Foto: Eugenio Marongiu / Image Source via Getty

Chiar și Gen Z se satură de social media și vrea mai mult timp pentru discuții „face to face”25 min read

De Isabelle Toma 29.05.2023, ultima actualizare: 09.06.2023

Am întrebat tinerii Gen Z dacă simt că social media le afectează viața socială sau nu, iar răspunsurile lor s-ar putea să te surprindă.

Mai multe teorii încearcă să explice de ce tinerii devin din ce în ce mai „plictisitori” și nu mai sunt la fel de activi în viața offline, dar nici la fel de predispuși la comportamente distructive„Kids are getting more boring and there are a few theories why”, semafor.com ca generațiile anterioare. Pentru o persoană trecută de 35 de ani, este ușor să dea vina pe social media pentru faptul că tinerii generației Z nu mai petrec la fel de mult timp afară și nu mai socializează la fel de mult față în față. 

Totuși, simt ei oare că social media le afectează viața socială sau aceasta este normalitatea pentru ei? Am stat de vorbă cu câțiva tineri Gen Z și am tras câteva concluzii despre modul în care îi influențează social media.

Social media nu este o pauză de la social life

Social media poate da iluzia unei „pauze”, dar nu este cel mai sănătos mod de a-ți petrece timpul liber. Poate să fie o distragere bună de la momentele plictisitoare, în care nu ai nimic de făcut, dar de multe ori te poate determina să îți petreci mai mult timp decât ai fi dorit pe telefon.

„Social media îmi oferă o scuză, pot scapa de momentele awkward sau să umplu golul acela din momentele mai statice (la metrou, pe peron)” spune  Teodora, 23 de ani. „Mi se pare că de multe ori social media poate fi o scuză ușoară sa nu fim prezenți și să stăm cu emoțiile noastre, să ni le comunicăm.” 

Un studiu realizat de compania americană Morning Council„Gen Z Is Extremely Online”, morningconsult.com arată că 54% dintre tineri prezintă un comportament obsesiv în online, fiind distrași de folosirea tehnologiei. Chiar ei se gândesc că ar trebui să reducă timpul petrecut pe ecran.

Mai mult de atât, social media a fost asociată cu deteriorarea sănătății mintale„Canada to use social media data to detect mental illness”, digitaltrends.com sau apariția depresiei și anxietății.Detalii la https://www.digitaltrends.com/news/social-media-depression-study/. 

„Simt că social media pentru mine este o lamă cu două tăișuri.” spune Marius, 22 de ani. „Poate să mă facă foarte sociabil, dar, în același timp, îmi induce o stare, nu neapărat antisocială, dar am o reticiență față de persoanele cu care interacționez. Teoretic, în mare parte mă ajută, îmi deschide orizonturi, mă informează de multe chestii, de foarte multe evenimente, țin legătura cu anumiți prieteni. În același timp, mă poate și pune la pământ tot prin persoanele care pot interacționa cu mine și ceea ce ajunge pe For You Page-ul meuFeed-ul de la tiktok.com sau alte chestii de genul.”

Un studiu realizat de Swansea University„How a tiny social media break can give you surprisingly big health benefits”, digitaltrends.com arată că reducerea timpului petrecut pe social media cu cel puțin 15 minute poate aduce beneficii atât pentru sănătatea mintală, dar și cea fizică. Problema cea mai mare este că aplicațiile sunt făcute cât să te țină prins cât mai mult pe ele. Tinerii pot dezvolta o adicție pentru social media, din cauza design-ului folosit„Social Media Addiction: Is It Designed to Be Addictive?”, temismarketing.com și a algoritmilor care le arată exact tipul de conținut cu care ei interacționează cel mai des. 

Astfel, poate să fie destul de greu să renunți la rețelele de socializare. Primul lucru pe care îl fac mulți tineri dimineața e să-și verifice conturile de social media, iar în timpul zilei neglijează alte activități pentru a petrece timp pe telefon sau verifică des dacă postările lor au avut un impact mare. 

 „Am o relație de love and hate cu social media și momentan am luat o pauza de la rețele.” recunoaște Gloria, 24 de ani. Întradevăr, un raport de la Youth Trends„Digital Detox: Why Gen Z Brands are Logging off Social Media”, voxburner.com arată că 54% din tinerii Gen Z sunt îngrijorați că petrec prea mult timp pe social media, iar 35% chiar au încercat să își dezinstaleze aplicațiile pentru a lua o pauză. 

„Mi se pare ca e ca un monstruleț care ne face sa ne despărțim de cei apropiați și să pierdem contactul cu realitatea”, mai spune Gloria. „E foarte greu de controlat și te încântă cu micile distracții, dar te distrage de la ce e important.” 

Chiar și când interacționează față în față, tinerii simt nevoia să folosească social media. Nu pentru că sunt antisociali, ci pentru că vor să țină legătura și cu persoanele cu care nu interacționează fizic. Unii aleg să posteze un Story pe Instagram ca să își lase prietenii să știe pe unde au mai ieșit, alții se simt obligați de aplicații precum BeRealBeReal îți anunță prietenii printr-o notificare dacă postezi mai târziu decât ai primit notificarea pentru a posta insider.com să posteze oricând le permite aplicația.

„Consider că social media mă face mai sociabilă, în sensul ca am posibilitatea să țin legătura cu persoane cu care nu intru în contact în viața de zi cu zi din considerente  geografice.” spune Călina, 20 de ani. „Pe de altă parte, am trăit momente în care eram alături de prietenii mei în oraș și se întâmpla să fie toți sau aproape toți cu ochii în telefoane, dând scroll pe diverse rețele de socializare. Pe scurt, aș putea spune că social media extinde numeric interacțiunile pe care le avem cu alți oameni, dar scade calitatea interacțiunilor sociale față în față pe care le avem deja.” 

Unii încearcă să folosească social media ca o metodă de a se informa zilnic, de a rămâne mereu la actualitate.

„Social media pentru mine funcționează pe sistemul «ești ceea ce mănânci»’.” mi-a spus Carla, 23 de ani. „Dacă ești destul de selectiv cu content-ul în online, poate fi un mediu bun de informare, sănătos, care te conectează cu realitatea și cu oamenii din jur. Urmăresc doar pagini accurate cand vine vorba de informații serioase și nu prea am de-a face cu fake news. Dacă n-aș folosi zilnic social media cred ca nu aș putea sa fiu updated cu lucrurile de care am nevoie și la munca, dar si în my daily life.” 

Foto: Phynart Studio / Getty Images

Gen Z crede că stă cam mult pe social media, dar nu face neapărat ceva legat de asta

TikTok încearcă să ajute minorii să petreacă mai puțin timp pe aplicație, introducând un timp limită de maximum zilnic de o oră.„TikTok: App introduces screen-time limits for under-18s”, bbc.co.uk Totuși, acest lucru nu are o influență foarte puternică asupra timpului petrecut pe aplicație, deoarece funcția poate fi dezactivată. Și, oricum, tinerii Gen Z simt nevoie de a fi constați activi pe social media, ori consumând sau creând content.

„Uneori, prin prisma social media reușesc să cunosc lume cu care ulterior mă întâlnesc și fizic, păstrez legătura cu prietenii mei atât individual cât și pe grupuri de discuții și conținutul pe care-l văd online îmi oferă subiecte de discuție în contexte sociale.” zice Vlad, 21 de ani. „Pe de altă parte, mi s-a atras atenția și am observat și eu că în interacțiunile sociale confortabile (prieteni apropiați, rude) tind să stau pe telefon destul de mult, dintr-un simplu impuls mecanic de a verifica și reverifica postările și notificările repetitive, lucru care îmi afectează abilitatea de a socializa.” 

Un studiu„Where Does Gen Z Spend the Majority of Their Time Online?”, later.com arată că 38% din tinerii Gen Z își petrec peste patru ore pe social media zilnic, iar majoritatea  interacțiunile lor cu prietenii se petrec în online. 

„Cred că social media îmi afectează viața socială pentru că îmi limitează interacțiunea cu ceilalți când ne aflăm fizic în același loc”, mai spune Vlad. „Mă afectează și prin prisma rutinei mecanice de a verifica mereu postările, story-urile și notificările, (…) a subconștientului care-mi spune «cât ești treaz, trebuie să fii cumva activ și pe social media».”

Totuși, unii folosesc social media pentru a cunoaște oameni noi, pe care probabil nu ar fi avut niciodată ocazia să îi întâlnească în viața „reală”. De când cu pandemia, tinerii Gen Z sunt mult mai predispuși să își facă prieteni online, prin rețele de socializare sau aplicații dedicate.„Can Gen Z make friends in the pandemic era?”, bbc.com  

„Social media mi-a deschis orizontul de comunicare interpersonală, am avut ocazia să vorbesc cu persoane mișto cu care în real life nu aș fi interacționat.” spune Răzvan, 20 de ani. Dar „m-a făcut să mă închid în relațiile pe care deja le aveam în viața reală, să judec persoanele pe care le știu după profilul lor online, chestie destul de nasoală, în opinia mea.” 

Unii au fost determinați de aceste interacțiuni online să neglijeze relațiile pe care deja le aveau, dar pentru alții ocazia de a cunoaște oameni noi prin social media i-a făcut să se deschidă.

„Sincer, simt că social media mă face mai sociabilă, deoarece e mult mai ușor să întâlnesc oameni virtual și să comunic cu ei prin scris”, consideră Anca, 20 de ani. 56% din tinerii Gen Z sunt prieteni cu cel puțin o persoană pe care o cunosc exclusiv în onlineConform unui studiu realizat de The Center for Generational Kinetic: businesswire.com

 „Există și o parte mai negativă, să zic așa, pentru că în real life nu-ți poți face prieteni la fel de ușor ca pe social media”, continuă Anca. „Și eu, spre exemplu, nu știu cum să socializez cu oamenii în real life, pentru că m-am obișnuit prea mult cu social media.” 

Social media și anxietatea socială

Unii tineri simt că social media le poate crea anxietate dacă își petrec prea mult timp în online. Cel mai des se întâmplă ca tinerii să simtă un fel de presiune socială ca să posteze și ei sau simt FOMO, adică Fear Of Missing Out. „Frica de a fi lăsat pe dinafară” este frecventă printre tinerii Gen Z. Ei spun că tind să se simtă singuri și că de multe ori când văd pe rețelele de socializare că prietenii lor au ieșit fără ei, îi poate determina să aibă gânduri negative.„Why Gen Z Is Actually Gen FOMO”, youthsense.com.au

„Într-o oarecare măsură simt că social media mă face mai sociabilă,” spune Renata, 21 de ani, „dar până la un anumit punct, când intru într-o buclă de păreri, opinii, de vorbă foarte multă, moment în care simt că e prea mult și atunci e timpul să pun stop și să mă bucur mai mult de relațiile sociale reale. Era un timp când simțeam că social media îmi dăunează grav sănătății, ca să zic așa. În sensul că aveam acel sentiment de FOMO, adică frica de a pierde ceva. Vedeam că prietenii mei, cunoștințele mele se duceau în tot felul de locuri și eu eram acasă. Nu aveam unde să mă duc. Și simțeam că pierd ceva. Ei bine, acel sentiment pentru mine era unul distrugător, dar cu timpul mi-am dat seama că nu am de ce să fiu afectată, iar acum în prezent e totul bine la capitolul ăsta.”

Foto: We Are / Getty Images

E mai greu sau mai ușor să fii sociabil în online?

Online-ul poate da senzația unei ușurințe de a comunica, dar Gen Z tot simte că nu e la fel ca o comunicare față în față. Tot simte nevoia de a interacționa fizic cu prietenii, nu doar prin intermediul unui ecran.

„În momentele în care mă scufund în online și îmi creez o rutină de a-mi pierde timpul pe internet 24 din 7, capăt o anumită putere, superficială, și îmi este mai ușor sa depășesc bariere de comunicare”, a spus Alexia, 19 ani. „Asta mă face să-mi fie mai greu să vorbesc cu oamenii față în față. Mă simt anxioasă când intru în contact cu persoane noi. De asta, evit pe cât posibil să pierd multă vreme pe social media. Prefer să leg relații acolo cu oameni cu care am posibilitatea să vorbesc și-n viața reală, să îi privesc în ochi și să le simt energia mult mai profund decât printr-un ecran.” 

Andrei, 19 ani, consideră că rețelele de socializare afectează tinerii și îi face să poartă o conversație față în față mult mai greu: „Social media ne face mai antisociabili pentru că nu mai suntem în stare să purtăm o conversație face to face cu cineva.”. Contrar așteptărilor, un studiu arată că Gen Z apreciază mai mult conversațiile față în față decât millennials.Millennials vs Gen Z: Key Differences at Work”, peoplegoal.com.  

În concluzie, social life și social media sunt două lucruri diferite

Închei  cu părerea Andreei despre social media: „Te face mai sociabil, dar cred că e important să știi să delimitezi social life de social media.” 

Având în vedere că platformele de social media sunt construite pentru a te ține mereu activ, poate să fie înțeles comportamentul Gen Z în raport cu acestea. Fie că e vorba de BeReal, care te notifică atunci când trebuie să postezi (iar din cauza FOMO vei posta), sau că pur și simplu vrei să pui un story pe Instagram ca să vadă lumea ce mai faci, tu încerci să comunici cu cei din jur. Problema apare când acest comportament devine mecanic și nu mai poate fi controlat. Social media nu e atât de rea pe cât ar crede unii oameni, dar nici nu trebuie lăsată să îți dicteze viața.



Text de

Isabelle Toma

Este pasionată de social media, mereu la actualitate și plină de curiozități. Se întreabă mereu „Ce mai e nou?”. Ea stă în spatele tuturor postărilor de social media de pe Mindcraft Stories.

SOCIETATE|FYI

Românii au încredere în ONG-uri, dar acestea sunt subfinanțate, iar angajații suferă de burnout

De
A treia ediție a raportului Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile arată maturizarea sectorului non-guvernamental, dar și problemele cu care se confruntă cei care lucrează în ONG-uri.
SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet

De
Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.