Cele mai așteptate 7+ filme SF & fantasy din 202415 min read
Pe lângă cele două pe care le intuiește toată lumea, Dune: Part Two (1 martie) și Deadpool 3 (26 iulie), iată alte șapte filme care se anunță promițătoare.
Peisajul filmelor SF din 2024 e mai aerisit decât în trecut, când producțiile cu supereroi sufocau sălile de cinema. Pe lângă două continuări ale un branduri deja populare – al doilea Dune a fost anunțat și așteptat încă de la primul, iar Deadpool pare, de fapt, singurul supererou care mai interesează –, oferta variată include, printre altele, o călătorie în spațiu a unei clone umane, un remake spectaculos la Nosferatu, filmul din 1922 regizat de F. W. Murnau, un spin-off al universului post-apocaliptic din Mad Max, adaptarea live action a unui shooter celebru și alte câteva care merită atenție și, cel mai probabil, banii pe bilete. Bineînțeles, datele anunțate ale premierelor pot suferi modificări.
Mickey 17
Primul film al regizorului sud-coreean Bong Joon-Ho, de la Parasite încoace, e o adaptare a romanului Mickey7, scris de Edward Ashton, în 2022. Acesta urmărește povestea unui om fără alte perspective, care acceptă să ia parte într-un program de explorare a spațiului al cărui scop e colonizarea planetei de gheață, dar aparent locuibilă, Niflheim. Excursia asta, însă, implică riscuri imense, iar de câte ori Mickey moare, un altul e clonat în locul său, cu majoritatea amintirilor intacte, ceea ce îl face, practic, nemuritor. Conceptul speculativ de mind uploading reprezintă una dintre temele principale ale romanului, un fetiș vechi, de altfel, al literaturii și cinemaului SF (un exemplu ar fi episodul „San Junipero”, din serialul Black Mirror). Așa că, cel mai probabil, asemenea romanului, filmul se va învârti în jurul acestei dileme: cât din Mickey moare și cât din Mickey mai trăiește, de fapt? În rolul principal este Robert Pattinson, iar din distribuție mai fac parte Toni Collette, Mark Ruffalo, Steven Yeun (din Burning sau Beef), Naomi Ackie (din Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody) și chiar Thomas Turgoose (puștiul din This Is England).
Detalii pe iMDB | Premieră: 29 martie
Godzilla x Kong: The New Empire
Deși e posibil ca franciza MonsterVerse să fi cam obosit, cei doi titani, după ce s-au ciocnit în filmul precedent, vor fi nevoiți, de data asta, să colaboreze, pentru că, așa cum spune sinopsisul, aceștia se vor confrunta cu o amenințare colosală, care va pune la grea încercare existența lor, dar și a oamenilor. De asemenea, filmul promite că va aprofunda istoria titanilor, precum și alte mistere de pe Skull Island. În plus, ca un detaliu picant, Kong va avea un nou look, a mărturisit regizorul Adam Wingard: „We grew his beard out, and gave him a little bit more grey hair and stuff”. Se poate și un cercel în ureche și tricou cu Iron Maiden? Wingard a mai spus că a încercat să le ofere mai mult profunzime celor două personaje fantastice, în loc să fie doar niște piese de decor, prin secvențe destul de ample, în care aceștia fac și altceva, nu doar zbiară și strivesc elicoptere.
Detalii pe iMDB | Premieră: 12 aprilie
Kingdom of the Planet of the Apes
Lucrurile se schimbă, aparent, dramatic în al patrulea film din seria reboot începută în 2011. De data asta, de regie s-a ocupat Wes Ball, cunoscut pentru The Maze Runner, iar acesta a mărturisit că a vrut să facă „un fel de Apocalypto, dar cu maimuțe”. În același timp, producătorul Joe Hartwick promite că vei avea parte de mai multă aventură față de prequelurile dense și emoționante regizate de Matt Reeves (care, oricum, între timp, s-a dus tot mai departe în exerciții noir, cu The Batman, în 2022). În fine, povestea se petrece la câteva sute de ani după War for the Planet of the Apes (2017), când noul conducător, Proximus Caesar, ignoră învățăturile lui Caesar (Andy Serkis, dacă-ți mai aduci aminte) și înrobește alte clanuri. Noa (Owen Teague, din To Leslie), un cimpanzeu obișnuit, împreună cu Mae (Freya Allan, din The Whitcher), o tânără umană, vor încerca să îndrepte lucrurile.
Detalii pe iMDB | Premieră: 24 mai
Furiosa: A Mad Max Saga
Cam cât de cool e că Anya Taylor-Joy (din Split, The Menu sau The Queen’s Gambit), una dintre cele mai talentate actrițe tinere, iese, pentru a câta oară?, din zona de confort, pentru a o interpreta pe Imperator Furiosa? Foarte cool. De ce arată Chris Hemsworth, în trailerul filmului și primele imagini promoționale, ca un fel de Thor fan Slayer? Aș bănui că e asumată glumița. Și de ce intriga Mad Max, o lume unde apa și petrolul devin comodități rarisime și instrumente de control al maselor, devine tot mai verosimilă? Furiosa e, cum știi probabil deja, un spin off și, în același timp, prequel la Mad Max: Fury Road, înainte să apară și sequelul Mad Max: The Wasteland. Așadar, la câțiva ani după ce lumea se prăbușește, o Furiosa tânără e răpită din Green Place of Many Mothers și ajunge în mâinile unei hoarde de motocicliști, condusă de Warlord Dementus. Bineînțeles, va încerca să scape de ei și să se întoarcă acasă.
Detalii pe iMDB | Premieră: 24 mai
Borderlands
Creat de Gearbox Software, jocul video Borderlands e un space western SF în care selectezi unul dintre așa-zișii „vault hunters”, fiecare cu skilluri diferite, care au călătorit pe planeta Pandora pentru a încerca să caute tatăl și mama seifurilor. Apoi, pornești în completarea misiunilor și la explorarea planetei, în timp ce te confrunți cu sălbăticia violentă și diverse grupuri militare, care încearcă să te elimine. Regizorului, actorului și producătorului Eli Roth (vezi Grindhouse, Cabin Fever sau rolul din Inglorious Basterds) i s-a părut provocatoare o adaptare live-action, iar distribuția anunță o distracție de zile mari: Cate Blanchett, Jack Black, Edgar Ramirez, Kevin Hart, dar și boxerul german, cu origini române, Florian Munteanu sunt doar câteva dintre numele cunoscute care vor intra în rolurile „vânătorilor” care nu se uită la numărul de gloanțe consumate.
Detalii pe iMDB | Premieră: 8 august
Kraven the Hunter
Mai întâi de toate, o lume în care Russell Crowe nu încearcă tot felul de accente (precum cel grecesc, în Thor: Love and Thunder, sau scoțian, în Robin Hood) sau să cânte (precum în Les Misérables) ar fi o lume mai bună. În cele câteva replici tăiate la montaj pentru trailerul noului film, care-l va introduce pe unul dintre răufăcătorii emblematici ai universului Marvel (dușman important al lui Spider-Man), Crowe încearcă, de data asta, accentul rusesc. Mai bine îl luau pe Marcel Iureș, atât am de zis. În fine, spre norocul celor de la Sony, în rolul lui Kraven e talentatul Aaron Taylor-Johnson, despre care am impresia că „va duce singur” tot filmul. Pe de altă parte, faptul că are scene de o violență pe care nu o vezi, de obicei, în filmele bazate pe benzi desenate (la un moment dat, Kraven îi mușcă nasul unui soldat și îl scuipă către camera de filmat), pare, iarăși, un aspect promițător. Apropo, nu recomand trailerul, altfel, practic, ai cam văzut deja jumătate din film.
Detalii pe iMDB | Premieră: 30 august
Nosferatu
Dintre toate, pe ăsta îl aștept cu cel mai mare interes. Și nu doar pentru că e cu Emma Corrin (din The Crown sau A Murder at the End of the World), Willem Dafoe, Lily-Rose Depp și Bill Skarsgård, în rolul Contelui Orlok, ci și pentru că e regizat de Robert Eggers, împreună cu același director de imagine, Jarin Blaschke, ale căror exerciții de stil precedente, The Lighthouse sau The Northman, au impresionat critica de film. „E un horror gotic și cred că n-a mai fost de multă vreme un film old-school de genul ăsta”, // „Nosferatu’s Willem Dafoe says Robert Eggers’ movie is so different from Shadow of the Vampire, he didn’t connect the two”, gamesradar.com // Inedit în această nouă ecranizare va fi rolul interpretat de Dafoe, cel al profesorului Albin Eberhart Von Franz, care se bazează pe un personaj secundar din versiunea din 1922 a filmului Nosferatu, căruia Eggers îi acordă mai mult importanță, de data asta.
Detalii pe iMDB | Premieră: 25 decembrie