Donald Iain Smith/Guliver/Getty Images

Coronavirus Science Report #35: Se instalează imunitatea colectivă mai devreme?

De Mihai Ghiduc 22.08.2020

Avem dileme legate de procentul la care se instalează imunitatea colectivă, de eficiența plasmei convalescente în tratarea COVID-19 și a remdesivirului în cazurile moderate ale bolii.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Modele matematice arată că, în condiții reale, imunitatea colectivă se poate instala la valori sub 50%, dar avem nevoie de confirmarea acestei ipoteze;
  2. Cercetătorii au stabilit care este ordinea cea mai probabilă în care apar simptomele COVID-19;
  3. Copiii răspândesc virusul, chiar dacă nu se îmbolnăvesc, arată în un studiu;
  4. Plasma convalescentă și remedesivirul nu au dat rezultatele așteptate într-o nouă serie de studii;
  5. Oleandrinul este o nouă substanță promovată ca tratament pentru COVID-19 înainte de a avea vreo dovadă. Oleandrinul este o otravă.

Am putea avea imunitate colectivă mai devreme?

Conform unui model matematic dezvoltat de cercetători suedezi„A mathematical model reveals the influence of population heterogeneity on herd immunity to SARS-CoV-2”, sciencemag.org caracterul eterogen al populației afectează modul în care se răspândește virusul, pentru că avem o rată a infecției mai mare la persoanele cu mai multe contacte sociale decât la cele care păstrează distanța socială mai strict. Modelul arată că imunitatea de turmă ar putea să se instaleze la nivele mai mici decât estimarea inițială de 60%, din cauză că aceasta presupune un comportament similar al întregii populații. Presupunând o rată de infecție de 2,5, într-o societate cu persoane care tratează în mod diferit virusul, modelul a obținut un procent de infectați de 43% pentru instalarea imunității colective. 

Un alt grup de matematicieni au publicat un preprint„Herd immunity thresholds for SARS-CoV-2 estimated from unfolding epidemics”, medrxiv.org care susține că imunitatea colectivă s-ar instala chiar la niveluri ale infecției de 10-20% din populație. 

Ambele modele trebuie cercetate cu atenție înainte de a se lua vreo decizie pe baza lor, însă dacă se dovedește că imunitatea colectivă se instalează la procente mai mici, asta ar fi o veste bună atât pentru regiunile și țările care au trecut printr-un prim val dificil, cât și pentru un eventual vaccin pentru COVID-19.

COVID-19 începe, cel mai adesea, cu febră

Un studiu publicat în Frontiers în Public Health „Modeling the Onset of Symptoms of COVID-19”, frontiersin.org a analizat datele unui raport comun OMS-China despre 55.924 de cazuri confirmate de COVID-19 pentru a vedea care este ordinea în care se instalează simptomele bolii și le-a comparat cu informații despre simtomele gripei, SARS și MERS. 

Se pare că cel mai des COVID-19 începe cu febră, apoi apar fie dureri în gât, dureri musculare sau de cap, după care stări de greață și/sau vomă și, pe urmă, diareea. În alte boli respiratorii ordinea e diferită, ceea ce ar putea fi un ajutor în diagnosticare. Spre exemplu, de obicei, gripa nu încep direct cu febră. Asta înseamnă că luarea temperaturii poate fi o metodă validă de screening a potențialilor infectați, deși trebuie ținut cont și de faptul că aceștia pot fi contagioși și înainte de declanșarea simptomelor.

Încă un studiu care arată că și copiii răspândesc virusul

Un studiu efectuat de medici de la două spitale din Boston„Researchers show children are silent spreaders of virus that causes COVID-19”, eurekalert.org arată că încărcătura virală la copii este ridicată, mai ales în primele zile după infecție. Ceea ce înseamnă că, în ciuda faptului că aceștia nu dezvoltă neapărat boala, pot transmite asimptomatic virusul, o problemă care va încurca planurile de redeschidere a școlilor. 

Dileme în ceea ce privește remdesivir și plasma convalescentă

Un studiu publicat în JAMA„Effect of Remdesivir vs Standard Care on Clinical Status of Patients With Moderate COVID-19”, jamanetwork.com pe 584 de pacienți cu forme moderate de COVID-19 n-a găsit vreo îmbunătățire semnificativă la cei care au urmat un tratament de 10 zile, în comparație cu tratamentul standard. În cazul tratamentului de cinci zile, s-a observat o oarecare îmbunătățire a stării de sănătate la cei care au luat remdesivir, dar beneficiile nu sunt majore. Chiar și așa, Gilead, compania care produce medicamentul, ar vrea ca acesta să fie aprobat pentru toate formele de COVID-19, nu doar pentru cele grave, unde efectul benefic al medicamentului sunt mult mai clare.

Între timp, după ce rezultatele neconcludente ale unui studiu făcut de medicii de la Mayo Clinic„Effect of Convalescent Plasma on Mortality among Hospitalized Patients with COVID-19: Initial Three-Month Experience”, medrxiv.org pun sub semnul întrebării eficiența tratamentului cu plasmă recoltată de la foști bolnavi de COVID-19. Deși studiul a observat o îmbunătățire a situației mai clară la pacienții care au primit plasmă cu un nivel mai mare de anticorpi, lipsa unui grup de control îi lasă pe cercetători fără toate datele necesare pentru a trage o concluzie clară. Nevoia efectuării unor studii suplimentare este tot mai stringentă.

Oleandrin, un nou „medicament-minune” fără acoperire în studii

Americanii au un apetit pentru promovarea unor soluții neverificate împotriva COVID-19, iar o substanță extrasă dintr-o plantă otrăvitoare este scoasă acum în față ca „tratament”. După publicarea unui studiu, care nu a fost peer reviewed, care spune că substanța inhibă virusul in vitro, „Prophylactic and Therapeutic Inhibition of In Vitro SARS-CoV-2 Replication by Oleandrin”, biorxiv.org (PDF) compania care produce subtanța susține că l-a testat și pe oameni. Însă oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că oficiali ai administrației Trump și chiar președintele au început deja să promoveze substanța ca o soluție,„Trump eyes new unproven virus “cure” promoted by Ben Carson and the CEO of MyPillow”, axios.com cel mai probabil datorită lobby-ului făcut de Phoenix Biotechnology. Biologii atrag atenția asupra faptului că oleandrin este o substanță otrăvitoare,„Oleandrin is a deadly plant poison, not a COVID-19 cure”, theconversation.com cu efecte negative clare asupra țesutului cardiac.  



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2