Pentru cele câteva zile libere, în caz că ai epuizat ofertele de pe Netflix și celelalte platforme, avem noi câteva sugestii.
Avem de toate: de la o comedie cu un extraterestru care vine pe Pământ să extermine omenirea până la altul, imigrant, care vrea să-și salveze propria planetă de la extincție, la o gameriță care nimerește în viitor, o dramă neo-western cu fenomene supranaturale sau o istorie alternativă a luptei pentru spațiu dintre SUA și Rusia.
The Peripheral
Unul dintre cele mai izbutite seriale SF din ultima vreme, care a trecut aproape neobservat în România, pornește de la cartea cu același nume, scrisă de William Gibson – cunoscut, printre altele, pentru romanul Neuromancer, proza scurtă Johnny Mnemonic, adaptată în filmul cu același nume, dar și pentru două episoade din X-Files, cărora le-a scris scenariul. The Peripheral se învârte în jurul lui Flynne Fisher (Chloë Grace Moretz, într-un rol adorabil), o tânără care trăiește în anul 2032 și este fascinată de jocurile video VR. Într-atât de fascinată, încât fratele ei, Burton (Jack Reynor, pe care îl știi, probabil, din Midsommar sau Transformers: Age of Extinction), devine un jucător de top cu ajutorul ei. Din acest motiv, Burton este ales să testeze un nou joc VR, pe care, evident, Flynne îl încearcă și îl îndrăgește imediat. În cele din urmă, însă, descoperă că jocul e ceva mai mult decât un joc – e chiar viitorul, iar ea a fost aleasă să călătorească acolo pentru un motiv anume. Un singur avertisment am: primele episoade ți se pot părea greoaie, dar când lucrurile încep să se lege, The Peripheral merge brici.
Disponibil pe Prime Video | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 6/10
Resident Alien
Bazat pe benzile desenate cu același nume, Resident Alien e păstorit de Chris Sheridan, care a făcut parte din echipa de scenariști a seriei animate Family Guy. E primul mare plus al producției: umorul e de calitate. Al doilea mare plus e premiza inedită: un extraterestru aterizează forțat pe Pământ, apoi îi fură identitatea și înfățișarea unui doctor, Harry Vanderspeigle, după ce-l ucide și îl azvârle într-un lac înghețat. Vizita acestuia, însă, are o miză sumbră: să extermine specia umană. Doar că, până recuperează instrumentul necesar să ne măcelărească, Harry învață să se aclimatizeze, atât cu limba engleză, pe care o învață privind în loop episoade din Law & Order, cât mai ales cu societatea din micul orășel Patience (al cărui nume, firește, e o metaforă pentru răbdarea pe care Harry trebuie să o aibă cu localnicii). Mai mult decât atât, ajunge să investigheze, indirect, un deces în condiții bizare. Pariez că te va prinde încă din primele zece minute, mai ales datorită interpretării remarcabile a lui Alan Tudyk, în rolul principal.
Produs de SyFy | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 5/10
Outer Range
Un crescător de vite din Wyoming, Royal Abbott (Josh Brolin), se confruntă cu evenimente complicate în viața sa și a familiei sale. Soția fiului său, Perry, a dispărut de nouă luni, iar celălalt fiu, Rhett, pare să aibă probleme cu cariera sa în rodeoi, în mare parte și din cauza dependenței sale de alcool. Cum n-ar fi fost de ajuns, familia care deține o fermă vecină insistă ca Royal să-și mute gardurile, de pe o latură a fermei, cu un kilometru și jumătate mai în spate, în urma unei hotărâri judecătorești. Și mai e ceva: în timp ce caută niște vite rătăcite, Royal găsește, la marginea proprietății sale, o gaură imensă și bizară, deoarece pare că nu a fost săpată de oameni. De asemenea, pare fără fund. Iar când își bagă mâna în ceața din jurul deschiderii, amintiri din copilărie, precum și premoniții ale viitorului, îi trec prin minte. Mai mult, după ce se întoarce acasă, află că timpul a trecut cu câteva ore mai repede decât îi arată ceasul. Așadar, fenomene paranormale la fermă. Ce se poate întâmpla rău?
Disponibil pe Prime Video | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 5/10
For All Mankind
Deși a debutat în 2019, serialul produs de Apple a ajuns la al patrulea sezon, care ar trebui să apară anul acesta. Așa că, dacă ți-a scăpat, ar fi un moment bun să faci un binge-watching, să te pui la curent cu istoria alternativă, în care Uniunea Sovietică a trimis primul om pe Lună, gândită de cei trei oameni din spatele serialului, Ronald D. Moore (care a mai scris, printre altele, Battlestar Galactica), Matt Wolpert (care a făcut parte din echipa de scenariști a serialului Entourage) și Ben Nedivi (care a făcut parte din echipele de producători ale unor seriale ca The Umbrella Academy sau Fargo). În plus, fiecare sezon are loc la zece ani distanță: sezonul al doilea în anii 1980, sezonul al treilea în anii 1990, în vreme ce sezonul al patrulea va avea loc în anii 2000, iar asta înseamnă niște schimbări de context și decoruri suficient de interesante, încât să treci mai ușor peste momentele melodramatice, care sunt un minus al serialului.
Produs de Apple TV+ | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 7/10
The Man Who Fell to Earth
Continuare a filmului cu același nume, apărut în anii 1970, cu David Bowie în rolul unui extraterestru care călătorește pe Pământ, într-o misiune de a găsi o modalitate prin care să producă și să transporte apă înapoi pe planeta sa, serialul creat de Jenny Lumet și Alex Kurtzman (cunoscut, printre altele, pentru lunga sa muncă în cadrul francizei Star Trek) e o realizare deosebită. În primul rând, datorită dinamicii captivante dintre cei doi actori principali, Chiwetel Ejiofor, în rolul extraterestrului, Faraday, și Naomie Harris, în rolul lui Justin Falls, o cercetătoare genială, care lucrează la fuziunea nucleară la rece. Apoi, regia e suficient de nonconformistă (cadre din unghiuri atipice, cadre de urmărire atractive) și antrenantă, încât să-mi aducă aminte, în unele momente, de atmosfera intensă din Preacher, spre exemplu. În plus, în mod inevitabil, are mult substrat sociopolitic, cu observații subtile despre rasism, imigrație sau capitalism. Aș plusa chiar să zic că e cea mai distinctă realizare a lui Kurtzman.
Produs de Showtime | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10
Cum miroase lumea prin nasul unui câine. Economia globală, explicată cu ajutorul unei căpșune. Plus: ce s-ar fi întâmplat dacă Nietzsche ar fi fost un narval, cum vorbește Calea Lactee despre sine și de ce este durerea un rău necesar.
Unul dintre serialele bune ale anului refuză multe dintre clișeele producțiilor recente și te provoacă la o dilemă nonconformistă: dacă inteligența artificială ar fi noua religie?
„Pe timpul lui Ceaușescu era mai bine”. Sună familiar această propoziție? Noul serial HBO Max, Spy/Master, vine să lămurească cum stăteau lucrurile în comunismul românesc, într-o îmbinare a ficțiunii cu realitatea. Am vorbit cu scenarista Adina Sădeanu pentru mai multe detalii.
Pe lângă asemănarea numelui, jocul Minecraft și publicația Mindcraft mai au ceva în comun: ambele construiesc lumi, una din pixeli, cealaltă din cuvinte.