Studiu. Bibliotecile publice au un rol important în dezvoltarea comunitară

De Mindcraft Stories 01.03.2024

Fundația Progress a publicat rezultatele unei cercetări privind percepția românilor față de bibliotecile publice. Conform studiului, lansat la începutul anului 2024, peste jumătate dintre respondenți consideră că bibliotecile au un impact major asupra comunităților lor, subliniind rolul esențial al acestor instituții în dezvoltarea socială și culturală.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/03/Vizual-Cercetare-Biblioteci_website-28feb24.png

Studiul a fost realizat în contextul în care la finalul lui 2023 Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 37 milioane de euro pentru 41 de proiecte având ca scop modernizarea și îmbunătățirea serviciilor bibliotecilor publice din întreaga țară.

Astfel, 57% dintre respondenți evaluează impactul proiectelor desfășurate de biblioteca publică drept unul foarte mare asupra comunității de care aparțin. Un procent de 79% dintre respondenți declară că știu numele bibliotecarului din orașul în care locuiesc. Activitățile care răspund tuturor grupelor de vârstă și diversitatea resurselor prezic semnificativ (60%) percepția asupra calității serviciilor de bibliotecă.

Studiul a evidențiat diferențe semnificative între bibliotecile rurale și cele urbane cu privire la anumite aspecte ale serviciilor, cum ar fi seriozitatea, responsivitatea și empatia. Aceste servicii sunt mai bine evaluate în mediul urban. Totodată, bibliotecile implicate activ în proiectele Fundației Progress au generat o percepție mai favorabilă în rândul comunității față de cele care nu derulează proiecte cu Fundația Progress. În 53% dintre localitățile din care provin respondenții se desfășoară cel puțin un proiect al Fundației Progress, precum CODE Kids, Rețeaua fetelor puternice sau Școala de bani din bibliotecă.

Cu un eșantion de 270 de respondenți, studiul a acoperit atât mediul urban, cât și rural, reflectând diversitatea percepțiilor din întreaga țară. Majoritatea respondenților au fost de gen feminin, iar vârsta medie a fost de 40 de ani, cu un nivel ridicat de educație.

Cercetarea a fost susținută din fondurile proprii ale Fundației, primite din sponsorizări. Nicio instituție publică nu a finanțat această cercetare, analiza datelor sau interpretarea rezultatelor. Pentru mai multe informații despre studiu și rezultatele complete accesează site-ul progressfoundation.ro.

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Coordonată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și cu sprijinul partenerilor din 18 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, campania Safe2Eat se angajează să ofere consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri alimentare înțelepte și sigure. Teme principale sunt aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.