Foto: Amazon Prime Video

5 filme și seriale SF de văzut iarna asta11 min read

De Mihai Tița 22.12.2023

Au mai trecut câteva luni, s-au mai strâns câteva filme și seriale care mi-au atras atenția și care, zic eu, merită cel puțin un castron cu popcorn.

De la o capsulă cutting edge care naște copii (abține-te de la glumele cu ouăle Kinder) la aventuri în stil Indiana Jones cu Godzilla, de la Cupidon bazat pe teste ADN la horror și time travel, plus o comedie romantică între doi astronauți care plutesc în derivă prin spațiu, ai cu ce să-ți umpli timpul liber de Sărbători. 

Foto: Apple TV+

MindcraftStories_1Fingernails

Christos Nikou a fost asistent de regie la Dogtooth, al grecului Yorgos Lanthimos, iar în 2020 a regizat Apples, al cărui sinopsis mă tentează: în mijlocul unei pandemii mondiale, care provoacă amnezie, Aris se trezește înscris într-un program de recuperare, menit să ajute pacienții nerevendicați să-și construiască noi identități. Înainte de asta, însă, îți recomand dramedia SF apărută anul acesta, cu Jessie Buckley (din I’m Thinking of Ending Things) și Jeremy Allen White (din The Bear), care interpretează un cuplu „perfect”. Sau, cel puțin, așa spune tehnologia:, un nou test determină dacă cuplurile sunt îndrăgostite „cu adevărat”. Testul a dat mai ales rezultate negative, ceea ce a dus la o creștere a numărului de cupluri care se despart sau divorțează. Jessie, însă, are îndoieli chiar și așa.

Detalii pe iMDB | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 7/10

Foto: Apple TV+

Cifre Articol MindcraftStories_2Monarch: Legacy of Monsters

Primul serial live action din MonsterVerse, după animația Skull Island (Netflix), se petrece, cronologic, după Godzilla vs. Kong, într-o lume care a învățat să se adapteze la existența acestor monștri. Adică, atunci când sună sirenele în orașe, lumea fuge în adăposturi, pentru că s-ar putea apropia vreun monstru. În 2015, frații vitregi Cate (Anna Sawai) și Kentaro Randa (Ren Watabe) investighează legătura tatălui lor dispărut, Hiroshi (Takehiro Hira), cu Monarch, organizația secretă care monitorizează Titanii. Așadar, ai parte de mai multă investigație științifică, niscaiva hacking, două povești în perioade diferite de timp și răsturnări de situație, decât de Godzilla care calcă în picioare mașini și mușcă de gât alți mutanți irascibili. Un Indiana Jones întâlnește Jason Borne întâlnește Evolution întâlnește Jurassic Park. Miza serialului în franciză aproape că nu există, dar, luat ca atare, funcționează ca o aventură decentă. În plus, e cu Kurt Russell.

Detalii pe iMDB | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 6/10

Foto: Andrij Parekh / Roadside Attractions

Cifre Articol MindcraftStories_3The Pod Generation

Filmul regizat de Sophie Barthes (vezi și Cold Souls) are o premisă mai complexă decât pare la prima vedere. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, gigantul tehnologic Pegazus oferă cuplurilor posibilitatea de a da naștere unui copil prin intermediul unor pântece artificiale, în formă de capsule. Dacă cele format din bărbați nu prea au de ales, femeile însă pot evita, astfel, sarcina. Asta își dorește și Rachel (Emilia Clarke), împinsă vag de la spate de o prietenă apropiată, dar și de către corporația unde lucrează, pentru că, mai mult sau mai puțin, i se sugerează că promovarea mult dorită ar fi puțin probabilă în cazul în care alege să rămână gravidă. Pe de altă parte, partenerul ei, Alvy (Chiwetel Ejiofor), e mai mult decât sceptic. Cu timpul, însă, rolurile se schimbă. Alvy se atașează de capsulă, iar Rachel începe să simtă că a făcut o greșeală. Încearcă să-l vezi fără prejudecăți conservatoare sau progresiste, pentru că are multe și complicate nuanțe.

Detalii pe iMDB | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 7/10

Foto: Amazon Prime Video

Cifre Articol MindcraftStories_4Totally Killer

După o comedie savuroasă pe Netflix, Always Be My Maybe, regizoarea Nahnatchka Khan a revenit, anul acesta, cu alta, pe Amazon Prime. Doar că nu una romantică, ci una horror, care, bonus, amestecă și niscaiva călătorie în timp. În 1987, Pam (Julie Bowen, din Happy Gilmore) a fost martoră la uciderea celor trei prietene ale ei de către un criminal poreclit Sweet Sixteen Killer (interpretat de cascadorul Adrian Persad). Nu e de mirare că, în prezent, e supraprotectivă cu fiica ei, Jamie Hughes (Kiernan Shipka). Și, ce să vezi? Când Jamie împlinește 16 ani, mascatul vine și termină ce-a început în urmă cu 35 de ani, doar că povestea ia o întorsătură à la Back To the Future. Deși e inegal, iar scenele slasher lasă de dorit, Totally Killer e un popcorn movie distractiv, care nu se ia deloc în serios.

Disponibil pe Prime | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 5/10

Foto: Peacock

Cifre Articol MindcraftStories_5If You Were the Last

Dacă despre Anthony Mackie se poate argumenta lejer că e stângaci și inexpresiv în dramă sau acțiune, un lucru e limpede: în comedie, e încântător. La fel și partenera lui din acest rom-com cu context SF, Zoe Chao (din seriale precum Strangers sau Love Life). Cei doi interpretează rolurile unor astronauți, Adam și Jane, captivi într-o navă spațială defectă și în derivă. După trei ani petrecuți împreună, Adam pune întrebarea de pe buzele tuturor: „Dar, dacă facem sex?”. Răspunsul pare evident, doar că cei doi sunt căsătoriți. Bașca, n-au metode de contracepție. Dilemele morale se vor complica pe parcurs și sunt, în mare, tratate cu umor suficient de agreabil, încât să fii curios cum vor „supraviețui”. Scenariul e scris de o debutantă, Angela Bourassa, iar de regie s-a ocupat Kristian Mercado, care a regizat mai multe show-uri de stand-up comedy, pentru Michael Che, Taylor Tomlinson sau Samy. De aceea, If You Were the Last are uneori vibe de scenetă, alteori de Wes Anderson sau, dacă nu, pică în melodramatism – se putea mai bine ultimul capitol al filmului. Chiar și așa, e unul simpatic și inventiv.

Detalii pe iMDB | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

5 filme SF de văzut în vacanța de vară

De
Căldură mare, recoltă cel puțin decentă de filme SF. Iată câteva recomandări trecute cu vederea.
CULTURĂ|POPCRAFT

Lynx Festival round-up: Cactus Hotel, Wild Transylvania, The Raven's Tale

De
Filmele despre natură s-au reîntors pentru încă un an la Brașov – poate cel mai potrivit oraș pentru un astfel de festival de nișă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

13 cărți de știință care ne-au atras atenția la Bookfest

De
Tot mai mulți oameni suferă de alergii, iar multe dintre ele sunt provocate de schimbările climatice. Între timp, spațiul se comercializează, iar călătoriile interstelare devin o afacere bănoasă. Plus: ce se întâmplă când creirul tău visează, în ce mai cred oamenii de la sate și cum au dispărut subit dinozaurii, pe când tu nici nu existai. 
CULTURĂ|POPCRAFT

The Acolyte: Bate Jediul cât e cald

De
O nouă poveste din universul cu bătaie lungă Star Wars, care îți exersează răbdarea mai ceva decât un Jedi mintea.