Între haz și Buzz House: din culisele filmului, cu Vlad Neamțu22 min read

De Isabelle Toma 02.05.2024

Primul thriller horror din România e produs de Selly (și e mai mult comedie). Am vorbit cu unul dintre cei mai simpatici influenceri de pe TikTok despre cum a fost la filmări, doar că nu prea a dat din casă de frica lui Șelaru.

Vlad Neamțu este influencer și tiktoker, cu peste 800.000 de followeri, și, mai nou, actor în primul horror românesc, Buzz House: the movie. Cum a ajuns în film? Deși este cunoscut pentru videourile sale amuzante, se pare ca una dintre marile lui pasiuni este de fapt genul horror.// Ar trebui să îi vezi pozele făcute de Halloween pe instagram.com // Dar, în esență, pentru că era o prezență cvasipermanentă în Buzz House, show-ul de pe YouTube.

Pe Vlad Neamțu probabil l-ai văzut pe TikTok// Pe canalul său de tiktok.com // sau la iUmor.// Vlad Neamțu e cel mai dur concurent: Băi, terminaților!, youtube.com // Eu am avut ocazia să-l văd și prin sălile de la facultate, dar asta e altă poveste. L-am prins într-o pauză de la ore și am stat de vorbă cu el despre Buzz House. 

Fără spoilere: Eroii nu mor niciodată

Vlad a avut o discuție spoiler free cu mine, deci dacă n-ai văzut încă Buzz House: the movie și vrei să afli mai multe despre ce s-a întâmplat pe platourile de filmare, poți citi liniștit în continuare. „Eroii nu mor niciodată” este modul în care el ar rezuma filmul, fără să dea mai multe indicii despre ce vei vedea față de ce poți afla din trailer.// Disponibil pe youtube.com // 

Totuși, Silviu Faiăr a făcut acum multă vreme o predicție, într-un live: cum ar fi un film horror în care doar Vlad Neamțu ar rămâne singurul în viață, la final, băgat speriat sub o păturică, ca la final să descoperi că el era criminalul? 

Vlad nu a vrut să confirme nimic. „Îl apreciez foarte mult pe Silviu Faiăr și știu că este o persoană care mă apreciază”, mi-a spus el. „Am și alți prieteni care se așteaptă la acest twist. Nu pot să spun despre ce se întâmplă în film. Cu siguranță o să vă placă și o să vă lingeți pe degete după ce vedeți filmul. O să râdeți și o să treceți prin diferite emoții. Eu pot să zic că am un rol interesant în film, dar nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că o să-mi ia Selly casa, mașina, viața și tot ce mai am.” 

Vlad la repetiții pentru Buzz House: the movie. Foto: arhiva personală

Fan al genului horror, actor din când în când, haios de meserie

Vlad și-a imaginat mereu că va juca în filme. Buzz House este prima lui apariție într-un rol important, dar a mai fost actor de voce în Teambuilding, unde era copilul lui Micutzu, și a apărut ca extra în Copacul dorințelor: amintiri din copilărie (2021).

Filmele horror sunt însă o adevărată pasiune de-ale lui. „Iubesc filmele horror, doar la filmele horror m-aș uitat”, spune Vlad. „Am văzut o grămadă, mai ales cele clasice: Masacrul din Texas, The 13th, Halloween. Îmi place foarte mult seria Chucky. Mă uit la filme horror încontinuu.” 

Motiv pentru care Vlad a fost superentuziast să afle că o să joace într-un film de groază și abia aștepta să pună în aplicare toate lucrurile pe care le observase deja în vizionările sale. „A fost super tare! Să mă auziți cum țip, pot să vă intru în suflet cu țipetele mele. Marile actrițe de la Hollywood ar vrea să aibă un țipăt ca al meu de bun.” 

Că o să facă parte din distribuție, era deja clar, fiind un concurent consacrat în Buzz House, dar nu știa de la început care o să fie genul filmului. „Am fost foarte încântat când am auzit că filmul o să fie un thriller horror. Tot timpul când eram acolo, chiar dacă era super greu, pentru că stăteam foarte mult pe set, eram recunoscător, îmi plăcea foarte mult. Oamenii de acolo erau foarte implicați și de aceea nu puteam să dau mai puțin de sută la sută. ”

Una dintre caracteristicile filmului este că actorii joacă niște versiuni ficționale ale lor înșiși. Ceea ce este și ușor, și greu. „Nu a fost foarte greu să schimb personajele, pentru că sunt tot eu până la urmă, și mă joc pe mine, iar scenariul a făcut astfel încât să ne reprezentăm pe noi cât mai bine”, spune Vlad. „După ce am primit scenariul, am avut ocazia și de a schimba chestii în el, astfel încât să fie cât mai naturale pentru noi, pentru că nu suntem toți actori. Da, e o poveste, dar totodată suntem noi și atunci n-a fost o schimbare foarte grea pentru mine, cel puțin.” 

„Unii dintre ei au avut oarecare greutăți”, dezvăluie, totuși, Vlad. Oare la cine se refera? Nu a vrut să arunce cu nume, dar pare că o să-ți dai seama singur la film.

Cât despre el, trecerea de la comedie pe TikTok la lungmetraj a fost aproape naturală. „În sinea mea, tot timpul m-am văzut o persoană populară și un actor foarte bun”, spune Vlad. „Nu sunt modest. Tot timpul am crezut că o să joc, mă vizualizam actor și asta cred că m-a ajutat foarte mult. Vizualizarea te ajută, în general. M-am văzut jucând într-un film și sunt foarte recunoscător că joc în el.” 

După Buzz House, probabil că îl vei vedea din ce în ce mai des pe marile ecrane, mai ales că meseria de actor pare să bată la ușă pentru el. „Acum, că am prins gustul, nu vreau să mă mai opresc”, spune Vlad Neamțu. „Îmi place foarte mult să fac asta și cred că am și talent. Adică, mi s-a spus că sunt și talentat, deși nu am neapărat studii pe partea asta. Sunt nerăbdător să mai joc și alte filme, pe viitor.”

Monstrul din Buzz House la Comic Con. Photo: Ana Maria Mihailidis

Selly a băgat o frică de-ale lui Vlad în film

În decursul acestor sezoane de Buzz House, Vlad a avut timp să lege prietenii, dar și să le rupă. El și Cezara Cristescu// Influencer pe instagram.com // erau prieteni buni, dar Vlad a făcut greșeala să o voteze pentru eliminare în sezonul patru, lucru care a supărat-o pe Cezara și i-a șocat pe ceilalți concurenți. Din cea mai apropiată persoană, Cezara a devenit, probabil, un inamic de temut pentru Vlad.// Vezi pe tiktok.com mai multe detalii //

„Am multe frici, iar (Selly) a băgat-o pe Cezara în film. M-am încurajat singur și am trecut peste alte probleme” spune Vlad. „Cele mai provocatoare scene au fost cele împreună cu Cezara, pentru că trebuia să mă prefac că o suport. Au fost unele scene cu adevărat solicitante, pentru că, fiind un film horror, sunt lupte și e destul de multă violență. Am încercat să facem (atmosfera) cât mai reală și atunci a trebui să suport anumite torturi, dar n-am o problemă cu asta, pentru că a fost o tortură să fiu lângă Cezara oricum.” Adevărata provocare pare că a fost să filmeze cu o fostă bună prietenă, nu scenele de groază sau de bătaie.

Unele scene au fost atât de complicate încât a fost nevoie de dubluri, iar Vlad a avut chiar un cascador profesionist care i-a luat locul. „Într-adevăr, am avut unele scene unde îmi era frică pentru viața mea sau pentru anumite părți ale corpului, dar din fericire sunt întreg”, mi-a spus el. „Nu pot să zic nevătămat, că sufletește am fost acolo și am fost traumatizat.”

Erika Isac// Cântăreață și concurentă Buzz House, pe care o poți găsi pe youtube.com // a fost salvarea lui Vlad. Ea l-a mai scăpat de Cezara în timpul filmărilor pentru sezonul patru, fiind prieteni cu mult înainte de experiența Buzz House. Filmările pentru Buzz House: the movie s-au suprapus cu perioada în care aceasta îl căuta pe Mirel din Turnu Măgurele, așa că a trebuit să lipsească destul de des. 

„Ne știm de foarte mult timp, încă de dinainte să fie cunoscută, să fie la One true singer. Aveam un prieten comun și ne mai întâlneam la petreceri.” spune Vlad. „Am fost și în Buzz House împreună,ne-am înțeles foarte bine și îmi ținea apărarea în diferite circumstanțe. Când ne luptam cu balauri. Balaurii fiind Cezara. Țin foarte mult la ea, îi sunt foarte drag și mă bucur foarte mult de succesul de care are parte în ultima perioadă. Pe platou, a fost destul de ocupată, a avut o dublură și nu venea mereu la filmări, pentru că, atunci când cari țara în spate e de înțeles că nu poți să te prezinți mereu. Dar oricum, unde a fost nevoie a fost foarte implicată și a fost o treabă destul de bună. Nici ea nu-i actriță, dar am fost impresionat de abilitățile ei.”

Cât despre abilitățile lui, Vlad crede că „am fost un fel de contrapunct în film, pentru că sunt o persoană funny fără să depun un efort. Nu spun eu asta, a spus-o chiar Selly în diferite interviuri. Dar filmul e horror, iar eu am jucat destul de bine emoțiile, mai ales atunci când eram panicat, înfricoșat și toate cele. Înfricoșat e un cuvânt? Eu eram oarecum ca o rază de lumină în tot filmul ăla destul de înfricoșător. Arată foarte bine din punct de vedere cinematografic, zici că e făcut la Hollywood. Îmi place foarte mult cum au jucat și colegii mei, și eu. Cu siguranță o să fie foarte juicy pentru oameni.”

Nicio zi fără un scandal

Am fost curioasă să aflu dacă Buzz House: the movie are și elemente science-fiction, cum se întâmplă adesea în filmele horror. „Nu cred că e SF foarte mult, poate sunt unele elemente, dar ceva foarte, foarte subțire”, spune Vlad Neamțu. „Un strat subțire de SF dacă ar fi să fie.” 

Dincolo de asta, Vlad crede că „e un film foarte complex, deși, la prima vedere, e un film cu influenceri. S-a mai făcut și nu a fost nimic impresionant, dar acest film este altceva, are multe dimensiuni, atât de comedie, cât și de horror. E amuzant, pentru că e făcut de oameni din generația noastră”. 

Insistă că generația tânără o să fie impresionată. „A fost scris de un tip care are vreo 30 de ani, dar a fost adaptat de noi și atunci cu siguranță o să atingă fiecare punct al sufletului tău când vine vorba de comedie. Este gândit și organizat foarte bine, deși a fost făcut pe repezeală. Și, oricum a durat mai mult decât a fost programat, vreo trei săptămâni, aproape o lună.”

Tipul de 30 de ani este chiar Radu Alexandru, cunoscut pe net drept Piticigratis. Este un personaj controversat, familiar internauților mai vechi, dar pe care Gen Z abia acum îl descoperă și ar vrea să îi dea cancel. La nici o săptămână de la lansarea filmului, a apărut primul scandal. 

Unul dintre actori, Adrian Elicopterul de Luptă,// Îl poți urmări pe tiktok.com // a avut un conflict cu prietenii lui Selly, care a degenerat într-o întreagă ceartă pe social media. Pe scurt, Adrian a primit interdicție de la Selly să mai vină la premiera filmului împreună cu restul distribuției, din cauză că s-a bătut cu prietenii lui.// Poți vedea pe youtube.com un rezumat al scandalului // 

De aici, scandalul a început să facă ravagii pe net. Adrian zice că a fost un om important în producția filmului și că a trebuit să modifice mult din scenariu, fiindcă fusese scris prost. El a început să arate și diferite texte care instigau la violență asupra minorelor, scrise de Piticigratis prin 2010. Internetul s-a inflamat și l-a tras la răspundere pe Selly că nu i-a făcut un background check lui Piticigratis, care i-a scris scenariile la încă trei filme. Ca reacție, Selly a zis pe paginile sale că nu va mai colabora cu acesta în viitor. 

Între timp, Adrian Elicopterul deja s-a împăcat cu Selly într-un video cam forțat, postat pe TikTok.// Vezi aici pe tiktok.com //Text de

Isabelle Toma

Este pasionată de social media, mereu la actualitate și plină de curiozități. Se întreabă mereu „Ce mai e nou?”. Ea stă în spatele tuturor postărilor de social media de pe Mindcraft Stories.

CULTURĂ|POPCRAFT

5 filme SF de văzut în vacanța de vară

De
Căldură mare, recoltă cel puțin decentă de filme SF. Iată câteva recomandări trecute cu vederea.
CULTURĂ|POPCRAFT

Lynx Festival round-up: Cactus Hotel, Wild Transylvania, The Raven's Tale

De
Filmele despre natură s-au reîntors pentru încă un an la Brașov – poate cel mai potrivit oraș pentru un astfel de festival de nișă.
MEDIU|MS TALKS

„Sunt uimit că Transilvania nu este pe lista obligatorie de vizitat a oricărui turist european.” Interviu cu John Murray, regizorul documentarului Wild Transylvania

De
Regizorul irlandez John Murray a petrecut patru ani în România pentru a documenta natura și fauna din Transilvania. El a lansat filmul „Wild Transylvania” în cadrul celei de-a doua ediții Lynx Festival, desfășurat la Brașov, între 4-9 iunie.
CULTURĂ|BOOK CLUB

13 cărți de știință care ne-au atras atenția la Bookfest

De
Tot mai mulți oameni suferă de alergii, iar multe dintre ele sunt provocate de schimbările climatice. Între timp, spațiul se comercializează, iar călătoriile interstelare devin o afacere bănoasă. Plus: ce se întâmplă când creirul tău visează, în ce mai cred oamenii de la sate și cum au dispărut subit dinozaurii, pe când tu nici nu existai.