51 de primării și ONG-uri cer legislație și finanțare pentru comunitățile de energie

De Ionuț Preda 22.02.2024

Un număr de 51 de primării și organizații non-guvernamentale au transmis un memorandum către autoritățile publice din domeniul energiei pentru a sublinia necesitatea urgentă de a crea un cadru legal adecvat pentru înființarea și dezvoltarea comunităților de energie în România, precum și asigurarea finanțării necesare.

Getty Images

Memorandumul a fost semnat primăriile municipiilor Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Galați, Sibiu, Târgu Mureș, Tulcea, dar și  de primării de comune și diverse grupuri de acțiune locală din întreaga țară, și a fost transmis către Ministerul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Aceștia solicită crearea unei legislații complete și coerente, conform prevederilor Directivelor Europene, care să asigure accesul echitabil la infrastructura și piețele de energie, dar și proceduri administrative simplificate, implementarea de programe pentru subvenții și granturi, introducerea unor scheme de suport complementare (asistență tehnică, scutiri fiscalea) și promovarea comunităților de energie prin campanii naționale de informare.

Comunitățile de energie, așa cum sunt definite în cadrul Uniunii Europene, reprezintă inițiative locale unde cetățenii, întreprinderile mici, administrațiile publice locale și alte organizații colaborează pentru a produce, gestiona și consuma energie în mod colectiv. Acestea nu doar că sprijină utilizarea surselor regenerabile de energie, dar contribuie și la eficiența energetică, reducând dependența de sursele tradiționale și ajutând la diminuarea emisiilor de carbon. Conform Comisiei Europene, există peste 9000 de astfel de comunități în UE, care generează venituri semnificativ mai mari pentru comunitățile locale comparativ cu proiectele similare dezvoltate de actori privați.

Mesajul transmis de primării și ONG-uri este unul clar: există o dorință puternică pentru dezvoltarea comunităților de energie în România. Aceste entități, împreună cu grupuri de acțiune locală și alte organizații din sectorul privat, subliniază lipsa de interes a autorităților în crearea unui cadru favorabil pentru apariția și dezvoltarea acestor comunități. Multe inițiative locale necesită legislație adecvată și acces la finanțare pentru a deveni proiecte viabile și sustenabile.

Andrei Crăciun, coordonator de campanii la Greenpeace România, a subliniat contrastul între eforturile inițiativelor locale și pasivitatea autorităților responsabile cu reglementarea. El a menționat că, în ciuda interacțiunilor cu ANRE, nu s-a creat un cadru de reglementare adecvat, deoarece nu au existat solicitări din partea persoanelor interesate să dezvolte comunități de energie. Cele 51 de semnături arată un interes puternic la nivel local pentru acest subiect.

Memorandumul rămâne deschis pentru noi semnături printr-un formular disponibil pe site-ul Greenpeace România.

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Coordonată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și cu sprijinul partenerilor din 18 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, campania Safe2Eat se angajează să ofere consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri alimentare înțelepte și sigure. Teme principale sunt aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.