Charles O'Rear/Getty Images

Românii chiar au întrebări despre știință și tehnologie7 min read

De Mihai Ghiduc 12.12.2023

În topul celor mai populare căutări pe Google în 2023, pe primul loc stă „cutremur”, iar pe doi e „ChatGPT”. Oppenheimer a bătut Barbie și a intrat în Top 10. 

Google a prezentat azi topul celor mai populare căutări  în 2023 (pe baza Google Trends) și nu-i nicio mirare că în Top 10 au intrat două subiecte legate de inteligența artificială. Dar dacă ChatGPT era de înțeles, (locul 2) faptul că celălalt e Character AI (locul 10), un program ce oferă interacțiuni cu personaje digitale simulate, e ușor surprinzător.

Iată alte zece lucruri interesante pe care le-am aflat cu această ocazie.

MindcraftStories_1Au fost prea multe cutremure

Cutremurul a fost preocuparea anului, și pentru că au fost destule, de la cele devastatoare din Turcia și Maroc, la cele surprinzătoare din Gorj sau Banat. Sunt chiar două căutări în Top 10 pe această temă, „cutemur” (locul 1) și „cutremur Turcia” (locul 6). E ceva ce am fi putut intui și noi, la Mindcraft Stories, fiindcă articolele pe această temă au fost accesate des.

La categoria „cum…”, apare întrebarea „cum se produce un cutremur”, iar la categoria „ce este” se întreabă despre Haarp, semn că unii au găsit răspunsul în teoriile conspiraționiste.

CITEȘTE ȘI: De ce i-au surprins cutremurele din Gorj până și pe specialiști? 

Cifre Articol MindcraftStories_2iPhone încă domină

Ca în fiecare an, noul iPhone (15, de data aceasta) intră în Top 10. Niciun alt telefon nu reușește această schemă.

Cifre Articol MindcraftStories_3Oppenheimer peste Barbie

Pe lângă căutările legate de inteligența artificială, Oppenheimer a intrat în Top 10 datorită filmului lui Nolan. Este și cel mai căutat film în topul dedicat, urmat, evident, de Barbie. Avatar 2 (locul 5) și Five Nights at Freddy’s (locul 9) sunt celelalte filme cu tentă SF din top.

CITEȘTE ȘI: Cât de exactă este știința din Oppenheimer?

Cifre Articol MindcraftStories_4Cine e, până la urmă, ION?

Într-un top al căutărilor despre inteligența artificială, primul loc e ocupat de Ion, misteriosul și deja dispărutul program-consilier de prim ministru. Oarecum amuzant, pentru că e destul de clar că e singurul AI care n-a existat – dar iată că mișcarea de PR a guvernului Ciucă a funcționat.

Cifre Articol MindcraftStories_5Revine Evul Mediu

În căutările care încep cu „Cum…” prima este una surprinzătoare: „Cum a murit Vlad Țepeș?”. Tentația Evului Mediu e mare, din moment ce pe locul 8 apare întrebarea „Cum se transmite holera?”.

CITEȘTE ȘI: 5 boli pe care le credeai dispărute (dar încă există) 

Cifre Articol MindcraftStories_6Investițiile verzi sunt de interes

Românii vor să investească în parcuri și panouri fotovoltaice (locurile 3 și 7 la categoria „Investiții”), au întrebări despre „cum se folosește cardul de energie” (locul 4 la „Cum….”) și sunt foarte interesați de acțiunile Hidroelectrica (locul 9, atât la investiții, cât și la „Cum…”).

Cifre Articol MindcraftStories_7Conspirațiile bat știința?

Întrebările din categoria „ce este” ar putea fi cele mai legate de știință și tehnologie, dacă primul loc n-ar fi dominat de Haarp, un semn destul de clar că teoriile conspirative domină. Măcar n-au apărut contrails-urile în Top 10. Dar a apărut grafenul (locul 5), tot pe filieră conspiraționistă – antivacciniștii și-au făcut treaba și în acest an.

Ce-am învățat de aici? Că trebuie să facem (mult) mai mult debunking.

Cazul Halep a fost urmărit intens

8. În schimb, roxadustatul e „doar” pe locul 3, cu ajutorul mai mult sau mai puțin voluntar al Simonei Halep, acuzată că s-a dopat cu această substanță. O altă căutare pe care o intuiam din vizitele de pe site, deși m-aș fi așteptat să apară și „Ce este pașaportul biologic?”.

CITEȘTE ȘI: Ce spun studiile despre roxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep 

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpg

Sănătatea e importantă

Multe întrebări legate de sănătate. Ce este „vaginismul” (locul 2), „scarlatina” (locul 7), „homocisteina” (locul 8) arată că românii sunt preocupați de acest domeniu. Sunt șanse mari ca și rujeola să prindă topul, la anul, având în vedere recenta epidemie.

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg

O posibilă criză?

„Ce este fentanil?” (locul 6) e o întrebare nu foarte surprinzătoare, având în vedere criza din SUA, dar la care multă lume chiar nu și-ar dori să afle direct răspunsul.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Primul dinozaur a fost atestat științific acum exact 200 de ani

De
Prezentarea lui Megalosaurus într-o conferință științifică de la Oxford din 1824 a deschis calea către Jurassic Park.
TEHNOLOGIE|HOT TAKE

TikTok’s enshittification. Despre cum mor platformele digitale.

De
Am ales să traducem textul care a introdus un nou cuvânt în limba engleză pentru că, chiar și la un an de la prima publicare, este din ce în ce mai actual.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Ransomware-ul care a blocat spitalele românești este vândut și ca abonament

De
Atacul care a criptat computerele a peste 100 de spitale românești să treacă offline a utilizat o variantă modificată a unui ransomware cu care au mai fost blocate, în ultimii ani, spitale autohtone. În cercurile de criminalitat cibernetică, acesta este comercializat pe modele similare cu „software-as-a-service”
TEHNOLOGIE|ECOPHONE

Telefoane pe care le repari singur? Producătorii oferă kituri, iar Europa încurajează trendul

De
Am testat Nokia G42 5G, un telefon pe care-l poți repara singur cu ajutorul unui kit de la iFixit, exact  în perioada în care Uniunea Europeană a adoptat o directivă care încurajează repararea electronicelor și electrocasnicelor.