Govindanmarudhai/Getty Images

Coronavirus Science Report #113: Doi ani de pandemie

De Mihai Ghiduc 11.03.2022

Din 9 martie, starea de alertă nu a mai fost prelungită, dar numărul de cazuri a rămas la câteva mii pe zi.

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății declara că boala COVID-19 este o pandemie. La doi ani de la acel moment, punem pauză acestei rubrici săptămânale, care va reveni doar în momentele în care vor apărea informații noi și relevante despre virusul SARS-CoV-2. 

  1. Pandemia împlinește astăzi doi ani. Peste șase milioane de persoane au căzut victimele virusului; 
  2. România renunță la starea de alertă și ridică restricțiile. Purtarea măștii în spațiile închise rămâne recomandată;
  3. OMS avertizează că războiul din Ucraina ar putea duce nu doar la creșterea numărului de cazurilor de COVID-19, ci și la răspândirea unor altor boli infecțioase în rândul locuitorilor acestei țări.

Doi ani de pandemie, șase milioane de morți

Într-o declarație de presă„WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 11 March 2020”, who.int de pe 11 martie 2020, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus, spunea: „Am evaluat că COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie”.

Doi ani mai târziu, chiar în această săptămână, numărul de persoane care au murit oficial de COVID-19 în întreaga lume a depășit 6 milioane.„COVID-19 Data Explorer”, ourworldindata.org Se estimează că numărul celor care au decedat este însă mult mai mare. Mai trist este că majoritatea au murit după apariția vaccinurilor anti-COVID-19, mulți dintre ei pentru că au refuzat să și-l facă din cauza mișcării anti-vax.

Starea de alertă se încheie

Guvernul a decis să nu mai prelungească starea de alertă, așa că din 9 martie multe dintre restricții au dispărut ori s-au transformat în recomandări. 

Astfel, nu mai există restricții de acces în spații închise sau la evenimente, concerte, spectacole etc. – certificatul verde digital nu mai e necesar, nici triajul epidemiologic. Masca nu mai e obligatorie, dar purtarea ei e în continuare recomandată în mijloacele de transport, spațiile închise sau aglomerate. Barurile, restaurantele, magazinele nu mai au limitări ale programului sau a capacității.

Nici la intrarea în țară nu mai e cerut certificatul verde digital sau formularul de localizare a pacientului (PLF). Totuși, alte țări ar putea avea în continuare restricții, deci va trebui să verifici care e situația dacă pleci din țară. Și organizarea muncii de la domiciliu se suspendă, iar elevii vor reveni la școală – practic, școala online nu mai există. Totuși, vor mai putea fi suspendate cursurile dacă există un focar de infecție într-o clasă.

În cazul persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19, e recomandată izolarea, dar nu va mai fi verificată respectarea măsurii.

În România, valul al cincilea nu s-a încheiat, dar situația e în scădere. Numărul internărilor și al deceselor nu au atins nivelul din toamna lui 2021.

Războiul ajută la răspândirea bolii în Ucraina

Într-o conferință de presă susținută pe 9 martie, OMS a discutat situația din Ucraina.„COVID-19 and Ukraine Virtual Press conference transcript – 9 March 2022”, who.int Ei au remarcat că țara a reușit să păstreze, până la un anumit nivel, supravegherea COVID-19, raportând 731 de decese în ultima săptămână, deși probabil cifra nu e una completă. 

Totuși, OMS avertizează că închiderea spitalelor din cauza bombardamentelor și imposibilitatea populației de a se deplasa vor crea probleme majore de sănătate pe termen lung. Pe lângă COVID-19, pot fi declanșate și epidemii ale altor boli infecțioase, de la rujeolă până la holeră.  

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #112: Originea virusului, lămurită?Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2