Getty Images

Evenimentele astronomice din 2023: conjuncții, planete la opoziție și ploi de meteori18 min read

De Laurențiu Păiuș 25.01.2023

Ești pasionat de astronomie? Iată ce fenomene nu trebuie ratate în acest an.

Deși nu se anunță unul foarte spectaculos pentru iubitorii cerului din România, 2023 este totuși un an interesant cu multe fenomene care merită să fie observate. Iată în continuare o listă a câtorva dintre acestea.

Conjuncții în 2023

În astronomie, o conjuncție înseamnă o apropiere aparentă pe cer a două sau mai multor obiecte. Fie că sunt observabile cu ochiul liber sau printr-un instrument astronomic, conjuncțiile reprezintă un motiv în plus să privești cerul și să-i apreciezi frumusețea. Iată câteva dintre conjuncțiile din acest an pe care vrei să le vezi.

Evenimente astronomice 2023

Conjuncție între Venus și Neptun

Data: 15 februarie

Pentru a te putea bucura de acest eveniment astronomic, trebuie să-l privești printr-un instrument optic (binoclu sau telescop), deoarece planeta Neptun nu este vizibilă cu ochiul liber. Dacă reușești să observi conjuncția printr-un astfel de instrument, vei vedea ambele planete în același câmp vizual. Neptun se va vedea ca un mic disc albăstrui. Și Venus, și Neptun se vor găsi atunci în constelația Vărsătorul.Evenimente astronomice 2023

Conjuncție între Jupiter, Lună și Venus

Data: 22 februarie

În seara zilei de 22 februarie, la puțin timp după apusul Soarelui, dacă te vei uita înspre orizontul vestic. Vei vedea o grupare a celor mai strălucitoare obiecte cerești după Soare. Este vorba despre planetele Jupiter și Venus (Venus fiind cea mai strălucitoare dintre cele două) însoțite de o Lună în fază de seceră foarte subțire. Toate cele trei obiecte vor fi situate pe teritoriul constelației Pești.

Evenimente astronomice 2023

Conjuncție între Lună și Marte

Data: 28 martie

În seara zilei de 28 martie, în zona constelației Gemeni, Luna va fi situată în apropierea planetei Marte, care va apărea cu ochiul liber ca un punct strălucitor de culoare portocaliu roșiatică. Dacă vrei să observi conjuncția printr-un instrument optic, cel mai bun va fi un binoclu, pentru a putea surprinde ambele obiecte în același câmp.

Planete la opoziție/elongație maximă

În funcție despre ce planetă este vorba, cel mai bun moment pentru observarea acesteia este ori opoziția,„What is a planet in opposition?”, rmg.co.uk ori elongația maximă.Detalii pe wikipedia.org La planetele interioare,„Inferior and superior planets”, wikipedia.org cele aflate între noi și Soare vorbim despre elongație maximă (depărtare maximă aparentă față de Soare), în timp ce pentru cele superioare, cele aflate dincolo de orbita Pământului avem opoziția (momentul în care planeta respectivă, Pământul și Soarele sunt aliniate).

Evenimente astronomice 2023

Mercur la elongație maximă

Data: 11 aprilie, 29 mai, 10 august, 22 septembrie și 4 decembrie

În cazul planetelor interioare, sunt două tipuri de elongație: estică și vestică.

Mercur va ajunge la elongația estică maximă în zilele de 11 aprilie, 10 august și 4 decembrie. Aceste zile vor fi și cele mai bune momente din acest an pentru observarea lui Mercur, deoarece va atinge altitudinea maximă deasupra orizontului vestic după apusul Soarelui. Dar, și așa, nu te aștepta să fie foarte sus pe cer, ci mai degrabă undeva destul de jos, greu observabil dacă nu l-ai mai văzut până acum. Deci vei avea nevoie de o zonă cu un orizont vestic liber pentru a încerca să observi planeta Mercur.

Aceeași planetă va ajunge și la elongația vestică maximă în zilele de 29 mai și 22 septembrie. Asta înseamnă că planeta va fi situată la vest față de Soare, ceea ce înseamnă că va apărea înaintea astrului zilei dimineața foarte devreme. Din nou, Mercur nu se va ridica extraordinar de mult deasupra orizontului estic.

Mercur este destul de greu de observat cu ochiul liber chiar și în aceste moment favorabile, așa că poți să-l cauți utilizând un instrument. Dar dacă folosești un instrument optic pentru observarea planetei în aceste zile, trebuie să te rog să fii foarte atent, orice observație în preajma Soarelui este periculoasă, așa că ia-ți toate măsurile de siguranță pentru a te asigura că în instrumentul tău nu va pătrunde niciun pic de lumină directă de la Soare.

Evenimente astronomice 2023

Venus la elongație maximă

Data: 24 iunie și 23 octombrie

Spre deosebire de Mercur, Venus este foarte ușor observabil cu ochiul liber și, în special, în zilele în care atinge elongația maximă, a doua planetă de la Soare oferă un spectacol senzațional. Chiar și văzută cu ochiul liber, Venus este ușor de găsit, va fi cel mai strălucitor obiect de pe cerul nocturn, după Lună.

Pe 24 iunie, Venus va ajunge la elongația estică maximă, ceea ce înseamnă că va fi momentul oportun pentru observarea acestei planete, deoarece atinge distanța maximă din punctul de vedere al Pământului față de Soare, ceea ce înseamnă că va atinge altitudinea maximă deasupra orizontului vestic, deci vei avea mai mult timp la dispoziție și cer mult mai bun pentru a te bucura de priveliștea oferită de cea mai caldă planetă din Sistemul Solar.„The Hottest Planet In The Solar System”, iflscience.com

Pe date de 23 octombrie, Venus va ajunge la elongația vestică maximă, ceea ce o va duce pe cerul de dimineață, devenind astfel Luceafărul de dimineață.

Dacă vei observa planeta Venus printr-un telescop astronomic în aceste zile (sau în preajma lor), vei observa că aceasta va avea discul luminat doar pe jumătate, pentru că și Venus, și Mercur au faze, la fel ca și Luna.

Evenimente astronomice 2023

Saturn la opoziție

Data: 27 august

În această zi, Saturn, din perspectiva Pământului, va fi situat diametral opus față de Soare pe cer (de unde și denumirea evenimentului), ceea ce înseamnă că va răsări la apusul Soarelui și va apune la răsărit. Odată cu opoziția, Saturn va fi și la cea mai mică distanță de Pământ, deci este momentul ideal de observarea a planetei, deoarece aceasta va fi foarte strălucitoare și va avea diametrul aparent maxim în acest an.

Neptun la opoziție

Data: 19 septembrie

Ultima planetă din Sistemul Solar va ajunge la opoziție în data de 19 septembrie, când va atinge și cea mai mica distanță față de Pământ. Dacă planeta Saturn poate fi văzut și cu ochiul liber pentru a o observa, în cazul lui Neptun observațiile se vor face neapărat prin telescop, planeta fiind invizibilă cu ochiul liber. Neptun va răsări odată cu apusul Soarelui.

Jupiter la opoziție

Data: 3 noiembrie

Cea mai mare planetă din Sistemul Solar, „How big is Jupiter?”, space.com Jupiter va ajunge la opoziție în 3 noiembrie, când, așa cum te-ai obișnuit probabil deja, va fi și la distanță minimă față de Pământ, deci va fi cea mai bună perioadă pentru observarea acestei planete.

Evenimente astronomice 2023

Uranus la opoziție

Data: 13 noiembrie

Uranus va ajunge la opoziție pe teritoriul constelației Berbec, în 13 noiembrie. Pentru a putea observa planeta, însă, e nevoie de un cer cât mai negru, fără poluare luminoasă, deci cel mai bine ar fi să ieși din oraș. Trebuie neapărat să folosești măcar un binoclu, deoarece Uranus este foarte greu vizibil cu ochiul liber.

Eclipse în România

În acest an, din țara noastră vor fi vizibile două eclipse de Lună.

Prima dintre ele va avea loc pe data de 5 mai și va fi una prin penumbră.„What’s a penumbral eclipse of the moon?”, earthsky.org Așa cum sugerează și denumirea fenomenului, Luna, în timpul acestei eclipse va fi acoperită de penumbra Pământului, conul de umbra al planetei noastre neatingând suprafața selenară. Totuși, dacă vei observa fenomenul vei putea să-ți dai seama că partea nordică a Lunii va deveni mai întunecată decât cea sudică.

Eclipsa va debuta în jurul orei 20.30 și va dura aproximativ două ore.

A doua eclipsă vizibilă în acest an de pe teritoriul României este una parțială de Lună.Detalii pe wikipedia.org Eclipsa va avea loc pe 28 octombrie, iar de această dată, conul de umbră al Pământului va acoperi aproximativ 12 % din discul Lunii. Deși nu este o eclipsă parțială foarte mare, va fi mult mai spectaculoasă decât cea prin penumbră.

Fenomenul va începe în jurul orei 21.00 și se va încheia aproape de ora 01.30.

Ploile de meteori din 2023

Ploaia de meteori reprezintă un fenomen destul de spectaculos, dar pentru observarea lui în condiții bune trebuie mers undeva unde cerul nu este foarte afectat de poluarea luminoasă, deoarece majoritatea meteorilor sunt puțin strălucitori și deci greu de observat dacă ai multă lumină în jur.

În 2023 te vei putea bucura de mai multe astfel de ploi de meteori.

Lyridele

Lyridele reprezintă fragmente desprinse din cometa  C/1861 G1 (Thatcher)Detalii pe wikipedia.org care, an de an, intră în contact cu atmosfera terestră producând fenomenul luminos pe care-l cunoaștem ca meteor sau popular stea căzătoare.

În acest an, curentul meteoric va atinge maximul pe 23 aprilie, dar meteori aparținând acestui current vor putea fi observați începând cu 14 aprilie și până pe 30 aprilie.

Ploaia de meteori își trage numele de la numele constelației Lyra dinspre care par că vin toți meteorii. Dacă ai noroc de cer senin, poți spera să vezi undeva la 10 meteori pe oră în preajma maximului. Deși nu pare mult, gândește-te că într-o noapte obișnuită vei vedea 10 meteori pe noapte.

Eta Aquaride

A doua ploaie de meteori pe care te sfătuiesc să o observi și-a luat numele de la steaua Delta Aquarii din constelația Vărsătorul dinspre care par să vină meteorii aparținând acestui current.

Eta Aquaridele sunt fragmentele din probabil cea mai faimoasă cometă – cometa Halley.Detalii pe wikipedia.org 

Active de la jumătatea lui aprilie până la sfârșitul lui mai, Eta Aquaridele vor avea maximul anul acesta pe 6 mai când, dacă ai noroc, vei putea vedea undeva la vreo 30 de meteori pe oră.

Perseidele

Perseidele reprezintă, probabil, cea mai cunoscută ploaie de meteori din an. Acești meteori par să vină din direcția constelației Perseu, de unde și numele ploii.

Perseidele sunt fragmente din cometa Swift-TuttleDetalii pe wikipedia.org și sunt active de la jumătatea lunii iulie până spre sfârșitul lunii august. Anul acesta maximul estimat va avea loc pe 13 august când vei putea observa în jur de 80-100 de meteori pe oră.Text de

Laurențiu Păiuș

Jurnalist și astronom amator. Este pasionat de tot ce înseamnă explorarea spațiului cosmic. Este inițiatorul a numeroase activități de popularizare a astronomiei.

SPAȚIU|FYI

Un rest uriaș al unei rachete care plutește prin spațiu, surprins de foarte aproape de un satelit

De
Satelitul japonez Astroscale a surprins în premieră, de la doar 50 de metri distanță, imaginea spectaculoasă a unei bucăți uriașe de gunoi spațial – un rest de rachetă care orbitează Pământul de 15 ani.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
SPAȚIU|TURNING POINT

Misiunea LISA: noi descoperiri despre „părul” găurilor negre ar putea schimba fizica modernă

De
Descoperirile recente sugerează că găurile negre ar putea fi mult mai complexe decât se credea inițial. Misiunea spațială LISA, aprobată de Agenția Spațială Europeană și NASA, promite să dezvăluie misterele ascunse ale acestor formațiuni cosmice.
SPAȚIU|FYI

Boeing reușește să trimită în spațiu prima capsulă Starliner cu echipaj uman

De
După o serie de dezvăluiri legate de defecțiunile avioanelor Boeing, care au distrus reputația companiei, aceasta pare să aibă parte de o reușită, cu Starliner.