Foto: Hill Street Studios / Getty Images

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet30 min read

De Alexa Bejinariu 27.03.2024

Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.

„Ai nevoie de un sugar daddy care să te răsfețe, să te întrețină și să-ți trimită 5.000 dolari săptămânal pentru cumpărături?” Așa începe un mesaj care circulă în ultimii ani pe social media, doar că în limba engleză. De obicei vine de la un domn în vârstă, cu nume străin, care-ți spune că e inginer, i-a murit nevastă-sa și are nevoie de un umăr pe care să plângă. Nimic sexual, doar conversație. 

Știi că e un scam, că deja te-au învățat ai tăi că nimeni nu-ți dă bani doar să zâmbești. Te întrebi probabil deja cum poate cineva să-ți ia banii, în timp ce spune că-ți dă bani.  

Deși persoana care trimite mesajele are mereu aceeași poveste sau variații ale ei, la destinatar nu se ține cont de sex, vârstă, ocupație. Oricine poate primi un mesaj din ăsta, iar dacă n-ai primit deja, ai răbdare, sunt sigură că ajunge și la tine. Ceva îmi spune că și paginile animalelor de companie au câteva mesaje din astea în inbox. 

Ce e un sugar daddy și de ce o țeapă din asta (ar putea) prinde?

Dacă zici sugar daddy, te duci direct cu gândul la filme, seriale, telenovele sau chiar la știri în care ai văzut o tânără lângă un bătrân bogat. Ar putea fi mare iubire, că știi și tu că dragostea n-are vârstă, sau ar putea fi o relație sugar daddy-sugar baby. 

După o definiție simplă, un sugar daddy este, de regulă, un bărbat mai în vârstă care oferă bani, cadouri sau alte lucruri materiale unei persoane mai tinere în schimbul unor beneficii, fie sexuale, fie doar de companie, relație. Iar toate părțile implicate sunt de acord. Complexul salvatorului, dominarea financiară sau dorința de control sunt câteva dintre motivele pentru care un bărbat ar dori să facă asta. 

Nu e un concept creat de noile generații, ci există de multă vreme. Nimeni nu e surprins când aude o poveste din asta, ba chiar unii ar completa cu „și fata lui Sofica a avut unul din ăsta”. În România, este chiar un site// Care poartă deloc suprinzătorul nume sugardaddyromania.ro // unde poți să-ți faci cont și ca sugar daddy, și ca sugar baby. Totodată, site-ul îți explică că o astfel de relație e pe termen lung și poți căuta mai mulți sugar daddies până îl găsești pe cel potrivit. 

Eu sunt doar surprinsă de ce nu a prins la lume traducerea în română, adică „tată de zahăr”. Glumesc, nu e nicio supriză, sună super ciudat. Bineînțeles, relația asta de zahăr nu e exclusiv între un bărbat în vârstă și o fată tânără, nu uit că există și sugar mommies. 

Cum toate filmele și știrile vând ideea că oricând un om în vârstă poate să-ți vadă sclipirea din ochi și să-ți lase moștenire o vilă, nu e de mirare că a apărut acest scam cu sugar daddies. Ideea de a face mii de dolari doar vorbind cu cineva poate tenta orice om, indiferent de status, valori sau câți bani dă pe o bere când iese în oraș. 

Frauda asta poate fi numită nepoata poveștii cu prințul nigerian. Te caută cineva în online și-ți promite o mică avere, dar la început, trebuie tu să-i trimiți niște bani sau datele contului tău. Merge pe un sistem similar, doar că e mai adaptată internetului contemporan. Acum e mai ușor să crezi într-un sugar daddy decât într-un prinț nigerian.  

Chiar și dacă știi că cel mai probabil e o țeapă, ai putea fi curios să afli dacă chiar e. Totuși șansa ca o persoană care nu te-a văzut niciodată, să te aleagă pe tine dintre miliardele de oameni care au internet, ca să-ți ofere bani, e destul de precară. 

Câtă amploare are această țeapă în România?

Prima oară când am primit un mesaj din ăsta, i l-am trimis unei prietene, să mă laud că unii ar da 5.000 de dolari să vorbească cu mine, în timp ce iubitul meu îmi răspunde greu la mesaje. Evident, conștientă că e un scam, n-am fost deloc surprinsă că același tip îi oferise aceeași sumă și prietenei mele. Așa am aflat că toate fetele din grupul meu aveau cel puțin un mesaj de acest tip în inbox. Același text copy/paste ori puțin reformulat. 

Ca să văd cam cum stă treaba mai clar, am zis să întreb și oamenii de pe Instagram dacă au primit vreodată un astfel de mesaj. 72 de persoane au răspuns cu „da”, iar șase dintre ele au și vorbit cu scammerul. Motivația a fost că, deși erau conștiente că e o țeapă, erau curioase cât de departe se duc cu povestea. 

Totuși, nimeni n-a știut să-mi spună care e modalitatea prin care persoanele care trimit astfel de mesaje pot face bani cu metoda asta. Un prieten chiar mi-a spus că poate nu e o țeapă, poate că unii oamenii au un fetiș dubios în a oferi bani.   

Capcana e ușor de pus în practică la foarte multe persoane deodată și nu e de mirare că mulți chiar pică în ea. Intuiția mea îmi spune că-n România n-ar merge așa bine, că nu prea e folosit PayPal, și nu multe persoane mai în vârstă știu bine engleza. Dar e și posibil să mă înșel, ținând cont că doar 32% dintre români declară că n-au căzut niciodată victime unor fraude online. Ba chiar 19% dintre respondenții la un studiu făcut de SAS,// „STUDIU: 7 din 10 români se tem că ar putea cădea victime fraudelor online”, news.ro // o companie de inteligență artificială, spun că au fost fraudați de trei sau mai multe ori. 

Iar dacă nu te încrezi în studii, imaginează-ți că-n Sibiu, o femeie a fost păcălită prin metoda „prințul nigerian” de 500.000 euro, chiar anul ăsta.// „Sibiancă păcălită de 500.000 de euro prin metoda «prințul nigerian»”, oradesibiu.ro // Deși te-ai fi gândit că toată lumea știe de înșelătoria asta, la câte glume s-au făcut. 

În străinătate, sunt destule discuții, pe forumuri,// Sau pe reddit.com // în care victimele spun că au pierdut mii de dolari prin țeapa de sugar daddy. 

Cum funcționează țeapa?

Primul pas e abordarea. Un mesaj simplu venit pe Instagram, Facebook, Twitter, chiar și Reddit. N-am auzit încă să fi primit cineva pe Linkedin, dar n-aș fi surprinsă. Până la urmă, e un business. Îți spune că e bogat, că vrea să-ți trimită mii de dolari săptămânal și tot ce vrea la schimb e compania ta online. Te alintă constant și insistă că n-o să-ți ceară nimic în schimb.

Primul pas e abordarea.

Evident, tu nu-l crezi. Pentru că știi că niciunul dintre prietenii tăi nu ți-ar da bani să stați la povești, deci n-ar face-o un străin. Aici, interlocutorul pune în aplicare pasul al doilea. Încearcă din răsputeri să te convingă că e pe bune. Întâi cu „crede-mă, nu vreau să te păcălesc, nu sunt ca restul”, apoi cu lucruri mai serioase: îți trimite screenshots cu plățile pe care le-a făcute către alte sugar babes. 

Am înțeles că unii chiar îți trimit poze cu niște fete care țin în mână o foaie pe care scrie că au primit bani de la domnul în cauză. Dacă au pe profil și imagini cu un stil de viață luxos, lucrurile parcă devin puțin mai credibile. Încă simți că e o țeapă, dar o parte mică din tine chiar își face o listă de cumpărături în valoare de 5.000 dolari. 

Screenshots cu plățile pe care le-a făcute către alte sugar babes.

Ce-i drept, în prima poză se vede clar cum a fost editat scrisul ăla și de cineva nu foarte priceput la Photoshop. Individul continuă cu multe rugăminți, întrebări despre tine, mai ales „de unde ești?”, de zici că face un sondaj, să vadă unde funcționează țeapa și unde nu. Unii chiar s-ar putea s-o ducă și mai departe, să încerce să se împrietenească cu tine, să-ți asculte poveștile ca să prinzi încredere.

Dacă într-un final accepți, apare pasul al treilea: discuția despre unde să-ți trimită banii. Te întreabă de PayPal sau CashApp, în niciun caz nu-ți zice „dă-mi contul tău bancar și îți trimit bani să fugi pe-o insulă, să te relaxezi”. Așa ar fi frumos, dar ce să vezi, nu se întâmplă. Îți faci cont la unul dintre sistemele de plăți de mai sus, îi trimiți link-ul cu contul tău, iar el te roagă să discuți cu managerul sau contabilul lui. 

Discuția despre unde să-ți trimită banii și discuția cu managerul sau contabilul lui.

Pasul al patrulea e mai sensibil. Este momentul în care îți cere numărul de telefon, iar discuția se mută pe WhatsApp sau iMessage. Jake Mitchell mi-a argumentat că managerul lui e responsabil cu plata către sugar babes și tot el ține registrul cu toate. Doar că atunci când e vorba de numărul de telefon, riscurile sunt mai mari. De la sunat la patru dimineața, când ai cel mai dulce somn, până la posibilitatea de a-ți trimite link-uri cu viruși sau să-ți intre în telefon cu cine știe ce alt hack. A fost momentul în care i-am dat block, pentru că îmi tot repeta să rămân online și nu știam ce poate să facă un scammer cu numărul meu de telefon. 

„Dacă o persoană care vrea să-ți facă rău are numărul tău de telefon, în majoritatea cazurilor, nu poate să facă nimic direct în telefonul tău, nici să sustragă date din el”, m-a lămurit Alexandra Ștefănescu, colaborator al Asociației pentru Tehnologie și Internet. „Există excepții, însă. Un tip de software extrem de puternic, denumit stalkerware,// „Will the Brussels spyware scandal finally convince the EU to act?”, edri.org // poate să dea unei persoane rău-intenționate acces total la telefonul unei ținte, însă costă foarte mulți bani și este vândut, de obicei, doar guvernelor. Prin urmare, în majoritatea cazurilor, o persoană care nu face parte dintr-o autoritate publică, nu are acces la programe software foarte sofisticate, nu îți poate face rău monitorizându-ți sau furând informații doar în baza numărului de telefon”. Pe scurt: dacă nu dai click pe niciun link din ce-ți trimite, cele mai mari șanse sunt că ești safe.

CITEȘTE ȘI: Pegasus: spionul cibernetic care poate infecta orice telefon din lume

Ultimul pas e de fapt schema. Primești un mail ce pare că e de la PayPal, cu un document atașat prin care ți se spune că ai o plată în așteptare, dar că trebuie să plătești o taxă de transfer de o sută de dolari. Zic „pare că e de la PayPal” pentru că, deși are logo și documentul pare legit, detaliul care contează este adresa de mail. La expeditor apare o adresă de pe AOL, în document, una de pe Gmail.. Pentru o firmă care are peste 200 de milioane de useri activi, ai spune că-și permit un domeniu al lor, măcar un @paypal.com. Nu ar folosi un mail gratuit de la un concurent, ca Gmail. 

Însă, detaliile astea trec ușor cu vederea în momentul în care te concentrezi pe cum vei primi tu 5.000 de dolari. Faci un calcul rapid și nu te deranjează că plătești o taxă de o sută de dolari la ce sumă oricum mare ți-ar mai rămâne. Intri pe site, iar în frenezia banilor, nici nu realizezi că, deși acolo scrie „PayPal”, site-ul este ceva ce parcă nu aduce a ce-ar trebui să fie, adică Pay2Go.. 

Dar accepți, faci plata și, în timp ce tu aștepți banii și te visezi pe insule, el îți dă block și dispare. Iar tu pierzi suta de dolari dată drept taxă. Gândul la excursii de lux a zburat la fel de repede cum a apărut mesajul în inboxul tău. 

Ce faci dacă primești un mesaj din ăsta?

Un singur vinovat, Luis Mendes, pare să fi fost arestat pentru această fraudă, în mai 2023, de către Poliția din Brazilia.// „Instagram sugar daddy reportedly arrested following Cybernews investigation”, cybernews.com // Informația n-a putut fi verificată cu adevărat, dar ce știm cu siguranță este că țepele nu s-au oprit atunci.  

Platformele prin care poți primi un mesaj de tipul ăsta sunt variate, de la Instagram la Twitter, Bumble sau chiar Discord și Reddit. Pozele, conturile și textele lor pot varia. PayPal poate fi înlocuit cu CashApp sau cu orice alt sistem de plăți. În loc să fie o taxă pe care trebuie s-o plătești, ei pot să-ți ceară și un card cadou, card prepaid la Google Pay sau o plată în crypto. Poți să faci acest lucru și ei chiar pot să-ți trimită ăia 5.000 de dolari promiși. Însă, când PayPal va realiza că această plată e frauduloasă, iar banii din contul tău sunt furați, o să-i ia înapoi. Iar scammerul va rămâne cu cardul cadou de la tine. Unii pot să-ți ceară informații personale valoroase cu justificarea procesării plății, iar astfel să-ți spargă contul sau să-ți fure identitatea.

Sunt mai multe feluri prin care această fraudă funcționează, nu se oprește la ce ți-am povestit. Așa încât mai bine mergi pe regula dacă e prea frumos să fie adevărat, cel mai probabil nu e. Pentru că știi și tu, dacă cineva chiar vrea să-ți dea bani, se găsesc metode și fără să faci nimic. 

Dar dacă cumva ai avut un moment de slăbiciune (se mai întâmplă) și chiar ai căzut pradă unui sugar daddy scammer, iată ce poți face „Dacă ți s-au extras datele de card, este foarte important să contactezi imediat banca pentru a bloca acel instrument de plată”, spune Mihai Rotariu, Manager al Direcției Comunicare, Marketing și Media, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). „Trebuie să verifici atent ce tranzacții s-au făcut din cont, iar dacă au suferit pagube materiale, va trebui să depui o plângere la Poliție, fizic sau online, pentru lansarea unei investigații în acest sens. Nu în ultimul rând, notifică și DNSC la numărul de urgență 1911 (unde poți obține și ghidaj de la un specialist în funcție de caz), pe mail// La alerts@dnsc.ro // sau printr-un formular online.”// Disponibil pepnrisc.dnsc.ro //

Tot Mihai Rotariu îmi spune și că atunci când vine vorba de recuperarea banilor, sunt destul de multe variabile. Dar dacă ai oferit date de card sau ai acceptat plata din contul de internet banking, banca are posibilități extrem limitate ca să-ți recuperezi banii, dar de asta trebuie să contactezi banca imediat ce-ai căzut în plasă. Deși DNSC nu a înregistrat sesizări pe această speță până în acest moment, asta nu înseamnă că nu există. 

Mai mult, chiar dacă nu ai căzut în capcană, dar primești un mesaj de tipul ăsta și vrei să acționezi, reclamă contul la platforma de socializare unde ai primit și dă-i block. „Acum că a intrat în vigoare regulamentul DSA în Uniunea Europeană, dacă o persoană observă că a raportat asemenea conturi în rânduri repetate și totuși ele încă sunt active, poate să se adreseze și coordonatorului de servicii digitale din țara în care locuiește, respectiv ANCOM în România” îmi spune Alexandra Ștefănescu. Iar după ce l-ai blocat, notifică DNSC prin mail, formular online sau apel. Ca să afle și alții.  

Știu că acum îți spui „eu oricum n-o să iau bani niciodată de pe internet, am principii”. Felicitări, dar te sfătuiesc după ce faci toți pașii de mai sus, să vorbești despre această țeapă și cu toate rudele tale. Mătuși, unchi, părinți, prieteni, oricine. 

Victima perfectă pentru acest scam este o persoană care poate n-are o situație financiară bună sau doar își dorește mai mult decât poate să-și permită. Iar șansa de a avea peste noapte 5.000 de dolari ar putea-o determina să facă lucruri prostești. Anunță-i pe toți, să te asiguri că nimeni nu cade în capcană.



Text de

Alexa Bejinariu

Alexei îi place să scrie pe cât de mult îi place să râdă. Adică foarte mult. A fost reporter la VICE România vreo câțiva ani și curiozitatea ei e la fel ca pofta de viață. Adică mare.

SOCIETATE|MAIN STORY

Bătălia programelor politice: Lasconi vs. Georgescu

De
Am analizat programele celor doi candidați din turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a vede ce propuneri concrete au pentru alegători.
SOCIETATE|OVERVIEW

Călin Georgescu se declară ortodox, dar se inspiră dintr-un misticism estic antireligios

De
Deși Călin Georgescu nu ratează nicio ocazie să vorbească despre ortodoxie și tradiție, discursurile lui ezoterice preiau concepte de la mistici care au luptat împotriva religiilor convenționale.
SOCIETATE|HOT TAKE

Modurile subtile prin care Călin Georgescu își seduce electoratul

De
Principalul candidat la președinția României are mai multe red flag-uri decât un iubit toxic, dar cu toate astea reușește să fie atractiv pentru o bună parte a populației.
TEHNOLOGIE|SOCIAL MEDIA

Politainment: alegerile se vor câștiga cu live-uri și videouri scurte, indiferent de soarta TikTok 

De
Dacă în 2020 a părut o întâmplare, 2024 e confirmare: alegerile se câștigă în social media, TV-ul e istorie. Politicienii se vor adapta sau vor dispărea. Cine spunea că nu mai  sunt joburi pentru GenZ?