Daniel Mîrlea, proiectul anului la concursul Natural Landscape Photography Awards 2022

De Adriana Moscu 28.11.2022

Natural Landscape Photography Awards și-a anunțat câștigătorii competiției de anul acesta. S-a pus accent pe aspectul autentic și realist și mai puțin pe fotografii perfecte din punct de vedere tehnic. 

La categoria Fotografia Anului a fost egalitate de puncte, așa că au câștigat două imagini. Fotograful cu cel mai bine clasat set de imagini a primit premiul Fotograful anului.

Premiul Natural Landscape Photography 2022 (NLPA) a fost câștigat de Brent Clark, fotograf de peisaj și natură din Wisconsin, SUA. Fotograful român Daniel Mîrlea a ieșit învingător la secțiunea „Proiect”, în care fotografii au putut depune 6-10 imagini care se leagă unele de altele într-un fel sau altul.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Project-of-the-Year_Winner_Daniel-Mîrlea_04.jpg

Foto: Daniel Mîrlea

Forestis, numele proiectului lui Daniel Mîrlea, surprinde pădurile de conifere din Munții Carpați, iarna. Deși unele dintre aceste păduri fac parte din diferite parcuri naturale, multe sunt în pericol de dispariție, din cauza defrișărilor ilegale. Proiectul își propune să apropie oamenii de natură, să îi ajute pe oameni să nu vadă pădurea ca pe o resursă economică și să înțeleagă importanța ei pentru biodiversitatea și bunăstarea ecosistemului.

Daniel Mîrlea se simte acasă în natură, îi place să exploreze locuri sălbatice și se implică în proiecte de conservare, colaborând cu ONG-uri precum WWF România, Conservation Carpathia sau Rewilding Europe. Aventura lui fotografică a început în anul 2015, în Parcul Național Cozia, loc în care a decis că trebuie să facă asta nu doar ca hobby, ci ca profesie. Doi ani mai târziu, a demisionat din poziția sa ca manager, pentru a se dedica exclusiv fotografiei de natură.

În prezent, Daniel Mîrlea este vicepreședinte FORONA (Asociația Fotografilor de Natură din România) și ambasador al mișcării internaționale pentru fotografie responsabilă Nature First

„Sunt încântat de faptul că toate fotografiile mele au fost realizate în munții Carpați, iar o mare parte dintre ele (6) au fost realizate chiar în Vâlcea Naturală. Cred cu tărie că, chiar dacă fotografiezi aproape de casă, poți să spui povești și să fii creativ; este doar o chestiune de motivație”, a scris Daniel Mîrlea pe pagina sa de Facebook. 

Competiția NLPA a fost înființată în 2021 de către patru fotografi de peisaj – Tim Parkin, Matt Payne, Rajesh Jyothiswaran și Alex Nail –, cu scopul de a crea o platformă pentru fotografi pasionați de redarea fotografiei de peisaj într-un mod cât mai puțin prelucrat sau forțat. Anul acesta, la concurs s-au înscris 1.179 de fotografi din 55 de țări, cu 10.700 de fotografii. 

Creativitatea, veridicitatea și compoziția s-au aflat printre criteriile de departajare, astfel că multe fotografii „foarte bune” ale unor peisaje emblematice sau cópii ale lucrărilor altor fotografi nu au ajuns prea departe în competiție. 

Intenția creatorilor este să stabilească un nou standard pentru post-procesare, care urmărește să evite tehnicile înșelătoare de editare digitală, predominante în fotografia de peisaj. 

Juriul, compus din opt fotografi și specialiști din domeniu (trei din Statele Unite, patru din Europa și unul din Canada) nu a exclus, totuși, utilizarea instrumentelor de editare, cum ar fi Photoshop. Potrivit organizatorilor, atunci când sunt utilizate cu moderație, acestea pot îmbunătăți experiența privitorului fără a-l induce în eroare. În schimb, s-a căutat ca fotografiile să poată transporta privitorul într-un timp și într-un loc anume, prin ochii fotografului, să-l facă să înțeleagă importanța acelor peisaje și, în final, să-l convingă să susțină argumentul conservării lor.

Pentru competițiile următoare, sunt așteptate și încurajate și lucrări produse pe film.

Iată mai jos fotografiile premiate de la fiecare categorie în parte. Pentru galeria completă de imagini finaliste, accesează site-ul NLPA.

Fotograful anului: Brent Clark

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Photographer-of-the-Year_Winner_Brent-Clark.jpg

Brent Clark

Fotografia anului, câștigători comuni: Jim Lamont și Philipp Jakesch

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Photograph-of-the-Year_Joint-Winners_philipp_jakesch.jpg

Philipp Jakesch

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Photograph-of-the-Year_Joint-Winners_jim_lamont.jpg

Jim Lamont

Proiectul anului: Daniel Mîrlea

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Project-of-the-Year_Winner_Daniel-Mîrlea_02.jpg

Daniel Mîrlea

Grand Scenic: Kevin Monahan

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Grand-Scenic_Winner-Kevin-Monahan_1st_place_kevin_monahan.jpg

Kevin Monahan

Peisaje intime: Spencer Cox

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Intimate-Landscapes_Winner-Spencer-Cox_1st_place_spencer_cox.jpg

Spencer Cox

Abstract sau Detalii: Mieke Boynton

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Abstract-or-Details_Winner-Mieke-Boynton_1st_place_mieke_boynton.jpg

Mieke Boynton

Aerial: Julie Kenny

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Aerial_Winner-Julie-Kenny_1st_place_julie_kenny.jpg

Julie Kenny

Deșerturi: Peter Coskun

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Deserts_Winner-Peter-Coskun_1st_place_peter_coskun.jpg

Peter Coskun

Mediu: Samuel Markham

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Environmental_Winner-Samuel-Markham_1st_place_samuel_markham.jpg

Samuel Markham

Lumi înghețate: Brian Pollock

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Frozen-Worlds_Winner-Brian-Pollock_1st_place_brian_pollock.jpg

Brian Pollock

Munți: Matt Jackish

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Mountains_Winner-Matt-Jackish_1st_place_matt_jackisch.jpg

Matt Jackish

Peisaj nocturn: Marley Butler

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Nightscape_Winner-Marley-Butler_1st_place_marley_butler.jpg

Marley Butler

Râuri, lacuri și cascade: Tom Shapira

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Rivers-Lakes-and-Waterfalls_Winner_Tom-Shapira_1st_place_tom_shapira.jpg

Tom Shapira

Peisaje marine: Andre Donawa

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Seascapes-Winner-Andre-Donawa_1st_place_andre_donawa.jpg

Andre Donawa

Copaci și păduri: Stuart McGlennon

https://mindcraftstories.ro/images/2022/11/Trees-Forest-and-Woodland_Winner-Stuart-McGlennon_1st_place_stuart_mcglennon.jpg

Stuart McGlennon


Toate fotografiile sunt publicate prin amabilitatea Natural Landscape Photography Awards. 

Expoziții new media și apel deschis pentru artiști la Tech Rider’s Dilemma

De
Asociația Culturală Marginal lansează Tech Rider’s Dilemma, un proiect de cercetare și producție artistică care explorează relația dintre artă, știință și tehnologie în contextul lucrărilor de artă new media. 

Patru artiști lansează mesaje de sustenabilitate cu ocazia Climate Change Summit

De
Campania Lumea9 e în mâinile noastre a fost lansată în preambulul celei de-a doua ediții a Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice.

Samsung România lansează a treia ediție a competiției Solve for Tomorrow

De
Samsung România a anunțat lansarea celei de-a treia ediții a competiției naționale Solve for Tomorrow, destinată tinerilor inovatori cu vârste între 16 și 18 ani. Competiția, care se va desfășura între septembrie 2023 și februarie 2024, își propune să descopere și să promoveze idei creative și soluții tehnologice sustenabile dezvoltate de elevii de liceu.

Elevii din Sectorul 6 se pot înscrie la Atelierele de Practici Colaborative până pe 29 septembrie

De
Asociația Artistelor și Artiștilor Malmaison (AAAM) anunță prelungirea perioadei de înscriere pentru cea de-a doua ediție a proiectului Ateliere de Practici Colaborative, destinat elevilor de gimnaziu și liceu din Sectorul 6. Inițial programate până pe 27 septembrie, înscrierile se vor mai putea realiza până pe data de 29 septembrie 2023.