Foto: Paramount Pictures

5 filme SF & fantasy de văzut în această vară12 min read

De Mihai Tița 28.06.2023, ultima actualizare: 17.07.2023

De la dramedie la neo-noir sau fantasy, am recapitulat prima parte a anului pentru o listă de recomandări care să-ți ocupe concediul de vară.

A venit momentul pentru încă o listă cu filme, cum s-ar zice, „sub radar”, din care să alegi, vara asta, ce îți face cu ochiul. Ai de toate: criza vârstei de mijloc a unui om de știință blazat, inteligența artificială folosită în scopuri nobile, aventură în cea mai bună adaptare a RPG-ului de tip table top Dungeons & Dragons, o adaptare a altor aventuri, de data asta în realitatea tehnologiei mobile, dar și o dramă japoneză, care propune o dilemă existențială complexă.

Foto: Here & Beyond Film Inc

Linoleum

Cameron (interpretat de comediantul Jim Gaffigan) duce o viață cam plictisitoare, într-un orășel din Ohio, alături de soția sa, Erin, care dorește să divorțeze, și fiica lor, Nora. Moderează un show de televiziune științific pentru copii, care rulează la miezul nopții, și a visat întotdeauna să devină astronaut. Când o parte dintr-o rachetă cade din orbită și se prăbușește în curtea sa, Cameron decide să-și împlinească visul nerealizat și să o reconstruiască. Pe măsură ce alte evenimente suprarealiste au loc în viața lui, boomerul începe să creadă tot mai mult în misiunea lui și să se întrebe despre natura realității. Un mix savuros între comedie, SF și melodramă, Linoleum e unul dintre filmele bune și surprinzătoare, care au trecut aproape neobservate anul acesta, o reflexie nuanțată, cu bune, cu rele, despre lucrurile care fac orice om excepțional excepționali. Fiecare în felul său.

Site oficial | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10

Foto: Paperstreetpictures

The Artifice Girl

În lumea actuală tot mai „artificială”, probabil că premiza de la care pleacă filmul regizat de Franklin Ritch pare deja desuetă: un developer priceput „folosește” o minoră creată digital pentru a da în vileag pedofili din lumea uneori problematică a videochatului. Când ajunge într-o cameră de interogare, bănuit el însuși de pedofilie, cei doi agenți vor avea parte de câteva surprize la care nu se așteptau. Ba chiar vor face cunoștință cu Cherry, într-o scenă izbutită, de care și Charlie Brooker, creatorul celebrului Black Mirror, ar fi fost mulțumit. Altă influență care transpiră în scenariul și regia lui Ritch (care interpretează, de altfel, și rolul developerului ingenios) e Alex Garland (vezi Ex-Machina sau Annihilation) și meșteșugul acestuia de a crea tensiune și anxietate față de AI.. Iar Ritch a reușit să se apropie suficient de mult de substanța celor doi meșteri amintiți și a făcut un film miraculos de interesant, având în vedere bugetul redus.

IMDb | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 7/10

Foto: Paramount Picture

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Ca un om care n-a jucat niciodată Dungeons & Dragons, îmi imaginez, totuși, că adaptarea celebrului RPG nu a fost deloc una ușoară, pentru că fanii acestuia sunt probabil unii dintre cei mai pretențioși, iar universul jocului pare unul foarte complex. Chiar încâlcit, pentru un impostor ca mine. Regizorul Jonathan Goldstein (vezi excelenta comedie Game Night) a reușit însă să facă un film care să fie încântător chiar și pentru cine nu cunoaște aproape nimic despre RPG-ul creat de Dave Arneson și Gary Gygax din anii 1970. Intriga e, așadar, oarecum simplă: un hoț de mâna a doua, Edgin (Chris Pine), evadează din închisoare cu ajutorul barbarei Holga (Michelle Rodriguez), pentru a porni în căutarea fiicei lui, Kira (Chloe Coleman, pe care, cel mai probabil, o știi din My Spy). Aceasta a fost lăsată în grija unui fost camarad, Forge (Hugh Grant), care, între timp, a luat calea magiei negre și i-a băgat în cap Kirei că tatăl ei ar fi părăsit-o. Una peste alta, a ieșit un mix reușit și accesibil între acțiune, aventură, comedie și melodramă, care te va distra și, probabil, îți va face poftă de o seară ca în anii 1980 alături de gașca de prieteni.

IMDb | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 5/10

Foto: IFC Films / AMC

BlackBerry

În 1999, anul în care Microsoft lansa primul mouse optic, iar Adobe software-ul InDesign, în care Pentium se lăuda cu procesoare de cinci sau șase sute de MHz, în vreme ce IBM reușea să producă Microdrive, cel mai mic hard drive, capabil să stocheze impresionantul volum de 170 MB, ei bine, în acel an în care Neo îți spunea că „lingurile nu există”, doi tocilari, Mike Lazaridis și Douglas Fregin, electrocutau piața cu Blackberry 850: un pager de pe care puteai să citești e-mail-urile. Câțiva ani mai târziu, apăreau și primele smartphone-uri ale companiei, care îți permiteau, printre altele, și ceea ce știm astăzi că înseamnă un smartphone: web browsing. Una dintre caracteristicile-cheie ale telefoanelor a fost tastatura fizică QWERTY, care a devenit un element distinctiv și iconic al brandului. În 2007, însă, când Steve Jobs prezenta primul iPhone, începea sfârșitul pentru BlackBerry. Toate astea, și chiar mai mult decât atât, sunt întoarse pe toate părțile, într-un rollercoaster foarte bine dozat cu suspans, dramă și umor de regizorul indie canadian Matt Johnson.

Site oficial | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 9/10

Foto: Loaded Films / Urban Factory

Plan 75

Închei cu o propunere care probabil te va scoate din zona confort. Debutul în lungmetraj al lui Chie Hayakawa, lansat anul trecut, dar descoperit recent de spectatori și presă, datorită apariției acestuia în cadrul câtorva festivaluri de film importante, pornește de la o premisă inedită, nu-atât-de-SF: în Japonia dintr-un viitor nu prea îndepărtat, guvernul introduce un program de eutanasiere opțională, destinat persoanelor care au peste 75 de ani. Motivul e lesne de bănuit: societatea tot mai îmbătrânită creează probleme economice și de trai tot mai serioase, inclusiv conflicte și drame sociale (filmul începe cu un tânăr care își ucide unul dintre părinții aflați în grijă, apoi se sinucide, fără nicio perspectivă reală de a supraviețui în noul context). Deși e uneori melodramatic, în loc să fie neorealist, iar unele personaje te pot lăsa indiferent, din cauza faptului că scenariul n-a reușit să le ofere suficientă substanță, Plan 75 e un slow-burn familiar (îți va aminti de stilul unor regizori români, dacă ești consumator de filme românești), cu o bătrânică tot mai neputincioasă în rolul principal pe care aș paria că o vei îndrăgi din primele scene.

IMDb | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 8/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

Kaos: Zei, Doamne, și toți zei

De
Unde-s prea mulți zei, uneori strică. Mai ales într-un nou serial care nu reușește să te convertească, pardon, convingă.
CULTURĂ

Chimp Crazy îți arată de ce n-ar trebui să-ți iei un cimpanzeu ca animal de companie

De
Lumea celor care cumpără cimpanzei pentru profit sau ca să-și aline singurătatea are toate datele unui film horror. Din păcate, unul cât se poate de real.
CULTURĂ|GAMECRAFT

Star Wars Outlaws: Jaf în stil imperial

De
Primul joc Star Wars publicat de Ubisoft schimbă cavalerii Jedi cu rețele criminale și duelurile cu săbii laser și Forță cu jafuri elaborate.
CULTURĂ|POPCRAFT

Terminator Zero: Sayonara, baby

De
Regizorul japonez Masashi Kudô a reinterpretat seria Terminator și a transformat-o într-unul din cele mai bune seriale de animație ale anului.