Twentieth Century Fox

Ce dispozitive ar folosi Kevin dacă ar rămâne singur acasă anul acesta

De Radu Călin Crahmaliuc 23.12.2020, ultima actualizare: 21.12.2022

Nu putem ignora faptul că se împlinesc 31 de ani de la lansarea „Home Alone”, un film difuzat de 640 de milioane de ori doar luna asta.

Ce gadgeturi ar folosi Kevin McCallister dacă ar rămâne singur acasă în 2021 și cât de mult au progresat instrumentele de tortură care prăjesc chelia invadatorilor și îi înțeapă în talpă din 1990 și până acum? 

Iată câteva din lucrurile pe care și le-ar dori Kevin.

Un PlayStation 5

 De fapt, la ce stocuri anemice sunt peste tot în lume,Nu ajută nici faptul că transporturile sunt constant prădate de hoți, techradar.com nici măcar Kevin n-ar reuși să pună mâna pe un PS5.

Google Home Alone

În 2018, Google a făcut o reclamă simpatică în care Macaulay Culkin, ajuns acum la vârsta la care te doare spatele și e destul de ciudat să mai locuiești cu părinții, își organizează ziua de Crăciun folosind un Google Home Mini, folosește un termostat smart Nest ca să regleze căldura în casă, se uită pe un Google Home Hub, conectat la o sonerie Nest, la băiatul cu pizza de la intrare și îi descurajează rapid pe hoți să-i mai calce pragul declanșând o serie de automatizări. 

Rebotezată Google Nest, gama smart home de la Google rezistă destul de bine și astăzi, în special pentru că device-urile care o alcătuiesc au utilizări multiple și se integrează foarte bine între ele. 

  • Google Nest MiniNest Mini e cea mai mică boxă smart vândută de Google, store.google.com e bun ca asistent vocal virtual, dar în același timp e și o boxă decentă pe care să asculți Hrușcă și muzica lui John Williams, cel care a făcut soundtrack-ul Home Alone
  • Nest HubNest Hub e o boxă cu display de 7 inchi, store.google.com și Nest Hub Max Nest Hub Max e o boxă cu display de 10 inchi, store.google.com pot fi folosite ca rame foto legate direct la contul de Google Photos, dar și ca panouri de comandă pentru smart home și monitoare pentru camerele de supraveghere. 
  • Termostatul NestBrandul Nest a fost creat de doi foști angajați Apple, care au proiectat termostatul inteligent, apoi au vândut compania către Google în 2014 pentru 3,2 miliarde dolari, store.google.com se conectează la majoritatea centralelor termice și le transformă în centrale smart. 
  • Soneria HelloHello e o sonerie smart, dotată cu cameră video, care se poate prinde pe orice ușă, store.google.com e bună la vorbit de la distanță cu curierii și poate fi folosită și pe post de cameră de supraveghere. Împreună alcătuiesc un ecosistem destul de solid care știe să se „joace” frumos și cu alte device-uri de la alți producători.
LED-uri Twinkly

Twinkly

Altfel de Beculețe de Crăciun

TwinklyCompania Ledworks, care produce beculețele Twinkly, are sediul în Milano, twinkly.com sunt niște luminițe de Crăciun smart, cu leduri, care pot fi controlate de pe telefon și se integrează cu Alexa sau Google Assistant. 

Ce înseamnă asta? Pe lângă funcția de pornit/oprit și diferitele timere pe care poți să le setezi, ai libertatea să aprinzi și colorezi fiecare led individual în 16 milioane de culori, să folosești animații prestabilite sau să-ți creezi propriile tale animații. În plus, beculețele de la Twinkly se pot sincroniza cu muzica din cameră, pot fi folosite atât înăuntru cât și afară și vin în diferite variante în funcție de mărimea bradului decorat: 100, 190, 200, 400 de leduri. 

Având în vedere cât de mult iubea Kevin Crăciunul, dar și șmecheriile, mai mult ca sigur ar fi avut în casă ceva de la Twinkly.

Priză Smart IKEA

Priză Smart IKEA

Prize și becuri

Dacă ești foarte mulțumit de beculețele pe care le ai deja, dar totuși ai vrea să nu te târăști pe sub brad de fiecare dată când trebuie să le pornești sau să le oprești, sau să ieși afară în frig ca să le stingi pe cele de afară, o soluție excelentă ar fi să-ți iei o priză smart. 

O variantă foarte simplă de priză smart care nu necesită niciun fel de cunoștințe speciale și funcționează direct din cutie e kit-ul de priză și buton wireless pornit/oprit de la IKEA.Produsele pot fi achiziționate separat sau împreună, ikea.com

O altă variantă ar fi să-ți găsești o priză de interior sau exterior, care se conectează la Wi-Fi, poate fi controlată de pe telefon și eventual îți spune și consumul de curent electric. Cele de la Xiaomi,Xiaomi produce mai multe tipuri de prize smart, atât cu conectare Wi-Fi, cât și conectare de tip mesh, emag.ro TP-LinkTP-Link e o firmă chinezească specializată în routere și echipamente de rețea, emag.ro sau SonoffSonoff e tot o companie chinezească din regiunea Shenzen, specializată în soluții de automatizare la prețuri mici, emag.ro fac o treabă destul de bună și au aplicații suficient de stabile. 

Dacă ești versat în dispozitive smart și ai deja un hub Z-WaveZ-wave e un protocol de comunicare între dispozitivele smart, care funcționează independent de rețeaua Wi-Fi, wikipedia.org sau ZigbeeZigbee este un protocol de comunicare între dispozitivele smart similar cu Z-Wave dar care operează pe o altă frecvență, wikipedia.org instalat acasă, poți să mergi tot pe mâna prizelor de la IKEA,Prizele și toate celelalte dispozitive smart IKEA funcționează folosind protocolul Zigbee, ikea.com care se integrează foarte ușor, sau poți să-ți cauți o priză dedicată pentru rețeaua ta mesh. 

Singura problemă e că n-o să te mulțumești să-ți iei doar una, pentru că nu doar beculețele au nevoie de pornit/oprit de la distanță, ci și veiozele, ventilatoarele și orice alt lucru care se poate băga în priză. 

În privința becurilor smart lucrurile stau similar. Există becuri smart care se vând sub formă de kit și funcționează direct din cutie,IKEA oferă o gamă extinsă de becuri smart de diferite intensități și temperaturi, ikea.com becuri cu WI-Fi de la Xiaomi,Becurile Xiaomi funcționează în 16 milioane de culori, emag.ro TP-LinkȘi oferta TP-Link de becuri acoperă diferite intensități luminoase, designuri și tipuri de fasung, tp-link.com sau PhilipsMajoritatea sistemelor de iluminat Philips sunt compatibile cu habitatul Google Home, philips-hue.com și becuri care se leagă la rețeaua mesh. 

Marele avantaj e că au intensitate și culori reglabile, lucru care ajută la schimbarea rapidă luminozității din cameră dacă vrei să citești, să iei o cină romantică de unul singur sau să te uiți la televizor. Un alt bonus al becurilor smart e că poți simula că e cineva acasă chiar și dacă ești plecat mai mult timp, descurajând astfel orice bandit ud care vrea să-ți încerce ușa.

Wicked Lasers

Proiectorul de la Wicked Lasers

Un show laser portabil 

Ok, nu e celebrul laser de la Măgurele și nici măcar genul de laser care să facă găuri în ceva, dar laserul portabil al celor de la Wicked LasersProiectorul cu laser are o greutate de 1,7 kg și încape într-un cub cu latura de 10 cm, laseros.com se laudă că e cel mai mic dispozitiv de genul ăsta din lume. 

Ce știe să facă? Să proiecteze animații, desene live și alte elemente grafice pe orice suprafață. La ce e bun? Să scrii mesaje pe blocul de vizavi, să-ți decorezi casa cu decorații virtuale și să dai show-uri laser pentru vecini. 

La ce l-ar folosi Kevin? Să-i sperie pe Harry și Marv proiectând o tarantulă uriașă pe casă.

Insta Pot

Oală Insta Pot.

Mâncare care se gătește singură 

Acum 30 de ani, Kevin avea o slăbiciune pentru dulciuri și comandat pizza. Cum, între timp, Kevin bate spre 40 de ani, probabil organismul lui l-ar împinge spre ceva mai sănătos de mâncat, iar acel ceva ar putea să fie gătit într-un multicooker smart, un gadget tot mai întâlnit în bucătăriile de pretutindeni. 

Pe scurt, un multicooker e o oala cu presiune electrică, care, în funcție de brand, vine cu mai multe sau mai puține programe de gătit prestabilite și care poate fi folosită pentru a găti rapid aproape orice, de la fripturi și ciorbă, la prăjituri, gem și iaurt. Un multicooker care se leagă la Wi-Fi împinge lucrurile însă și mai departe, pentru că te anunță pe telefon când a terminat de gătit, poate fi folosit la ținut mâncarea caldă, poate fi oprit și pornit de la distanță și te scapă de veșnica problemă „Aoleu, oare am lăsat oala pe foc?”. 

Un brand popular de multicooker în Statele Unite este Insta Pot,Insta Pot e la bază un brand canadian, instantpot.com care are și o variantă cu WiFi. În Europa,Grupul SEM a scos sub brandurile sale, Moulinex și Krups,Ambele variante, Moulinex și Krups, oferă aceleași funcționalități și au un design foarte asemănător, amazon.de o oală de șase litri cu touch screen, conexiune WiFi și 250 de rețete integrate. 

Încălzitor Xiaomi

Xiaomi Mi Smart Space Heater

Un încălzitor electric

Poate Kevin e suficient de norocos să locuiască într-un oraș în care nu se sparg țevile frecvent și caloriferele nu sunt mereu reci. Trebuie totuși să amintim de teama lui profundă pentru centrala termică din subsol. 

Așadar, o soluție perfectă ar fi un încălzitor electric care poate fi controlat și de pe telefon. O variantă practică e convectorul Electric Mi Smart Space HeaterConvectorul are o putere de 2200W și e ideal pentru a încălzi rapid o cameră de maxim 20 de metri pătrați, emag.ro de la Xiaomi, care încălzește rapid camera, are două mecanisme de protecție în caz de supraîncălzire și poate fi controlat vocal sau de pe telefon. 

O variantă mai romantică e un șemineu electricȘemineul electric poate fi încastrat în perete, sau montat pe perete, și în funcție de model oferă flăcări în mai multe culori, emag.ro controlabil prin Wi-Fi, cu aerotermă inclusă, și flacără cu efect 3D.

Dacă nu îți dorești în mod special nici convector, nici șemineu electric, poți totuși să îți asamblezi un mini șemineu dintr-un telefon mobil pe ecranul căruia rulează un foc cu trosnete de pe YoutubePoți să te încălzești la foc aici, youtube.com și un suport special în formă de șemineu.Dacă ai o imprimantă 3D sau niște placaj în plus poți să-ți faci suportul și singur acasă, etsy.com

Aspirator Roomba

Roomba iRobot

Un robot care face curat singur 

După ce spargi globuri pe jos, rupi scânduri, întinzi cuie, bile și mașinuțe ca să ții hoții afară, cea mai neplăcută parte a distracției e să faci curat. Din fericire, lucrurile au mai progresat de pe vremea lui Kevin și acum există roboți care aspiră, dau cu mopul și spală geamurile singuri. 

Cei de la XiaomiDatorită numărului mare de modele scoase de Xiaomi, prețul roboților de curățenie a scăzut în ultima perioadă, roborock.com și RoombaRoomba este una dintre primele companii care a scos pe piață aspiratoare robot, irobot.ro rămân în continuare variantele cele mai populare, cu mențiunea că poți oricând să montezi pe ei un panou cu un baschetbalist ca să pară că mai e cineva cu tine care se plimbă prin casă. 

Pentru că totuși anul ăsta nu-i un an obișnuit, curățenia prafului nu e singura grijă atunci când îți intră cineva în casă. Din fericire cei de la LG au anunțat că scot pe piață un robot cu lumină UV,Robotul e destinat în special hotelurilor și clădirilor cu trafic intens dar poate fi folosit și casnic cnbc.com care se plimbă singur prin camere și omoară toți virușii și bacteriile care îi ies în cale.

Nu un aruncător de flăcări 

Pornit ca o glumiță de-a lui Elon Musk pe TwitterMusk se lăudase inițial că a vândut 50 de mii de șepci branduite cu numele Boring Company, compania lui de săpat tunele, twitter.com xTwitterNumele se datorează unor dificultăți legate de exportul unui produs branduit ca aruncător de flăcări, theverge.com e, în ciuda numelui, chiar un aruncător de flăcări adevărat, vândut în serie limitată de Boring Company pentru 500 de dolari. 

La prețul ăsta și la nevoile sale ieșite din comun, mai mult ca sigur Kevin McCallister ar avea unul mereu la îndemână, dacă nu ca să țină hoții afară, măcar ca să-și încălzească pizza care s-a răcit.



Text de

Radu Călin Crahmaliuc

Jurnalist, scenarist și pasionat de toate lucrurile cu butoane. Are un master în Geopolitică dar ar prefera să nu-l folosească.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Anunț matrimonial: alimentele și roboții își unesc destinele

De
Cercetătorii dezvoltă dispozitive și componente electronice comestibile, care să ajute în operațiunile de salvare și să poată fi introduse în pacienții spitalizați, pregătind terenul pentru ca tehnologia omniprezentă să devină consumabilă.
TEHNOLOGIE|PORTRET

Personajul nejucător – cum este să lucrezi în industria de gaming. O discuție cu Andrei Istrate 

De
Unii oameni folosesc jocurile video ca o modalitate de relaxare, iar alții fac o carieră din ele. Andrei Istrate a trecut de la tester la game designer și a ajutat alți pasionați să se dezvolte în acest domeniu, dar spune că a lucra în industria de gaming nu e deloc simplu.  
TEHNOLOGIE|GADGETS

12+ gadgeturi cool de la MWC 2024

De
Am selectat cele mai interesante noutăți și concepte văzute (prezentate sau măcar anunțate) la Mobile World Congress în acest an.