Farid Taghzoutin. Foto: Mihnea Ratte/Climate Change Summit 2023

O companie franceză transformă hainele vechi în materiale pentru construcții20 min read

De Adriana Moscu 05.02.2024

Chantal Nguyen și Farid Taghzouti, de la FabBRICK, au venit la Climate Change Summit 2023, pentru a explica cum transformă materiale textile în cărămizi solide și ecologice.

Nu mai este un secret pentru nimeni că industria modei dăunează mediului. Să produci haine fast fashion este, de obicei, ridicol de ieftin și presupune, implicit, o durată de viață limitată a produselor finite. Adică multe haine de slabă calitate, care sunt purtate foarte puțin și sunt înlocuite rapid cu altele, la fel de proaste. Iar asta înseamnă mai multă poluare cauzată de procesul de fabricare, urmată, în mod logic, de mai multe deșeuri textile. 

Potrivit unui raport al ONU,// „Putting the brakes on fast fashion”, unep.org // obiceiul de a arunca hainele la gunoi este în creștere. În prezent, îmbrăcămintea este purtată mai puțin, cu 35% sub timpul de utilizare de acum 15 ani. Una dintre consecințele majore ale acestei schimbări sociale este impactul negativ, uneori chiar ireversibil, asupra naturii.

FabBRICK,// Site oficial: fab-brick.com // un start-up cu sediul în Franța, înființată de Clarisse Merlet, o tânără arhitectă, a venit cu o soluție inedită. Compania reciclează deșeuri textile și le transformă în cărămizi cu un grad ridicat de izolare termică și acustică, dar și cu rol estetic evident. Aceste cărămizi alternative pot fi folosite pentru pereții despărțitori ai camerelor, ca paravane decorative în magazine și spații comerciale sau chiar la fabricarea unor piese de mobilier, cum ar fi dulapuri, lămpi, mese ori scaune. 

Ironic sau nu, compania are biroul și showroom-ul la Paris, capitala absolută a modei. 

M-am întâlnit cu doi dintre reprezentanții FabBRICK în octombrie, la ediția a doua a Climate Change Summit, // Site oficial: climatechange-summit.org // un eveniment dedicat soluțiilor pentru provocările legate de schimbările climatice prezente și viitoare, desfășurat la București și susținut de BRD – Groupe Société Générale.

https://mindcraftstories.ro/images/2023/12/Mindcraftstories_fabBRICK-caramizi-sustenabile-deseuri-textile_Chantal-Nguyen_Blitzka-Studio-Climate-change-summit-2023.jpg

Chantal Nguyen. Foto: Blitzka Studio/Climate Change Summit 2023

Chantal Nguyen s-a alăturat echipei FabBRICK ca inginer de cercetare și dezvoltare în 2021. Are experiență în industria auto și a studiat chimia țesăturilor. Misiunea ei la FabBRICK este de a îmbunătăți performanța cărămizii și de a face procesul de confecționare mai fiabil. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/12/Mindcraftstories_fabBRICK-caramizi-sustenabile-deseuri-textile_Farid-Taghzoutin_Mihnea-Ratte-Climate-change-summit-2023.jpg

Farid Taghzoutin. Foto: Mihnea Ratte/Climate Change Summit 2023

Farid Taghzouti a venit la FabBRICK după mai mulți ani petrecuți în industria modei. A preluat conducerea departamentului de vânzări și acum este responsabil pentru creșterea afacerilor companiei.

Am vorbit cu Chantal și Farid despre cum reușește FabBRICK să recicleze hainele vechi și să le transforme în materiale de construcție, despre nevoia de a concepe încă de la început o afacere sustenabilă și despre cum gândirea out of the box e cheia spre tranziția de la un model economic tradițional care poluează la unul circular și verde. 

Moda și construcțiile trebuie să devină sustenabile foarte rapid

„Deșeurile din industria modei sunt o problemă în creștere, care, în mare măsură, nu este reglementată”, spune Farid Taghzouti. „Uniunea Europeană generează 12,6 milioane de tone de deșeuri textile pe an.// „Circular economy for textiles: taking responsibility to reduce, reuse and recycle textile waste and boosting markets for used textiles”, ec.europa.eu // Numai îmbrăcămintea și încălțămintea înseamnă peste 5 milioane de tone de deșeuri, echivalentul a 12 kilograme de deșeuri de persoană în fiecare an. 

În prezent, doar 22% din deșeurile textile postconsum sunt colectate separat pentru reutilizare sau reciclare, în timp ce restul este adesea incinerat sau depozitat. Articolele de îmbrăcăminte care nu ajung în gropile de gunoi locale sunt de multe ori expediate, în vrac, în țările din Sudul Global. 

Se estimează că în Franța se aruncă anual 700.000 de tone de haine,// „Stitch in time: France to help pay for clothes to be mended to cut waste”, theguardian.com // însă mai puțin de o treime din acestea sunt colectate în vederea reutilizării sau reciclării.”

https://mindcraftstories.ro/images/2023/12/Mindcraftstories_caramizi-sustenabile-deseuri-textile-alternative-constructii-Climate-change-summit-2023_01_fabBRICK.jpg

Produse FabBRICK. Foto: FabBRICK

Cum să construiești cărămizi fără a folosi beton?

„Inițial, inspirația de a crea FabBRICK nu a pornit de la ideea de a recicla haine pentru a diminua cantitatea mare de deșeuri din industria textilă, ci mai degrabă din dorința de a construi cărămizi fără a folosi beton”, spune Chantal Nguyen.

„În 2017, Clarisse Merlet, fondatoarea FabBRICK, pe-atunci studentă la arhitectură, a observat cât de mult poluează și cât de multă energie consumă industria construcțiilor, așa că a decis să găsească o modalitate de a construi altfel, în special prin utilizarea deșeurilor de materii prime, cum ar fi PET-urile, cartonul sau paharele de plastic. Apoi, Clarisse și-a dat seama că industria textilă a fost neglijată în ceea ce privește reciclarea materialelor cu proprietăți utile în construcții, cum ar fi bumbacul, recunoscut pentru calitățile sale de izolație termică și acustică.

Așa i-a venit ideea de a reutiliza hainele aruncate și de a le transforma într-o nouă materie primă pentru construcții. A folosit textile reciclate și a creat un material de construcție ecologic, care funcționează ca izolator atât termic, cât și acustic.”

Amestecul diferitelor tipuri de textile e dificil

„Procesul de fabricare nu a fost atât de ușor pe cât ar putea părea”, spune Chantal Nguyen. „O dificultate majoră în reciclarea textilelor este imposibilitatea amestecării diferitelor materiale, cum ar fi bumbacul și poliesterul. De asemenea, este necesară îndepărtarea părților dure ale hainelor, precum nasturii sau fermoarele. Însă FabBRICK a găsit o soluție care permite utilizarea tuturor tipurilor de țesături, inclusiv cele greu de gestionat, fără a le dezasambla în prealabil. Astfel, s-a ajuns la un proces care nu generează deșeuri. 

De aici încolo, lucrurile s-au mișcat repede. În aprilie 2019, compania a obținut 10.000 de euro prin crowdfunding, fonduri utilizate pentru dezvoltarea unei mașini de fabricat cărămizi, în scopul de a industrializa procesul de producție. De la fondarea companiei, la sfârșitul lui 2018, până în prezent, au fost proiectate peste 40.000 de cărămizi, echivalentul a 12 tone de textile reciclate.” 

Cărămizi dintr-un material durabil și ecologic

„Pentru fiecare cărămidă produsă se utilizează echivalentul a două-trei tricouri”, spune Chantal Nguyen. „În proces sunt folosite diverse materiale textile, precum bumbac, poliester, elastan și PVC. Practic, totul poate fi reciclat. Chiar și piese precum fermoarul, nasturii sau etichetele. Cărămizile sunt presate la rece cu un liant bio-sursă durabil și ecologic, care reacționează bine la foc și rezistă la umiditate.

Fiecare cărămidă devine o piesă unică, care preia culoarea hainelor reciclate. Producerea lor presupune mai multe etape. Prima este de a mărunți textura. Apoi, de a o amesteca împreună cu un clei ecologic. Amestecul este comprimat mecanic timp de 30 de minute fără a fi încălzit. La final, cărămizile se usucă la temperatura aerului timp de o săptămână.” 

O alternativă de construcție durabilă

„Noua metodă dezvoltată de FabBRICK transformă deșeurile textile în cărămizi ecologice și oferă o alternativă durabilă la materialele de construcție tradiționale”, spune Chantal Nguyen. „Procesul de producție reduce semnificativ dependența de resursele convenționale, cum ar fi betonul, cunoscut pentru impactul negativ asupra mediului. 

Aceste cărămizi au avantajul de a fi izolatoare termice și acustice excelente, datorită proprietăților textilelor, în special a bumbacului. Hainele sunt făcute pentru a izola corpul și, prin urmare, prin reciclarea hainelor, aceste cărămizi vor izola la fel și interioarele. Disponibile în patru dimensiuni diferite, cărămizile pot fi folosite și pentru pereții despărțitori ai camerelor sau pentru pereții decorativi din magazine.”

https://mindcraftstories.ro/images/2023/12/Mindcraftstories_caramizi-sustenabile-deseuri-textile-alternative-constructii-Climate-change-summit-2023_02_fabBRICK.jpg

Echipa FabBRICK. Foto: FabBRICK

Modele de business diferite pentru nevoi diferite

„FabBRICK promovează reciclarea creativă și sustenabilă a textilelor și oferă soluții diverse pentru problemele de mediu actuale”, spune Farid Taghzouti. „Compania oferă patru tipuri de servicii, din care clienții pot opta. 

Primul se concentrează pe vânzarea directă a materialului textil reciclat pentru acoperirea pereților, ideal pentru showroom-uri, magazine, birouri sau sedii de companii.

Modelul al doilea propune reutilizarea deșeurilor textile în mobilier și alte materiale pentru design interior și arhitectură. Compania colaborează cu parteneri pentru colectarea, depozitarea și transformarea deșeurilor textile într-un mod transparent, permițând clienților să își realizeze propriile proiecte, de la echipamente de protecție individuală transformate în taburete la resturi de îmbrăcăminte transformate în mese de cafea sau lămpi.

Un al treilea serviciu se axează pe vânzarea directă a produselor de design sau pe creații personalizate pentru viitorul mobilier al clienților. Gama de produse include scaune, lămpi, mese și obiecte decorative, toate realizate din textile reciclate. 

În fine, FabBRICK oferă posibilitatea de a organiza ateliere de lucru la sediul clientului sau în atelierul companiei pentru a sensibiliza echipele cu privire la potențialul reciclării textilelor. Aceste ateliere sunt personalizate pentru a se potrivi cu nevoile specifice ale clienților și echipelor acestora.”

De la cărămizi din măști chirurgicale la colaborări cu Galeriile Lafayette

„FabBRICK a colaborat cu diverse organizații pentru proiecte de reciclare inovatoare”, spune Farid Taghzouti. „Aceste proiecte arată dorința companiei de a reduce deșeurile și de a promova reciclarea creativă în cât mai multe industrii.

De exemplu, FabBRICK a dezvoltat un prototip de cărămidă realizat din măști chirurgicale mărunțite, ca răspuns la problema deșeurilor generate de pandemie. Deși acest produs este încă în faza de testare, inclusiv pentru rezistența la foc, planul este să se construiască mobilier de dimensiuni mici pentru a evalua eficacitatea sa.

De-a lungul timpului, compania creat o serie handmade de produse reciclate pentru Galeriile Lafayette. A transformat uniformele de lucru ale companiei Vinci Construction în scaune și lămpi și a reciclat astfel peste 150 de kilograme de haine. Pentru brandul de articole sportive Decathlon, FabBRICK a reciclat peste 200 de kilograme de deșeuri textile, din care a realizat partiții acustice mobile pentru un spațiu de lucru din Lille. Iar pentru Eagle, un brand de haine prêt-à-porter, FabBRICK a folosit peste 350 de kilograme de resturi textile, prototipuri și articole de îmbrăcăminte defecte, care au fost reciclate pentru a crea standuri noi POS în magazine.”

Reciclarea textilelor, de la trend la lege până în 2025

„Vremurile sunt favorabile inițiativelor de reciclare, inclusiv în industria textilelor”, spune Farid Taghzouti. „Tot mai multe firme fast fashion, care produc cantități uriașe de haine, utilizate puțin timp și devenite apoi deșeuri, au început programe de reciclare. Toate aceste eforturi ale producătorilor de haine vin în contextul în care din 2025, la nivelul Uniunii Europene, va intra în vigoare o lege// „Fast fashion firms prepare for EU crackdown on waste mountain”, reuters.com // prin care statele membre vor fi obligate să separe hainele uzate de restul deșeurilor. 

Propunerile Comisiei Europene de a impune reguli care să responsabilizeze producătorii de textile pentru gestionarea completă a ciclului de viață al produselor și al deșeurilor sunt privite favorabil, în special în Franța. Aici, o lege similară// „France’s Anti-waste and Circular Economy Law”, ellenmacarthurfoundation.org // este deja în vigoare. Ea obligă producătorii să fie responsabili pentru deșeurile generate. Această abordare este considerată un pas important spre o societate și un mediu mai durabil. Companiile sunt încurajate să adopte strategii inovatoare și responsabile față de mediu, ceea ce poate aduce beneficii financiare și susține dezvoltarea unor noi tehnologii și metode de gestionare a deșeurilor.” 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

Țările G7 vor închide centrale pe cărbune până în 2035

De
Miniștrii energiei și climei din grupul G7 al națiunilor industrializate au decis să renunțe progresiv la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie, cu planul de a închide complet centralele pe cărbune până în 2035.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.
MEDIU|FYI

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic

De
Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice.