Coronavirus Science Report #25: o mutație mai infecțioasă10 min read
Izolarea a salvat 3 milioane de vieți, una dintre mutațiile SARS-CoV-2 ar putea fi mai infecțioasă, suprafețele nu sunt așa periculoase, iar solzii de pangolin nu mai sunt folosiți de chinezi în tratamente
Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală.
Izolarea a salvat vieți
Controversele privind izolarea continuă, însă studiile arată că măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-Cov-2 luate de numeroase țări în această primăvară au funcționat. Un studiu publicat de „The effect of large-scale anti-contagion policies on the COVID-19 pandemic”, nature.com pe date colectate din 1.717 orașe, regiuni sau la nivel național, din China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franța și SUA, a concluzionat că măsurile de limitare a răspândirii virusului au avut efecte clare și substanțiale. Cercetătorii cred că, în cele șase țări, au fost prevenite sau amânate 62 de milioane de cazuri de COVID-19, ceea ce ar corespunde cu un total de circa 530 de milioane de infecții.
Un alt studiu, făcut de cercetători de la Imperial College London și publicat tot din „Estimating the effects of non-pharmaceutical interventions on COVID-19 in Europe”, nature.com a analizat măsurile nefarmaceutice de prevenție luate de unsprezece țări europene până pe 4 mai 2020. Studiul arată că, în toate țările analizate, măsurile au dus la o scădere sub 1 a ratei efective de transmisie a virusului, Rt – a nu se confunda cu R0. Studiul concluzionează că au fost salvate trei milioane de vieți. Autorii mai estimează că, până în momentul de față, în niciuna dintre cele unsprezece țări procentul celor care au fost infectați cu noul coronavirus nu depășește cu mult 5%, departe de nivelul de 60% necesar pentru o imunitate de masă.
CITEȘTE ȘI: Cât de ușor se transmite coronavirusul?
O altă cale de acces pentru virus
Până acum, se știa că coronavirusul folosește proteina S pentru a se atașa enzimei de conversie a angiotensinei 2 (numită și receptorul ACE2) din celulele pe care le infectează. Noi studii arată că există și alte metode de infecție, necunoscute până acum. Un alt receptor celular, neuropilina-1 (NRP1), ar putea fi folosit de SARS-CoV-2 pentru a infecta celulele umane, spune „Neuropilin-1 facilitates SARS-CoV-2 cell entry and provides a possible pathway into the central nervous system”, biorxiv.org publicat recent de cercetători germani. Acești receptori se găsesc în abundență în tractul respirator și în epiteliul olfactiv din căile nazale. O cercetare diferită, de la „Neuropilin-1 is a host factor for SARS-CoV-2 infection”, biorxiv.org a ajuns la o concluzie similară: virusul poate pătrunde în organism cu ajutorul receptorilor NRP1. Ambele studii nu au trecut încă prin procesul de peer-review.
Nu prea poți lua virusul de pe suprafețe, dar l-ai putea lua din duș
Cercetători de la Universitatea din Bonn „SARS-CoV-2 in environmental samples of quarantined households”, medrxiv.org felul în care se transmite virusul în 21 de locuințe intrate în carantină din cauză cu unul sau mai mulți dintre membrii familiei au fost infectați cu SARS-CoV-2. Au fost luate probe de la locatari, dar și din aer, apa reziduală și de pe suprafețe. Dacă 60% dintre persoane au fost infectate, nicio probă de aer nu a arătat prezența virusului. SARS-CoV-2 a fost depistat în doar 3.36% dintre probele de pe suprafețe și în 15,15% din cele de apă. Însă virusul n-a putut fi cultivat pe celule din probele recoltate de pe suprafețe, ceea ce ar putea însemna că acestea nu sunt o cale importantă de transmitere a virusului. Rolul apei reziduale trebuie clarificat, spun cercetătorii.
Există o mutație mai infecțioasă a SARS-CoV-2?
Se discută de ceva vreme despre două variante ale virusului, dintre care una părea mai infecțioasă decât cealaltă (cea care a ajuns în Europa și în partea de est a SUA). Cercetătorii au spus că dovezile existente nu sunt concludente și că ar putea fi vorba doar de o întâmplare, însă acum apar studii care ar putea arăta că, într-adevăr, există o variantă mai rezistentă și mai infecțioasă a SARS-CoV-2. Cercetătorii de la Scripps Research din Florida arată într-un „Mutated coronavirus shows significant boost in infectivity”, scripps.edu despre un studiu pe care l-au făcut, că varianta D614G a virusului numărul proteinelor S funcționale de pe suprafața virusului, prin care aceasta pătrunde în organism, este de cinci ori mai mare. Asta ar putea înseamna că respectiva mutație stabilizează proteina S și face ca această variantă a virusului să fie mult mai infecțioasă. Este așteptată însă publicarea studiului.
Solzii de pangolin, interziși în medicina tradițională chineză
Pangolinul este bănuit a fi calea prin care virusul SARS-CoV-2 a trecut de la lilieci la oameni, deși încă nu sunt dovezi clare în acest sens. Animalul este specific Asiei de Sud-Est, dar este traficat în China din cauză că solzii săi sunt folosiți în medicina tradițională chineză, deși nu există dovezi științifice că ar avea vreun efect.
În ciuda lipsei dovezilor, care încadrează aceste practici în zona pseudoștiinței, China încurajează utilizarea medicinii tradiționale în diverse tratamente și ține chiare o Un manual cu substanțele medicale utilizate în practica medicală oficială. Anul acesta, raportează „China Finally Removes The Pangolin From Its Traditional Medicine List”, sciencealert.com solzii de pangolin au fost eliminați din manual, împreună cu alte așa-zise medicamente, inclusiv niște pastile făcute din fecale de lilieci.
CITEEȘTE EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #24