezent, majoritatea investițiilor se îndreaptă încă spre petrol și gaze, un fapt care poate fi atribuit corupției la nivel înalt. Prin urmare, unul dintre cele mai mari obstacole este eliminarea influenței pe care aceste companii petroliere și miniere o exercită asupra factorilor de decizie politică. Doar prin abordarea acestei probleme și prin promovarea investițiilor în tehnologiile noi și sustenabile se vor putea face progrese spre o economie circulară.”



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.
MEDIU|FYI

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic

De
Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice. 
MEDIU|FYI

Două forme de viață s-au unit într-un singur organism, pentru prima dată într-un miliard de ani

De
Două forme de viață s-au unit pentru a forma un singur organism. Procesul, extrem de rar, se numește endosimbioză primară și a mai avut loc atunci când au apărut plantele.