2019 – Anul telefoanelor pliabile15 min read

De Mindcraft Stories 23.12.2019, ultima actualizare: 13.03.2020

Prinsă parcă de vreo doi ani în întreceri care nu mai impresionau la fel ca înainte, precum ecrane din ce în ce mai generoase, decupaje cu nume sortite dezbaterilor între cârcotași (notch/breton ori water drop/picătură de apă) și un număr de camere în creștere, și pe față și pe spatele telefoanelor, piața smartphone-urilor a fost revigorată în 2019 de apariția telefoanelor pliabile.

Inovațiile au venit cu inerentele neajunsuri tech ale unui nou început. Dar ușile au fost larg deschise spre un nou tip de device care nu și-a găsit încă utilitatea în mâinile unui anumit tip de utilizator, ci mizează pe acei pasionați, „first adopters”, oameni care își permit și vor să aibă tot ce este mai nou.

Primul telefon pliabil – FlexPai

Startul a fost dat de un „no name”: Royale, o companie puțin cunoscută din China, anunța încă de la finele anului 2018 un telefon pliabil: FlexPai. Cununa care recunoștea titlul de „primul telefon pliabil” avea să vină la celebrul târg de electronice CES, din Las Vegas, unde ineditul device nu avea să treacă neobservat. Cei de la Royale reușiseră, înaintea giganţilor industriei IT, să scoată pe piață un telefon cu ecran pliabil. Încă din prima – impresionează mecanismul de pliere neted, dar dispozitivul este departe de a fi „prietenos” cu buzunarul.

Pliat, telefonul este de o grosime considerabilă, dar tehnologia nouă atrage fără discuție mai mult decât specificațiile tehnice în ton cu cele de pe piață: Qualcomm Snapdragon 855, CPU Octa-core 2.84GHz, 8 GB de RAM, 256 de GB pentru stocare, şi două camere foto de 16 şi 20 megapixeli, care operează în sistem dual.

Ecranul se îndoaie de la zero la 180 de grade iar producătorii spun că telefonul este rezistent până la 200.000 de plieri. Asta înseamnă că poate fi pliat de 183 de ori pe zi, timp de trei ani – fără probleme. Când este desfăcut, dispozitivul este practic o tabletă cu ecran de 7,8 inchi. Telefonul a fost întâi vândut în China, în România ajungând în toamnă la prețul de aproximativ 8.000 de lei.

Întrecerea „pliabilă” a giganților: Samsung Galaxy Fold și Huawei Mate X

Odată deschis drumul spre device-urile cu ecran pliabil, provocarea anului 2019 a devenit astfel cum să faci un telefon pliabil care… să reziste.  Giganții din tech au venit cu variantele lor. Samsung și Huawei au intrat într-o confruntare directă, în timp ce Apple a urmărit de pe margine întrecerea, în presă strecurându-se la un moment o intenție firavă de a patenta un device pliabil.

Sud-coreenii de la Samsung anunțau în primăvară, odată cu prezentarea seriei Galaxy S10, și Galaxy Fold. Începutul avea să fie greu pentru noul device: de la extaz la agonie, Fold-ul avea însă să iasă câștigător, după o amânare și o relansare.

După ce precomenzile din aprilie au epuizat încă din prima zi stocul anunțat, au venit problemele: mai multe deficiențe de design au fost reclamate de jurnalişti şi vloggeri. În unele cazuri, ecranul s-a stricat brusc sau defecțiunea a fost cauzată de o folie de protecție dezlipită, despre care producătorul spunea însă că nu trebuia dată jos. Sud-coreenii aveau să reacționeze rapid: decid amânarea lansării până în toamnă. Înainte de re-lansare, producătorii lansează un video în care arată cum telefonul este supus testelor de stres la sute de mii de plieri. În toamnă, Fold-ul revine cu problemele rezolvate – dau asigurări producătorii.

În SUA şi Coreea de Sud, telefonul a ajuns în magazine în septembrie, iar din decembrie se găseşte şi în magazinele din România în mod oficial, la un preț în jur de 9.500 de lei. Galaxy Fold are un ecran 4,6 inci când este împăturit, iar când îl deschizi ca pe o carte devine o tabletă de 7,3 inci. Fold-ul vine cu șase camere. În partea din spate, există aceeași configurație cu cameră triplă ca pe Galaxy S10, iar pe partea frontală o singură cameră de 10 megapixeli. În formă de tabletă, există două camere suplimentare în interior: o cameră selfie și o cameră de adâncime de 8 megapixeli.

Iar Galaxy Fold pare să fie doar un pioner într-o viitoare familie de device-uri pliabile de la Samsung. Sud-coreenii ar dezvolta alte două telefoane pliabile, potrivit Bloomberg. Ar fi vorba de un telefon care se va plia vertical, în timp ce celălalt se va plia spre interior, în loc de exterior, precum Fold.

Nici chinezii de la Huawei nu au stat pe loc, iar propunerea pliabilă a lor în 2019 a fost Huawei Mate X. În primăvară, la târgul Mobile World Congress de la Barcelona, telefonul avea să fie expus într-o cutie de sticlă, fără acces la „butonare” pentru publicul larg, iar în iulie chinezii spuneau că problemele întâmpinate de Samsung au dus la modificări ale modelului foldabil Mate X pentru rezistenţă sporită. Lansarea avea să aibă loc în cele din urmă în octombrie, device-ul devenind disponibil doar în China.

Huawei Mate X are un display de 6,6 inci atunci când este pliat și un ecran OLED de 8 inci atunci când este deschis. Vine dotat cu o baterie de 4.500 mAh și trei camere pe spate. Prețul este evident unul mare (un element comun la toate modelele de telefon pliabil) – 16.999 yuan (2.162 de euro).

Telefonul pliabil cu aer de nostalgie

În 2004, telefonul Razr devenea un model iconic, fiind apreciat pentru designul elegant, profilul subțire și diverse opțiuni de culoare de la acea vreme. Zvonurile legate de un model reîmprospătat Razr pliabil au apărut la scurt timp după ce Motorola a fost achiziționată de Lenovo, prin 2014. Fast forward în anul telefoanelor pliabile, în 2019, Motorola a repornit linia Razr care, spre deosebire de competiție, nu se transformă în tabletă, ci are un design de tip clamshell. Carcasa exterioară este din oțel inoxidabil premium și 3D Gorilla Glass. Razr vine echipat cu un display Flex View de 6,2 inci, cu raport de aspect 21:9. Prețul recomandat: 1.699 euro.

Device-uri pliabile prototip – sau doar pe hârtie

Xiaomi nu a vrut să piardă cursa și, încă de la începutul anului 2019, a prezentat un telefon pliabil prototip. Spre deosebire de alte modele care au o singură îndoire, telefonul Xiaomi se pliază în treimi, cu ambele părți rabatate în jos. Co-fondatorul Xiaomi Bin Lin spunea despre acest design că este „practic și frumos” și că „îmbină perfect experiența unei tablete și a unui telefon”. De atunci, deși au mai apărut imagini și schițe privind diverse brevete, nu au fost date specificații și informații despre prețuri. Dar există două nume posibile pentru viitorul device: Dual Flex sau Mix Flex.

Și japonezii de la Sharp au tease-uit printr-un video propria versiune a unui telefon pliabil. Viziunea japonezilor se apropie de cea lansată de cei de la Motorola, adică un telefon care se împăturește pe din două și aduce aminte de telefoanele vechi cu clapă.

În imaginile apărute pe net se vede doar un ecran care se pliază, dar nu avem informații despre viitoarele specificații sau funcționalități. Pe de altă parte, potrivit unor schițe, se pare că cei de la Sharp sunt foarte interesați de tehnologia plierii ecranelor și ar avea în vedere mai multe device-uri.

În timp ce Samsung și Huawei au lansat deja câte un model pliabil, Apple nu a intrat încă în această competiție. Singurul zvon legat de o intenție care ar viza această nouă piață era bazat pe doar câteva schițe pentru un brevet pentru ceva ce ar putea fi o tabletă foldabilă. Primul produs al americanilor ar urma să fie – dacă ne luăm după aceste informații – un iPad care se împăturește. Dar acest lucru e improbabil să se întâmple mai repede de 2021.

Nici Google nu stă departe de tehnologia telefoanelor pliabile. Fără un plan clar pentru un telefon de acest tip, compania este mai preocupată de dezvoltarea de software pentru telefoane pliabile care funcționează cu sistemul său de operare, Android.

*****

Cu aceste modele lansate sau în lucru, 2020 se anunță un an foarte interesant iar următoarea provocare pentru telefoanele pliabile este să devină mai subțiri, mai performante și, cel mai important, mai ieftine!

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.