SOPA Images/Guliver/Getty Images

Cui îi este frică de Bill Gates?21 min read

De Dragoș C. Costache 18.05.2020

Internetul e plin de povești înfricoșătoare care îl au ca protagonist pe fostul șef de la Microsoft. Dar cu ce se ocupă de fapt la pensie dușmanul numărul unu al conspiraționiștilor (și al țânțarilor)?

Ați auzit vestea bună? Ieri, o mie de agenți FBI au înconjurat buncărul fondatorului Microsoft și l-au arestat pentru Bioterorism. Împreună cu companiile de telefonie cu ale lor turnuri 5G și cu oameni de știință pro-vaccin, Bill Gates e responsabil pentru „pandemia” care a zguduit lumea. 

Știrea asta, tradusă din engleză de pe un site de satiră australian„FBI Arrests Bill Gates For Biological Terrorism After Tip Off From Melbourne 5G Protestors”, betootaadvocate.com trona săptămâna trecută la loc de cinste pe un blog, din categoria cu sclipici, lupi, steaguri și patriotism, și se răspândea ca un incendiu prin comunitățile de conspiraționiști din România. Nuanțele satirice ale articolului s-au pierdut la traducere, dar nu și numele inamicului public numărul unu: Bill Gates.

Bill Gates, înainte de a infecta lumea cu MS-DOS și Windows. Deborah Feingold/Guliver/Getty Images

De la computere la filantropie

Pe vremea când construia una dintre cele mai mari companii ale lumii și poza senzual cu calculatoare, probabil că nici Bill Gates nu își imagina că va deveni vreodată unul dintre cei mai mari dușmani ai „liber-gânditorilor” din lumea întreagă. Alături de George Soros, Grupul de la Bildenberg și stăpânii noștri reptilieni,How to Spot the Reptilians Running the U.S. Government”,  theatlantic.com Bill Gates e numele care e aproape continuu pe buzele conspiraționiștilorA fost citat și în documentarul conspiraționist Plandemic, theguardian.com și „popularitatea” sa a crescut considerabil pe perioada epidemiei de coronavirus. Dar de ce? Ce a făcut Bill Gates ca să atragă atenția și mânia din ultima vreme? 

O parte din problemă este istoricul lui Bill Gates. Gates e genul de om care parcă cere să fie urât. Nu doar că e unul din cei mai bogați oameni din lume, dar a devenit unul din cei mai bogați oameni din lume la vârsta la care majoritatea oamenilor nu pot obține un împrumut pentru prima casă și a făcut-o monopolizând, practic, piața. Apoi, din 2006, Gates a decis că poate pierde prea mult timp cu tehnologia și a decis să aibă mai mult preocupări filantropice. Ba chiar, în 2020, a decis să taie orice legătură cu compania și să se dedice full-time filantropiei. Fundația Bill and Melinda Gates, fondată în 2000, este astăzi cea mai bogată organizație caritabilă din lume, cu o valoare totală de peste 34 de miliarde de dolari. 

Dar cum a ajuns un om care a donat zeci de miliarde de dolari pentru cauze caritabile un veritabil bau-bau conspiraționist?

The Giving Pledge

În primul rând e greu să ai încredere în miliardari. Conform unui studiu din 2017,„Poll: Majority of Americans distrust billionaires”, thehill.com majoritatea americanilor nu au încredere în miliardari. Pare ceva normal. Când cineva care poate să te cumpere de o sută de ori fără să i se schimbe poziția în topul Forbes vine și zice că are Soluția cu s mare, e OK să fii circumspect. În al doilea rând, preocupările lui Bill Gates nu sunt ca ale altor miliardari. Bill Gates nu vrea să facă un metrou, dar, mai nașpa,Elon Musk și-a propus să construiască un sistem de transport subteran „inovator” în Las Vegas. curbed.com nici nu vrea să-și investească miliardele ca să cucerească spațiul.„Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson: How billionaires are joining the space race”, cbsnews.com Bill Gates e un om serios, cu planuri serioase și cu foarte mulți bani,102 miliarde la ultimul bilanț, businessinsider.com pe care nu doar că poate să-i investească în cauzele caritabile favorite, dar pe care îi va investi în proporție de 95%.

Pentru că Bill și Melinda Gates au semnat Giving Pledge,Un angajament pentru filatropie, givingpledge.org o promisiune că vor dona majoritatea averii pentru cauze caritabile.„Bill Gates’s new coronavirus plan involves refreshing the Giving Pledge”, vox.com Inițiat de Gates și Warren Buffet, Giving Pledge are acum peste 200 de promisiuni totalizând 500 de miliarde. Printre semnatari putem găsi familia Zuckerberg, pe Mackenzie Bezos (dar în mod curios, nu și pe Jeff), pe Michael Bloomberg sau pe Barron Hilton.

Problemele pentru conspiraționiști și extremiști asortați apar în momentul în care ne uităm la cauzele pentru care familia Gates contribuie. Fundația GatesConform siteului oficial gatesfoundation.org este interesată în principal de sănătate, dezvoltare și politici publice în țările în curs de dezvoltare, un lucru care deja ridică multe semne de întrebare în rândul conspiraționiștilor de pretutindeni. Una dintre ariile de interes ale fundației e securitatea nutrițională,„Program on Food Security and the Environment to Build a Global Education Network on Agriculture”,  gatesfoundation.org care e un fel simandicos de a spune „mâncare sănătoasă pentru toți”. De exemplu, una dintre problemele majore în rândul populațiilor sărace este deficiența de vitamina A. Problema acestei deficiențe poate fi ușor rezolvată prin așa zisul „orez auriu”, o variantă de orez modificat ce conține vitamina A. Fundația Gates a susținut consumul de orez auriu la nivel mondial, lucru care i-a făcut o țintă pentru activiștii anti-OMG.„Anti-GMO activists convene to target Golden Rice – Alliance for Science”, allianceforscience.cornell.edu Fundația Gates a finanțat și o serie de sisteme compacte de procesare a apelor reziduale, care pot filtra rapid și ieftin, oferind apă de băut sigură în zone unde puritatea apei e o problemă. Deocamdată nu au apărut activiști pro apă „naturală”.

Care-i treaba cu controlul populației?

Orezul este însă doar o fațetă a planurilor malefice ale Fundației Gates, cel puțin din punctul de vedere al conspiraționiștilor. Lucrul de care Bill Gates este acuzat cel mai des este „controlul populațiilor”,„The Long, Strange History of Bill Gates Population Control Conspiracy Theories”,  typeinvestigations.org ca parte a unui plan internațional al „lor” de a reduce populația. 

Și este adevărat, complet adevărat chiar. Doar că Gates are o problemă doar cu anumite populații. Mai precis cu populația de țânțari. Bill Gates duce o veritabilă cruciadă împotriva malariei,„Malaria. Strategy Overview”, gatesfoundation.org o boală care afectează sute de milioane de oameni și care omoară aproape jumătate de milion de persoane anual, mai ales în Africa sub-sahariană. Fundația Gates a donat sute de milioane de dolari pentru tratamente anti-malarice, în căutarea unui vaccin, dar mai ales pentru eradicarea principalilor vectori de transmisie, țânțarii.„Bill Gates, Melinda Gates give $4 million for malaria-killing mosquito”,  businessinsider.com Da, Bill Gates chiar încearcă să provoace un genocid la nivel global, mai ales în Africa, dar planurile sale sângeroase sunt axate pe alte creaturi care sug sângele poporului. Probabil nu îi place concurența.

Dar nu la țânțari se referă adevărații cruciați ai adevărului. Conspiraționiștii arată cel mai des cu un deget tremurând către proiectele Fundației Bill și Melinda Gates legate de contracepție ca la un fel de a controla populația. Contracepția ușor accesibilă este una dintre direcțiile strategice ale fundației care a investit miliarde în strategii de distribuire a anticoncepționalelor și prezervativelor și de planificare familială.„Family Planning. Strategy Overview.”,  gatesfoundation.org Fundația a sponsorizat chiar un concurs, în 2013, cu scopul de a produce un prezervativ „mai bun ca sexul neprotejat”.„Meet the 11 condoms of the future selected by Bill Gates”, theweek.com Nu se știe dacă Bill și Melinda au testat personal prezervativele viitorului,„Why Bill Gates’s Wonder-Condoms Could Put Humans Off Sex Forever”,  vice.com deși se pare că Bill a testat personal toaleta care a reieșit dintr-un concurs similar.

Ce poate semnala mai evident un plan malefic decât distribuirea de prezervative în țări sărace, dacă vrei să controlezi populația lumii? Poate planurile de a circumcide„Bill Gates helps fund mass circumcision programme”,  newscientist.com (sună suspicios de similar cu ucide, nu?) sute de mii de bărbați din Africa, pentru a încetini răspândirea HIV/SIDA. Fundația Gates a plătit chiar pentru teste „de teren” pentru dispozitive de circumcizie chinezești„Disposable device that enables circumcision without stitches safely detaches without need for removal by healthcare staff”, aidsmap.com care rămân atașate cu zilele. Cine știe ce microcipuri 5G injectează în perioada aceea?

Orice am face, ajungem la vaccinuri

Și, dacă tot vorbim de China, microcipuri și boli infecțioase, nu putem să ignorăm cause celebre a zilei între conspiraționiștii de pretutindeni. Epidemia de SARS-CoV-2 a fost, în mod  surprinzător, pusă de brigada coif de staniol nu în cârca lui George Soros, ci a lui Bill Gates. O parte din vină o poartă chiar Gates, având în vedere că anul trecut, într-un documentar Netflix, Gates vorbea de pericolul unei pandemii, menționând chiar coronavirusurile ca potențială sursă. De aici și toate obsesiile despre „Bill Gates care a brevetat coronavirusul”„Fact-checking a Facebook conspiracy about Bill Gates, Dr. Fauci and COVID-19”, politifact.com din colțurile capitonate ale internetului. 

CITEȘTE ȘI: Zvonuri și fake-news. Și dezinformarea e pandemică.

Problema se dublează când ne uităm la implicarea rapidă a Fundației Gates în răspunsul la coronavirus. Bill Gates e complet concentrat pe sănătate publică și nimic nu prezintă un risc mai mare momentan decât COVID-19, pentru care avem nevoie urgent de tratament și de vaccin. O zice chiar Bill.„What you need to know about the COVID-19 vaccine”,  gatesnotes.com Și de aici pornesc problemele. Există o minoritate semnificativă și foarte vocală a populației care este obsedată de pericolele vaccinării. Pericole există, bineînțeles,„Fact or Fiction?: Vaccines Are Dangerous”,  scientificamerican.com dar sunt minore și cu câțiva factori de mărime mai mici ca cele ale bolilor împotriva cărora se vaccinează. Însă mișcarea anti-vaxx atribuie vaccinurilor o sumedenie de pericole inexistente ce merg de la autism la sterilizare și controlul minții, în funcție de cât de „adânc” au ajuns în căutarea adevărului. Când Bill Gates, cunoscut miliardar promotor al planificării familiale (sau al „controlului populației” pentru cei care poartă pantalonii invers) și al Organismelor Modificate Genetic, a promovat (și a început să toarne bani) în vaccinare, a devenit instantaneu dușmanul public numărul unu. Dacă adăugăm la această conspirație deja solidă faptul că Bill Gates e cu calculatoarele, iar firmele de telecom care pun stâlpii 5G sunt și ele cu calculatoarele, ai o conspirație de premiu Pulitzer deja. Ce metodă mai bună de control al populației decât cu o epidemie creată în laborator, activată prin 5G? 

Însă câinii antivacciniști latră, iar caravana medicală trece. Chiar dacă conspiraționiștii o să conspire, inconștienții o să se infecteze,„‘It’s irresponsible’: Washington state warns against ‘coronavirus parties’”,  theguardian.com și protestatarii o să protesteze,„Arafat, despre protestatari: Nu le doresc să ajungă să vadă ce înseamnă COVID-19”,  europafm.ro epidemia merge înainte și Bill Gates o să își toarne în continuare averea în căutarea unui vaccin și pregătirea infrastructurii pentru producerea acestuia. 

Asta nu-l face un sfânt. De la procese antitrust la semne de întrebare legate de investițiile Fundației Gates„Bill Gates Gives to the Rich (Including Himself)”,  thenation.com și cât de sustenabile sunt, au existat întotdeauna contestatari ai miliardarului filantrop. Până și Bill are propriile regrete„Bill Gates Has Regrets – WSJ”, wsj.com legate de indecizia sa în trecut. Da, poate Gates nu e eroul epidemiei pe care îl dorim, poate nici cel de care avem nevoie, dar miliardarul e eroul pe care îl avem momentan în timp ce decidenții par de-a dreptul incompetenți.„World looks on in horror as Trump flails over pandemic despite claims US leads way”, theguardian.com

Sau, cine știe, poate asta vor „ei” să credem în timp ce Gates ne controlează mințile cu vaccinuri 5G-enabled.Text de

Dragoș C. Costache

A studiat antropologie și științe politice – și asta îl ajută să fie genul de om care are păreri pe Internet. E crescut în epoca ASCII, dar vorbește fluent emoji.

SĂNĂTATE|MAIN STORY

Minorii nu mai pot cumpăra băuturi energizante în România, dar cât de mult se respectă noua lege?

De
Pe 11 martie 2024, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea energizantelor către persoanele sub 18 ani. Realitatea din teren e alta. 
SĂNĂTATE|FYI

Fragmente ale virusului gripei aviare au fost găsite în laptele de vacă, în SUA

De
Urme ale virusului gripei aviare H5N1 în laptele de consum arată că epidemia în rândul vacior din SUA este mai răspândită decât se credea.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?