Războiul memelor. Sau un alt mod prin care Ucraina atrage atenția internațională13 min read

De Adriana Moscu 07.03.2022

Memele virale sunt o altă modalitate prin care ucrainenii modelează opinia publică și conving guvernele occidentale să ia atitudine. 

Uneori, trollingul are o miză. Se vede asta cel mai clar în memele despre conflicte politice, în general. E drept, acele conflicte sunt unele electorale, dar iată că memele își fac loc și în conflictele armate. Chiar și în cel actual, dintre Rusia invadatoare și Ucraina. Aceste memeO idee, de obicei hazlie, materializată într-o imagine, un clip sau un text, care se răspândește prin intermediul internetului, unele captând totodată atenția unui public internațional, cât mai larg și mai divers. nu sunt doar o (altă) ocazie de a face haz de necaz, ci și o modalitate prin care ucrainenii – și, extrapolând, susținătorii și aliații lor din toată lumea – contracarează campaniile de dezinformare ale Kremlinului. 

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_meme-ucraina-rusia-umor-razboi-Barbu-Mateescu_04.jpg

St. Javelin și tractoriștii ucraineni

Diverse meme și postări virale care făceau referire la subiecte legate de conflictul Rusia-Ucraina au început să apară în număr mare pe platformele sociale încă dinaintea războiului actual. Cea mai cunoscută, „St. Javelin”, supranumită și „Protectoarea Ucrainei”, o memă realizată în stilul unei icoane, cu o Madonă care ține în brațe o armă-antitanc, datează din 2018.„St. Javelin/Saint Javelin”, knowyourmeme.com 

Memele sunt răspândinte și de actori aparent serioși. Contul oficial de Twitter al NATO Canada a repostat și el un tweet din 2014, actualizat la tensiunile din 2022. În imagine era prezentată o hartă cu cele două state, Rusia și Ucraina. În dreptul Rusiei scria „Russia”, iar în dreptul Ucrainei – „Not Russia”. Ca să fie mai simplu de înțeles pentru toată lumea diferența dintre cele două teritorii. 

Nu doar memele sunt folosite, ci și alte forme de umor viral. De exemplu, pagina de Instagram unfiltered.politicsLink, aici: instagram.com a postat un clip preluat de pe TikTok în care femei înrolate în armata americană dansau la unison pe o melodie cântată de Beyoncé. Postarea încerca să atragă atenția asupra faptului că, în timp ce Rusia își mută forțele armate la granița cu Ucraina, restul lumii ia prea puțin în serios iminența războiului. Până acum, clipul a primit aproape 300.000 de aprecieri. 

Totuși, memele nu sunt în prim plan, în condițiile în care există atât de multe imagini reale din război cu potențial de a amuza lumea. Cum ar fi clipurile cu tractoriștii ucraineni care par a colecționa blindate ruse.Care au circulat pe Twitter din primele zile de război, twitter.com „Războiul mi s-a părut foarte puțin definit de meme până acum. Există pur și simplu atât material șocant, amuzant sau inedit în filmările propriu-zise făcute cu telefonul în zona de conflict, că memele nu au avut loc să se desfășoare. Poate fi și ceva cultural: glumele circulă printre și de la ucrainenii/rușii ostili regimului Putin într-o măsură mai mare decât memele”, e de părere sociologul Barbu Mateescu. 

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_meme-ucraina-rusia-umor-razboi-Barbu-Mateescu_01.jpg

Umorul e un mecanism de apărare

De unde a apărut însă nevoia aceasta a oamenilor de a glumi pe teme tragice? Barbu Mateescu crede că „umorul e și un mijloc de distanțare, deci autoprotecție, de genul: «Iată, acest eveniment nou se încadrează într-un șablon sau poate fi legat de ceva familiar – deci nu e atât de grav»”. 

Majoritatea platformelor importante de social media erau deja politizate, așa că e greu să nu te lovești de un astfel de conținut, indiferent din ce bulă ai face parte. Însă expunerea permanentă la un anumit tip de conținut poate avea, la un moment dat, efect de bumerang. 

Chiar contul oficial de Twitter al Ucrainei,Link, aici: twitter.com în perioada premergătoare izbucnirii războiului, a fost plin de meme despre situația sa politică. Trecerea la un ton serios a părut ciudată când, după începerea conflictului, același cont publica o caricatură politică înfățișându-i pe Hitler și Putin și care îndemna oamenii să nu trateze invazia cu meme. 

În plus, mulți dintre cei care fac sau distribuie astăzi meme despre conflict nu au participat direct la ororile războiului, astfel că ignoranța benignă poate, în cele din urmă, să trivializeze și să bagatelizeze suferința reală. 

Și totuși, războiul nu se câștigă cu meme

E greu de cuantificat în ce măsură poate o memă (sau mai multe) să modifice soarta unui război și să influențeze opiniile oamenilor la un nivel mai profund. „Memele ca armă propagandistică sunt foarte importante. Dar nu ca glonț de argint care convinge neutrii să adopte un punct de vedere. Ci ca acceleratoare de emoție”, crede sociologul Barbu Mateescu. „Mema Putin=Hitler n-are sens dacă nu există un pachet întreg de cunoaștere în care s-o încadrezi: decriptarea discursului lui Putin de începere a invaziei, acțiunile lui Hitler de dinainte de 1939 etc.” 

Cât de etic este, până la urmă, să te amuzi, fie și ca formă de conștientizare, când e vorba de un conflict armat, care implică pierderi omenești și distrugerea unei țări?

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_meme-ucraina-rusia-umor-razboi-Barbu-Mateescu_03.jpg

„Discuția etică se declină în mai multe feluri. Este mai ușor să faci o memă sau să râzi la o memă dacă ești departe fizic sau neimplicat (deci există minimul spațiu de siguranță necesar pentru a-ți permite libertatea să glumești)”, spune Mateescu. „Poate de aceea n-am văzut multe meme: pe Facebook-ul românesc lumea e îngrijorată, iar pe Twitter, unde urmăresc ucraineni aflați în Ucraina precum și profesori universitari din lumea anglo-saxonă, care cunosc bine Rusia sau Ucraina, iarăși, lumea nu prea face meme, ci este autentic implicată și îngrijorată.”

„Distanța contează enorm și subiectivitatea este rege”, e de părere sociologul. Din punctul său de vedere, „glumele de pe TimesNewRoman despre Liechtenstein sunt senzaționale. Un locuitor al acelei țări ar fi îngrozit să le citească, putându-le considera insulte. Văd pe Twitter cum oameni din țări arabe sunt terifiați de atenția dată Ucrainei. Ca locuitor al unei țări vecine cu Ucraina, le înțeleg emoția, dar ignor acuzația morală implicită: evident că nu pot avea aceeași empatie față de suferința lor precum față de cea a Ucrainei, care o poate prefigura pe a țării mele. Același mecanism se aplică și în ceea ce privește tema reacției în fața unei tragedii: ce se întâmplă în Malaezia mă afectează puțin, refugiații care au nevoie de ajutor în interiorul țării mele necesită alt tip de reacție”.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_meme-ucraina-rusia-umor-razboi-Barbu-Mateescu_02.jpg

Este motivul pentru care tratarea cu umor a situației Ucraina poate să stârnească chiar proteste, deși intenția e un de susținere. „Probabil de aceea nu prea e inflație de meme în România vizavi de Ucraina: prea mulți oameni care ar da share sau care le-ar crea sunt ocupați să aloce timp sau alte resurse refugiaților și ONG-urilor care îi ajută”, mai spune Barbu Mateescu. „O excepție de la regulă sunt memele anti-Putin, care sunt un tip de armă, de punere a dictatorului rus la locul său: iată, pot să glumesc despre tine, nu ești așa puternic, nu ești o amenințare așa mare.” Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SOCIETATE|MS TALKS

Cum să construiești locuințe accesibile în comunități vulnerabile prin puterea voluntariatului

De
De aproape 30 de ani, Habitat for Humanity România reușește să construiască un acasă pentru fiecare.
SOCIETATE|WOMEN IN TECH

O societate echitabilă este rezultatul feminismului. Un ONG românesc sprijină leadershipul feminin

De
Andreea Coscai este fondatoarea Her Time Romania, un ONG românesc care sprijină leadershipul feminin și crearea de rețele pentru femeile tinere. Am vorbit cu ea despre intersecționalitate în activism și despre cum poate crea societatea un mediu mai echitabil și inclusiv.
SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
SOCIETATE|FYI

Românii au încredere în ONG-uri, dar acestea sunt subfinanțate, iar angajații suferă de burnout

De
A treia ediție a raportului Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile arată maturizarea sectorului non-guvernamental, dar și problemele cu care se confruntă cei care lucrează în ONG-uri.