Coronavirus Science Report #70: COVID-19 ar putea fi o boală vasculară12 min read
Un nou studiu schimbă perspectiva despre COVID-19. Vești bune despre protecția vaccinurilor la noile tulpini. Un prim vaccin pentru copiii 12-15 ani este aproape de aprobare în SUA și investigat pentru aprobare în UE.
Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:
- Un studiu efectuat la Universitatea din San Diego susține că boala provocată de SARS-CoV-2 este mai degrabă vasculară decât respiratorie, analizând în detaliu modul în care proteina S a virusului afectează sistemul circulator;
- Vaccinul Pfizer ar putea fi aprobat pentru administrare la copii de 12-15 ani în SUA în următoarele zile, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului a început un proces de recenzie similar;
- Același vaccin pare să ofere o protecție ridicată împotriva tulpinilor britanice (90%) și sud-africane (75%), conform unei analize a populației vaccinate din Qatar;
- Moderna a testat cu succes un rapel mai eficient împotriva noilor tulpini în teste clinice de faza a II-a;
- Un studiu din Science sugerează că pierderea mirosului de către persoanele infectate ar putea fi cauzată de prezența unei cantități mari de celule vulnerabile la infecție în țesuturi olfactive;
- O analiză a celulelor B prelevate de la persoane infectate a relevat un anticorp care ar putea avea capacitatea de a neutraliza eficient atât variantele vechi, cât și cele noi de SARS-CoV-2.
COVID-19 ar putea fi, de fapt, o boală vasculară
Un studiu efectuat la Universitatea din San Diego argumentează o teorie conform căreia COVID-19 este mai degrabă o boală vasculară decât una respiratorie, ceea ce ar putea explica mai multe dintre simptomele non-respiratorii întâlnite, precum cheagurile de sânge.
Cercetarea, publicată în „SARS-CoV-2 Spike Protein Impairs Endothelial Function via Downregulation of ACE 2”, ahajournals.org a urmărit modul exact în care SARS-COV-2 atacă vasele de sânge în animale de laborator. Proteina S atacă inițial receptorul ACE2, afectând mitocondriile care generează energia celulelor. Aceasta afectează endoteliul vascular – interfața dintre sângele circulant și țesuturi. Efectele asupra sistemului respirator ar fi, astfel, doar o consecință a inflamării țesutului vascular din plămâni.
Vaccinul Pfizer, pe cale de aprobare pentru copiii de 12-15 ani
Agenția pentru Alimente și Medicamente Statele Unite ar putea aproba recomandarea vaccinului Pfizer pentru copiii de 12-15 ani la începutul săptămânii viitoare, „F.D.A. Set to Authorize Pfizer Vaccine for Adolescents by Early Next Week”, nytimes.com
Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului a început procesul de recenzie în vederea „EMA starts evaluating use of COVID-19 vaccine Comirnaty in young people aged 12 to 15”, ema.europa.eu un verdict fiind așteptat pentru luna iunie. Autoritățile medicale din Canada „Canada approves first coronavirus vaccine for under-16s”, ft.com pentru această categorie de vârstă, pe 5 mai.
Recomandările sunt așteptate după ce rezultatele unui studiu clinic efectuat pe 2.260 de adolescenți au arătat o eficiență de 100% împotriva îmbolnăvirii simptomatice, cu nivele ridicate de anticorpi la o lună după efectuarea rapelului și efecte secundare consistente cu cele întâlnite la persoanele de 16-25 de ani. În prezent, vaccinul Pfizer/BioNTech este singurul aprobat pentru administrare la adolescenții de 16-18 ani din România.
Pfizer oferă o protecție ridicată împotriva noilor tulpini
Un studiu publicat în „Effectiveness of the BNT162b2 Covid-19 Vaccine against the B.1.1.7 and B.1.351 Variants”, nejm.org arată că vaccinul Pfizer oferă o protecție de 89,5% împotriva îmbolnăvirii cu tulpina britanică B.1.1.7 și de 75% împotriva variantei sud-africane B.1.351.
Studiul a fost efectuat pe baza datelor strânse de autoritățile medicale din Qatar, acolo unde cele două tulpini au devenit variantele dominante la începutul anului. Cercetătorii au comparat ratele de infecție cu noile tulpini în rândul persoanelor vaccinate cu cele înregistrate în grupuri de control alcătuite din persoane nevaccinate. Autorii au observat că vaccinul 29,5% pentru tulpina britanică, respectiv 16,9% pentru cea sud-africană dar aceasta crește exponențial la două săptămâni după efectuarea rapelului, până la valorile menționate mai sus. Mai important, nu a fost înregistrat niciun caz îmbolnăvire gravă sau deces cu vreuna dintre cele două tulpini după această perioadă.
Rapelul Moderna împotriva noilor tulpini, eficient în testele clinice inițiale
Moderna „Moderna Announces Positive Initial Booster Data Against SARS-CoV-2 Variants of Concern”, modernatx.com săptămâna aceasta că o variantă modificată a vaccinului său mRNA-1273, menită să fie mai eficientă împotriva tulpinilor din Brazilia și Africa de Sud, a reușit să neutralizeze aceste variante în teste clinice de faza a doua.
Noul vaccin, sub numele mRNA-1273.351, a fost dezvoltat sub forma unui rapel care poate fi aplicat persoanelor vaccinate complet. Această variantă a rapelului a produs mai mulți anticorpi neutralizanți împotriva variantei sud-africane decât au fost înregistrați în persoanele vaccinate doar cu forma actuală, diferență care s-a păstrat și la 15 zile de la administrare. Compania va publica o variantă finală datelor după ce acestea vor fi certificate prin proces de peer review.
Lipsa mirosului, provocată de infectarea epiteliilor olfactive
„COVID-19-related anosmia is associated with viral persistence and inflammation in human olfactory epithelium and brain infection in hamsters”, sciencemag.org susține că pierderea mirosului la pacienții cu SARS-CoV-2 ar putea fi provocată de infectarea epiteliilor olfactive – țesuturi situate în cavitatea nazală care joacă un rol esențial în detectarea diferitelor tipuri de mirosuri.
Studiul a fost efectuat atât pe animale de laborator, cât și pe pacienți cu simptome ale bolii pe termen lung. Autorii au concluzionat că atât epiteliile, cât și bulbul olfactiv – o structură neuronală care contribuie, de asemenea, la miros, conțin o multitudine de celule vulnerabile la infecția cu SARS-CoV-2. La pacienții de COVID pe termen lung, persistența simptomelor a fost asociată cu inflamarea epiteliilor olfactive.
Un potențial anticorp monoclonal ar putea neutraliza atât varianta originală, cât și tulpinile noi
O analiză „B cell genomics behind cross-neutralization of SARS-CoV-2 variants and SARS-CoV”, cell.com prelevate de la pacienți de COVID-19 a identificat un anticorp, BG10-19, care are posibilitatea de a neutraliza eficient proteina S atât în variantele originale de SARS-CoV-2, cât și în tulpinile britanice și sud-africane și chiar și în SARS-ul original. Autorii propun cercetări ulterioare în vederea folosirii acestuia ca potențial anticorp monoclonal, utilizabil în tratamente și vaccinuri.