Coronavirus Science Report #27: Remdesivir, aproape de aprobarea UE16 min read
Eficiența remdesivirului primește noi confirmări, cursa pentru vaccin trece încet la faza testelor clinice de amploare pe oameni, pandemia e pe trend ascendent la nivel global.
Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:
- După ce a primit aprobare de urgență pentru folosirea în Statele Unite, remdesivirul e pe cale să fie aprobat într-un mod similar de Comisia Europeană.
- Cercetătorul-șef OMS susține că AstraZeneca și Moderna conduc cursa pentru vaccin, în timp ce Sinopharm a anunțat un acord pentru testarea propriului vaccin la scară largă.
- Numărul de cazuri confirmate la nivel global stabilește noi recorduri în fiecare zi, în timp ce ne apropiem de barierele de 10 milioane de cazuri și 500.000 de morți.
- Majoritatea studiilor inițiale privind eficiența testelor de anticorpi ar putea fi inexacte, conform unei recenzii sistematice care a analizat datele pe baza cărora au fost efectuate.
- Copiii și adolescenții sunt acum confirmați și în studii ca fiind mai rezistenți la coronavirus decât adulții, având șanse mult mai mici de a dezvolta cazuri grave.
Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă remdesivirul
Discuțiile de săptămâna trecută au fost acaparate de rezultatele spectaculoase înregistrate de dexametazonă, însă autoritățile globale nu au uitat de remdesivir. Comitetul pentru Medicamente Umane (CHMP) din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a recomandat acordarea unei „First COVID-19 treatment recommended for EU authorisation Share”, europa.eu pentru utilizarea medicamentului celor de la Gilead la nivelul UE. Procedura este similară cu cea prin care remdesivirul a primit o aprobare de urgență pentru utilizare în Statele Unite.
Remdesivirul devine astfel primul tratament specific anti-COVID propus pentru aprobare la nivelul UE. În cazul în care va fi aprobat, medicamentul ar putea fi folosit pentru adulți și adolescenți cu vârste de la 12 ani în sus care suferă de cazuri de pneumonie provocate de COVID-19 și au nevoie de suport de oxigen. Decizia finală va fi luată de Comisia Europeană, care se va pronunța în procedură de urgență săptămâna viitoare.
Cercetător-șef OMS: AstraZeneca și Moderna conduc cursa pentru vaccin
Cursa pentru omologarea unui vaccin anti-COVID-19 se intensifică, dar Organizația Mondială a Sănătății deja vede doi candidați care sunt în fața plutonului.
Cercetătorul-șef OMS Soumya Swaminathan „AstraZeneca, Moderna ahead in COVID-19 vaccine race: WHO”, reuters.com că vaccinul AZD1222, dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, se află în stadiul cel mai avansat, după ce a început testarea la scară largă pe oameni. Pe poziția secundă s-ar situa vaccinul mRNA.1273, dezvoltat de Moderna, care ar urma să înceapă faza a treia de teste clinice în iulie.
„Cu siguranță, dacă luăm în considerare cât de avansate sunt și stadiile la care se află, cred că (vaccinul AZD1222, n.r) este candidatul aflat la conducerea cursei. Este posibil să avem rezultate destul de timpurii pentru acesta. Știm că vaccinul celor de la Moderna este aproape să intre în faza a treia de teste clinice, cel mai probabil de la mijlocul lui iulie, așa că acest candidat nu se află cu mult în urmă. Dar cred că AstraZeneca are cu siguranță o viziune mai globală în momentul de față, cu privire la cum își planifică testele clinice,” a declarat Swaminathan într-o conferință de presă.
CITEȘTE ȘI: Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?
Primele vaccinuri testate la scară largă
Teste la scară mai mare pentru AZD1222 „Oxford Covid-19 vaccine trials start in South Africa and Brazil”, clinicaltrialsarena.com în Africa de Sud și Brazilia, iar un alt test se află deja în desfășurare în Marea Britanie. În primul caz, vor fi incluși peste 2.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, incluzând pacienți seropozitivi. În Brazilia, vaccinul va fi testat pe 2.000 de lucrători din sistemul de sănătate din Sao Paulo și 1.000 de voluntari din Rio de Janeiro.
Deocamdată, rezultatele unui „Pig trial of AstraZeneca’s COVID-19 vaccine shows promise with two shots”, reuters.com ale AZD1222 par să indice că aplicarea a două doze ale vaccinului sunt mai eficiente în producerea de anticorpi decât schemele care implică un singur vaccin, dar este încă incert dacă asta se va transmite în imunitate la oameni.
Compania chineză de stat Sinopharm va începe și ea „China to Run Human Coronavirus Vaccine Trial in UAE”, nytimes.com pentru propriul vaccin, după ce a anunțat pe 24 iunie că a ajuns la un acord cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite pentru teste pe voluntari pe teritoriul statului arab. Nu au fost oferite detalii despre amploarea testului sau perioada în care va fi derulat.
Pandemia se intensifică la nivel global
Dacă statele cele mai afectate inițial din Europa au reușit oarecum să aducă răspândirea epidemică sub control, pandemia înregistrează Conform trackerului oferit de John Hopkins University, jhu.edu – atât ca efect al creșterii capacităților de testare, dar și din cauza răspândirii mai intense în alte regiuni extrem de populate. Pe 26 iunie a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri confirmate la nivel global într-o singură zi, de la debutul pandemiei, peste 191.000. În același timp, numărul total de cazuri se apropie de bariera de 10 milioane, iar numărul de morți la nivel global e aproape de 500.000.
Statele Unite au înregistrat și ele un nou vârf al cazurilor noi, peste 40.000, Conform trackerului oferit de nytimes.com fiind întrecute doar de Brazilia, cu peste 46.000 de cazuri noi. Din păcate, și România se include într-un trend de creștere: din 17 iunie, am avut doar două zile cu mai puțin de 300 de cazuri, iar numărul a depășit pragul de 400 pe 25 și 26 iunie. Mare parte din cazurile noi „Cele patru zone în care s-au înregistrat jumătate din cazurile de coronavirus de ieri”, stirileprotv.ro în București și alte județe din sudul țării, dar și în „ Bilanț îngrijorător. Cele 3 județe care cumulează o treime din cazurile noi de COVID-19 din ultimele 24 de ore”, digi24.ro
Poți urmări această creștere în graficele noastre: Evoluția COVID-19 în România
Studiile privind testele de anticorpi ar putea fi inexacte
Studiile publicate până acum privind testele de anticorpi, care ar trebui să stabilească dacă un individ a fost infectat recent cu SARS-CoV-2, sunt bazate pe date discutabile sau neconcludente, susține jurnalul britanic Cochrane, care analizează dovezile ce stau la baza studiilor științifice.
Publicația a analizat „New Cochrane review assesses how accurate antibody tests are for detecting COVID-19”, cochrane.org majoritatea din China, care au încercat să determine exactitatea testelor de anticorpi și a concluzionat că multe dintre cercetări au fost efectuată la scară mică, au avut metodologii discutabile și au prezentat rezultate incomplete. Din cele peste 16.000 de teste de sânge folosite pentru studiile respective, 89% aveau un risc mare de a duce la concluzii eronate, deoarece pacienții studiați aveau un profiluri medicale diferite față de majoritatea populației. Trebuie menționat că analiza a fost efectuată pe cercetările publicate până la sfârșitul lunii aprilie, iar de atunci au mai fost aprobate o serie de astfel de teste.
Femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta cazuri grave
Un raport publicat de „Characteristics of Women of Reproductive Age with Laboratory-Confirmed SARS-CoV-2 Infection by Pregnancy Status — United States, January 22–June 7, 2020”, cdc.gov din Statele Unite susține că femeile însărcinate care sunt infectate cu SARS-CoV-2 au șanse exponențial mai mari de a dezvolta cazuri mai grave ale bolii față de restul pacienților.
Conform datelor CDC, gravidele au 50% mai multe șanse de a necesita terapie intensivă și 70% de a avea nevoie de terapie intensivă decât pacientele neînsărcinate, dar riscul de deces este asemănător în ambele cazuri. Studiul nu include detalii despre efectul pe care boala îl are asupra sarcinilor în sine.
Acum și în studii: copiii sunt mult mai rezistenți la coronavirus
O observație empirică făcută de autoritățile medicale din toată lumea încă de la începutul pandemiei e susținută acum și științific, în două studii efectuate la scară mai mare.
Primul, realizat de cercetători de la „COVID-19 in 7780 pediatric patients: A systematic review”, thelancet.com (PDF) a agregat date despre pacienții minori la 131 de studii publicate între ianuarie și jumătatea lui mai, cu 7.780 de pacienți. Doar șapte dintre pacienții incluși în aceste studii au murit. Din totalul cazurilor, 19% au fost asimptomatice, doar 21% au avut leziuni la nivelul plămânilor și doar 3,3% au necesitat internare la terapie intensivă. În cazul celor cu simptome, cele mai răspândite au fost febra și tusea.
Al doilea studiu, publicat în „COVID-19 in children and adolescents in Europe: a multinational, multicentre cohort study”, thelancet.com a fost efectuat exclusiv pe pacienți minori din Europa și a arătat rezultate similare: rata mortalității a fost sub 1%, (4 din 582) iar procentajul de copii internați la terapie intensivă din cauza bolii a fost de 8%.