KrizzDaPaul/Getty Images

Medic endocrinolog: „Iodul nu se ia preventiv, ci doar când se produce un accident nuclear”17 min read

De Adriana Moscu 14.03.2022

Krystyna Dyachenko, medic specialist în endocrinologie, îți spune ce e adevărat și ce e fals în legătură cu utilizarea iodului în cazul unei urgențe nucleare. 

Zilele acestea, armata propagandiștilor a declanșat un război furibund al dezinformărilor pe toate fronturile, ceea ce a dus la izbucnirea aproape simultană a unei mulțimi de crize false. Care mai de care mai hilare și mai neverosimile. Totuși, după cum s-a văzut în benzinării, farmacii sau hipermarketuri, toate această zvonistică aiuritoare a prins la un procent însemnat din populație. 

Așa că am avut criza carburanților, când profitorii din piață au scumpit serviciile chiar și cu trei lei per litru peste noapte. Apoi, a venit criza uleiului pentru gătit, când oamenii au dat iama să cumpere baxuri întregi, astfel încât anumite magazine au început să raționalizeze produsul, provocând, de altfel, fiori pe șira spinării celor care au trăit o perioadă în comunism. 

Însă înaintea acestor crize a fost cea a suplimentelor de iod. Pe măsură ce spaima unui atac nuclear declanșat de ruși asupra Ucrainei vecine sau chiar a fostelor națiuni din sfera de influență sovietică (printre care și România) se generaliza, de pe rafturile farmaciilor din întreaga țară au început să dispară pastilele care conțin iod. 

Între timp, dezinformarea căpăta forme macabru-glumețe pe social media. Una dintre ele făcea aluzie la numerologie și felul în care se poate citi invers anul 2022. Doi zero doi doi – iod iod orez iod. Nu-mi e foarte clar ce legătură are orezul cu iodul în acest caz, dar, având în vedere că unul dintre aliații Rusiei (momentan economici, și sper să rămână așa) este China, e posibil ca în mintea conspiraționiștilor lucrurile să se fi legat oarecum logic. 

Am stat de vorbă cu medicul Krystyna Dyachenko, specialistă în endocrinologie la Rețeaua Privată Regina Maria, care explică de ce este această criză mai gravă decât cea a uleiului sau a carburanților și de ce poate avea efecte pe termen lung.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_Iod-Preventie-Atac-nuclear-Suplimente-iod-Krystyna-Dyachenko_Arhiva-personala.jpg

Krystyna Dyachenko, medic specialist endocrinolog. Foto: arhiva personală

Iei degeaba iod din farmacii dacă nu ți-a fost prescris

În farmacii se găsește la liber doar iodură de potasiu, care se ia profilactic. Mai precis, este vorba de iodit de 100 µg, recomandat, de obicei, femeilor însărcinate și copiilor, în urma unor analize sau în zonele geografice unde există deficit de iod, cum ar fi Moldova sau regiunile subcarpatice. 

„Gravidele au un necesar mai mare de hormoni tiroidieni, pentru care se poate administra iod. În general, medicul prescrie suplimente în sarcină, care conțin un complex de vitamine. Însă, dacă în urma analizelor reiese că e nevoie doar de echilibrarea unei carențe la nivel tiroidian, atunci gravidei îi pot fi prescrise doar suplimente care conțin iod”, explică dr. Krystyna Dyachenko.

Iodul luat după ureche poate dăuna grav sănătății

Medicul spune că aceste suplimente care pot fi luate din farmacii fără rețetă sunt eficiente doar acolo unde există o carență de iod în organism. Contrar informațiilor vehiculate în articole scrise din auzite de pe anumite site-uri de lifestyle sau așa-zis medicale, aceste suplimente cu iod nu te ajută la slăbit, nu previn cancerul și nici infecțiile – evident, nici pe cea cu COVID-19. 

În schimb, „supradoza sau excesul de iod pot duce la distiroidii,O tulburare la nivelul secretiei tiroidiene mai exact, la hipo sau hipertiroidie, la persoanele care au predispoziție pentru a dezvolta boli autoimune, sau la cele cu patologii cardiovasculare – un exces de hormoni tiroidieni poate fi nociv pentru inimă”, spune endocrinologul. 

Suplimentele din farmacii conțin o cantitate infimă de iod

Dacă ioditul din pastilele eliberate fără parafă medicală este de 100 µg, iodura de potasiu administrată în caz de accident sau atac nuclear are o concentrație de 65 mg, adică de aproape 1.000 de ori mai mare decât cele de pe raftul farmaciilor. 

Într-adevăr, câteva farmacii din România, care dispun de laborator propriu, au început să producă iodură de potasiu în doza potrivită pentru un atac nuclear. Însă aceasta se eliberează strict pe bază de rețetă medicală, iar potrivit dr. Dyachenko, farmaciile au primit un comunicat oficial de la Colegiul Farmaciștilor să nu elibereze iodura de potasiu de 65 de miligrame decât strict pe bază de rețetă. 

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_Iod-Preventie-Atac-nuclear-Suplimente-iod-Krystyna-Dyachenko_ULTRA.F-Getty-Images.jpg

ULTRA. F/Getty Images

Cum va fi administrat iodul în cazul unui accident sau al unui atac nuclear

„În România, firma care produce iodură de potasiu pentru a fi administrată populației în cazul unei amenințări nucleare este Antibiotice Iași. Deja stocurile sunt destul de mari, iar compania lucrează încontinuu ca să asigure necesarul. Aceste pastile sunt stocate de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și vor fi distribuite în cel mai scurt timp, când va fi nevoie și doar dacă va fi nevoie, de către DSP-urile din fiecare județ”, spune specialistul.   

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate – 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore.„România începe producția de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear. Se iau doar în caz de urgență”, stirileprotv.ro Același Rafila spune că, în cazul unui atac nuclear, țara noastră are nevoie de 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu. 

Dozele necesare sunt de două comprimate pentru adulți și unul pentru copii, ideal, cu 12 ore înainte ca norul radioactiv să ajungă la tine. Însă, spune medicul, pastilele și-ar putea face efectul chiar și cu două ore înainte. „Pastilele se administrează în funcție de vârstă și de anumite condiții. Femeile însărcinate, copiii și tinerii până în 30-40 de ani sunt persoanele cele mai expuse riscului. Captarea iodului la aceste vârste este mult mai intensă decât după vârsta de 40 de ani”, explică medicul Krystyna Dyachenko.

În orice caz, spune endocrinologul, autoritățile vor monitoriza nivelul de iradiere și vor anunța ce doză mai este nevoie să fie luată după o zi, două, sau trei de la incident. 

CITEȘTE ȘI: Ucraina: 15 reactoare nucleare active sub amenințarea armelor rusești

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_Iod-Preventie-Atac-nuclear-Suplimente-iod-Krystyna-Dyachenko_fcafotodigital-Getty-Images.jpg

fcafotodigital/Getty Images

Dacă ești sănătos, nu ai nevoie de suplimente cu iod. Dar ai nevoie de sare iodată

Apa potabilă din rețelele publice, dar și multe alimente (codul sau tonul, iaurtul și laptele cu un conținut scăzut de grăsimi, pâinea albă îmbogățită, creveții, ouăle, prunele uscate) sunt bogate în iod. Printre ele, sarea iodată, așa cum reiese și din nume. Din păcate, pe fondul altor zvonuri false, există un trend în urma căruia o bună parte din populație evită să consume sare iodată. Medicul Krystyna Dyachenko spune că este o greșeală. În cazul în care organismul este sănătos, are nevoie de un aport zilnic de iod – aproximativ 150 µg pe zi este recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. 

În schimb, la persoanele cu tiroidită autoimună se recomandă să fie evitat aportul excesiv de iod, inclusiv suplimente cu iod. Medicul endocrinolog avertizează că suplimentele cu spirulină sau propolis din farmacii conțin iod în cantități mai mari și dăunează tiroidei. 

Pe de altă parte, endocrinologul adaugă că persoanele diagnosticate cu hipertiroidie nu trebuie să evite consumul de iod toată viața. Odată ce tiroida se echilibrează în urma tratamentului medicamentos, este necesar și pentru ele aportul de iod. 

Tot mai mulți pacienți cu dezechilibre tiroidiene?

Medicul Krystyna Dyachenko spune că da, a crescut numărul celor cu dezechilibre tiroidiene, însă explicația stă în faptul că, în prezent, un număr mult mai mare de persoane își fac periodic analizele uzuale. Dozarea anticorpilor, o analiză pe care înainte nu și-o făcea oricine, este adesea recomandată de către medicii de familie. Chiar dacă tiroida funcționează bine, anticorpii trebuie monitorizați constant, odată ce au apărut dezechilibre. Pentru a supraveghea tiroida, este indicat să faci analize specifice de două ori pe an, nu o dată la trei ani, avertizează dr. Dyachenko.

Predispoziția genetică are un rol foarte mare în apariția tiroidiilor, dar și factorii de mediu, un deficit de iod, stresul cumulat sau o infecție mai severă la o persoană predispusă – toate acestea pot declanșa un răspuns autoimun.

Cum îți dai seama dacă suferi de astfel de dezechilibre hormonale? În cazul unei hipertiroidii, evoluția este mai rapidă, apar probleme cardiace, palpitații, scădere în greutate, insomnii, irascibilitate. Hipotiroidia evoluează mai lent, însă și aceste persoane vor ajunge, în final, la medic, pentru că se vor confrunta cu oboseală, retenție de apă, piele uscată, creștere în greutate – toate acestea, din cauză că metabolismele sunt mai scăzute. 

Nu toată lumea trebuie să ia iod. Nici măcar într-un atac nuclear

În mod normal, iodul ajunge în organism prin apă și alimente, de unde este absorbit la nivelul intestinului, apoi trece în sânge și, mai departe, la tiroidă. Aici este captat și folosit pentru a sintetiza hormonii tiroidieni, care sunt implicați în aproape toate procesele metabolice și în toate funcțiile organismului. 

Dar cum funcționează iodul împotriva radiațiilor nucleare? „Doza asta mare, numită de atac, va inunda tiroida cu iod, astfel încât nu nu va mai putea capta iodul radioactiv, care va fi eliminat din organism prin procesele fiziologice. Ca urmare, persoana va fi protejată de un eventual cancer tiroidian”, explică medicul. 

Însă nu toți oamenii au indicații în caz de un atac nuclear, ci doar cei până în 40 de ani. „După această vârstă, aportul de iod în urgențe nucleare nu se mai justifică, pentru că riscul este mult mai mare decât beneficiul: pot fi declanșate distiroidii și afecțiuni cardiovasculare. Excepție ar putea face persoanele care se vor afla foarte aproape de locul unde s-a produs atacul. Desigur, mult mai eficiente ca iodul sunt, însă, adăpostirea sau evacuarea.” 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SĂNĂTATE|FYI

Misokinezia – sensibilitatea la mișcările repetitive ale altora – poate afecta 1 din 3 persoane

De
A observa pe cineva care gesticulează sau bâțâie din picior în mod repetat îți poate distrage atenția, îți poate provoca anxietate sau chiar furie, spun cercetătorii.
SĂNĂTATE|FYI

Sănătatea inimii îmbunătățește funcțiile creierului, arată un nou studiu

De
O condiție fizică bună, cum ar fi o inimă și plămâni sănătoși, este legată de un creier mai sănătos. În special, acest lucru ajută la menținerea unor părți ale creierului care sunt mai vulnerabile la îmbătrânire și boli. 
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Un somn mai inteligent – noile tehnologii accelerează diagnosticarea și tratarea apneei de somn

De
Dispozitivele purtabile inteligente și analiza avansată a datelor de către cercetătorii finanțați de UE ar putea ajuta milioane de persoane afectate de tulburări de somn.
SĂNĂTATE|FYI

Oamenii îmbătrânesc dramatic în două reprize: la 44 și la 60 de ani

De
Se pare că procesul de îmbătrânire e accelerat în anumite etape ale vieții, indiferent de sex, zic oamenii de știință.