Bethesda/Slayer's Club

30 de moduri de a juca Doom la 30 de ani de la lansare49 min read

De Ionuț Preda 13.12.2023

Una dintre cele mai influente serii de jocuri din istorie are câte ceva pentru orice tip de gamer, chiar și la trei decenii de la debut.

Pe 10 decembrie 1993, id Software, un studio de jocuri din Texas format din doar cinci persoane, încărca pe proaspăt lansatul internet, gratuit pentru orice doritor, primul episod al unui titlu care avea să schimbe lumea gamingului – Doom.

S-au scris cărți despre modul în care a fost creat Doom și influența masivă pe care a avut-o în industria jocurilor video. Însă cel mai ușor se vede asta din faptul că există o comunitate care a păstrat activă nu doar seria, dar mai ales primele jocuri, timp de mai bine de 30 de ani – prin dezvoltarea unor modificări care le-au adaptat constant la hardware-ul nou sau au împins limitele motoarelor grafice și, mai nou, printr-o competiție fascinantă despre cele mai absurde moduri în care ar putea fi rulat primul Doom.

Mai jos, am strâns 30 de moduri în care poate fi jucat Doom, de la lansări oficiale, la variante întreținute de comunitate și găselnițele absolut bizare ale unor fani cu multă curiozitate și timp liber.

Varianta pe Unity a primului Doom/Steam

1. Jocul original

Dacă vrei să joci Doom așa cum era atunci când s-a lansat, ar trebui să ai hardware-ul potrivit. Asta înseamnă un computer IBM (sau unul similar) cu sistem de operare MS-DOS, care are cel puțin un procesor i386, 4 MB de RAM, o placă grafică dedicată VGA și 24 MB spațiu de stocare. id Software recomanda, pentru experiența optimă, un procesor i486 și o placă audio dedicată Sound Blaster Pro.

Primești puncte bonus dacă reușești să obții cumva varianta originală, care era distribuită pe patru floppy disk-uri. Trebuia să o comanzi direct de la id Software, iar numărul de telefon îl aflai din varianta shareware. Primul episod din Doom, „Knee-Deep in the Dead”, a fost distribuit prin această metodă, gratuit, într-o mișcare de marketing care s-a dovedit inspirată: până la sfârșitul lui 1995, se estima că Doom era instalat pe mai multe calculatoare decât Windows 95.// „Gabe Newell made Windows a viable gaming platform, and Linux is next”, extremetech.com //

Bineînțeles, să joci Doom așa extrem de impractic și te-ar costa o avere. Poți, în schimb, rula versiunea originală prin DOSBox, dacă cumperi Doom de pe Steam// Detalii pe steam.com // sau GOG,// Detalii pe gog.com // cu toate limitările de rigoare – o rezoluție de 320×200, un FPS maxim limitat la 35 și potențiale probleme tehnice pe sistemele de operare noi.

2. Varianta oficială, pe un engine nou

Dacă vrei o variantă mai modernă girată direct de id Software, poți încerca portările oficiale ale jocului pe engine-ul Unity, lansate în 2019. Dezvoltate de Nerve Software în colaborare cu id, ele sunt o transpunere destul de fidelă a viziunii originale într-o formă perfect jucabilă pe sisteme moderne, care rezolvă bug-uri din jocuri original, cresc framerate-ul la 60 sau 120, și oferă, printre altele, suport pentru rezoluții HD, controller și salvare sau încărcare rapidă.

Este și varianta cea mai ușor de obținut, fiind disponibilă pe cam orice poate rula un joc modern – PlayStation, Xbox, Switch, Android, iOS și toate platformele mari digitale de pe PC.

3.  Engine-urile create de fani

Înainte de variantele pe Unity, cel mai ușor mod de a rula Doom pe PC-uri moderne implica folosirea unor variante modificate ale engine-ului original, dezvoltate de-a lungul anilor comunitatea imensă de fani strânsă în jurul seriei. Asta pentru că, în 1997, id Software a publicat gratuit codul-sursă pentru engine-ul Doom.

Sunt multe opțiuni aici, de la Chocolate Doom// Detalii pe chocolatedoom.org // – care își propune să fie o recreere cât mai fidelă a originalului, rezolvând în mare doar bug-uri ale acestuia – până la versiuni care permit opțiuni de customizare extremă, precum GZDoom.// Detalii pe zdoom.org // Ai nevoie de fișierele .WAD care conțin jocurilor originale, distribuite în versiunile de Steam și GOG. Este și singurul mod prin care poți rula direct jocul pe Mac-uri// Mai poți juca variantele originale dacă ai cumva acces la un dispozitiv cu sistem de operare Mac OS Classic // sau Linux-uri moderne.

4. Sequel-ul

După ce te-ai săturat de original, poți să treci direct la sequel. Doom II: Hell on Earth a fost lansat în 1994 și poate fi descris ca „mai mult Doom”: nivele mai mari, noi monștri de eliminat și primele apariții ale super shotgun-ului și a megasphere-ului// Un orb care, odată colectat, crește viața și armura jucătorului la 200% // ca power-up.

Toate opțiunile enumerate mai sus sunt valabile și pentru Doom II, care are propria variantă de Unity, și poate fi rulat și pe engine-urile făcute de fani.

Doom

Doom II cu modul Brutal Doom.

5. Versiunile definitive

Dacă vrei să joci tot ce ține de primele două DOOM-uri și a fost creat de sau cu supervizarea id Software, Ultimate Doom este varianta cu toate cele trei episoade originale, patch-urile lansate și un al patrulea episod, cu încă nouă nivele, „Thy Flesh Consumed”. E varianta cea mai accesibilă de găsit pe CD-uri vechi, dacă ești colecționar, și este cea inclusă în varianta portată pe Unity.

Master Levels 2 for Doom II a fost lansat la scurt timp după Ultimate Doom, și conține 21 de nivele create de fani, contractați prin concurs de id Software. Final Doom adaugă două expansiuni în același stil, TNT Evilution și The Plutonia Experiment, aproape sequel-uri în sine, cu câte 32 de nivele fiecare. Trebuie menționat și că ambele expansion-uri, și mai ales Plutonia, au o dificultate mult mai ridicată decât jocurile originale.

Varianta pe Unity a lui Doom II nu conține implicit și Final Doom, dar are un magazin de add-on-uri de unde poți descărca cele două pack-uri. The Master Levels, în schimb, sunt incluse și pot fi accesate prin meniul de selectare al nivelelor.

6. Sequel-ul pentru Nintendo64

Doom64 a fost, timp de multă vreme, un clasic cult chiar și în comunitatea Doom. Asta pentru că a fost lansat în 1997 exclusiv pentru Nintendo64, statut cu care a rămas până acum câțiva ani.

Chiar dacă nu în nume, este practic un sequel pentru Doom II, cu o grafică mult mai complexă, incluzând un sistem de iluminare care încă arată al naibii de bine chiar și acum și elemente de gameplay care nu erau posibile pe engine-ul original.

Astăzi, este mult mai ușor să-l joci, grație unor portări oficiale făcute pentru Switch, PlayStation, Xbox și Windows în 2020 și 2021. Altfel, varianta originală poate fi emulată pe PC/tabletă, sau poți încerca o recreere făcută de fani pentru PC, Doom64 Ex.// Detalii pe doom64ex.wordpress.com //

7. Sequel-ul survival horror

A durat aproape un deceniu până ca seria să ajungă oficial la numărul trei, dar cel puțin din punct de vedere grafic, așteptarea a meritat. Doom 3 nu era altceva decât magie pură pentru anul 2004: cu un sistem de iluminare dinamică care seta o atmosferă terifiantă, texturi extrem de detaliate și modele ale monștrilor care îți dădeau fiori. Fidelitatea grafică a uimit încă de la dezvăluirea jocului din 2001, făcută de Steve Jobs la un eveniment Macworld Tokyo:// „ First showing of Doom 3 Macworld 2001 Tokyo”, youtube.com // când majoritatea jocurilor de-abia făceau tranziția către grafica 3D, Doom 3 arăta ca un joc adus cu mașina timpului din viitor.

Numai că gameplay-ul a divizat fanii. Chit că era tot shooter, id Software a schimbat stilul jocului din acțiune non-stop într-un survival horror. Și, chiar dacă era un horror al naibii de eficient, fanii hardcore ai seriei s-au plâns de faptul că asta l-a făcut și mult mai repetitiv, iar viteza de joc a fost cu mult redusă.

Pe lângă varianta originală, Doom 3 a avut parte de o relansare în 2012, Doom 3: BFG Edition, care vine la pachet cu expansion-ul Resurrection of Evil. În afară de diferențele grafice, cea mai mare discuție a fost stârnită de o decizie care a afectat între gameplay-ul. În original, cu multe zone complet întunecate, nu puteai ține în mână în același timp lanterna și o armă de foc. Ceea ce sună stupid pentru un super-soldat, dar adaugă la tensiune, din moment de ce ai de ales constant între a-ți vedea împrejurimile și a te putea apăra. BFG Edition o disipă, montând lanterna pe armă, iar comunitatea ceva mai mică de fani Doom 3 nu a ajuns nici până acum la un consens despre care opțiune e mai bună.

8. Reboot-ul din 2016

Doom (2016) a fost o surpriză pentru toată lumea gaming-ului. Franciza ieșise de mult din zeitgeist, și nici măcar fanii ei hardcore nu aveau mari așteptări, având în vedere că id Software nu mai făcuse ceva relevant de peste un deceniu (Rage nu se pune), iar trendurile din FPS-urile moderne deviaseră mult de la formula creată de companie în 1993.

Și totuși, imediat după lansare, toată lumea a redevenit fană Doom. Reboot-ul a fost exact ce-și închipuiau pasionații că ar fi o variantă modernă a jocului original, cu grafică extraordinară, un gameplay rapid și alert, design de nivel care permite o mobilitate excelentă, animații detaliate și violente și o poveste care nu întrerupea flow-ul jocului.

9. Sequel-ul reboot-ului

Succesul lui Doom (2016) nu avea cum să nu inspire un sequel, așa că Doom Eternal s-a lansat în primăvara lui 2020, prinzând fix momentul în care societatea începea să fie pusă pe hold de pandemie. Însă, spre deosebire de Doom II, Eternal nu s-a mulțumit să fie doar „mai mult Doom”: a umblat semnificativ la gameplay, creând un loop antrenant în care trebuia să-ți gestionezi resursele – spulberi inamicii cu mâinile ca să-ți recapeți viața, îi incendiezi ca să recapeți armura și îi tai în două cu drujba ca să-ți refaci muniția, acum mult mai limitată.

Nu toți fanii seriei au fost entuziasmați peste măsură de aceste schimbări, dar, luat ca atare, Doom Eternal a fost considerat un joc extrem de bun, și a avut un expansion la fel de bine primit în două părți, The Ancient Gods.

Doom

Doom 64/Steam

10. În realitatea virtuală

Dacă eviscerarea demonilor pe un ecran nu ți se pare destul de imersivă, poți să intri direct în pielea DoomGuy-ului în versiunea VR dezvoltată de id Software în 2017, Doom VFR.// Detalii pe steam.com // Bine, nu chiar – joci un alt personaj, într-un prequel la evenimentele din Doom (2016), pe parcursul unei campanii destul de scurte, de vreo trei ore.

Viteza de joc este, bineînțeles, redusă, din cauza controalelor greoaie de VR și a problemei cu răul de mișcare. Dar în același timp, este singura variantă oficială de Doom disponibilă în realitatea virtuală care are suport căști de PC, pe lângă PlayStation VR. Alternativa este o variantă a lui Doom 3 BFG pentru acesta din urmă, dar care a avut recenzii negative de la fani și critici.

11. RPG-ul old-school pentru mobile din 2005

Unele idei sună prea nebunești pentru a funcționa, și așa este și Doom RPG. Nu știu cine s-a gândit că străbunicul shooterelor rapide ar merge transpus într-un RPG vechi, cu combat pe ture, în care crești în nivele și stats-uri și te poți mișca doar pe o grilă de pătrate. Și că ar trebui lansat doar pentru telefoanele mobile de ultimul răcnet din 2005.

Însă Doom RPG chiar funcționează, pentru că echipa care l-a dezvoltat, condusă de programatorul Doom Engine-ului original, John Carmack, a dus conceptul până la capăt, creându-l chiar ca un RPG serios. Poate fi jucat pe telefoane moderne, prin emulatoare precum J2ME Loader,// Disponibil pe play.google.com // și există și portări făcute de fani pentru PC. // Detalii pe doomworld.com // Dacă mai ai la îndemână un iPhone vechi, poți juca chiar sequel-ul acestuia, Doom II RPG.

12. Moduri create de comunitate

Să ziceam că ai jucat tot ce este legat oficial de Doom și nu te-ai săturat. Ei bine, ai noroc, pentru că fanii au dezvoltat un număr extraordinar de mare de mod-uri pe engine-ul de Doom, iar unele tot mai complexe apar de la an la an. Există chiar și premii anuale decernate de comunitatea de pe forumurile Doomworld, Cacowards, // Numite după cacodemon, unul dintre cei mai emblematici inamici din serie. Detalii pe doomworld.com // care scot în evidență cele mai bune mod-uri din fiecare an.

Varietatea lor este extrem de mare, de la hărți neoficiale create de foști angajați de la id la modificări substanțiale ale gameplay-ului din jocurile originale, mergând chiar până la conversii totale care transformă jocul în shootere din Vietnam, parodii de SpongeBob sau Simpsons ori chiar un semi-open world post-apocaliptic à la Mad Max. Ca să le joci, ai nevoie de o variantă a engine-ului modificată de fani, ca GZDoom, precum și de unul din WAD-urile jocurilor originale. Doomworld are o listă cu cele mai bune mod-uri, numite tot WAD-uri sau PWAD (Player Wad), votate de comunitate de-a lungul timpului.// The Top 100 WADs of All Time”, doomworld.com //

13. Filmul grindhouse

Poate cel mai popular mod de Doom din ultimul deceniu, Brutal Doom,// Disponibil pe moddb.com // e probabil ceea ce ar fi lansat id Software dacă avea tehnica necesară la acel moment. Mod-ul transformă jocurile originale în adevărate grindhouse-uri, cu dezmembrări, munți de gore, fântâni arteziene de sânge și chiar și fatalități demne de Mortal Kombat. În plus, gameplay-ul a fost rebalansat, pentru a profita din plin de noile efecte, creând un loop care e pe atât de alert pe cât e de violent.

Opțional, pot fi activate și elemente care aduc schimbări și mai drastice ale gameplay-ului – adăugând arme inspirate din shooterele moderne, nevoia de a le reîncărca sau posibilitatea de a face dual-wielding. Puriștii din comunitate le consideră un sacrilegiu, dar acestea aduc o senzație proaspătă campaniilor vechi.

14. O reflecție asupra artei în jocuri devenită virală

Dacă în Doom s-ar putea face și artă? Asta este probabil premisa unui mod de GZDoom care a devenit viral chiar în primăvara anului acesta. MyHouse.wad// Detalii pe doomworld.com // reia unul din trendurile vechi din comunitatea Doom, în care fanii făceau hărți simple, de un nivel, cu layout-ul caselor lor și, conform autorului, este un simplu tribut pentru un prieten decedat.

De fapt, este o întreagă poveste multimedia în care nimic nu e ceea ce pare, iar autorul – un utilizator anonim de pe Doomworld – lasă în urmă o adevărată vânătoare de indicii pentru a desluși misterele din spatele modului. Dacă nu ai răbdare să le găsești – principala problemă a lui MyHouse.wad este faptul că nu spune nimic jucătorului –, recomand deep-dive-ul Youtuber-ului PowerPak, care a făcut mod-ul viral. // „ MyHouse.WAD – Inside Doom’s Most Terrifying Mod”, youtube.com //

Doom

Doom (1993) cu modul Brutal Doom

15. Episoadele neoficiale lansate de co-creator după 25 și 30 de ani

John Romero este una dintre cele mai cunoscute figuri din perioada de glorie a lui id Software și, dacă John Carmack era geniul de pe partea tehnică, Romero era principalul responsabil cu atmosfera și influențele culturale care transpiră la tot pasul din Doom: din filme precum Alien, Evil Dead sau coperte de albume heavy metal.

Chiar dacă n-a făcut mai nimic notabil în industrie după plecarea de la id, Romero a rămas cu influența pe care a avut-o asupra seriei. Așa că a fost mare eveniment când a lansat în 2019, cu ocazia a 25 de ani de Doom, un expansion creat de el cu opt nivele noi pentru jocul original, considerat un al cincilea episod neoficial – SIGIL. Ei bine, fix în ziua în care Doom a aniversat 30 de ani, Romero a lansat SIGIL II, cu alte nouă nivele noi. // Ambele expansion-uri sunt disponibile pe romero.com //

 16. Doom în Doom Eternal

Poate că ai jucat destule moduri sau nu vrei să te complici cu ele. Ce-ar fi să încerci jocul original într-un mod mai non-conformist? Nu de alta, dar s-a creat o întreagă comunitate dedicată rulării Doom-ului pe cele mai absurde dispozitive. // Există chiar și un site care ține cont de ele, canitrundoom.org //

Poți începe simplu – jucând Doom I și II în cadrul celui mai recent joc din serie. La subsolul navei, hub-ul în care îți petreci timpul între nivelele din Doom Eternal, se află un PC de modă veche. Iar pe acesta poți juca complet atât Doom, cât și Doom II. E adevărat, primul joc e mai greu de deblocat, pentru că trebuie să găsești toate cheat-urile din Doom Eternal, ascunse ca secrete în campanie. Însă poți juca Doom II chiar de la început, dacă introduci parola ”FLYNNTAGGART” – numele protagonistului  în cărțile Doom (da, există și cărti).

17. Doom în Doom

Dacă nu ți se pare destul de meta sau n-ai chef să instalezi Doom Eternal doar pentru asta, poți merge și mai departe. Mod-ul Classic Arcade// Detalii pe zdoom.org // te lasă să joci Doom într-un arcade ascuns în Doom-ul original. Din păcate, nu există un arcade ascuns și în varianta de pe arcade, ca să poți crea o cascadă de Doom-uri, dar cineva, undeva lucrează la asta.

Alternativ, cineva a găsit chiar un exploit prin care poate fi rulat Chocolate Doom în interiorului versiunii de DOS originale de Doom II.

18. Pe un smartwatch

Dacă chiar vrei să ai Doom cu tine oriunde ai fi, niște programatori din Tel Aviv s-au gândit la asta. În cadrul unui hackathon, au reușit să compileze o versiune de Doom care rulează pe un OS modificat al primului Apple Watch.//  Doom on the Apple Watch – watchOS2”, youtube.com // E adevărat, jocul se mișcă cu încetinitorul și controlul este aproximativ, dar, să fim serioși, joci Doom pe un ceas.

19. Pe display-ul unei imprimante

Imprimantele moderne sunt infame pentru cât de mult își incomodează posesorii cu metode draconice de DRM și feature-uri inutile. Iar unele dintre ele au breșe de securitate enorme, precum a demonstrat în 2014 programatorul american Michael Jordon, când a reușit să hackuiască un Canon Prixma pentru a putea rula Doom pe display-ul ei digital.// „Play Doom on a Printer—Thanks to a Serious Security Flaw”, wired.co.uk //

OK, probabil că nu era nevoie chiar de Doom pentru a demonstra breșa, și display-ul reconstruiește culorile aproximativ, dar măcar ai ce face cu imprimanta după ce îți expira licența pentru tuș sau vreo altă nebunie gândită de producători.

Doom

Doom 3 BFG Edition/Steam

20. Pe o cameră foto digitală din 1998

Dacă nu ai cum să strângi set-up-ul pe care l-am propus la primul punct, ai putea măcar să bifezi o sesiune de Doom pe un hardware „al vremii” dacă ai o cameră foto digitală din anii 1990. Youtuber-ul LGR// „Doom on a digital camera from 1998!”, youtube.com // a reușit să o facă pe un Kodak DC260 din 1998, și jocul se mișcă și se vede surprinzător de bine.

21. Pe un calculator care rulează pe cartofi

O versiune de Doom rulată pe un calculator electronic (da, dispozitivul acela antic folosit pentru calcule) a fost unul dintre primele meme-uri virale cu formatul „Poate rula dispozitivul x Doom?”. Cineva trebuia să o ducă mult mai departe, așa că inginerul american Richard Mallard, poate inspirat de un episod din Laboratorul lui Dexter, a vrut să vadă de câți cartofi ar fi nevoie pentru a putea juca Doom pe un astfel de calculator.// „ How Many Potatoes Does It Take To Run DOOM?”, youtube.com // Pentru că, da, cartofii legați în serie într-un circuit pot crea cantități minuscule de energie electrică.

22. Pe un bancomat

Din ciclul „lucruri mișto pentru o viitoare lume post-capitalistă”, programatorul australian Louie Roots a luat un bancomat dintr-un restaurant abandonat, l-a disecat, a înlocuit piesele nefuncționale și, bineînțeles, l-a făcut să ruleze Doom.// „ Playing Doom on an ATM”, youtube.com // Acum, nu îți pot da sfaturi despre cum ai putea face rost un bancomat în mod legal și fără să trezești suspiciuni, dar aș vrea să prind ziua în care asta se va întâmpla cu un bancomat public, și va  trebui să termini un nivel de Doom pentru a-ți interoga soldul.

23. Pe o tastă de pe tastatură

Dacă ai întreba un fan al seriei dacă se poate juca Doom pe tastatură, probabil ar avea aceeași reacție ca în cazul în care l-ai întreba dacă respiră aer.

Dar după poți să-i clarifici că te referi la proiectul youtuber-ului TheKeebProject,// „Running DOOM In A Keycap Takes Careful Work”, hackaday.com // care a făcut jocul să ruleze pe o tastă backspace customizată de pe o tastatură custom, prin adăugarea unui microcontroller Raspberry Pi în interiorul ei. Acesta nu doar că rulează jocul cu sunet, dar chiar are un port pentru a conecta o altă tastatură, ca să joci Doom-ul de pe tastatură cu o tastatură.

Și probabil că tot ar fi mai puțin mirat decât în situația în care i-ai pune doar întrebarea inițială.

24. Pe Notepad-ul din Windows

Nu există vreo aplicație cu design mai old school pe Windows-urile moderne decât Notepad-ul, editorul text cel mai de bază. Sigur n-ai avea cum să rulezi Doom cu el, nu?

Ba sigur că poți, după cum a demonstrat programatorul Sam Chiet când a creat DoomPad. Cumva, a reușit să convertească fiecare frame din varianta Chocolate Doom în text ASCII, printr-un algoritm care ține cont de luminozitatea fiecărui pixel.//„How to get Doom running in Windows’ notepad.exe”, arstechnica.com  //

Doom

Doom 2016/Steam

 25. Pe teletext

Pentru mine și mulți alții născuți înainte de 2000, teletext-ul a fost ca un fel de proto-internet, pe vremea când nu aveam nici măcar PC, darămite cablu de net. Pierdeam ore întregi răsfoind informațiile de pe variantele teletext ale diverselor canale, iar unele aveau chiar și jocuri simpliste.

Nu vreau să mă gândesc câte alte ore aș fi pierdut dacă printre ele s-ar fi numărat Doom. Asta a reușit să facă utilizatorul de github Iukneu, iar vestea bună este că, dacă ai un televizor oldschool la dispoziție, îl poți încerca și tu, cu tot cu instrucțiuni pentru a juca Doom cu telecomanda.// Detalii pe github.com //

26. Pe un test de sarcină

Cel mai mare potențial pentru o farsă nepotrivită din această listă o are găselnița programatorului Foone Turing. El a înlocuit microprocesorul simplu dintr-un test de sarcină cu un alt microcontroller, suficient de puternic pentru a putea rula (și controla printr-o tastatură bluetooth) DOOM pe ecranul minuscul al aparatului.// „This Programmer Figured Out How to Play Doom on a Pregnancy Test”, popularmechanics.com //

Bine, ar putea fi acuzat puțin de trișat – dacă se poate vorbi de reguli în competiția de ce poate rula Doom –, pentru că procesorul folosit nu încape în carcasă, iar micro-display-ul original, incapabil de a reda mai mult de „not”, „pregnant” și o clepsidră, a fost schimbat cu altul care poate (cu greu) să redea jocul într-un ton monocromatic.

27. Prin creșterea unei rețele de neuroni de șobolani cu scopul de învăța jocul

Da, asta va fi cam greu de depășit, pentru că experimentul canalului de știință de pe Youtube Though Emporium// „Growing Living Rat Neurons To Play… DOOM?”, youtube.com // deja duce la întrebarea „cât de etic e să crești o pseudo-conștiință animală ca să joace doar DOOM”.

Pe cât de SF sună, pe atât de fascinantă e ideea: gazdele canalului au cumpărat o cantitate mare de neuroni de șobolani, care apoi au fost puși în recipiente speciale, apoi hrăniți cu o soluție care le permite să crească și să formeze conexiuni neuronale. Rețeaua poate fi, apoi, conectată la un PC cu un sistem de electrozi.

De acolo, începe un scenariu care nu e departe de o poveste de Doom. Planul celor de la Thought Emporium este, practic, să învețe rețeaua să joace folosind un antrenament pavlovian: impulsuri electrice plăcute pentru a o recompensa atunci când ucide un inamic, și unele mai puțin plăcute, atunci când moare în joc. Procesul este ajutat de faptul că Doom este simplu din punct de vedere mecanic, și întreg jocul poate fi redus la mișcat stânga, dreapta, înainte și la tras cu arma.

E adevărat, clipul a fost pus de canal în luna iulie și arăta doar procesul de creștere al neuronilor, iar de-atunci nu a mai apărut vreun update. Rămâne doar de sperat că nu au ajuns să crească din greșeală un arahnotron// Unul din inamicii emblematici introduși de Doom II, un creier imens montat pe un cadru robotic de păianjen // în viața reală.

Doom

Doom Eternal/Steam

28. Pe un frigider

Dacă nu ai chef de același joc de acum 30 de ani, dar tot ai vrea o porție de Doom, Richard Mallard sare din nou în ajutor – cu condiția să ai un frigider smart. Mai specific, programatorul a reușit să instaleze Game Pass-ul de la Xbox pe un Samsung Family Hub, un frigider cu un ecran touchscreen destul de consistent.// „Here’s a dude playing Doom Eternal on his fridge”, polygon.com //

Cei cu abonament Game Pass Ultimate pot folosi aplicația pentru streaming de jocuri din cloud, iar în abonament este inclus și Doom Eternal (în fapt, este disponibilă toată seria Doom). Nu e cine știe hack, în comparațiile cu nebuniile de mai sus, dar măcar nu trebuie să-ți întrerupi sesiunea de joc ca să-ți iei o băutură sau o gustare la rece.

29. Cu (multe) alte persoane

Un lucru oarecum trecut cu vederea atunci când se discută despre influența imensă pe care a avut-o Doom în gaming este modul său de multiplayer. Este primul FPS care a avut un mod de multiplayer și unul care a trasat modul în care shooterele abordează online-ul: deathmatch-ul. Între doi și patru jucători se puteau înfrunta într-un free-for-all, mai întâi prin LAN, și ulterior prin servere dedicate. Da, Quake a fost cel care a revoluționat shooterele multiplayer, dar Doom a pus fundația.

Comunitatea celor pasionați de multiplayer-ul din Doom a rezistat timpului la fel ca cea de modding, iar astăzi majoritatea își dau întâlnire pe Zandronum,// Detalii pe zandronum.com // o modificare a Doom Engine-ului care pune accent pe rafinarea și extinderea aspectului de multiplayer. Ceea ce înseamnă suport pentru meciuri cu până la 64 de jucători și o varietate de moduri de joc precum capture the flag, cooperative, domination, last man standing și alte devenite populare în shooterele online.

O mențiune primește și singurul mod multiplayer al lui Doom Eternal, Battlemode. Este un deathmatch asimetric, 1v2, în care un jucător ia rolul DoomGuy-ului, iar ceilalți doi pot alege un avatar din lista de monștri iconici, fiecare cu abilități proprii, care să-l vâneze.

30. Pe social media (numai că Elon Musk nu vrea să te lase)

Cumva, toate tâmpeniile de pe lumea asta ajung înapoi la Elon Musk. Așa că, desigur, lista asta nu este completă din cauza lui .

Asta pentru că exista un mod prin care puteai să joci Doom chiar și pe fostul Twitter. Tweet2Doom,// Detalii pe twitter.com // lansat în noiembrie 2021, era un bot care transforma comenzi specifice ale utilizatorilor de pe platformă în clipuri scurte de gameplay din Doom. Astfel, puteai juca Doom într-un thread de X, singur sau cu alți oameni la fel de răbdători și curioși.

Din păcate, bot-ul a fost banat fără explicație în iulie 2023, probabil ca un efect secundar al cruciadei lui Musk împotriva boților de pe platformă. Sau, cine știe, poate faptul că prima chestie pe care o faci în Doom este să împuști niște space marines zombificați – pe care îi poți considera un soi de poliție galactică – i-au activat senzorii de moralitate, ca în cazul seriei Grand Theft Auto.// „Elon Musk Won’t Play ‘GTA VI’ Because He Doesn’t ‘Like Doing Crime’”, forbes.com //



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.