Sorbetto/Guliver/Getty Images

Coronavirus Science Report #22: soarele dezactivează virusul13 min read

De Ionuț Preda 23.05.2020, ultima actualizare: 15.07.2020

Două vaccinuri au înregistrat rezultate încurajatoare în primele teste pe oameni. Hidroxiclorichina nu doar că nu prea ajută, dar ar putea chiar să dăuneze. Soarele, cel puțin așa cum e simulat în laborator, pare să fie eficient în dezactivarea virusului.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală.

Vești bune despre vaccinuri

Compania farmaceutică Moderna a anunțat rezultate preliminare încurajatoare „Coronavirus vaccine from Moderna appears safe, shows promise in data from eight people”, reuters.com pentru vaccinul anti-COVID pe care îl dezvoltă, în urma primelor teste efectuate pe oameni. Un studiu făcut pe opt pacienți din eșantionul inițial de 45 care au participat într-un test preliminar arată că toți au generat anticorpi împotriva bolii, fără a fi observate efecte negative. Dintre aceștia, cei care au primit doze de 25, respectiv 100 de micrograme aveau cantități mai mari de anticorpi decât cele detectate în testele de sânge prelevate de la pacienți care s-au recuperat. Ulterior, mai mulți experți medicali au acuzat Moderna că nu a oferit destule date„Vaccine experts say Moderna didn’t produce data critical to assessing Covid-19 vaccine”, statnews.com pentru a putea evalua eficiența vaccinului.

Câteva zile mai târziu, cercetătorii de la CanSino au publicat un studiu în The Lancet Medical Journal„Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial”, thelancet.com în care au anunțat că varianta lor de vaccin a generat atât anticorpi, cât și un număr ridicat de celule T într-un grup de studiu de 108 de persoane. Ei adaugă însă că rezultatele nu garantează încă protecția față de COVID-19, și că „mai e cale lungă” până când vaccinul va fi făcut disponibil publicului.

Tot săptămâna aceasta, compania americană Inovio a anunțat că INO-4800, vaccinul său experimental bazat pe plasmideTipul acesta de vaccin funcționează prin injectarea unor plasmide cu secvența ADN împotriva căreia se dorește răspunsul imunitar, care să stimuleze producerea de anticorpi a generat producerea de anticorpi și reacții imunitare în animale de laborator.„Inovio says COVID-19 vaccine produces antibodies in mice, guinea pigs”, reuters.com Rezultatele preliminare din prima fază a testării pe oameni sunt așteptate în luna iunie.

Pe de altă parte, vaccinul dezvoltat la Oxford, numit acum AZD1222Denumirea inițială era ChadAdOxl, însă aceasta a fost schimbată după ce a fost licențiat companiei AstraZeneca nu a înregistrat progrese pe partea științifică, dar a primit un contract„U.S. Raises Ante in Vaccine Race With $1.2 Billion for Astra”, bloomberg.com în valoare de 1,2 miliarde de dolari în schimbul trimiterii a 300 de milioane de viitoare doze pentru Statele Unite. Afacerea include și un studiu clinic care se va desfășura pe teritoriul Statelor Unite, pe 30,000 de persoane, odată ce acesta va intra în faza a treia de testare.

Hidroxiclorichina mai primește lovituri

Deși controversata substanță a primit un avânt la nivel de PR după ce președintele american a anunțat că o administrează ca medicament preventiv, lumea științifică rămâne cel mult circumspectă în privința ei. Un studiu publicat vineri în The Lancet Medical Journal,„Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis”, thelancet.com care a agregat date de la 671 de spitale unde clorichina sau hidroxiclorichina le-au fost administrate pacienților, arată că aceștia din aveau riscuri mai mari de a muri sau de a dezvolta aritmii cardiace decât cei care au fost tratați prin alte metode. Autorii cercetării susțin că substanțele nu ar trebui folosite în afara studiilor clinice, și că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ar trebui să retragă autorizarea hidroxiclorichinei pentru tratamente de urgență. Altfel, tot săptămâna asta a fost demarat un test clinic aproape global, pe parcursul căruia hidroxicloricihina va fi administrată unui număr peste 40,000 de medici și asistenți medicali de pe patru continente, pentru a vedea dacă are efecte benefice împotriva COVID-19.

Lumina solară simulată dezactivează virusul de pe suprafețe destul de rapid

Un studiu publicat în Journal of Infectious Diseases„Simulated Sunlight Rapidly Inactivates SARS-CoV-2 on Surfaces ”, oup.com a găsit că lumina solară simulată distruge SARS-CoV-2 de pe suprafețe sau din salivă în proporție de 90%, și doar într-un sfert de oră în condiții optime de expunere. Cercetarea, efectuată de o agenție subordonată Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, a simulat expunerea solară calculată pentru solstițiul de vară la o latitudine de 40° nord, la nivelul mării. O proporție semnificativă a virusului aflat în salivă simulată a fost distrusă în 6,8 minute de expunere, respectiv 14,3 minute pe restul suprafețelor. Autorii adaugă că virusul a fost dezactivat în procentaje semnificative și la nivele mai mici de expunere, dar pe perioade mai lungi de timp. Este primul studiu care indică faptul că razele solare ar putea fi eficiente în distrugerea noului coronavirus.

Mai multe detalii despre cum ne infectează SARS-CoV-2

O serie de studii recente au adus mai multe detalii despre cum funcționează, mai exact, procesul de infectare cu SARS-CoV-2. Mai întâi, un studiu„Imbalanced Host Response to SARS-CoV-2 Drives Development of COVID-19”, cell.com publicat în jurnalul Cell susține că virusul blochează, prin manipulare genetică, unul dintre mecanismele răspunsului imunitar, interferonii – proteine naturale produse de organism care ar trebui în mod normal să inhibe capacitatea lui de replicare.

Apoi, un alt studiu„SARS-CoV-2 ORF3b is a potent interferon antagonist whose activity is further increased by a naturally occurring elongation variant”, biorxiv.org efectuat de cercetători japonezi, care se află în prezent în proces de certificare peer-review, aprofundează procesul prin care virusul interferează cu mecanismele noastre imunitare. Autorii susțin că gena ORF3b a virusului produce o proteină cu o activitate anti-interferoni mai puternică decât au SARS-ul original sau virusurile gripale, oprind practic celulele din a recunoaște infecția virală.

Mergând pe această logică, o altă cercetare publicată preprintÎnainte de a trece prin procesul de peer-review sau de a fi publicată într-un jurnal științific a încercat să afle ce se întâmplă dacă celule umane expuse la SARS-CoV-2 primesc interferon în prealabil,„SARS-CoV-2 is sensitive to type I interferon pretreatment”, biorxiv.org și a avut rezultate încurajatoare: virusul s-a replicat de 1,000 până la 10,000 de ori mai puțin în acestea față de celulele care nu au fost pre-tratate cu interferon.

Cât de eficientă este termoscanarea?

S-a vorbit în ultima perioadă despre meritele și problemele termoscanării ca soluție de sortare în spații aglomerate, dar ce ne zice literatura de specialitate în această privință? Un studiu„Comparison of Non-Contact Infrared Skin Thermometers ”, nih.gov efectuat pe mai multe astfel de modele susține că mare parte dintre cele testate au, în fapt, marje de erori mai mari decât cele estimate de producători. Într-un alt studiu comparativ din 2016,„Temperature Measurement in the Adult Emergency Department: Oral, Tympanic Membrane and Temporal Artery Temperatures Versus Rectal Temperature”, nih.gov termoscanerele au avut o acuratețe mult mai mică în măsurători decât cele ale altor tipuri de termometre.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #21



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2