Superscrieri 2024. Nominalizări deschise pentru Premiul Special Animal Welfare în România

De Mindcraft Stories 11.03.2024

Jurnaliștii și cititorii pot nominaliza materiale pentru Premiul Special „Animal Welfare în România” din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Premiilor Superscrieri. Inițiativa vrea atragă atenția asupra importanței subiectelor legate bunăstarea animalelor și felul în care acestea sunt tratate de instituții și societate. Cele mai bune materiale care au abordat această temă pot fi votate până pe 5 aprilie 2024.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/03/Mindcraftstories_premiile-superscrieri-animal-welfare-romania-nominalizare-premiu_Premiile-Superscrieri-2024.jpg

Premiul a fost lansat la ediția a XI-a în parteneriat cu biroul din România al organizației Humane Society International, pentru a încuraja jurnaliștii să documenteze subiecte care pot genera schimbări sistemice în privința modului în care sunt privite și tratate animalele. 

Materialele eligibile trebuie să fi fost publicate în ultimii doi ani în presa din România. Nominalizările pot fi făcute în acest formular. Premiul în bani, în valoare de 600 de euro, va recompensa cel mai bun material jurnalistic din această categorie și va fi anunțat în cadrul Galei Superscrieri din luna mai.

Printre exemplele de subiecte care pot fi propuse se numără: situația urșilor, braconajul cinegetic, felul în care intervențiile umane afectează viețuitoarele, folosirea de animale în cercetări științifice și testarea de produse, exploatarea abuzivă a animalelor pentru carnea, pielea sau blana lor, cruzimea față de animale (de exemplu, luptele de câini), politici publice existente sau posibile, exemple de proiecte și inițiative de succes din această tematică.

Înscrierile vor fi jurizate de Andrei Ciurcanu, jurnalist RISE Project & Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Tema Superscrieri din acest an este „Cum dă presa de bani, nu doar de urma lor”, subiectul finanțării presei fiind esențial atât în România, cât și la nivel mondial.

Nominalizații ediției vor fi anunțați în luna aprilie, iar la Gala Superscrieri din luna mai vor fi anunțați câștigătorii pentru cele nouă categorii de concurs: Investigație, Reportaj, Opinie, Debut jurnalistic, Presă locală, Audio/podcast, TV&Video-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.

În plus, vor fi acordate premii speciale pentru „Superscrierea Anului” și „Superscrierea Cititorilor”, „Premiul Juriului” și „Animal Welfare în România”, precum și premii onorifice.

Detalii suplimentare despre înscrieri și criteriile de selecție pot fi găsite pe site-ul oficial al premiilor

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Coordonată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și cu sprijinul partenerilor din 18 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, campania Safe2Eat se angajează să ofere consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri alimentare înțelepte și sigure. Teme principale sunt aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.