Anna Shvets/pexels.com

Substanțele și alimentele care NU te feresc de coronavirus20 min read

De Mindcraft Stories 22.03.2020, ultima actualizare: 15.07.2020

Dacă ar exista soluții simple și la îndemână care să ne scape de noul coronavirus, primii care ne-ar anunța asta ar fi cei de la Organizația Mondială a Sănătății. Substanțele și alimentele de pe lista asta nu te vor ajuta.

Pentru orice boală, nouă sau veche, există „tratamente alternative”. Cei care le promovează, interesat sau nu, susțin cel mai adesea că o substanță simplă și la îndemână te va scăpa de orice, de la simpla răceală până la cancer. De multe ori, aceleași persoane îți vor vinde acel produs sau un derivat. Alteori, îți vor da informația, la pachet cu diverse forme de propagandă. Alții îți vor împacheta-o sub forma unei conspirații. Guvernul sau Big Pharma, vor spune ei, nu vor să știi, ca să-ți vândă niște produsele scumpe, când soluția era de fapt în dulapul din bucătărie. Să mai spun că „medicina” alternativă e o sursă permanentă de astfel de “soluții”? Ar fi fost deci culmea ca pandemia provocată de coronavirus să nu provoace și o pandemie de soluții „la îndemână”.

Pixabay/pexels.com

Vitamina C

„Sfântul Graal” al amatorilor de soluții simple e vitamina C. Povestea a pornit de la un dublu laureat al premiului Nobel,În 1953 pentru Chimie, pentru contribuția sa la cercetarea structurii moleculare a proteinelor, și în 1962 pentru Pace pentru activismul său împotriva înarmării nucleare., Linus Pauling, care a susținut că ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului, a bolilor de inimă și a răcelii.  „Tratamentele” lui Pauling presupuneau doze imense, mult peste doza recomandată de 90 mg/zi, ajungând chiar la 2.000 mg/zi, și administrare intravenoasă. O recenzie sistematică din 2015 a studiilor despre rolul vitaminei C în tratarea cancerului nu a găsit vreo dovadă a eficienței„Is There a Role for Oral or Intravenous Ascorbate (Vitamin C) in Treating Patients With Cancer? A Systematic Review”, www.ncbi.nlm.nih.gov și nici în cazul răcelii rolul de prevențieCartea lui Pauling, „Vitamin C and the Common Cold”, a pornit acest trend, însă o recenzie sistematică publicată pe Cochrane arată că vitamina C nu e eficientă în răceală, Vitamin C for preventing and treating the common cold, cochranelibrary.com  nu e atât de clar. Tot Pauling a pus bazele medicinei ortomoleculare, o formă de medicină alternativă mai apropiată însă de pseudoștiință decât de realitate, care inundă jurnalele științifice cu studii despre „eficiența” vitaminei C.

În cazul bolii provocate de coronavirus, zvonurile care au golit farmaciile despre eficiența vitaminei C în prevenție se bazează pe confuzia dintre răceală și COVID-19, pentru că ambele sunt date de un coronavirus. Au circulat chiar și studii despre utilizarea în China a vitaminei C intravenos, în doze mari, pentru tratarea pacienților din Wuhan, mai ales pe site-uri conspiraționiste de tipul Global Research. În România, publicația ultranaționalistă Active News a promovat știrea despre presupusa eficiență a vitaminei C prin biofizicianul Virgil Gheorghiu, un cunoscut promotor al pseudoștiinței.

Au apărut și păreri, din partea unor medici, care spuneau că vitamina C în doze mari ar putea accelera răspunsul imunitar, ceea ce, contraintuitiv, poate duce la decesul bolnavului. La fel ca și în cazul gripei, corpul produce extrem de multe celule de apărare (celule albe, macrofage, celule T, , iar toate acestea produc o moleculă numită citokină. Prea multă, aceasta provoacă un răspuns din partea organismului, numit sindromul eliberării de citokine sau furtună de citokine, care poate fi mortal. 

În concluzie

În doze mici, vitamina C nu te protejează de coronavirus, dar măcar nu riști să faci scorbut. Doza zilnică recomandată e de 90 mg/zi, pe care ți-o iei, ușor, din fructe. Nu este recomandat să-ți administrezi singur vitamina C și, în general, orice substanță activă în doze mari. 

CITEȘTE ȘI: Zvonuri și fake-news. Și dezinformarea e pandemică.

Zincul 

Ca și în cazul vitaminei C, zincul este recomandatChiar și așa, o recenzie sistematică publicată în Cochrane Review arată că zincului cel mult scurtează răceala și nu are rol de prevenție, „Zinc for the common cold”, cochranelibrary.com adesea în răceala obișnuită, iar confuzia dintre tipul de coronavirus care o provoacă pe prima și cel care dă COVID-19 a dus la apariția acestui zvon. O scrisoare trimisă de patologul american James Robb unor prieteni menționa faptul că, dacă zincul funcționează împotriva coronavirusului răcelii, ar putea merge și la COVID-19, precizând însă că nu există dovezi în acest sens. Scursă în presă, partea cu lipsa dovezilor a dispărut destul de repede.

În concluzie

Zincul nu te apără de COVID-19. Ține banii pentru altceva. Am putea să ne trezim cu o criză de hârtie igienică, de exemplu.

Chelsea Shapouri/Unsplash

Uleiurile esențiale

Aromoterapia e o pseudoștiință și nicio persoană bolnavă n-ar trebui să o folosească pentru tratament, oricare ar fi boala. Nu există nicio dovadă că aromoterapia ar avea vreun rol de prevenție, de asemenea, indiferent de ce boală vorbim, însă e extrem de eficientă pentru veniturilor unor firme de tip MLM sau de teleshopping.Firmele multi-level marketing sunt organizate piramidal și încearcă să vândă produsele celor de la nivelurile inferioare ale piramidei, în timp ce companiile de teleshoping vând produse prin advertorialedifuzate pe  TV sau pe internet. Adesea, aceste modele de business țintesc clienți creduli. Evident, uleiurile esențiale nu previn și nu tratează COVID-19. În SUA, oamenii s-au mișcat atât de repede încât Administrația Federală a Medicamentelor (FDA) a fost nevoită să-i avertizeze public„FDA consideră vânzarea și promovarea unor produse COVID-19 o amenințare asupra sănătății publice”, spune comunicatul de presă dat pe 9 martie, fda.gov pe profitori. Și pe siteuri din România am întâlnit câteva articole publicitare care promovează uleiurile esențiale drept tratament pentru răceală sau gripă sau întăritor pentru imunitate.

În concluzie

Cei care promovează această „soluție” au ceva de vândut.

Argintul coloidal

O suspensie de particule de argint în apă distilată, argintul coloidal este o altă substanță preferată a șarlatanilor care promovează pseudoștiința și care-l vând drept antibacterial, antiviral, tratament pentru răceală și gripă, boala Lyme, sinuzită, pneumonie, ba chiar și pentru tratarea rănilor. Nu există dovezi științifice pentru niciuna dintre aceste afirmații. În schimb, se știe că argintul poate provoca o intoxicație, numită argirism, care colorează pielea și ochii în gri-albăstruie. Avertismentul public dat de FDA pentru uleiurile esențiale se referă și la vânzătorii de argint coloidal. De exemplu, conspiraționistul de extremă-dreapta Alex Jones, care promova o pastă de dinți cu nanoparticule de argint, a primit o scrisoare de la autorități să înceteze„Alex Jones peddled a fake coronavirus cure that can turn people’s skin permanently blue”, qz.com  acest lucru. În România, Virgiliu Gheorghiu promova clătirea gurii cu argint coloidal în același interviu în care susținea utilizarea vitaminei C în tratarea COVID-19.

În concluzie

Singurul lucru pe care l-ai face cumpărând argint coloidal e să susții economia, dacă șarlatanii care vând medicamente false sunt industria pe care vrei să o susții.

„Medicamentele” homeopate

Faptul că nu există absolut nicio legătură între homeopatie și tratament a fost demonstrat de multiple ori, însă farmaciile continuă să vândă așa-zise medicamente homeopate, ba chiar și unii medici ajung să le recomande. Producătorii majori de produse homeopate s-au abținut să facă declarații despre o posibilă utilizare a lor în tratarea COVID-19, probabil pentru a nu se trezi cu vreo interdicție care nu s-ar mai ridica nici după ce pandemia va trece. Avem însă cazul chirurgului român Adrian Cacovean, care a scos la vânzare, în farmacia proprie, un preparat homeopat despre care pretindea,„Un medic chirurg a scos la vânzare un pretins medicament împotriva coronavirus. Autoritățile trec rapid de la acuzații de «șarlatanie» la scuze de genul «s-a greșit, dar nu cu intenții rele»”, libertatea.ro într-o postare pe Facebook, că ar fi eficient în tratarea coronavirusului.

În concluzie

Evident, cu scuza eternă a homeopaților, că preparatele homopate n-au cum face rău. Ceea ce e oarecum adevărat, dacă ținem cont că produsele homeopate nu conțin vreo substanță activă. Dar și gaura în buget e un lucru rău, mai ales în perioada asta.

Alcoolul

Pentru a fi eficient împotriva bacteriilor și virușilor, alcoolul trebuie să aibă o concentrație de cel puțin 60%. Deci, alcoolul sanitar, folosit pentru dezinfectarea suprafețelor, ar putea fi eficient, însă pentru mâini sunt mai bune gelurile antibacteriene, care conțin și alte substanțe. Nu cred că mai e cazul să spun să nu te apuci de gargară cu alcool sanitar, vei rămâne doar cu un gust oribil în gură.

În concluzie

În ciuda declarațiilor unor oficiali români,Adrian-Streinu Cercel a zis că alcoolul sanitar nu e bun, dar se referea la spălatul pe mâini alcoolul sanitar poate fi un dezinfectat decent pentru lucrurile pe care le ai prin casă, dar nu e cel mai bun. Alcoolul de băut nu e dezinfectant, dar va fi necesar dacă se prelungește mult starea de urgență.

Antibioticele

Bacteriile sunt ucise de antibiotice, virușii nu. Este atât de simplu. Desigur, probabil că ai auzit că în cazul bolnavilor de COVID-19 se folosesc și antibiotice, dar scopul e de a preveni o infecție suplimentară, care ar putea complica lucrurile.

În concluzie

Nu lua niciodată antibiotice fără recomandarea doctorului, și cu atât mai puțin în această perioadă. 

Monika Grabkowska/Unsplash

Usturoiul

Este mâncarea preferată a bătrânilor, pe timp de iarnă, pentru presupusele proprietăți antibacteriene. Din nou, cuvântul magic e bacterie. Nu există absolut nicio dovadă că usturoiul ar putea preveni cu adevărat vreo boală, cu atât mai puțin COVID-19. O rețetă atribuită Oliviei Steer, care ar trata gripa, a început să circule pe net și ca tratament pentru coronavirus, deși fosta vedetă TV s-a retras de pe Facebook acum circa un an. 

În concluzie

Poți însă profita de distanțarea socială ca să consumi usturoi în cantități industriale, nu se știe când vei mai avea ocazia să nu fii îngrijorat de efectul asupra respirației.

Înălbitorul

Aici, e destul de simplu. Înălbitorul e o soluție diluată de hipoclorit de sodiu, care e folosit și ca dezinfectant în piscine. Cineva a făcut legătura între dezinfectant și diluat și s-a gândit să recomande gargară cu înălbitor. Aș vrea să cred că a pornit ca o glumă și nu e nimeni atât de tâmpit, însă ideea a fost promovată de youtuber-ul Jordan Sather. Singurele efecte sigure sunt vomitatul, diareea și deshidratarea. 

În concluzie

Înălbitorul nu trebuie folosit nici pentru spălarea mâinilor, apa și săpunul e suficientă, dar îl poți folosi ca să speli cearșafurile albe.

Oțetul

Oțetul e acid acetic, un acid slab, și are un oarecare efect antibacterial. De exemplu, ucide E. Coli. În jumătate de oră. Nu are vreun efect asupra coronavirusului.

În concluzie

Continuă să folosești oțetul doar pentru salate.

SOCIETATE|BS DETECTOR

Cum au ajuns banii cash noua conspirație preferată a conservatorilor?

De
De la Costi Ioniță la Diana Șoșoacă, tot mai mulți influenceri și politicieni încearcă să te convingă că guvernul vrea să te controleze și soluția e să-ți ții banii la saltea. Cât de mult adevăr e în această nouă conspirație de import?
ȘTIINȚĂ|BS DETECTOR

Dâre pe cer. Cum a fost reactivată o conspirație veche de decenii în era Covid

De
Conspiraționiști de la noi și de aiurea cred din nou că liniile albe lăsate de avioane pe cer provoacă boli și poate chiar au răspândit pandemia.
CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
SOCIETATE|BS DETECTOR

Cum a ajuns „orașul de 15 minute” ținta conspiraționiștilor?

De
Un concept din urbanism care urmărește decongestionarea orașelor s-a transformat într-o conspirație despre elite din umbră și guverne mondiale.