Joe Raedle/Getty Images

10 noutăți despre vaccinarea anti-HPV în România. Este gratuită pentru fete și băieți și compensată la 50% pentru femei adulte28 min read

De Mindcraft Stories 19.12.2023, ultima actualizare: 21.01.2024

Vaccinarea anti-HPV este importantă deoarece previne infecțiile care pot provoca cancer. O decizie pe care o iei acum îți poate proteja copilul mai târziu în viață de cancerele cauzate de infecția cu HPV.

Noi studii// „New Research Shows the HPV Cancer Vaccine Saves Lives”, mskcc.org // arată că vaccinarea anti-HPV funcționează extrem de bine, prevenind infecțiile și precancerele provocate de HPV la persoanele care au fost vaccinate. De exemplu, un studiu Lancet din 2019,// „Population-level impact and herd effects following the introduction of human papillomavirus vaccination programmes: updated systematic review and meta-analysis”, thelancet.com // efectuat pe 66 de milioane de tineri din întreaga lume, a constatat că vaccinul a redus leziunile precanceroase de col uterin la femeile tinere cu mai mult de 50%.  

De la lansarea Strategiei globale a Organizației Mondiale a Sănătății de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică în 2020,// „Global strategy to accelerate the elimination of cervical cancer as a public health problem”, who.int // 30 de noi țări au introdus vaccinul anti-HPV în schema de vaccinare. Până astăzi, 140 de țări au introdus acest vaccin în programele naționale de imunizare.

Ca urmare, acoperirea globală de vaccinare împotriva HPV, adică numărul fetelor care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-HPV, a crescut la 21% în 2022 – depășind pentru prima dată nivelul prepandemic. Dacă acest ritm este menținut, lumea ar fi pe cale să atingă obiectivul stabilit pentru 2030 de a face vaccinurile anti-HPV disponibile pentru fetele de pretutindeni.

În multe țări, eforturile au început mult mai devreme și își arată roade.

Australia e pe cale să devină un dintre primele țări care elimină cancerul de col uterin, lucru pe care țara anticipează că îl va realiza în următorii zece ani. În Norvegia, cercetătorii au raportat recent că nu au găsit niciun caz de cancer de col uterin cauzat de virusul papiloma uman (HPV) la tineri de 25 de ani, din care fac parte și femei cărora li s-a administrat vaccinul în copilărie prin programul național de vaccinare.

Indonezia a semnat la finalul anului 2023 o declarație prin care se angajează să atingă țintele 90-70-90 pentru eliminarea cancerului de col uterin până în 2030.

Marea Britanie, prin Serviciul Național de Sănătate (NHS), s-a angajat să elimine cancerul de col uterin până în 2040.

Vaccinarea anti-HPV a înregistrat o eficiență maximă și în Ruanda, care a ajuns la o acoperire vaccinală a fetițelor de 90%, asociată cu un program de screening care a dat rezultate. 

 

Situația vaccinării anti-HPV în România

România a rămâne în urmă multor alte țări europene în efortul de a elimina cancerele cauzate de HPV. În 2022, au fost înregistrate peste 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1.700 de decese. România este țara cu cea mai mare incidență din UE – de 2,5 ori mai mare decât media europeană – și cu o mortalitate de patru ori mai ridicată cauzată de cancerul de col uterin.// „ECIS – European Cancer Information System”, ecis.jrc.ec.europa.eu // 

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer feminin la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.// „Romania Human Papillomavirus and Related Cancers, Fact Sheet 2023”, hpvcentre.net (PDF) // 

Cu toate acestea, România are niveluri relativ scăzute de vaccinare anti-HPV – doar 13% dintre adolescente sunt vaccinate – și de screening pentru cancerul de col uterin – cu aproximativ 30% dintre femeile eligibile testate.// „Inequities in Screening and HPV Vaccination Programs and Their Impact on Cervical Cancer Statistics in Romania”, mdpi.com // 

În acest context, pe 1 decembrie 2023, a intrat în vigoare noua schemă de vaccinare anti-HPV din România,// Prin „Hotărârea nr. 781 din 31 august 2023”, legislatie.just.ro // care include, în premieră, imunizarea băieților și femeilor sub 45 de ani. Actul normativ prevede că vaccinul împotriva infecției cu HPV este accesibil pe baza prescripției medicale făcute de medicii de familie pentru grupele populaționale la risc.

Iată mai jos principalele noutăți din schema de vaccinare actuală și motivele dovedite științific pentru care vaccinarea anti-HPV atât a fetelor, cât și a băieților, este cel mai bun mod de a-i proteja împotriva diverselor tipuri de cancer pe care le-ar putea dezvolta mai târziu, ca urmare a infecției cu HPV.

MindcraftStories_1Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare din România

În baza legii, imunizarea prin vaccin împotriva infecțiilor cu HPV (Virusul papiloma uman) este inclusă în Programul Național de Vaccinare, și este gratuită pentru fetele de 11-18 ani. Peste 100.000 de fete s-au vaccinat în cadrul Programului, până în prezent. 

Pe 31 august 2023, Guvernul a aprobat o hotărâre// „Hotărârea nr. 781 privind modificarea și completarea HG nr.720/2008”, legislatie.just.ro // în care vaccinul anti-HPV apare în lista denumirilor comune internaționale (DCI) a medicamentelor compensate pentru anumite categorii de persoane. 

Prin noua decizie, beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință al DCI, pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV, femeile cu vârsta mai mare sau egală cu 19 de ani și mai mică sau egală cu 45 de ani.

Totodată, beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință al DCI, pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV, toate persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 11 ani și sub 19 ani. Așadar, începând cu 1 decembrie 2023, se pot vaccina gratuit și băieții. 

Vaccinul împotriva infecției cu HPV este accesibil pe baza unei reţete compensate (prescripție medicală, în sistemul de asigurări de sănătate), eliberată de medicii de familie aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, pentru grupele populaționale la risc. 

Vaccinarea se poate face în cabinetul medicului vaccinator (medici de familie, epidemiologi, infecționiști, pediatri sau orice altă specialitate cu atestat de vaccinologie).Toți medicii vaccinatori trebuie să fie în contract pentru furnizarea de servicii de vaccinare cu Direcția de Sănătate Publică Județeană/a municipiului București (DSP) și să dețină cont în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Fără compensare, în farmaciile din România, o doză de vaccin anti-HPV costă în jur de 600 de lei, iar schema de vaccinare prevede măcar două doze, în funcție de vârstă.

Cifre Articol MindcraftStories_2Vaccinarea timpurie anti-HPV este cea mai eficientă

Părinții adolescenților care nu au împlinit încă 19 ani ar trebui să se folosească de oportunitatea beneficia de vaccinul anti-HPV gratuit.

Vaccinarea este mai eficientă când se face înainte ca o persoană să fie expusă la virusurile HPV. Majoritatea oamenilor sunt expuși la HPV scurt timp după începerea activității sexuale, iar vaccinarea înainte de debutul activității sexuale pregătește din timp sistemul imunitar să lupte împotriva virusului.

În plus, tinerii au, în general, un răspuns imun mai puternic la vaccinuri comparativ cu adulții. Acest lucru înseamnă că vaccinul poate oferi o protecție mai bună și mai durabilă când este administrat la o vârstă mai fragedă.

Vaccinarea timpurie poate preveni majoritatea cazurilor de cancer legate de HPV, inclusiv cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul orofaringian și alte tipuri de cancer. Prin vaccinarea înainte de expunerea la HPV, riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer mai târziu în viață este semnificativ redus.

Mai mult, vaccinarea unei mari părți a populației înainte de începerea activității sexuale poate reduce semnificativ răspândirea HPV în populație. 

Organizațiile de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) din SUA, recomandă vaccinarea împotriva HPV la vârste tinere, de obicei în jurul vârstei de 11-12 ani, dar spun că acesta poate fi administrat și de la vârsta de 9 ani.// „Human papilloma virus (HPV) vaccination in childhood: challenges and perspectives”, ncbi.nlm.nih.gov // 

CITEȘTE ȘI: De ce crește rapid rata de vaccinare anti-HPV în România? Medicul Gindrovel Dumitra are o explicație

Cifre Articol MindcraftStories_3Aproape toată lumea se infectează cu HPV

Papilomavirusul uman (HPV) este numele unui grup de 200 de virusuri cunoscute. Aproximativ 8 din 10 persoane sunt infectate cu HPV la un moment dat în viața lor, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.

La 90% dintre persoane, organismul controlează singur infecția. Infecția persistentă cu tipuri de HPV cu risc ridicat este cauza cancerului de col uterin și este asociată cu cancere ale vulvei, vaginului, gurii/gâtului, penisului și anusului. 

Infecția cu HPV// „Human papillomavirus and cancer”, who.int // cauzează aproximativ 5% din toate tipurile de cancer la nivel mondial. Se estimează că 625.600 de femei și 69.400 de bărbați suferă anual de un cancer legat de HPV.

Vaccinarea profilactică împotriva HPV poate preveni aceste cancere. În plus, depistarea HPV și tratamentul leziunilor precanceroase reprezintă o modalitate eficientă de a preveni cancerul de col uterin.

CITEȘTE ȘI: În urma infecției cu HPV, 5 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin, deși nu ar trebui

Cifre Articol MindcraftStories_4Infecțiile cu HPV sunt mai frecvente la adolescenți și tineri 

Infecțiile cu HPV sunt foarte comune și pot afecta persoane de diferite vârste. Totuși, grupa de vârstă cea mai afectată de HPV variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv comportamentul sexual și practicile de screening. În general, infecțiile cu HPV sunt cel mai frecvente la adolescenți și tineri adulți, în special la cei care sunt activi sexual. Aceasta se datorează faptului că HPV este un virus transmis în principal prin contact sexual, iar persoanele tinere sunt mai susceptibile să aibă mai mulți parteneri sexuali și să practice sex neprotejat.

Studiile arată că prevalența HPV este mai mare în rândul tinerilor sub 25 de ani.// „HPV Vaccine Information For Young Women”, cdc.gov // Aceasta se poate datora unui sistem imunitar care nu a fost încă expus la virus și nu a dezvoltat o imunitate eficientă.

Prevalența HPV scade de obicei la femeile mai în vârstă, în parte datorită dezvoltării imunității la anumite tulpini de HPV și a schimbărilor în comportamentul sexual.

Totuși, deși infecțiile cu HPV sunt mai frecvente la femeile tinere, riscul de cancer de col uterin este mai mare la femeile de vârstă mijlocie și mai înaintată, deoarece cancerul se dezvoltă de obicei după decenii de la infecția inițială cu HPV.// „HPV and Cancer”, cancer.gov // 

Cifre Articol MindcraftStories_5Un bărbat din trei este infectat cu HPV

Un studiu din 2023 care a fost publicat în The Lancet Global Health// „Global and regional estimates of genital human papillomavirus prevalence among men: a systematic review and meta-analysis”, who.int // arată că aproape unul din trei bărbați cu vârsta peste 15 ani este infectat cu cel puțin un tip de papilomavirus uman genital (HPV) și unul din cinci este infectat cu unul sau mai multe dintre cele care sunt cunoscute ca virusuri HPV cu risc ridicat sau oncogene (care provoacă cancer). Vaccinarea împotriva HPV poate preveni viitoarele infecții care pot duce la cancere ale penisului, anusului și gâtului la bărbați.

Aceste estimări arată că bărbații prezintă frecvent infecții genitale cu HPV și subliniază importanța imunizării persoanelor de gen masculin în eforturile de a controla infecția cu HPV și de a reduce incidența bolilor legate de HPV atât la bărbați, cât și la femei. 

Cifre Articol MindcraftStories_6Vaccinarea anti-HPV este aproape 100% eficientă împotriva HPV

Infecţia cu HPV este implicată în apariția a 99% din cazurile de cancer de col uterin, în dezvoltarea verucilor genitale și a altor tipuri de cancer ale organelor genitale masculine sau feminine (penian, vaginal sau vulvar), cancere anale și orofaringiene. Vaccinarea anti-HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile colului uterin.

Dacă o persoană este vaccinată înainte de a fi expusă la HPV, vaccinul este extrem de eficient (97%) în prevenirea cancerului de col uterin.// „What I Tell Every Patient About the HPV Vaccine”, acog.org // 

Vaccinul anti-HPV își păstrează eficacitatea chiar și după zece ani de la administrare,// „Ten-year follow-up of human papillomavirus vaccine efficacy against the most stringent cervical neoplasia end-point—registry-based follow-up of three cohorts from randomized trials”, bmjopen.bmj.com // continuând să protejeze împotriva celor mai grave forme de leziuni cervicale.

Vaccinarea cu o singură doză în țările cu venituri mici și mijlocii// „Potential population-level effectiveness of one-dose HPV vaccination in low-income and middle-income countries: a mathematical modelling analysis”, thelancet.com // poate preveni o mare parte din cazurile de cancer de col uterin care ar fi fost prevenite prin două doze de vaccin.

Cifre Articol MindcraftStories_7Vaccinarea anti-HPV nu înseamnă promiscuitate sexuală

Decizia de vaccinare nu înseamnă și începerea vieții sexuale. Promovarea vaccinului împotriva HPV nu conduce la comportamente sexuale riscante în rândul adolescenților, conform unui studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health.// „Legislation to Increase Uptake of HPV Vaccination and Adolescent Sexual Behaviors”, publications.aap.org // 

Studiul a comparat statele din SUA care au adoptat legislație pentru promovarea vaccinului anti-HPV cu statele care nu au făcut acest lucru. Adolescenții care trăiesc în statele care au promovat vaccinul nu au avut comportamente sexuale mai riscante decât adolescenții din celelalte state, au descoperit cercetătorii.

Vaccinarea anti-HPV este sigură

Vaccinurile anti-HPV stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, astfel încât, atunci când organismul va veni în contact cu virusul HPV, anticorpii se vor lega de acesta și vor preveni ca virusul să intre în celule și să le infecteze. 

Vaccinurile actuale conțin particule asemănătoare virusului, formate din anumite componente din structura virusului HPV. Deoarece nu conțin genomul viral, nu produc infecția și sunt sigure. Aceste tipuri de vaccinuri care conțin particule asemănătoare virusului sunt puternic imunogene, ceea ce înseamnă că produc un nivel ridicat de anticorpi în organism, cu o eficacitate foarte bună.  

În funcție de vârsta pacientului, vaccinul se administrează în două sau trei doze. Pentru cei între 11 și 15 ani, indicația medicală este de două doze, în timp ce, pentru cei între 15 și 18 ani, de trei doze. În România, în Campania Națională de Vaccinare împotriva HPV începută în 2020, este utilizat Gardasil 9.// Mai multe detalii, aici: gardasil9.com // 

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgVaccinul anti-HPV nu provoacă infertilitate

Ca orice medicament, vaccinurile pot provoca reacții adverse, inclusiv durere, umflare sau roșeață acolo unde a fost administrată injectarea. Este normal și pentru vaccinul anti-HPV, dar reacțiile adverse ar trebui să dispară într-o zi sau două. 

Vaccinarea împotriva HPV nu influenţează în niciun fel probabilitatea ca o femeie să rămână însărcinată și nici fetusul din viitoarele sarcini. De asemenea, nu afectează fertilitatea băieţilor sau a bărbaţilor.// „Safety Monitoring for HPV Vaccines”, cdc.gov // 

Pe de altă parte, persoanele care dezvoltă un cancer cauzat de HPV vor avea nevoie de tratament care le poate limita uneori capacitatea de a avea copii, cum ar fi o histerectomie (pentru femei), chimioterapie sau radiații. Tratamentul pentru precancerul de col uterin ar putea expune femeile, de asemenea, riscului de a avea probleme cu colul uterin, care uneori poate provoca naștere prematură.

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgHPV nu e același lucru cu HIV

HPV (virusul papiloma uman) și HIV (virusul imunodeficienței umane) sunt tulpini de virusuri distincte.// „What is the link between HPV and HIV?”, medicalnewstoday.com // Totuși, ambii sunt virusuri care se răspândesc în principal prin contact sexual. 

Deși sunt virusuri diferite cu simptome diferite, a avea HIV poate crește riscul de a dezvolta cancer după contractarea HPV. Persoanele care trăiesc cu HIV netratat au mai multe șanse de a avea infecții active cu HPV și pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin. Prevenirea HPV este vitală pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că cei care sunt infectați cu HPV au mai multe șanse să dobândească HIV, deși mecanismul din spatele acestui fenomen este neclar. Cei care au HPV ar trebui, de asemenea, să învețe cum să prevină HIV.


Articol realizat în cadrul campaniei „Hotărăște pentru viitor”, campanie națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV.

Promo

Călătorește light, surprinde momente memorabile și Share Your Vibe cu Camera HONOR 90 de 200MP

De
Iubitorii de aventură sunt mereu în căutarea unor modalități de a-și simplifica vacanțele, de a-și eficientiza spațiul din bagaj și de a-și îmbunătăți experiențele.
Promo

O viață fără ochelari, cu ajutorul laserelor și al tehnologiei

De
În deceniile care urmează, din ce în ce mai mulți oameni se vor confrunta cu probleme de vedere. Într-o populație mondială din ce în ce mai îmbătrânită, mai ales în statele dezvoltate, numărul persoanelor care trăiesc cu defecte de vedere este estimat să crească până la jumătatea acestui secol, în ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii în tratamentul acestora.
Promo

„O faptă bună pentru natură”: telefoanele vechi aduse în magazinele Orange până pe 15 martie contribuie la plantarea unui hectar de pădure

De
Orange România îți oferă un voucher de reducere pentru telefoanele vechi aduse în programul “Re”, iar fiecare telefon colectat contribuie la plantarea unui hectar de pădure.
Promo

Orange România folosește panouri solare pentru centre de date pentru a-și crește procentul de energie verde utilizată

De
Unul dintre marii operatori de telecomunicații din România a început derularea unui program de creștere a eficienței energetice prin care speră să atingă neutralitatea climatică până în 2040