Sorbetto/Guliver/Getty Images

Coronavirus Science Report #19: medicamentele cu anticorpi14 min read

De Ionuț Preda 02.05.2020, ultima actualizare: 15.07.2020

Avem noi informații despre eficiența tratamentelor cu remdesivir. Medicamentele cu anticorpi avansează. Vești bune despre un vaccin de la macaci și cele mai recente descoperiri despre cum ne afectează COVID-19 organismul.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală.

Găsirea tratamentului pentru COVID-19 avansează încet

Vești încurajatoare despre remdesivir?

Dacă săptămâna trecută erau ridicate dubii despre eficacitatea tratamentelor cu remdesivir, veștile bune au curs de atunci aproape pe bandă rulantă pentru medicamentul reconvertit de la Ebola. Mai întâi, compania americană Gilead a anunțat rezultate încurajatoare„Gilead Announces Results From Phase 3 Trial of Investigational Antiviral Remdesivir in Patients With Severe COVID-19”, gilead.com în testele clinice ale medicamentului, care a arătat că acesta produce efecte și în scheme de tratament mai scurte.

Testele s-au bazat pe două scheme de tratament, de cinci și zece zile, și au fost efectuate pe pacienți de COVID-19 cu simptome de pneumonie, dar care nu aveau încă nevoie de ventilație mecanică. Rezultatele au arătat o recuperare mai rapidă cu 31% a pacienților tratați cu remdesivir decât în cazul celor cărora li s-a oferit un medicament placebo,Jumătate din pacienți au înregistrat o îmbunătățire a condiției clinice după 10 zile, în cazul tratamentului pe cinci zile, respectiv 11 zile în cazul schemelor pe 10 zile. În același timp, pacienții din grupul de test placebo s-au recuperat, în medie, în 15 zile, nytimes.com dar încă nu se știe dacă medicamentul este eficient în prevenirea deceselor. Gilead mai susține că rezultatele au variat în funcție de zona geografică, notând că în afara Italiei, starea medicală a 64% dintre pacienți s-a îmbunătățit după 14 zile de la debutul tratamentului,În total, 61% au fost externați după două săptămâni de la debutul tratamentului cu rezultate mai bune pentru cei cărora le-a fost administrat tratamentul în primele zece zile de la debutul simptomelor. Nu au fost descoperite efecte secundare noi, cel mai întâlnit fiind greața la 10% dintre pacienți, în timp ce 3% au trebuit să întrerupă tratamentului din cauza unui nivel crescut de enzime hepatice.

Apoi, un studiu efectuat în China și publicat în ScienceStructural basis for inhibition of the RNA-dependent RNA polymerase from SARS-CoV-2 by remdesivir, sciencemag.org pe 1 mai a clarificat efectul exact pe care remdesivirul îl are asupra SARS-CoV-2, ajungând la concluzia că medicamentul se atașează mecanismului de reproducere al virusului și îi inhibă enzima principală de reproducere. Șirul de vești bune pentru remdesivir a culminat vineri, când Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat, în procedură de urgență,O procedură specială pentru aprobarea mai rapidă a folosirii medicamentelor în urgențe epidemiologice. Remdesivirul tot va trebui să treacă printr-un proces de aprobare formală, și va fi retras în cazul în care îl pică, fda.gov folosirea medicamentului pe pacienții cu forme mai severe de COVID-19.

Ar putea medicamentele cu anticorpi reprezenta o soluție?

Știrile despre medicamente sau substanțe inhibitoare de SARS-CoV-2 au fost în prim-plan de la începutul epidemiei, dar nu ar trebui trecută cu vederea și o altă abordare în materie de tratament, bazată pe anticorpi. Depistarea anticorpilor pentru SARS-CoV-2 în organism este discutată în principal ca metodă de screening pentru a vedea dacă o persoană a fost deja infectată cu noul coronavirus, însă unele companii, mai ales din Statele Unite, încearcă să dezvolte medicamente bazate pe celulele imunitare.

CITEȘTE ȘI: Wild Wild Test. Unde suntem cu testarea pentru coronavirus?

Dintre acestea, AbCellera a anunțatÎn colaborare cu Eli Lilly and Co., abcellera.com încă din luna martie că a selectat pentru testare peste 500 de anticorpi unici, prelevați de la unul din primii pacienți infectați cu coronavirus din SUA. La scurt timp după, Regeneron Pharmaceuticals a anunțatMai multe detalii pe regeneron.com că a identificat sute de anticorpi eficienți împotriva virusului, fie izolați de la pacienți, fie din teste efectuate pe șoareci modificați genetic, și estimează că va începe testele pe oameni în iunie. Tot în vară ar trebui să înceapă testele pe oameni cu două medicamente pe bază de anticorpi selectate de Vir Biotechnology.Medicamentele-candidat au fost trimise la WuXi Biologics și Biogen Inc. pentru a accelera procesul de cercetare/testare, biospace.com.

Pe de altă parte, GenScript colaborează cu Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai pentru a dezvolta un anticorp sintetic,„Mount Sinai researchers collaborate with GenScript to develop a COVID-19 antibody to treat sick patients”, eurekalert.com care să interfereze cu fragmentul de proteină S1 al virusului, de care SARS-CoV-2 se folosește pentru a se atașa de celulele umane. Mai recent, o echipă de cercetători americani și belgieni a descoperit un anticorp organic care funcționează într-un mod similar la lame,„ Antibodies from llamas could help in fight against COVID-19”, eurekalert.com urmând să-l testeze pe animale mici și primate.

Vaccinul dezvoltat de Oxford primește vești bune

ChadAdOxl, un vaccin dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Oxford despre care am scris săptămâna trecută, pare să fie eficient pe macaci, conform rezultatelor unui test„In Race for a Coronavirus Vaccine, an Oxford Group Leaps Ahead”, nytimes.com efectuat de Institutul Național de Sănătate în Statele Unite. În cadrul testului, șase macaci rhesus au fost injectați cu câte o singură doză a vaccinului, și apoi expuși la cantități ridicate ale virusului, suficiente pentru a infecta alte primate din laborator. După 28 de zile, niciunul din aceștia nu a prezentat semne de îmbolnăvire. Deși macacul rhesus este una din primatele cele mai similare omuluiMacacii rhesus împărtășesc 93% din secvența ADN a oamenilor, imunitatea la primate nu garantează faptul că vaccinul va avea același efect pe oameni.

Descoperiri despre COVID-19

Medicamentele de tensiune nu prezintă riscuri pentru pacienții cu coronavirus

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine/„Renin–Angiotensin–Aldosterone System Inhibitors and Risk of Covid-19”, nejm.org/ susține că medicamentele folosite în tratarea hipertensiunii arteriale nu cresc riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 și nici nu afectează severitatea bolii în pacienții deja infectați, în ciuda unor semnale de îngrijorare inițialePersoanele cu hipertensiune se numărau printre categoriile cele mai afectate de coronavirus în China, ceea ce a dus la speculații legate de un posibil efect negativ al tratamentelor pentru o astfel de afecțiune pe acest subiect. Cercetarea a fost efectuată pe istoricul medical a peste 12.000 de pacienți, o metodă care oferă rezultate mai puțin certe decât studiile clinice controlate. Totuși, rezultatele statistice au arătat că nu există vreo diferență semnificativă între pacienții cu hipertensiune și cei fără în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire sau severitatea bolii.

Legături mai specifice între COVID-19 și furtuna de citokine

O echipă de cercetători chinezi susțin într-un studiu publicat în Frontiers of ImmunologyReduction and Functional Exhaustion of T Cells in Patients With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), frontiersin.org că au găsit un nou mod în care COVID-19 poate fi agravat de furtuna de citokine, o eliberare explozivă a moleculelor care transmit informații între celulele sistemului imunitar. Cercetarea, efectuată pe mai mult de 500 de pacienți din Wuhan, arată că aceștia prezentau un număr mult mai mic de celule T,Un subtip de globule albe, mai specific al limfocitelor, care are un rol-cheie în răspunsul imunitar al organismului iar cele rămase erau deja utilizate și nu funcționau la capacitate deplină – lăsând pacientul vulnerabil în fața altor infecții. În aceleași cazuri au fost găsite și o concentrație semnificativ de mare de citokine, iar studiul sugerează că furtuna de citokine provocată de coronavirus ar duce la epuizarea celulelor T. Autorii mai susțin că ar trebui făcute studii ulterioare axate pe comportamentul și vulnerabilitatea celulelor T în cazurile de coronavirus, dar și că ar trebui identificate medicamente care să refacă numărul de celule T.

CITEȘTE EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #18



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2