ONG-urile solicită M.A.I. mai multă transparență în statisticile despre violența împotriva femeilor și de gen

De Mindcraft Stories 13.03.2024

Într-o acțiune comună, 33 de organizații neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) în care au cerut mai multă transparență în raportarea datelor statistice privind violența împotriva femeilor și violența de gen. 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/03/Mindcraftstories_violenta-impotriva-femeilor_statistici-oficiale_scrisoare-deschisa_centrul-FILIA_Sergio-Mendoza-Hochmann-Getty-Images.jpg

Această solicitare vine în urma unui refuz recent de a furniza date detaliate pe județe, un răspuns care contrazice practicile anterioare ale Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

De peste un deceniu, Centrul FILIA și alte organizații au cerut IGPR date statistice pentru a fundamenta politicile publice și proiectele de lege menite să îmbunătățească siguranța femeilor. Aceste date au fost incluse în rapoarte de cercetare și monitorizare care au stat la baza fundamentării politicilor publice și proiectelor de lege pentru siguranța femeilor, cât și pentru contribuții către organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite și Departamentul pentru Executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului a Consiliului Europei.

Refuzul actual de a comunica aceste informații ridică semne de întrebare serioase cu privire la capacitatea IGPR de a monitoriza situația violenței de gen sau dorința de a face publice aceste date.

Pe lângă rolul său de a centraliza și furniza date statistice, Direcția Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative a IGPR este, de asemenea, responsabilă pentru furnizarea de informații unităților de poliție, altor instituții ale M.A.I., precum și publicului larg, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. 

În contextul acestei scrisori deschise, organizațiile solicită o audiență publică cu reprezentanții M.A.I. și direcțiile implicate și își exprimă speranța că ministrul va interveni pentru a asigura transparența necesară. Aceasta nu este doar o problemă de respectare a legii, ci una care afectează siguranța femeilor și fetelor din întreaga țară. Ascunderea realității violenței sub pretextul unei presupuse lipse de informații este inacceptabilă și necesită o acțiune imediată pentru a asigura o societate mai sigură și mai informată, se arată în scrisoare. 

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua VIF – Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și de Coaliția pentru Egalitate de Gen.

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Coordonată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și cu sprijinul partenerilor din 18 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, campania Safe2Eat se angajează să ofere consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri alimentare înțelepte și sigure. Teme principale sunt aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.