NurPhoto via Getty Images

Goana după Ozempic. Cum a ajuns un medicament pentru diabet vedetă în curele de slăbire?35 min read

De Adriana Moscu 13.02.2024

Un medicament modern prescris pentru diabetul de tip 2, care reglează insulina și apetitul, este popularizat de celebrități și vânat pe internet de cei dornici de slăbire rapidă, făcându-l greu de găsit în farmacii de către pacienții cronici.

Cu un an în urmă, în 2023, Caterina trecea printr-o perioadă dificilă din viață. Stresul și-a pus amprenta și a început să ia în greutate considerabil. Când a ajuns la medic, analizele au indicat un nivel ridicat al colesterolului și trigliceridelor din sânge. Investigațiile mai amănunțite au scos la inveală faptul că insulina ei era de aproximativ 12 ori mai mare decât în mod normal. „Am consultat un endocrinolog specializat în diabet și nutriție care, observând indicele de rezistență la insulină și o glicemie ușor crescută, mi-a recomandat un tratament specific. Nu mi-am dat seama de gravitatea situației până nu am văzut analizele detaliate, unde rezultatele critice erau evidențiate”, își amintește Caterina. 

Neștiind prea multe despre medicamentul recomandat, a ieșit din cabinetul medical și s-a îndreptat către prima farmacie, unde i s-a spus că produsul nu este disponibil. Aceeași situație s-a repetat și la următoarele farmacii, pe traseul său spre serviciu.

„În căutarea unei soluții, am apelat la internet pentru a înțelege mai bine situația și locurile unde aș putea găsi medicamentul. Atunci am descoperit că există o piață neagră pentru acest produs și că accesul la el este dificil”, spune Caterina.

Medicamentul prescris de medic și greu de găsit de Caterina este Ozempic. 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/02/Mindcraftstories_Ozempic-diabet-cura-de-slabire-medicament-slabit_Mario-Tama-Getty-Images.jpg

Mario Tama/Getty Images

Ozempic, un medicament recent pentru diabet

Ozempic face parte dintr-o clasă de medicamente care conțin semaglutidă, un analog al peptidei 1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), un regulator fiziologic al apetitului. Semaglutida este produsă pe celulele de Saccharomyces cerevisiae, prin tehnologia ADN recombinant.// Detalii: ec.europa.eu (PDF) // 

„Semaglutida funcționează în organism prin activarea receptorilor GLP-1”, explică dr. Sașa Irina Tofan, medic specialist în diabet zaharat la clinica Sanamed.// Site oficial: sanamed.ro // „Astfel, stimulează eliberarea de insulină în răspuns la nivelurile crescute de glucoză din sânge, încetinește golirea gastrică și reduce apetitul, similar cu efectele hormonului natural GLP-1.”

Unii pacienți, în special cei cu diabet, pot avea o producție scăzută a acestui hormon, iar Ozempic poate ajuta la compensarea acestei deficiențe. „Utilizarea sa în tratamentul diabetului este considerată excepțională, deoarece, pe lângă reducerea apetitului și îmbunătățirea controlului glicemic, nu epuizează rezerva de insulină și păstrează funcția pancreatică”, spune dr. Sașa Tofan. „Mai mult, Ozempic are beneficii în prevenția evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu istoric de accident vascular cerebral, reducând riscul unor noi incidente.”

La sfârșitul anului 2017, Administraţia Alimentaţiei şi a Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat injecţia care conţine semaglutidă şi poartă denumirea de Ozempic, pentru a fi folosită pe post de adjuvant, o dată pe săptămână, alături de dietă şi exerciţiile fizice pentru optimizarea controlului glicemiei la adulţii care suferă de diabet de tip 2.// „Novo Nordisk Receives FDA Approval of OZEMPIC® (semaglutide) Injection For the Treatment of Adults with Type 2 Diabetes”, prnewswire.com // În februarie 2018, autorizația de comercializare a fost acordată și la nivelul Uniunii Europene.// „Novo Nordisk A/S: Ozempic (semaglutide) approved in the EU for the treatment of type 2 diabetes”, globenewswire.com // 

Producătorul medicamentului este Novo Nordisk,// Site oficial: novonordisk.com // o companie globală în domeniul sănătății, fondată în 1923, în Danemarca. Novo Nordisk a rezultat din fuziunea altor două companii daneze, Nordisk Insulinlaboratorium și Novo Terapeutisk Laboratorium, în 1989, ambele cu o istorie îndelungată în cercetarea și dezvoltarea tratamentelor pentru diabet încă din anii 1920.

Popularitatea Ozempic a fost amplificată de un efect secundar al tratamentului

Un studiu// „Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity”, nejm.org // prezentat pentru prima dată pe 18 martie 2018, la întâlnirea anuală a Societăţii de Endocrinologie din Chicago, a descoperit o posibilă nouă utilizare pentru Ozempic. Lucrarea demonstra că semaglutida ar putea veni în ajutorul persoanelor care suferă de obezitate, dar nu neapărat şi de diabet. 

Studiul, întins pe 68 de săptămâni și efectuat pe 1.961 de persoane cu indice de masă corporală mai mare de 30 (adică obeze), a evaluat eficacitatea și siguranța semaglutidei în comparație cu un placebo, atunci când este folosită pentru reducerea greutății corporale la adulții cu supraponderabilitate sau obezitate și fără diabet.

O condiție pentru participarea la studiu a fost ca persoanele să nu sufere de diabet. Participanții la studiu au primit, o dată pe săptămână, fie o doză de 2,4 mg de semaglutidă subcutanată, fie un placebo (într-un raport de 2:1). În plus, s-a intervenit și în stilul de viață. 

Concluzia studiului a fost că, pentru persoanele supraponderale sau obeze, 2,4 miligrame de semaglutidă săptămânal, combinată cu modificări ale stilului de viață, inclusiv o intensificare a activității fizice, duc la o pierdere semnificativă și constantă în greutate.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/02/Mindcraftstories_Ozempic-diabet-cura-de-slabire-medicament-slabit_Oprah-Winfrey_John-Salangsang-Golden-Globes-2024-via-Getty-Images.jpg

Oprah Winfrey a afișat la Globurile de Aur 2024 o siluetă complimentată pe social media. Vedeta TV a dat de înțeles că folosește medicamente pentru slăbit. Foto: John Salangsang/Golden Globes 2024 via Getty Images

Medicamentul de slăbire preferat de vedete

După ce presa și rețelele de socializare au preluat rezultatele studiului american, popularitatea Ozempic a explodat. 

Se spune despre Oprah Winfrey că tot ce promovează se vinde ca pâinea caldă. Fenomenul, cunoscut sub numele de „Efectul Oprah” (The Oprah Effect)// „Creating The Oprah Effect – How Brands On The Edge Can Change Their Future”, forbes.com // se referă la influența imensă și puterea pe care Oprah Winfrey o are asupra viitorului comercial al unui produs.

Ei, bine, întâmplător sau nu, Oprah declara la finalul lui 2023 că folosește un medicament care este administrat în gestionarea diabetului de tip 2, fără a-i pronunța însă numele comercial.// „Oprah Winfrey reveals she’s using a weight-loss drug: ‘Not about willpower’”, today.com // La o lună distanță, în ianuarie 2024, la decernarea Globurilor de Aur, vedeta de 69 de ani atrăgea toate privirile într-o rochie purpurie, care îi flata talia. „Mai subțire ca oricând”, observa, pe bună dreptate, un comentator pe o rețea de socializare. 

Oprah nu e singura celebritate despre care se presupune că, pentru a rezolva problemele cu greutatea, ia medicamente care conțin semaglutidă.// „Stars Who’ve Spoken About Ozempic – and What They’ve Said”, people.com // În 2022, răspunzând unui utilizator de Twitter care îi cerea „secretul” pentru că arăta atât de „sănătos”, Elon Musk scria: „Fasting… Și Wegovy”.// Detalii pe twitter.com // 

Wegovy este o versiune cu o doză mai mare de semaglutidă, aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, pentru pierderea în greutate. Pe 5 februarie 2024, presa anunța// „Novo Nordisk’s parent to buy Catalent for $16.5 bln to boost Wegovy supply”, reuters.com // că Novo Nordisk, aceeași companie care produce Ozempic, cumpără compania americană Catalent, un subcontractant-cheie pentru fabricarea medicamentului pentru slăbit Wegovy, pentru 16,5 miliarde de dolari, acesta fiind un pas major în eforturile sale de a creşte producţia (dictată, evident, de cererea uriașă).

Industria medicamentelor pentru obezitate ar putea valora 200 de miliarde de dolari în decurs de un deceniu, estimează analiștii.// „Obesity drug industry could be worth $200 billion within the decade, says Barclays, as market valuations grow”, cnbc.com // 

Ozempic, o marfă de contrabandă online

Pe internet, medicamentul se tranzacționează ca o marfă prețioasă, inclusiv în România. Există grupuri de discuții – neoficiale și neautorizate de producător – dedicate beneficiilor și efectelor secundare ale medicamentului. Aici, fanii înfocați povestesc experiența lor cu Ozempic sau chiar îl vând, în timp ce unii medici trag semnale de alarmă că, luat după ureche, medicamentul ar putea cauza mari probleme de sănătate.// Un astfel de grup este „Ozempic Pro și contra”, facebook.com // 

Începerea tratamentului injectabil se face de obicei cu doze mici, precum 0,05 mg, care sunt ajustate în funcție de nevoi. 

Pentru pacienții care suferă de diabet de tip 2, Ozempic poate fi prescris de medicul specialist pe rețetă gratuită sau compensată. Motivul pentru care acest medicament lipsește adesea din stocuri este că persoane care au acces la aceste rețete ridică medicamentul din farmacii și îl vând cu un preț mare pe internet. O cutie cu trei stilouri injectoare (pen-uri) preumplute costă în jur de 1.250 de lei pe site-ul Farmaciei Tei, de exemplu,// Detalii pe comenzi.farmaciatei.ro // în condițiile în care, de regulă, se recomandă administrarea unei doze săptămânal. Așadar, un profit bun pentru speculanți. 

Aceasta era situația atunci când Caterina a observat că există dificultăți în găsirea medicamentului în farmacii. Pentru persoanele care chiar au nevoie de Ozempic pentru diabet, nu ca să-l vândă, apariția acestei piețe negre e o problemă. 

Ozempic se comercializează sub formă de soluție injectabilă și se administrează subcutanat. Medicamentul este disponibil în stilouri injectoare preumplute, care permit administrarea dozei precise de medicament, fără a fi necesară pregătirea sau măsurarea soluției de către pacient.

Doza inițială este de 0,25 mg semaglutidă, administrată o dată pe săptămână. După patru săptămâni, doză trebuie crescută la 0,5 mg, administrată o dată pe săptămână. După cel puțin o lună de tratament cu o doză de 0,5 mg o dată pe săptămână, doza poate fi crescută la 1 mg, o dată pe săptămână, pentru un control glicemic mai bun.

Această diferențiere complică piața, pentru că disponibilitatea diferitelor doze variază. Dozele intermediare sunt mai ușor de găsit, în timp ce dozele de inițiere sunt aproape imposibil de procurat. Motivul este că, inclusiv persoanele care caută Ozempic pentru că vor să slăbească, nu pot sări peste doza de inițiere. 

„Ca medici diabetologi, suntem îngrijorați de tendința pacienților fără diabet de a folosi Ozempic fără consultarea prealabilă a unui specialist”, spune dr. Sașa Tofan. „Această practică nu doar că expune pacienții la riscuri nejustificate, dar contribuie și la epuizarea stocurilor de medicament, esențiale pentru pacienții cu diabet. Este de asemenea important ca medicamentul să fie obținut într-un mod sigur și legal, pentru a evita riscurile asociate cu produsele contrafăcute sau necertificate.”

Administrarea nesupravegheată poate duce la reacții adverse severe

Sunt o grămadă de probleme cu administrarea medicamentului fără prescripție medicală, începând de la cele de sănătate și continuând cu cele etice. Mai mult, încă nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale acestui medicament.

„Există contraindicații specifice pentru prescrierea acestui medicament”, spune dr. Sașa Tofan. „Pacienții cu istoric de pancreatită acută sau litiază biliară (pietre la bilă) nu ar trebui să ia Ozempic, deoarece ar putea declanșa pancreatită sau mobiliza pietrele biliare, provocând o urgență medicală. De asemenea, pacienții cu istoric de cancer tiroidian ar trebui să evite acest tratament, având în vedere natura sa hormonală.” 

Așadar, înainte de a începe tratamentul cu Ozempic, diabetologii vor recomanda analize medicale amănunțite pentru a identifica orice posibilă contraindicație. Această precauție este valabilă și pentru persoanele fără diabet.

Discuția despre utilizarea Ozempic de către persoanele fără diabet, exclusiv pentru scopul slăbirii, este complexă și necesită o abordare prudentă. „În România, Ozempic nu este aprobat pentru utilizare în scopul pierderii în greutate la pacienții fără diabet”, spune dr. Tofan. „Autoadministrarea acestui medicament fără îndrumarea unui medic poate duce la riscuri semnificative. Există multe cazuri în care pacienții nu sunt conștienți de condițiile de sănătate preexistente, care ar putea face administrarea Ozempic periculoasă.”

Achiziționarea medicamentului de pe piața neagră vine cu riscuri suplimentare. La finalul lui 2023, autoritățile sanitare din mai multe state ale lumii au avertizat// „Health authorities around the globe issue warnings about fake Ozempic”, nbcnews.com // că în țările lor circulă Ozempic contrafăcut, după ce FDA a confiscat mii de unități false ale acestui medicament. 

În SUA, FDA colaborează cu Novo Nordisk, producătorul Ozempic, pentru a testa produsele confiscate și a avertizat despre riscurile legate de seringile contrafăcute și informațiile false de pe etichete. În Europa, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)// „EMA alerts EU patients and healthcare professionals to reports of falsified Ozempic pens”, ema.europa.eu // a raportat descoperirea unor versiuni false în comerțul cu ridicata, iar în Austria, utilizarea acestor produse contrafăcute a dus la spitalizări datorită reacțiilor adverse severe, inclusiv hipoglicemie și convulsii, indicând posibila prezență a insulinei în loc de semaglutidă. Autoritățile germane au confirmat prezența insulinei într-un lot de Ozempic contrafăcut.// „Intercept fake Ozempic, German drug regulator tells pharmacies, distributors”, reuters.com // 

Loturile de Ozempic falsificate prezintă, la scanare, numere de serie inactive, fapt care a declanşat alerta. 

Piața neagră pe care se vinde Ozempic – o problemă etică și economică

Așadar, cererea crescută pentru Ozempic a generat deficit de stoc în farmacii, situație care persistă și în prezent.// Mai multe informații despre acest deficit sunt disponibile în catalogul EMA: ema.europa.eu // 

Dincolo de riscurile pentru sănătate la care se supun cei care își administrează medicamentul după ureche sau cu rețete „pe sub mână”, de care fac rost de la unii medici, există și o dilemă etică și una economică, importante în sistemul de sănătate.

Fondurile destinate compensațiilor pentru medicamente sunt, în esență, limitate și provin din contribuțiile tuturor asiguraților, ceea ce înseamnă că resursele utilizate pentru prescripțiile off-label (în afara indicațiilor aprobate) pot afecta disponibilitatea și accesibilitatea tratamentelor pentru cei care au nevoie de ele pentru condițiile aprobate, precum diabetul de tip 2. Prin urmare, utilizarea extinsă a Ozempic pentru slăbit poate crea presiuni asupra sistemelor de sănătate și asupra fondurilor de compensare.

În plus, penuria unui medicament atât de căutat precum Ozempic poate contribui la creșterea cererii și, implicit, a prețului medicamentului, cu efecte semnificative asupra bugetului pacienților care au reală nevoie de el pentru gestionarea diabetului. 

Adresarea acestor probleme necesită un efort coordonat între autoritățile de reglementare, profesioniștii din domeniul sănătății și companiile farmaceutice. Printre soluții s-ar putea număra reglementări mai stricte privind prescrierea medicamentelor pentru indicații off-label, educație pentru medici și pacienți despre utilizarea responsabilă și etică a medicamentelor, monitorizarea și controlul distribuției medicamentelor cu cerere mare, pentru a asigura accesul pacienților care au cu adevărat nevoie de ele sau dezvoltarea și aprobarea medicamentelor specializate pentru pierderea în greutate, pentru a reduce presiunea asupra medicamentelor destinate altor condiții.

În Belgia, de exemplu, pe fondul unui deficit accentuat, autoritățile au decis să interzică temporar (până în vara lui 2024) utilizarea medicamentului ca tratament de slăbire.// „Belgium bans use of Ozempic for weight loss until summer”, reuters.com // 

Iar din 2024, Ozempic nu mai este disponibil nici în Marea Britanie ca injecție pentru slăbit. În schimb, același medicament (semaglutidă) a fost aprobat pentru pierderea în greutate sub numele de marcă Wegovy. 

Chiar e Ozempic un medicament-minune pentru slăbit?

Caterina cântărea 104 kilograme când a început tratamentul cu Ozempic. La un an distanță, a reușit să slăbească 12 kilograme, ajungând în prezent la 92. O reducere modestă, credea ea, însă în marja de studiu promisă de Ozempic și, pe deasupra, sănătoasă, pentru că slăbirea bruscă, de câteva zeci de kilograme în câteva luni, poate duce la anemie și alte complicații. 

„Tratamentul este administrat săptămânal, alegându-se o zi fixă pentru injecție, de preferință la aceeași oră. Am început tratamentul pentru scăderea rezistenței la insulină și am observat o îmbunătățire semnificativă a indicilor mei de sănătate, care au revenit în limitele aproape de normal. Cu toate acestea, în ceea ce privește pierderea în greutate, rezultatele nu au fost cele așteptate de mine”, spune Caterina. 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/02/Mindcraftstories_Ozempic-diabet-cura-de-slabire-medicament-slabit_Captura-Facebook.jpg

Caterina le răspunde celor care vor să cumpere Ozempic pe internet. Foto: captură Facebook.

„Acest medicament a avut efectul de a-mi reduce apetitul, mai ales în primele zile după administrare, ceea ce m-a ajutat să-mi controlez porțiile de mâncare. Totuși, nu am slăbit atât cât speram.” Celor interesați de acest tratament pentru slăbire, Caterina le recomandă să se gândească bine înainte de a face o investiție. 

„Reacțiile pot varia de la o persoană la alta, iar în cazul meu, beneficiile au fost mai mult legate de echilibrarea nivelului de insulină, decât de pierderea în greutate propriu-zisă. Am realizat că există multe alte metode prin care aș fi putut obține rezultate mai bune în ceea ce privește slăbirea”, completează ea.

Și diabetologul Sașa Tofan a observat că răspunsul pacienților la Ozempic pentru scăderea în greutate este foarte variabil, existând o diferență individuală semnificativă. „Unii pacienți pierd în greutate rapid, în timp ce alții, chiar și la doza maximă, nu experimentează aceleași rezultate.” 

Eficacitatea tratamentului depinde nu doar de medicație, ci și de asocierea cu o dietă corespunzătoare. Adoptarea unui regim alimentar sănătos este crucială, deoarece pierderea rapidă în greutate fără o nutriție adecvată poate avea consecințe dintre cele mai sumbre asupra sănătății.

Obezitatea, o problemă mondială în creștere

Medicamentele pentru pierderea în greutate au devenit un subiect tot mai dezbătut, pe măsură ce autoritățile din sănătatea publică și companiile farmaceutice caută să găsească soluții pentru epidemia de obezitate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, ratele obezității s-au triplat în ultimul deceniu. În prezent, se estimează// „World Obesity Day 2022 – Accelerating action to stop obesity”, who.int // că un miliard de oameni sunt obezi clinic, dintre care aproximativ 650 de milioane sunt adulți, 340 milioane sunt adolescenți și 39 milioane sunt copii. În România, conform World Obesity Atlas 2023,// World Obesity Atlas 2023, worldobesity.org // rata de creștere a obezității până în 2035 va fi de 2,1% pe an la adulți și de 5,6% pe an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii. 

OMS estimează că până în 2025, aproximativ 167 de milioane de oameni – adulți și copii – vor avea probleme de sănătate, deoarece sunt supraponderali sau obezi.

Între timp, producătorii farmaceutici precum Novo Nordisk și Eli Lily speculează oportunitatea și pompează bani în cercetarea și lansarea pe piață a unor medicamente care reglează insulina sau inhibă pofta de mâncare, ori le fac pe amândouă, precum Ozempic, Wegovy,// Site oficial: wegovy.com // Mounjaro,// Site oficial: mounjaro.com // Zepbound// Site oficial: zepbound.lilly.com // sau Saxenda.// Site oficial: saxenda.com // 

E nevoie reală de aceste medicamente în lupta cu obezitatea? „Când iau Ozempic, senzația este de greață și sațietate, ceea ce m-a determinat să mănânc mai puțin, chiar și alimente care în mod normal îmi plăceau”, spune Caterina. „Această stare e comparabilă cu cea experimentată după mesele copioase de sărbători, când pentru câteva zile nu simți nevoia să mănânci.”

Sunt totuși moduri mai plăcute de a slăbi, care să nu implice o repulsie față de mâncare sau să predispună la o dezordine alimentară. Medicul Sașa Tofan atrage și ea atenția că, deși aceste medicamente nu creează dependență, nici măcar la administrarea pe termen lung, ele își vor pierde efectul imediat ce vor înceta să mai fie folosite. Prin urmare, o alternativă la administrarea săptămânală a unui hormon, care implică vizite regulate la medic, teste detaliate și costuri semnificative, ar putea fi adoptarea unui stil de viață activ, inclusiv o rutină a exercițiilor fizice și o abordare echilibrată a alimentației, cu atenție asupra calității și cantității alimentelor consumate.

Nu în ultimul rând, e nevoie de destigmatizarea persoanelor supraponderale, forțate să ia măsuri disperate, adesea ineficiente și nesănătoase de a slăbi rapid, pentru a fi acceptate de o societate tot mai îndrăgostită de propria imagine. 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SĂNĂTATE|FYI

Fragmente ale virusului gripei aviare au fost găsite în laptele de vacă, în SUA

De
Urme ale virusului gripei aviare H5N1 în laptele de consum arată că epidemia în rândul vacior din SUA este mai răspândită decât se credea.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Pacienții cu diabet ar putea să aibă în curând la dispoziție injecții cu insulină fără ac

De
Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o metodă nedureroasă pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 să își poată ține sub control această boală.