Walter Geiersperger/Getty Images

Dâre pe cer. Cum a fost reactivată o conspirație veche de decenii în era Covid21 min read

De Adriana Moscu 26.09.2023

Conspiraționiști de la noi și de aiurea cred din nou că liniile albe lăsate de avioane pe cer provoacă boli și poate chiar au răspândit pandemia.

O veche teorie a conspirației din zona celor care neagă realitateaConform conspiracychart.com a redevenit virală și a stârnit discuții publice din cauza unei postări recente a Oliviei Steer. Dârele albe lăsate uneori de avioane pe cer nu sunt ceea ce credem, spun conspiraționiștii. Aceștia le mai numesc chemtrails, de la denumirea în limba engleză a dârelor sau urmelor de condensare, contrails.

În postarea Oliviei Steer, dârele groase și persistente de pe cer – ea le numește astfel spre a le deosebi de dârele subțiri, care dispar repede – ar fi fost responsabile de o enteroviroză cu care s-au pricopsit prietenii săi iarna trecută, la schi, într-o zi cu „brazde nesfârșite pe cer”. Potrivit relatării din social media, Olivia Steer ar fi fost ocolită de probleme la stomac pentru că a fost singura care a rămas în acea zi în casă. 

În lumea mai largă a conspiraționiștilor care luptă de deja trei ani cu măsurile sanitare și vaccinurile, urmele de condensare răspândesc chiar boala care a dat lumea peste cap, Covid-19. 

Cum a ajuns însă să fie reanimată o conspirație dezmințită de decenii?Precum în acest articol din 2008: earthisland.org 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/09/Mindcraftstories_contrails-chemtrails-teoria-conspiratiei-olivia-steer-otravire-covid_Peter-J-Fox-Getty-Images.jpg

Dârele de condensare sunt un fenomen natural care persistă pe cer în condiții de umiditate atmosferică. Foto: Peter J Fox/Getty Images

Ce sunt de fapt urmele de condensare?

Altitudinea de croazieră a avioanelor comerciale este între 9.400 și 11.600 m, adică acestea zboară în straturile superioare ale atmosferei, unde temperaturile sunt foarte scăzute, sub punctul de îngheț al apei. În urma avionului apar aceste urme de condensare, create prin înghețarea particulelor de apă existente în atmosferă în jurul unor nuclee de condensare lăsate în urmă de procesul de combustie sau a unor particule de praf din atmosferă „stârnite” de motor.

Acestea pot să dispară, uneori foarte rapid, însă în anumite condiții atmosferice urmele de condensare sunt persistente. Dacă atmosfera este încărcată de vapori, urmele rezistă chiar și o oră, pentru că saturația mare de apă împiedică gheața să sublimeze. Între timp, vântul le poate deplasa sau împrăștia, dându-le aspectul lat clamat de Olivia. Numărul mare de avioane care zboară într-o anumită zonă (mai ales că se folosesc culoare de zbor) multiplică numărul urmelor de pe cer.

Cum a luat naștere conspirația chemtrails?

Ideea că guvernele sau forțe oculte stropesc constant planeta cu substanțe chimice cu ajutorul avioanelor de pasageri a apărut pentru prima dată în anii 1990. Inițial, adepții acestei teorii au susținut că spray-urile conțineau un metal toxic, bariu, și erau folosite fie pentru a calma, fie pentru a reduce populația. 

În 1996, un raport al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite„Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025”, ia601605.us.archive.org a fost interpretat greșit de unii ca o dovadă a existenței operațiunilor de otrăvire a populației. În realitate, raportul era un studiu teoretic despre posibilitățile de modificare a vremii prin geoinginerie, nu un plan de acțiune. 

Conspirația a fost amplificată, ca de obicei, politic. La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, a existat o serie de tentative legislative,„House panel nation’s first to study ‘geoengineering’”, eu.providencejournal.com în câteva state americane, de a „opri” sau „investiga” presupusele acțiuni de otrăvire. Aceste mișcări legislative, deși nu au avut succes, au sporit vizibilitatea subiectului.

Teoria a fost dezmințită rapid. Comunitatea științifică„Chemtrail Conspiracy Theory”, encyclopedia.pub a respins în mod constant teoria chemtrails. Studii și cercetări ample„Chemtrails conspiracy theory gets put to the ultimate test”, newscientist.com au demonstrat că aceste urme sunt formate din gheață și apă și nu conțin substanțe chimice toxice. Organizațiile de reglementare a aviației, precum Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA), au furnizat informații care contrazic această teorie.„Information on Contrails from Aircraft”, epa.gov  

Însă, curând, rețelele sociale, în special Facebook sau Twitter, au revigorat-o. Acestea au contribuit la atragerea de noi adepți și la crearea unor comunități online puternice în jurul acestei teorii.„Social media posts around solar geoengineering ‘spill over’ into conspiracy theories”, cam.ac.uk Susținătorii au rafinat-o și i-au adăugat diverse elemente, precum idei despre manipularea climei, controlul mental, răspândirea bolilor și au inclus-o în teorii ale conspirației mai largi, precum cea despre Noua Ordine Mondială.

Cum a ajuns conspirația să fie resuscitată în epoca Covid?

În contextul în care pandemia de Covid a generat incertitudine și anxietate în întreaga lume, discuțiile privind teoriile conspirației au devenit din ce în ce mai frecvente, iar teoria urmelor de condensare malefice a fost reluată. 

De exemplu, în Indonezia. În 2022, în această țară, s-a vehiculat ideea că urmele albe lăsate în urmă de avioane conțin substanțe chimice toxice folosite de către guvern pentru a crește numărul persoanelor infectate cu varianta Omicron (B.1.1.529 a COVID-19. Unii oameni ar fi raportat simptome precum febră, dureri musculare, tuse, gripă, diaree și prurit cutanat după ce au observat dârele pe cer.„Chemtrails in the skies of Indonesia: are they conspiracies to cause prolonged COVID-19?”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 

Teoria conspirației despre utilizarea chemtrails a ajuns și în Australia, dar aici avioanele ar fi fost folosite pentru „vaccinarea forțată”. Pe rețelele de socializare, a fost distribuit un link către o pagină a Departamentului de Sănătate din Australia, însoțit de afirmații potrivit cărora au fost aprobate vaccinurile răspândite „prin aer”. Pagina se referea, în realitate, la felul în care e reglementată propagarea organismelor modificate genetic (OMG) în mediu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate a confirmat că nu s-a pus niciodată problema distribuției aeriene a organismelor modificate genetic. Această dezinformare circula încă din 2013,„Is Australia Using Chemtrails to Forcibly Vaccinate its Residents?”, snopes.com fiind legată în mod constant de firma PaxVax, acuzată că ar fi răspândit cu ajutorul avioanelor vaccinul anti-holeră sau bacterii vii. Firma primise de fapt o aprobare pentru administrarea intranazală a vaccinului în cadrul studiilor clinice,„Claim about vaccines administered ‘via air’ is recycled nonsense”, abc.net.au dar cumva conspiraționiștii au transformat informația într-una despre răspândirea prin aer.

Un alt exemplu de difuzare a teoriei vine din Spania, unde de ani de zile circulă pe rețelele de socializare o legendă care susține că angajați ai Agenției Meteorologice de Stat din Spania (AEMET) au mărturisit într-un raport către Uniunea Europeană că țara lor este „stropită în întregime de avioane care răspândesc prin atmosferă dioxid de plumb, iodură de argint și diatomită”. 

Scopul acestei acțiuni ar fi de a „ține la distanță ploile și de a permite creșterea temperaturilor”, deoarece s-ar crea „un mediu de climă estivală pentru turism și, în același timp, ar ajuta corporațiile din sectorul agricol”. Știrea este, evident falsă. 

Într-un răspuns oficial, Comisia Europeană spune că nu a primit niciun raport de la meteorologii spanioli cu privire la presupusa pulverizare a Spaniei. În plus, Comisia a clarificat că au efectuat o investigație în colaborare cu autoritățile spaniole și nu au găsit „nicio dovadă a acuzațiilor referitoare la un plan de geoinginerie militară pentru a schimba clima în Spania”.„The false message that says that Spain is being sprayed with chemical substances by chemtrails”, newtral.es 

Teoria e susținută de persoane publice, mai mult sau mai puțin pe față. În 2021, Lana Del Rey a scos, întâmplător sau nu, un nou album, pe care l-a intitulat Chemtrails over the Country Club.Link: wikipedia.org Lana Del Rey a mai stârnit controverse în octombrie 2020, când a postat un videoclip în care purta o mască de plasă la o întâlnire cu fanii, atrăgându-și critici serioase în online,„Lana Del Rey Finally Spoke Out About That Mesh-Mask Controversy”, glamour.com deci nu e clar dacă titlul e o ironie. Criticii spun că e irelevant – albumul e bun.

Și alte celebrități, precum PrinceLink: dailymotion.com sau Kylie Jenner „Kylie Jenner brings back chemtrails: a conspiracy theory from the ’90s”, vox.com au susținut teoria conspirației chemtrails

În mod constant, însă, două nume apar printre promotorii cei mai cunoscuți ai acestei conspirații: David Icke și Alex Jones.

David IckeLink: ro.wikipedia.org este un britanic cunoscut pentru promovarea unor idei extrem de controversate. Icke a fost printre primii care au susținut că dârele albe lăsate de avioane nu sunt doar urme de vapori de apă, ci conțin substanțe chimice periculoase, cum ar fi bariu sau aluminiu. El a inclus această teorie în mai multe dintre cărțile și discursurile sale și a sugerat că guvernele și elitele mondiale le folosesc pentru a manipula populația și pentru a controla clima.

Alex JonesLink: en.wikipedia.org este un prezentator de radio și conspirațiomnist american. Jones a promovat ideea că dârele albe fac parte dintr-un program secret al guvernului american pentru a afecta clima și a controla oamenii. El a discutat despre această teorie în emisiunile sale radio și în filmele sale documentare, cum ar fi Endgame: Blueprint for Global Enslavement

În România, sursa principală a dezinformării este site-ul Active News, unde, pe lângă Olivia Steer, își dau cu părerea nume cunoscute în comunitățile conspiraționiștilor, precum medicul homeopat Adrian Cacovean„Dr. Adrian Cacovean: După crima pandemică, în Ucraina are loc o epurare etnică a românilor, polonezilor și maghiarilor. Ce mai urmează? Nu v-a spus nimeni despre efectele adverse de după bomba atomică?”, activenews.ro sau doctorița antivaccinistă Oana Mihaela Secară. 

Anul trecut, și deputatul ex-AUR Mihai Lasca a adresat o interpelare către Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR), cerând explicații cu privire la „liniile albe de pe cer”. Deputatul Lasca solicita informații despre ce reprezintă aceste liniile albe, ce substanțe chimice conțin, scopul pulverizării lor pe cerul României și cine efectuează aceste pulverizări.

Autoritatea Aeronautică Civilă a trimis deputatului un răspuns ironic, sugerându-i să acceseze informații în limba engleză de pe site-ul NASA pentru a înțelege fenomenul.„Ce sunt liniile albe de pe cer și cine le pulverizează? Întrebarea oficială adresată de un deputat ex-AUR”, digi24.ro

De ce nu ar trebui să crezi în teorii ale conspirației

Afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare. Afirmația că există un program secret desfășurat pe scară largă pentru pulverizarea unor chimicale din aeronave este una extraordinară. Cu toate acestea, toate „dovezile” care au circulat în spațiul public până în prezent au fost foarte slabe. 

Cea mai des întâlnită afirmație este că pur și simplu aceste urme lăsate în spate de avioane arată „altfel”, fără nicio analiză comparativă. Acest lucru este la fel de convingător ca și afirmația că extratereștrii se plimbă deghizați printre pământeni, doar pentru că unii oameni se comportă „ciudat”.

Și, oricum, dacă ar exista într-adevăr un program la scară largă prin care să se arunce substanțe chimice din avioane peste populație, ar trebui ca mii de oameni să lucreze la fabricarea, încărcarea și dispersarea acestor substanțe. Ar fi imposibil ca toți acești oameni să păstreze secretul. 

Mai mult de atât, dacă un astfel de program ar fi fost destinat să provoace rău cetățenilor obișnuiți, așa cum pretind oamenii care cred în această conspirație, atunci oamenii care lucrează în program ar avea motivații personale foarte puternice pentru a-l dezvălui.

Nu trebuie să crezi neapărat că guvernele vor face mereu ceea ce trebuie, dar n-ar trebui să te îndoiești în bunăvoința indivizilor care își asumă riscuri pentru a dezvălui abaterile guvernamentale. 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
ȘTIINȚĂ|PORTRET DE CERCETĂTOR

Laura Bouriaud, cercetătoarea în silvicultură care a așezat Suceava pe harta cercetării internaționale

De
Cercetarea silvică de la Suceava este cunoscută internațional datorită Laurei Bouriaud, care a atras, în ultimii 15 ani, 1,8 milioane de euro pentru proiecte în care i-a implicat pe studenții ei doctoranzi. Își propune să-i formeze cu o atitudine morală față de cercetare, pentru că aceasta va duce la o gestionare durabilă a pădurilor. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Tehnologia CRISPR/Cas9, folosită, în premieră, pentru a face fotosinteza mai eficientă la plante

De
Momentul marchează un nou avans în îmbunătățirea genetică a culturilor agricole, de data aceasta fără introducerea de ADN străin.
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Cercetarea românească în mai: România și spațiul

De
România va duce pe lună un echipament care să ajute la localizare, dar primul satelit românesc funcțional, unul care ar urma să monitorizeze defrișările, are nevoie de donații. Luna mai a adus și iubitorilor de inteligență artificială o supriză: un model open-source specializat pe limba română.