Românii chiar au întrebări despre știință și tehnologie7 min read
În topul celor mai populare căutări pe Google în 2023, pe primul loc stă „cutremur”, iar pe doi e „ChatGPT”. Oppenheimer a bătut Barbie și a intrat în Top 10.
Google a prezentat azi topul celor mai populare căutări în 2023 (pe baza Google Trends) și nu-i nicio mirare că în Top 10 au intrat două subiecte legate de inteligența artificială. Dar dacă ChatGPT era de înțeles, (locul 2) faptul că celălalt e Character AI (locul 10), un program ce oferă interacțiuni cu personaje digitale simulate, e ușor surprinzător.
Iată alte zece lucruri interesante pe care le-am aflat cu această ocazie.
Au fost prea multe cutremure
Cutremurul a fost preocuparea anului, și pentru că au fost destule, de la cele devastatoare din Turcia și Maroc, la cele surprinzătoare din Gorj sau Banat. Sunt chiar două căutări în Top 10 pe această temă, „cutemur” (locul 1) și „cutremur Turcia” (locul 6). E ceva ce am fi putut intui și noi, la Mindcraft Stories, fiindcă articolele pe această temă au fost accesate des.
La categoria „cum…”, apare întrebarea „cum se produce un cutremur”, iar la categoria „ce este” se întreabă despre Haarp, semn că unii au găsit răspunsul în teoriile conspiraționiste.
CITEȘTE ȘI: De ce i-au surprins cutremurele din Gorj până și pe specialiști?
iPhone încă domină
Ca în fiecare an, noul iPhone (15, de data aceasta) intră în Top 10. Niciun alt telefon nu reușește această schemă.
Oppenheimer peste Barbie
Pe lângă căutările legate de inteligența artificială, Oppenheimer a intrat în Top 10 datorită filmului lui Nolan. Este și cel mai căutat film în topul dedicat, urmat, evident, de Barbie. Avatar 2 (locul 5) și Five Nights at Freddy’s (locul 9) sunt celelalte filme cu tentă SF din top.
CITEȘTE ȘI: Cât de exactă este știința din Oppenheimer?
Cine e, până la urmă, ION?
Într-un top al căutărilor despre inteligența artificială, primul loc e ocupat de Ion, misteriosul și deja dispărutul program-consilier de prim ministru. Oarecum amuzant, pentru că e destul de clar că e singurul AI care n-a existat – dar iată că mișcarea de PR a guvernului Ciucă a funcționat.
Revine Evul Mediu
În căutările care încep cu „Cum…” prima este una surprinzătoare: „Cum a murit Vlad Țepeș?”. Tentația Evului Mediu e mare, din moment ce pe locul 8 apare întrebarea „Cum se transmite holera?”.
CITEȘTE ȘI: 5 boli pe care le credeai dispărute (dar încă există)
Investițiile verzi sunt de interes
Românii vor să investească în parcuri și panouri fotovoltaice (locurile 3 și 7 la categoria „Investiții”), au întrebări despre „cum se folosește cardul de energie” (locul 4 la „Cum….”) și sunt foarte interesați de acțiunile Hidroelectrica (locul 9, atât la investiții, cât și la „Cum…”).
Conspirațiile bat știința?
Întrebările din categoria „ce este” ar putea fi cele mai legate de știință și tehnologie, dacă primul loc n-ar fi dominat de Haarp, un semn destul de clar că teoriile conspirative domină. Măcar n-au apărut contrails-urile în Top 10. Dar a apărut grafenul (locul 5), tot pe filieră conspiraționistă – antivacciniștii și-au făcut treaba și în acest an.
Ce-am învățat de aici? Că trebuie să facem (mult) mai mult debunking.
Cazul Halep a fost urmărit intens
8. În schimb, roxadustatul e „doar” pe locul 3, cu ajutorul mai mult sau mai puțin voluntar al Simonei Halep, acuzată că s-a dopat cu această substanță. O altă căutare pe care o intuiam din vizitele de pe site, deși m-aș fi așteptat să apară și „Ce este pașaportul biologic?”.
CITEȘTE ȘI: Ce spun studiile despre roxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep
Sănătatea e importantă
Multe întrebări legate de sănătate. Ce este „vaginismul” (locul 2), „scarlatina” (locul 7), „homocisteina” (locul 8) arată că românii sunt preocupați de acest domeniu. Sunt șanse mari ca și rujeola să prindă topul, la anul, având în vedere recenta epidemie.
O posibilă criză?
„Ce este fentanil?” (locul 6) e o întrebare nu foarte surprinzătoare, având în vedere criza din SUA, dar la care multă lume chiar nu și-ar dori să afle direct răspunsul.