Anadolu Agency via Getty Images

Cum se vede războiul din Rusia?10 min read

De Maricica Ciubara 08.03.2022

Am vorbit cu un rus care nu-și ia informațiile de la televiziunile de stat, ca să vedem care e atmosfera în această țară.

Sunt aproape două săptămâni de când forțele armate ale Federației Ruse au atacat Ucraina. Invazia a fost precedată de o îndelungată adunare de trupe la granița cu Ucraina și de recunoașterea diplomatică de către Rusia a Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk, la 21 februarie 2022. La 24 februarie, în jurul orei 5.30, președintele rus Vladimir Putin a decis derularea unei operațiuni militare speciale „pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. Forțele armate ruse au lovit infrastructura militară ucraineană, aviația, facilitățile de apărare aeriană, aerodromurile militare. Trupele ruse au invadat Ucraina din Rusia continentală, Belarus și Crimeea, dar de-a lungul întregii linii de front din Donbas.  

Toate lucrurile acestea sunt cunoscute în Rusia mai ales din perspectiva propagandei de acolo, însă asta nu înseamnă că informațiile n-au ajuns și pe alte căi, în special prin internet. Războiul pornit de Rusia în Ucraina a stârnit controverse chiar și în rândul propriilor cetățeni, iar unii condamnă această crimă asupra poporului ucrainean. Iată cum este văzută agresiunea din Ucraina prin ochii unui cetățean rus, care a dorit să-și păstreze anonimatul, din cauza legii impuse de Kremlin prin care este interzisă comunicarea cu presa străină și utilizarea termenului „război”.

Mindcraft Stories: Ce părere au cetățenii Federației Ruse despre decizia politică a lui Putin de a invada Ucraina?

Dacă vorbim despre anturajul meu, atunci toată lumea este îngrijorată de consecințele așa-zisei operațiuni militare din Ucraina (în Rusia nu se poate spune că suntem în război). Este păcat de copii, femei, bătrâni și tinerii care nu au cunoscut încă viața. 

În societatea rusă, în ansamblu, majoritatea nu vrea război. Populației îi este frică de reacția zdrobitoare a Occidentului și de consecințele pe care le vor suferi cetățenii de rând, care sunt apolitici, au credite ipotecare, microcredite. Doar încercarea de a supraviețui și de a se reabilita după COVID-19 este foarte grea.

M.S.: Ce se transmite în mass-media despre acțiunile Kremlinului?

În Rusia nu există libertate de exprimare. Și acele canale de informare care pot duce către populaţie măcar ceva adevăr sunt declarate agenții străine. Eu, personal, nu mă uit la televizor. Anturajul meu urmărește ce se întâmplă, dar sunt oameni tineri. În general, tinerii au încredere în canalele de pe Telegram, unde există încă o presă liberă. Dar fondatorul Telegram, Pavel Durov, a spus că în curând canalele de informare rusești, precum cele ucrainene, vor fi blocate pe Telegram. Televizorul este urmărit de bătrâni. Aceasta este categoria oamenilor care cred tot ce se difuzează la TV. Eu le spun „zombi”. Eu însumi am lucrat în media și am „sculptat” știri din ceea ce era permis. În Rusia, practic, toate canalele TV sunt de stat.

M.S.: Există frică sau nesiguranță din cauza restricțiilor impuse Rusiei de către SUA, UE și alte puteri?

Desigur, toată lumea e îngrijorată. Aș spune că este isterie. Oamenii nu știu dacă să vândă și să plece sau să rămână, având în vedere că cele mai proaste previziuni s-au adeverit.

M.S.: Au apărut scumpiri la alimente, produse generale, combustibili în Rusia, după căderea bursei?

Totul este calm în magazine, nimeni nu cumpără hrișcă și hârtie igienică de pe rafturi, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19. Prețurile nu s-au schimbat pentru produse, momentan sunt stabile.

M.S.: Ce părere ai despre anunțul președintelui Putin cu privire la folosirea armelor nucleare?

Armele nucleare sunt groaznice, îmi este greu să-mi imaginez că vor fi folosite… În fiecare noapte mă trezesc înspăimântat, neștiind ce se va întâmpla exact mâine. Până la urmă, nimeni nu știe, cu excepția domnului Putin.

M.S.: De ce a atacat Rusia civili în Ucraina, dacă inițial Putin a declarat că apără cetățenii ruși din Donbas și Lugansk?

Acum putem vedea doar consecințele operațiunii militare, care s-a prelungit. Au trecut multe zile de când armata rusă este pe întreg teritoriul Ucrainei. Nu mai contează cine este protejat acolo, având în vedere consecințele. Consecințe teribile care vor afecta atât Rusia, cât și Ucraina. Oamenii au posibilitatea acum de a vorbi deschis. Ei trebuie să poată negocia.

M.S.: Ce părere au rușii despre atacul Rusiei asupra Ucrainei? Susțin teoria lui Putin despre o NovoRusia?

Rusia nu înseamnă oameni obișnuiți! Acum, toată lumea este îngrijorată de viitor. Oamenii de rând nu au fost întrebați dacă vor să invadeze Ucraina.

M.S.: Tu cum vezi lucrurile, de acolo, din Rusia?

Sunt un om pașnic! Am multe în comun cu Ucraina, este o parte din mine. Mă doare să realizez că oamenii suferă.

M.S.: Cum este văzută poziția Republicii Moldova în acest război, fiind chiar la frontieră cu Ucraina și cu teritorii anexate de Federația Rusă de zeci de ani?

Moldovenii sunt buni și ajută pe oricine pot, oameni obișnuiți găzduiesc refugiați acasă. Sper că Maia Sandu are înțelepciunea să rămână neutră și să nu intre în acest război sângeros.

M.S.: Ce crezi că urmează pentru poporul rus?

Repet, cele mai rele previziuni s-au adeverit deja. Sunt apolitic, sunt o persoană insignifiantă, dar nu vreau ca oamenii să sufere. Însă acest lucru pare a fi inevitabil.



Text de

Maricica Ciubara

Este jurnalist cu experienţă în zona ex-sovietică. Colaborează cu publicații din România, Republica Moldova, Ucraina și Rusia. În trecut, a lucrat la radio și TV.

SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet

De
Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.
SOCIETATE|BS DETECTOR

Cum au ajuns banii cash noua conspirație preferată a conservatorilor?

De
De la Costi Ioniță la Diana Șoșoacă, tot mai mulți influenceri și politicieni încearcă să te convingă că guvernul vrea să te controleze și soluția e să-ți ții banii la saltea. Cât de mult adevăr e în această nouă conspirație de import?
SOCIETATE|SCIENCE OF SPORT

Olimpiadă pe steroizi? Visul libertarian al Enhanced Games se bazează pe o știință dubioasă

De
O organizație finanțată de miliardari tech libertarieni propune o alternativă la Jocurile Olimpice în care dopingul să fie legal. O viziune disruptivă, ca lumea tech, dar și distopică.