Getty Images

Românii s-au întors la birou. Ce spun datele de mobilitate despre obiceiurile din pandemie?8 min read

De Andrei Mihai 14.06.2021

Românii au mers în parcuri mai mult decât înainte de pandemie și par să fi evitat transportul în comun.

Ultimul an a fost neplăcut și greu de suportat. De la incertitudinea din primele zile ale pandemiei la valurile de restricții și toate probleme care au venit apoi până la campania curentă de vaccinare, care progresează mult mai greu decât în alte țări.

Felul în care s-au schimbat lucrurile a schimbat rutina de zi cu zi a românilor. Mai mulți oameni au lucrat de acasă, multe firme au stat închise (sau chiar au dat faliment) și nici cumpărăturile sau transportul nu au fost caînainte de pandemie.

Dar cum fiecare a stat în bula lui, e greu de văzut dintr-o perspectivă individuală cum s-au schimbat lucrurile la nivel național. Aici au intervenit cei de la Google, cu așa-numitele trenduri de mobilitate.„COVID-19 mobility trends”, google.com 

Lună de lună, Google prezintă date care arată cum se deplasează utilizatorii din toată lumea. Datele sunt strânse din smartphone-uri și anonimizate (cel puțin așa susține Google) – adică ei înregistrează că un dispozitiv a fost într-un parc sau un restaurant, dar nu știu ce dispozitiv sau ce utilizator. Bineînțeles, datele acoperă doar utilizatorii dispozitivelor care folosesc Android.

E o discuție aici și despre etica colectării de astfel de date, dar trecând peste asta, trendurile de mobilitate arată destul de clar cum se mișcă oamenii prin România. Google prezintă datele în format PDF, dar cei de la „Our World in Data”Îi găsești pe ourworldindata.org le-au strâns la un loc într-un format interactiv.

Statul acasă s-a terminat

Dacă, în aprilie sau mai 2020, în cea mai restrictivă perioadă a pandemiei, românii petreceau cu 20% mai mult timp acasă, un an mai târziu, lucrurile au revenit la normal din acest punct de vedere. Ba mai mult, în mai s-a observat chiar o scădere sub nivelul dinainte de pandemie – probabil mulți au fost dornici să recupereze timpul pierdut cu restricțiile, fie revenind la birou, fie ieșind mai des la terase și plimbări.

Din acest punct de vedere, se observă o diferență semnificativă între felul în care populația a stat acasă în România și țările din vestul Europei.

De fapt, cel puțin în luna mai, țările din Estul Europei au revenit la nivelul anterior pandemiei (sau chiar mai scăzut), în vreme ce vesticii încă stau mai mult acasă.

Românii s-au întors la birouri

O altă diferență notabilă între România și vestul Europei se vede la mersul la birou. Nu s-a ajuns încă la nivelul din 2019, dar, în mai, situația a fost destul de apropiată de ce pre-pandemică. Luând în considerare rata șomajului, care a crescut cu vreo două procente din 2019,„Rata șomajului în România ”, tradinceconomics.com pare că doar 1 din 20 români lucrează de acasă.

Se discută mult despre „normalul de după pandemie”, dar în România cel puțin, muncitul de acasă nu pare să fi prins rădăcini. Deși mai sunt câteva țări în care peste 90% din populație s-a întors la birou (spre exemplu Portugalia sau Slovacia), România pare mai degrabă o excepție din acest punct de vedere.

De notat și faptul că deși unii români lucrează, totuși, de acasă, timpul total petrecut acasă a scăzut.

Natura, mai apreciată ca înainte

Poate cea mai notabilă schimbare vine de la datele de mobilitate din parcuri. Sătui de stat acasă, românii petrec ceva mai mult timp în parcuri decât înainte de pandemie, arată datele de mobilitate (deși vârfurile s-au înregistrat în vara anului trecut).

Trendul pare similar prin toată Europa. În țări ca Finlanda, Germania, sau Grecia, oamenii petrec aproape de două ori mai mult timp în natură.

Transportul în comun, evitat

La capitolul transportul în comun, România e undeva la mijlocul Europei. În vreme ce în Bulgaria sau Serbia se merge mai mult cu transportul în comun decât înainte de pandemie, în România rata de utilizare a acestor servicii a scăzut, dar nu așa de mult precum în alte țări.

Una peste alta, lucrurile par să se îndrepte spre „normal” în România – deși rata vaccinării e mult sub media europeană, iar imunitatea de turmă e un vis. Numărul de cazuri este, însă, în scădere, fiind la cel mai scăzut nivel din ultimul an.

CITEȘTE ȘI: România în timelapse: Google Earth ne arată ce s-a schimbat în ultimele decenii 



Text de

Andrei Mihai

Geofizician ziua, jurnalist de știință noaptea. Adoră o poveste bună. Pasionat de natură, știință, uneori și de oameni.

TEHNOLOGIE|FYI

Prima tabletă de gaming din lume* ajunge și în România

De
Lenovo și-a prezentat recent noile modele ale gamei Legion, pentru piața românească, care includ și a doua generație a modelului Legion Tab. De aici, steluța.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.