Elina Bardram la Climate Change Summit 2023. Foto: Mihnea Ratte

Criza climatică va fi aici și după ce războaiele actuale se vor sfârși13 min read

De Adriana Moscu 10.11.2023

Elina Bardram, expertă în comunicare climatică la Comisia Europeană și una dintre invitatele Climate Change Summit 2023, spune că societatea trebuie reconstruită pentru a face față încălzirii globale. 

Se investește în continuare masiv în combustibili fosili, în condițiile în care criza climatică se accentuează. Elina Bardram, expertă în politicile publice privind schimbările climatice, crede că acestea sunt expuse riscului și că banii contribuabililor ar trebui să ajungă mai degrabă în investiții reziliente, care să țină cont de efectele schimbărilor climatice. 

Din 2022, Elina Bardram este directoarea departamentului pentru „Adaptare & reziliență, comunicare și relații cu societatea civilă” al DG Clima – Direcția Generală pentru Acțiune Climatică a Comisiei Europene.// Detalii: commission.europa.eu // Ea gestionează relațiile cu partenerii internaționali și coordonează dezvoltarea strategiilor de comunicare pentru relațiile externe și diplomația UE în domeniul schimbărilor climatice. 

Elina a condus delegația UE la negocierile ONU privind schimbările climatice, între 2014 și 2018, și a fost șefa unității „Piețe internaționale de carbon, aviație și transport maritim” în aceeași instituție. 

Între 19-20 octombrie, Elina Bardram a participat la cea de-a doua ediție Climate Change Summit,// Site oficial: climatechange-summit.org // un eveniment dedicat soluțiilor pentru provocările legate de schimbările climatice prezente și viitoare, desfășurat la București și susținut de BRD – Groupe Société Générale,

Am vorbit cu ea despre provocările schimbărilor climatice în contextul geopolitic european actual, despre necesitatea investițiilor strategice în adaptare și reziliență, dar și despre nevoia imediată de a revizui și actualiza politicile climatice ale Comisiei Europene, pentru a le alinia cu realitatea din teren. 

Politicile climatice ale Comisiei Europene trebuie actualizate

„Este clar că, în cadrul Comisiei Europene, anumite politici puse în aplicare la începutul acestei perspective climatice, cu 10 sau 15 ani în urmă, trebuie actualizate. Ele trebuie adaptate la provocările contemporane și realitatea de astăzi, și anume că ne confruntăm cu impactul din ce în ce mai drastic al schimbărilor climatice. 

Capacitatea noastră reală de a răspunde trebuie să fie îmbunătățită prin folosirea unor instrumente de predicție și avertizare timpurie și prin testarea nivelului de stres. Așadar, trebuie reconsiderat în ce măsură o investiție este expusă sau vulnerabilă la schimbările climatice și apoi trebuie luate decizii dificile despre cum folosim banii contribuabililor.”

Tehnologia e tot mai bună în prezicerea viitorului climatic

„Clima este imprevizibilă până la un punct și nu totul poate fi modelat. Dar, grație tehnologiilor moderne, cum ar fi datele satelitare și analizele furnizate de experți din cadrul Panelului interguvernamental privind schimbările climatice, putem obține o imagine mai clară a viitorului climatic. Tehnicile de măsurare a umidității solului sunt un exemplu concret. Ele ajută fermierii să ia decizii informate despre culturile lor. 

Cu toate aceste resurse la dispoziție, este esențial să ne îmbunătățim constant abordările și să integrăm previziunile în toate etapele planificării și implementării politicilor publice. Într-o lume în schimbare, anticiparea și adaptabilitatea sunt cheile succesului.”

Există bani pentru a adresa criza climatică, dar prea puțină voință politică

„Comunitatea globală cheltuie trilioane de dolari în subvenții pentru combustibilii fosili. Aceasta este o anomalie a pieței care trebuie corectată, dar va fi foarte dificil de pus în practică. Voința politică este o condiție prealabilă pentru a găsi calea cea mai bună către ameliorare climatică. De aceea este atât de important să ne angajăm la nivel politic nu doar în Europa, ci și să ne apropiem de partenerii noștri progresiști din întreaga lume, cum ar fi SUA, Canada, Australia, China, Japonia, dar și de cei care sunt în prezent codași, în special China și India, care ar putea face mai mult. 

Uniunea Europeană are încă avantajul de a fi prima care a luat inițiativa unei economii cu emisii reduse, așa că dispunem de suficient know-how și competențe pe care le putem utiliza în mod eficient și avem o bază inovatoare puternică. 

Deși avem nevoie de multe alte tehnologii revoluționare și de noi practici de a doua, a treia și a patra generație pentru energia eoliană, solară și eficiența energetică, avem, de asemenea, o modalitate eficientă de a investi în cercetare și dezvoltare care să ne asigure că ne păstrăm poziția competitivă în viitor.”

Economia lumii trebuie să rămână competitivă și după reducerea emisiilor

„Excluziunea socială este o altă provocare de care trebuie să ținem cont în aplicarea politicilor publice. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu rămâne în urmă și că tranziția pe care o urmărim este echitabilă. Prin urmare, trebuie să existe locuri de muncă și oportunități pentru persoanele care nu fac parte din industria cu emisii mari. 

Și, în cele din urmă, cred că trebuie să abordăm urgent deficitul de competențe, deoarece nu dispunem încă de competențele adecvate sau de abordările necesare în cadrul programelor educaționale, pentru a conduce lumea și economia ei către net zero.”

Războaiele vin și trec, cliza climatică rămâne

„Dacă ne uităm la barometrul european, la provocările și prioritățile UE în 2023,// „EU challenges and priorities in 2023”, europa.eu  // este clar că preocuparea principală a cetățenilor, ca urmare a războiului din Ucraina, este cea legată de apărarea împotriva amenințărilor străine. Dar, în același timp, toată lumea este de acord că, într-o perspectivă de cinci până la zece ani, cea mai mare amenințare la adresa omenirii este, de fapt, schimbarea climatică. Așadar, chiar dacă pe termen scurt aceasta poate fi pe locul doi, aspirația continuă este de a trece la o economie neutră din punct de vedere climatic, lucru consacrat, de altfel, prin lege. 

Este important ca, după ce depășim faza acută a crizelor actuale din societate, în care protejarea vieților umane este esențială, următoarea etapă de reconstrucție să fie realizată ținând cont de impactul asupra climei și de adaptarea la noile realități climatice.”

Comunicarea cu cetățenii este esențială pentru redresarea climatică

„Planificăm noi paneluri pentru cetățeni. Unul dintre ele va aborda dimensiunea socială a Pactului Verde european.// „Pactul Verde: cheia unei Uniuni neutre climatic și sustenabile”, europarl.europa.eu // Vor avea loc întâlniri extinse cu cetățenii, în care vor fi implicați și comisarii europeni. Furnizăm campanii de informare în mod frecvent și încercăm să contracarăm unele dintre dezinformările care există – în era schimbărilor climatice sunt multe. De asemenea, investigăm posibilitatea de a folosi inteligența artificială într-un mod generativ, care ne-ar ajuta să identificăm sursele de dezinformare și să le discredităm, astfel încât informația să fie văzută în perspectivă.” 

Avem prea multe așteptări (nerealiste) de la COP29

„Întrunirea COP de anul trecut nu a adus schimbări semnificative. Și există o probabilitate ca situația să se repete și anul acesta. Deși aceste conferințe se axează pe proces, mass-media internațională a crescut așteptările, făcând publicul să anticipeze noi angajamente majore. Cu toate acestea, chiar dacă aceste așteptări s-ar putea să nu fie îndeplinite, speranța noastră este de a obține un angajament solid pentru stabilirea contribuțiilor naționale la emisii, cu intenția de a le consolida la COP30, în 2025.” 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.
MEDIU|FYI

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic

De
Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice. 
MEDIU|FYI

Două forme de viață s-au unit într-un singur organism, pentru prima dată într-un miliard de ani

De
Două forme de viață s-au unit pentru a forma un singur organism. Procesul, extrem de rar, se numește endosimbioză primară și a mai avut loc atunci când au apărut plantele.