Anadolu Agency via Getty Images

De la Zorro la agresorul rus. Cum a devenit Z un simbol al răului?21 min read

De Mihai Ghiduc 14.03.2022

Ceea ce trebuia să fie inițial un ajutor vizual pentru armata rusă, s-a transformat într-un simbol neofascist, deși rușii par a-i rata subînțelesurile

Alfabetul chirilic nu are litera Z. Pentru sunetul /z/ folosește un soi de trei: З, з. Iar Z nu e folosit nici pentru un sunet diferite, cum se întâmplă cu H (/n/ în rusă) sau B (/v/). În esență, pentru ruși Z nu e o literă, e doar un simbol grafic, cum am face noi o săgeată.  

Nu e prea clar de ce l-au ales pentru a-și marca o parte din tancurile și camioanele cu care au invadat Ucraina (unii ar zice „de la denaZificare”), dar se știe că reprezintă forțele care atacă dinspre est, în timp ce un Z încadrat de un pătrat sunt forțele ruse venite din Crimeea. Cea mai realistă explicație e că vine de la cuvântul rusesc Запад/Zapad, care înseamnă vest, direcția de atac a trupelor.

Există și alte simboluri folosite de armata rusă, însă mai puțin vizibile – O, pentru trupele din Belarus, V pentru cele navale, X pentru ceceni și A pentru trupele speciale.

Z, inscripționat pe trenurile armatei ruse.

De ce a devenit Z un simbol militarist?

Destul de repede, în primele zile de război, când lumea încă se întreba dacă Putin e susținut de o majoritate a rușilor în planurile sale, Z s-a transformat într-un simbol de susținere. Maria Butina,Detalii pe wikipedia.org o rusoaică expulzată din SUA pentru încercările de a infiltra National Riffle Asociation (NRA) și campania lui Trump, care acum e membră a Dumei de Stat, a apărut pe Instagram cu un tricou negru cu Z.

Pe 2 martie, însăși armata rusă l-a folosit într-o postare pe Instagram,O poți vedea aici: instagram.com cu sensul de „pentru pace” și „încheiem războiul” (orice ar însemna asta). Și, da, armata rusă are cont pe Instagram. 

Panouri stradale în care Z era creat din riboane negru-portocalii, care reprezintă panglica lui Sf. Gheorghe, un simbol al Donețkului, au apărut prin orașele rusești, ceea ce arată un efort al autorităților de a promova ideea. Dacă a fost o preluare din mers sau propaganda era deja gândită, e greu de stabilit de la distanță. Ele erau însoțite de un hashtag, #СвоихНеБросаем, care înseamna „Nu-i abandonăm pe-ai noștri”. Panourile îi încurajau, deci, pe ruși să-și arate susținerea pentru „operațiunea specială”, termenul folosit de autoritățile care vor să evite cu orice preț utilizarea cuvântului „război”.

Începe să se întrevadă ideea unei folosiri a simbolului ca un soi de solidaritate pentru republicile separatiste din Donbas, pretextul folosit de Putin pentru invadarea Ucrainei. Pe social media au apărut tot mai multe videouri, care s-ar vrea spontane (și probabil că unele chiar sunt), unde ruși de rând folosesc diverse metode, și cel mai adesea o dronă, ca să creeze litera Z din mașini, steaguri sau chiar oameni. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ben Ditto (@ditto_nation)

Că nu-s toate spontane o dovedește o imagine cu copii bolnavi de cancer, internați într-un spital din Kazan, capitala republicii semiautonome Tatarstan, care formează litera Z.„Russian children in cancer hospice made to stand in Z shape to support invasion”, independent.co.uk Cel mai probabil, o inițiativă a vreunui director naționalist sau care a simțit că e momentul să se facă remarcat, dar, în esență, folosirea plină de cinism a unor copii care poate nici nu vor mai apuca sfârșitul războiului în scopuri propagandistice.

Estetica neonazistă se împletește cu propaganda

Să scrii cu alb pe fundal negru e ceva destul de utilizat în marketing, însă estetica campaniei ruse de susținere a războiului se inspiră direct din cea neonazistă, cu indivizi rași în cap și mișcări de grupări paramilitare. Chit că cei din spate au fost aleși să pară mai tineri obișnuiți. De data aceasta, clipul pare să fi apărut cam repedeDetalii pe twitter.com ca să mai fie o campanie nepregătită din timp.

Genul acesta de imagini cu tineri îmbrăcați în negru care fac parte din „Echipa Putin”,Cum ar fi acest clip: twitter.com scandări în grup și mișcări sincronizate a mai fost folosit, iar asemănările cu perioada fascistă din Italia, Germania sau România sunt de-a dreptul înspăimântătoare. 

De altfel, Putin încurajează acest tip de militarism naționalist. Este cunoscută asocierea sa cu gruparea de motocicliști Night Wolves. Care, evident, îl sprijină – și nu doar cei din Rusia. Spre exemplu, filiala bosniacă pregătește un miting pro-rus în Banja LukaConform jurnalistului Jasmin Mujanović: twitter.com pentru 12 martie.

Un sârb desenează un Z la un miting de susținere a Rusie, în Belgrad. Foto: Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

Dincolo de tineri cu mișcări de marș militar și motocicliști, o altă variantă prin care este promovată susținerea războiului e prin coloane de mașini – nicio surpriză, SUV-uri negre – cu steagul Rusiei și, evident, inscripționate cu „Z”. Precum în clipuri care circulă în bula pro-rusă a Twitter-ului, unul din Ialta, CrimeeaLink: twitter.com și altul dintr-un oraș neprecizat.Link: twitter.com

La un moment dat, cineva e posibil să fi sesizat că negrul nu e cea mai bună alegere, așa că s-a întors spre un alt element cromatic familiar, albul pionierilor. Însoțit totuși de scandări și saluturi sincronizate. Se întâmplă într-un mall din Kazan, același oraș cu spitalul de copii, și pare a fi la fel de organizat, doar că participanții sunt mult mai entuziaști.Poți vedea clip-ul aici: facebook.com

Dincolo de folosirea Z-ului în propagandă, organizată sau spontană, acesta a devenit și mijloc de intimidare al celor care nu-l sprijină pe Putin. Cum e cazul Marina Davîdova, critic de film, pe ușa căreia a apărut un foarte amenințător Z,Postarea Marinei a fost tradusă, pe Facebook de Scena și ecranul, facebook.com unul dintre motive care a determinat-o să fugă din Rusia cu prima oocazie.

Un mândru gimnast

Poate cea mai cunoscută folosire a simbolului s-a petrecut la o competiție de gimnastică, Cupa Mondială de la Doha, Qatar, unde rusul Ivan Kuliak„Russian gymnast with ‘Z’ symbol on podium next to Ukrainian faces long ban”, theguardian.com a urcat pe podium cu Z-ul inscripționat pe echipament. Ca o ironie, Kuliak ocupase locul trei la paralele, concursul fiind câștigat de un atlet ucrainean, Ilia Kovtun. Rușii erau la ultima lor competiție, federația internațională interzicându-le participarea la alte evenimente din cauza războiului, iar inițiativa lui s-ar putea lăsa cu o interdicție personală și pierderea medaliei. Kuliak nu este singurul sportiv rus care a ales să-și arată susținerea față de Putin și război. Echipele de hochei Dinamo Moscova și SKA-Neftyanik s-au așezat în forma literei Z înaintea unui meci disputat pe 12 martie,„Un nou gest provocator al sportivilor ruși – Cum și-au arătat mai mulți hocheiști atașamentul față de Vladimir Putin”, hotnews.ro cei drept într-o competiție internă.

La câteva zile după gestul de la Doha, Kuliak a zis la televiziunea rusă că ar proceda fix la fel,„Unrepentant gymnast Ivan Kuliak would show ‘Z’ insignia for Russia again”, theguardian.com pentru că semnul ar însemna „pentru victorie” și „pentru pace”. 

Semnificația „pentru victorie” e promovată și de alte persoane din proprie inițiativă, nu doar în Rusia, după cum o arată o poveste din republica Moldova, în care un șofer din Bălți și-a marcat mașina cu Z și cu steagul rus.„Z-ul rusesc din Bălți vine din Fălești. Cine-i autorul”, nordnews.md Autoritățile moldovene îi sancționează pe cei care-și inscripționează mașinile lor sau ale altora cu acest semn,„18 cazuri de inscripționare a „Z”-ului rusesc pe autoturismele refugiaților”, moldova.europalibera.org iar Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a avertizat că unele simboluri pot fi interpretate ca „instigare la război”.

Z-ul mai apare și la profilul unor conturi de social media, în special pe Telegram, iar unele persoane din Rusia și l-au pus chiar în nume pentru a-și arăta susținerea. În România, unde grupările proruse nu sunt foarte evidente, semnul a fost văzut la câteva conturi false de Telegram care comentează pe canalul celor de la Sputnik, refugiați aici după ce le-a fost închis site-ul din Moldova.

Dar cu Zorro ce-ați avut?

Până să-l transforme rușii într-un simbol indezirabil, Z era mai degrabă asociat cu justițiarul mascat Zorro, un erou creat de Johnston McCulley în 1919, personaj principal în nenumărate romane, benzi desenate, seriale și filme. E drept, ultimul Zorro relevant fusese Antonio Banderas, acum aproape două decenii ani, în The Mask of Zorro (1998) și The Legend of Zorro (2005).

Două seriale în pregătire, unul regizat de Robert Rodriguez pentru canalul american The CW, cu o femeie în rolul principal,„Robert Rodriguez’s Female Zorro Series Moves From NBC to The CW”, screenrant.com iar altul de Disney,„Zorro TV Show Starring Wilmer Valderrama in the Works at Disney”, collider.com sunt deja în diverse stadii ale prooducției și aș putea paria că au apărut discuții despre ce să facă cu simbolul deturnat de ruși.

Asocieri mai înfiorătoare sunt făcute cu World War Z, romanul lui Max Brooks, dar mai ales cu filmul din 2013,Detalii pe wikipedia.org cu Brad Pitt în rolul principal. Încă din primele ore ale asaltului rus s-a spus că acesta ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial, mai ales că Rusia a pictat asta drept o luptă împotriva NATO – cau cel puțin a dorinței Ucrainei de integrare în alianță. Apariția imaginilor și tancurilor asociate cu Z au făcut asocierea cu filmul inevitabilă. E drept, World War Z nu e despre un război propriu-zis, ci despre o pandemie care transformă oamenii în zombi. Dar cum în Rusia cei care cred în propagandă sunt numiți adesea zombi, asocierea nu e chiar atât de trasă de păr.

CITEȘTE ȘI: Cum se vede războiul din Rusia?

Mai aproape de fascism, Z-ul e folosit ca simbol al unei republici militariste fictive, Zubrowka, în filmul The Grand Hotel Budapest„Hints of History in ‘The Grand Budapest Hotel’”, usnews.com al lui Wes Anderson. Dictatura din film, care este inspirată din militarismul Primului Război Mondial și fascismul celui de-Al Doilea, afișează steaguri negre cu simbolul ZZ – o altă asociere care nu le-a scăpat celor care-i critică pe ruși.

Mai direct, ilustratori ucraineni au preluat simbolul pentru a sublinia asemănarea invaziei ruse din 2022 cu cea a Poloniei, în 1939, de către naziști. Într-o bază de date online „Visuals for Foreign Friends”, prjctr.notion.site cu numeroase ilustrații anti-război, câteva folosesc Z pentru a-l asocia direct cu svastica. 

Ilustrații de Ilya Pavlov, Volodimir Merlenko

Însă poate cel mai distribuit (și aș spune și cel mai reușit) vine de pe Telegram, iar autorul pare a fi necunoscut.

Într-o declarație făcută la ONU,„Statement by the Permanent Representative of Ukraine HE Mr. Sergiy Kyslytsya at the UN Security Council meeting on humanitarian situation in Ukraine”, ukraineun.org ambasadorul Ucrainei, Serghei Kisliţia, a amintit de folosirea Z-ului de către naziști pentru crematoriul lagărului de la Sachsenhausen, care se numea Station Z,„Murder and Mass Murder in Sachsenhausen Concentration Camp 1936–1945”, sachsenhausen-sbg.de și a propus un alt sens al literei – „zveri”, care înseamnă „bestii”.

La începutul războiului, cineva povestea pe Twitter (sorry, dar nu mai rețin cine) cum un prieten din Rusia i-a scris că, după ce a învățat toată viața că au luptat împotriva naziștilor, s-a trezit într-o dimineață că ei sunt naziștii. În foarte scurt timp și-au găsit o nouă svastică, svastiva rusă.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet

De
Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.
SOCIETATE|BS DETECTOR

Cum au ajuns banii cash noua conspirație preferată a conservatorilor?

De
De la Costi Ioniță la Diana Șoșoacă, tot mai mulți influenceri și politicieni încearcă să te convingă că guvernul vrea să te controleze și soluția e să-ți ții banii la saltea. Cât de mult adevăr e în această nouă conspirație de import?