România la Bienala de Artă de la Veneția 2024: o nouă perspectivă asupra muncii

De Mindcraft Stories 21.03.2024

La București, pe data de 20 martie, a fost prezentat proiectul What Work Is/Ce este munca. Acesta va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024. 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/03/Mindcraftstories_romania-expozitia-internationala-arta-bienala-venetia-2024_Șerban-Savu-Blocuri-și-grădini_Paul-Stoie-Galeria-Plan-B.jpg

Șerban Savu, Blocuri și grădini. Foto: Paul Stoie/Galeria Plan B

Expoziția, curatoriată de Ciprian Mureșan și avându-l ca artist principal pe Șerban Savu, explorează complexitatea relațiilor dintre muncă și timp liber. Proiectul se desfășoară în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și aduce în discuție noi perspective asupra muncii prin artă.

Șerban Savu, cunoscut pentru lucrările sale care investighează limitele dintre muncă și viața personală, propune o reevaluare a iconografiei muncii inspirată din realismul istoric și arta de propagandă a Blocului de Est. Savu invită la reflecție asupra momentelor de pauză și incertitudine, care reflectă crize sociale mai largi. Artistul se concentrează pe periferii, zone hibride între rural și urban, muncă și recreere, creând un dialog despre posibilitățile viitorului.

Tema Bienalei de Artă de la Veneția din acest an, Străini pretutindeni, rezonează puternic cu opera lui Savu, explorând sentimente de dezorientare și dislocare. Lucrările sale aduc în prim-plan dificultățile legate de munca în străinătate și impactul acestora asupra senzației de apartenență și identitate. 

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea vedea peste 40 de picturi și mozaicuri ale pictorului Șerban Savu, toate despre eșecul și ambiguitatea văzute prin prisma muncii. Aceste opere creează un dialog vizual care interoghează definițiile convenționale ale muncii și invită la o reconsiderare a valorilor și sensurilor atribuite acesteia în societate.

Festivalul LYNX 2024: Brașovul găzduiește cea de-a doua ediție dedicată filmului și fotografiei de natură

De
În perioada 4-9 iunie 2024, Brașov va fi gazda celei de-a doua ediții a LYNX Festival, eveniment axat pe filmul și fotografia documentară de natură. Festivalul revine după succesul primei ediții care a atras un număr mare de vizitatori și a înregistrat vânzări sold-out la toate proiecțiile.

DevTalks România, 10 ani de inovație tehnologică

De
La București, pe data de 20 martie, a fost prezentat proiectul What Work Is/Ce este munca. Acesta va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024.  Expoziția, curatoriată de Ciprian Mureșan și avându-l ca artist principal pe Șerban Savu, explorează complexitatea relațiilor …

Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie… O explorare transdisciplinară a apei

De
Asociația Developing Art lansează proiectul Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…,  o inițiativă artistică și de cercetare desfășurată în trei locații cheie din România: Delta Dunării, Valea Jiului și parcurile Icoanei și Ioanid din București. Dacă ești artist și/sau cercetător emergent, te poți înscrie în proiect între 18 aprilie și 2 mai. 

Climate Change Summit Awards premiază cele mai bune soluții pentru provocările climatice

De
Climate Change Summit, un important eveniment regional dedicat schimbărilor climatice, premiază inovațiile ecologice din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe finanțarea soluțiilor din sectoarele energiei, mobilității, construcțiilor, economiei circulare și agriculturii, adresându-se tinerilor sub 30 de ani și întreprinderilor mici și mijlocii.