Orange România

„O faptă bună pentru natură”: telefoanele vechi aduse în magazinele Orange până pe 15 martie contribuie la plantarea unui hectar de pădure11 min read

De Mindcraft Stories 13.03.2023

Orange România îți oferă un voucher de reducere pentru telefoanele vechi aduse în programul “Re”, iar fiecare telefon colectat contribuie la plantarea unui hectar de pădure.

Orange este primul operator care a lansat în România o inițiativă dedicată telefoanelor mobile prin care încearcă să reducă cantitatea de deșeuri electronice și să te scape de telefoanele uitate printr-un sertar.

Este vorba despre  programul “Re”,Mai multe detalii pe oran.ge/FaptaBuna numit așa după cele patru arii de acțiune pe care le acoperă: recumpărarea telefoanelor vechi funcționale, recondiționarea lor pentru a fi repuse în vânzare, reciclarea celor care nu pot fi recondiționate și repararea telefoanelor aflate în uz.

În cadrul programului, oricine își poate aduce telefoanele vechi funcționale într-unul din magazinele Orange, primind în schimb un voucher pentru achiziționarea unui telefon nou. În plus, se pot aduce și telefoane sau tablete nefuncționale, care pot fi lăsate în cutiile dedicate din fiecare magazin și care vor intra în circuitele de reciclare și reutilizare ale operatorului. Mai multe detalii despre beneficiile oferite prin programul “Re” poți afla chiar în magazine.

Cea mai recentă inițiativă din cadrul programului “Re”, „O faptă bună pentru natură”, înseamnă un motiv în plus pentru a-ți duce device-urile vechi în magazinele Orange: fiecare telefon adus până pe 15 martie contribuie direct la plantarea unui hectar al pădurii “Re”.

De ce este importantă reciclarea sau recondiționarea telefoanelor mobile?

Deșeurile electronice devin o problemă tot mai serioasă odată cu creșterea ritmului de digitalizare: într-un raport din 2021, firma de cercetare de piață în tehnologie Counterpoint Research estima o creștere cu 40% a cantității de deșeuri electronice în deceniul 2020-2030, în timp ce rata reciclării acestora va fi de doar 20%. Același raport notează și că smartphone-urile au una dintre cele mai mari contribuții la acest fenomen, reprezentând 12% din totalul deșeurilor electronice produse anual.„E-waste Management Needs Push from Industry, Consumer, Govt”, counterpointresearch.com Iar impactul asupra mediului este și mai pronunțat decât în cazul altor tipuri de dispozitive, din cauza componentelor toxice, în special a bateriilor litiu-ion, care pot contamina surse de apă și chiar ecosisteme întregi.„Environmental impacts, pollution sources and pathways of spent lithium-ion batteries”, rsc.org

Și mai poluant este procesul de producție al telefoanelor noi. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu„Is your phone really smart?”, unep.org estimează că 80% din emisiile totale ale unui smartphone au loc în timpul producției.

Producerea telefoanelor moderne necesită o varietate de materii prime, de la metale prețioase, precum aur, argint, platină, la pământuri rare, precum paladiu, litiu, indiu, neodimiu sau galiu. Acestea se regăsesc natural în cantități foarte mici, iar o parte dintre ele s-ar putea epuiza pe parcursul următorului secol. „What will happen when the raw materials run out?”, theiet.org

Pe de altă parte, între 80% și 90% din componentele unui telefon mobil pot fi reciclate, incluzând metalele prețioase sau rare. Însă cea mai mare parte a telefoanelor care nu mai sunt folosite nu ajung să fie reutilizate și nici măcar reciclate.

Forumul Internațional pentru Deșeuri Electrice și Electronice (WEEE)„International E-waste Day: Of ~16 Billion Mobile Phones Possessed Worldwide, ~5.3 Billion will Become Waste in 2022”, wee-forum.org estima că peste 16 miliarde de telefoane mobile erau în circulație în 2022 la nivel global, iar 5,3 miliarde dintre acestea urmau să nu mai fie utilizate activ pe parcursul anului. Majoritatea telefoanelor nefolosite rămân în locuințele proprietarilor sau sunt aruncate la coșuri de gunoi comune. În rândul celor care le păstrează, principalul motiv indicat este posibilitatea de a le reutiliza pe viitor.

Lucrurile nu stau prea diferit nici în România. Conform unui sondaj realizat de Orange în 2020,„Aproape jumătate dintre români ţin în casă telefoanele vechi în loc să le recicleze”, mediafax.ro aproape jumătate dintre românii cu vârsta de peste 18 ani preferă să țină telefoanele vechi în casă, iar tendința este și mai crescută în rândul tinerilor de 18-24 de ani. În același timp, doar un sfert dintre utilizatori duc telefoanele vechi la punctele specializate de reciclare, iar 3 din 10 români tind să le ofere prietenilor sau rudelor.

Impactul ecologic al pieței de smartphone-uri poate fi limitat doar prin implementarea unui program de econonie circulară, prin care componentele telefoanelor vechi să fie reutilizate și, astfel, limitată extracția de materii prime. Proiectul “Re”, prin inițiativa „O faptă bună pentru natură” acoperă două dintre cele mai importante practici necesare pentru o astfel de economie: recondiționarea telefoanelor uzate pentru a fi reintroduse pe piață, respectiv reciclarea materialelor din device-urile care nu pot fi recondiționate.

Telefon vechi, pădure nouă

Pentru a face bine pentru natură, trebuie să te prezinți cu telefonul vechi la oricare dintre magazinele Orange. Dacă telefonul vechi este funcțional, programul Buy-Back (Re-cumpărare) îți asigură un voucher de reducere, în valoare de minimum 10 euro, care poate fi folosit la achiziționarea unui telefon nou în cadrul unui abonament mobil pe o perioadă de 24 de luni.

Iar fiecare telefon vechi adus în magazinele Orange România până pe 15 martie contribuie direct și la o altă inițiativă ecologică. Asta pentru că, pe 18 martie, în cadrul proiectului „Plantăm fapte bune în România” Detalii pe plantamfaptebune.ro desfășurat de asociația EcoAssist, Orange va planta un hectar al pădurii “Re” la Moara Domnească, Ilfov, care va fi formată din 5.000 de puieți de salcâm.

Chiar și dacă telefonul este nefuncțional, îl poți aduce la un magazin Orange împreună cu alte device-uri, precum tablete, căști sau încărcătoare pe care nu le mai folosești, pe care le poți lăsa în cutia dedicată pentru colectare. Acestea sunt strânse lunar și ajung fie la reciclare, fie sunt recondiționate pentru a putea fi reutilizate din nou.

În 2022, Orange România a colectat aproximativ 300.000 de telefoane prin intermediul programului Buy-Back (Re-cumpărare), ceea ce reprezintă în jur de 29 de tone de device-uri care au intrat în programul de economie circulară. În jur de 85% dintre acestea au fost trimise la reciclare, iar restul au fost recondiționate printr-un proces riguros de control al calității, înainte de a fi repuse în vânzare la prețuri atractive, cu o garanție de 12 luni.


Articol susținut de Orange România.

Promo

Succesul unei companii începe cu bunăstarea angajaților săi

De
Astăzi, siguranța la job înseamnă mai mult decât protecție fizică. Siguranța emoțională a angajaților este esențială pentru succes, iar liderii au un rol cheie în a o susține.
Promo

Mindcraft Academy 

De
Mindcraft Academy este un program dezvoltat de către Fundația Friends For Friends, inițiat și finanțat de BRD Groupe Société Générale, care are ca scop crearea unui dialog consistent și constructiv cu tinerii studenți din România. Programul se bazează pe trei piloni: cercetarea Student în România, evenimentele din Hub-urile BRD și evenimentele Leadership Academy.
Promo

Peste 1.000 de români la Caravana Misiunii UE privind Cancerul

De
Caravana „Fii atentă, România” a Misiunii Uniunii Europene privind Cancerul s-a încheiat în România pe data de 7 septembrie cu un succes la înălțimea așteptărilor.
Promo

Misiune anti-cancer: caravana “Fii atentă, România!”

De
Cancerul nu mai este – azi – o condamnare la moarte. Țările cu acces la cercetările de ultimă oră și la noile politici de sănătate obțin din ce în ce mai multe succese în lupta cu el. Ca membră a Uniunii Europene, România se numără printre ele, având acces la strategii de prevenție, metode de diagnosticare și tratamente de ultimă oră.