Cărțile lunii septembrie. Guliver/Getty Images

Cum s-au inventat vaccinurile moderne

De Valentina Nicolae 08.09.2020, ultima actualizare: 09.09.2020

În septembrie îți prezentăm cărți despre epidemii și vaccinuri, despre posibilele sfârșituri ale Pământului, despre design și dizabilitate, extratereștri și o colecție de eseuri de Oliver Sacks

Cum au fost descoperite vaccinurile și cum funcționează sistemul nostru imunitar? Suntem oare singuri în Univers și, dacă nu, atunci cum ar arăta și cum s-ar purta „ceilalți”? Ce spune Oliver Sacks despre scotom? Cum se va sfârși Universul? Cum am putea regândi spațiul public ca să fie accesibil și confortabil pentru oameni cât mai diverși? Acestea sunt câteva întrebări explorate în selecția de cărți pe care ți-am pregătit-o pentru septembrie:

Povestiri despre epidemii și vaccinuri, de Alexandru Toma Pătrașcu

În mijlocul pandemiei de COVID-19, dar și al mișcărilor de contestare a existenței virusului și, implicit, a necesității vaccinării,„VIDEO. Protest în Piața Victoriei. Cum a reacționat Raed Arafat când a văzut ce susțin participanții”, digi24.ro Povestiri despre epidemii și vaccinuriApărută la editura Humanitas, 37 lei, humanitas.ro este una dintre acele lecturi esențiale pentru a înțelege mai bine ce trăim azi. Cartea lui Alexandru Toma Pătrașcu, director al Bucharest Science Festival, e documentată brici (autorul a muncit trei ani la ea), iar poveștile despre chestiuni complicate de știință și medicină sunt spuse într-un limbaj accesibil, prin multe analogii cu situații de zi cu zi. 

Pătrașcu își începe cartea cu o amintire personală din copilăria petrecută în laboratorul de microbiologie al părinților, despre o laborantă care nu avusese șansa de a beneficia de un vaccin împotriva poliomielitei – motiv pentru care șchiopăta la anii maturității. În acest prim capitol, autorul setează temele pe care le va aborda pe parcursul cărții: cum se descurcau oamenii până să afle cauzele și modul de transmitere a bolilor contagioase, descoperirea microbilor, a microscoapelor, trecerea de la teoria generației spontane la cea a germenilor, procesul îndelungat de descoperire a vaccinurilor și cauzele neîncrederii unora față de ele, funcționarea sistemului imunitar și, bineînțeles, pandemia actuală. 

Autorul e un foarte talentat povestitor, astfel că urmărești cu sufletul la gură relatarea experimentului desfășurat cu public la o fermă dintr-un sat franțuzesc, prin care mai multe cornute au fost vaccinate împotriva antraxului, Louis Pasteur dovedind eficacitatea imunizării sau disputa științifică dintre Pasteur și Félix Archimède Pouchet, cu privire la capacitatea aerului de a transporta microorganisme versus teoria generației spontane.O teorie populară până în secolul XVI, conform căreia anumite ființe pot lua naștere din materie moartă. Se credea, de exemplu, că puricii apar din praf, șoarecii din haine murdare lăsate în grâu etc., wikipedia.org Cei doi s-au contrat în experimente, cercetări de teren și lucrări științifice câțiva ani de zile până când, într-un final, Pasteur a reușit să dovedească absurditatea teoriei susținute de Pouchet. 

Apropo de vaccinuri, cartea e o sursă foarte bună de informații despre diferitele tipuri de vaccinuri și cum interacționează ele cu organismul uman. Iar unul dintre lucrurile care îi ies cel mai bine lui Pătrașcu este că, în explicațiile lui legate de acest subiect, adoptă un ton răbdător și plin de înțelegere față de temerile unor părinți care refuză imunizarea copiilor, fără a pica în condescendență. „Înainte de a ne grăbi să găsim vinovați”, scrie acesta la începutul cărții, „vă propun să ne gândim la complexitatea lumii în care trăim. Un exemplu la îndemână ni-l oferă actuala criză medicală. Pentru a-i înțelege cât de cât implicațiile ar trebui să ai cunoștințe și despre viruși, și despre economie, să știi câte ceva despre sănătatea publică, dar și despre geopolitică, să ai habar despre cum funcționează Organizația Mondială a Sănătății sau Uniunea Europeană… Câți oameni știu astfel de lucruri?” 

Lucrul poate cel mai surprinzător când termini de citit cartea e cât de recente sunt, de fapt, toate armele cu care luptăm astăzi împotriva bolilor, de la microbi până la vaccinuri, antivirale, antibiotice. 

Fluviul conștiinței, de Oliver Sacks

Unul dintre cei mai populari autori de știință, cunoscut pentru volumele Omul care și-a confundat soția cu o pălărie, Un antropolog pe Marte: Șapte povestiri paradoxale, Oliver Sacks a lucrat cu pacienți care sufereau de boli neurologice și a publicat volume despre aceste cazuri în lunga sa carieră medicală. Fluviul conștiințeiApărută la editura Humanitas, 29 lei, humanitas.ro e una dintre cărțile la care a lucrat înainte să moară, în 2015, și e o colecție de zece eseuri despre evoluție, creativitate, memorie, timp, conștiință. Sacks scrie despre Freud, Darwin, sindromul Tourette, daltonism etc. în stilul cu care ne-a obișnuit, cu treceri de la povești despre oameni care se citesc ca niște short stories de sine stătătoare la referințe medicale și științifice mai ușor de înțeles odată oferit contextul uman.  

Extratereștrii. Ce spune știința despre viața în Univers, de Jim Al-Khalili

În colecția de eseuri Extratereștrii. Ce spune știința despre viața în Univers,Apărută la editura Humanitas, 32 lei, humanitas.ro oameni de știință din diferite domenii, de la astrofizică la chimie, își prezintă teoriile legat de ce știm și ce nu știm despre viața în afara planetei noastre, dar și despre ce e posibil să descoperim în viitor. Printre temele abordate în volum se numără natura conștiinței extratereștrilor, OZN-urile, psihologia persoanelor care susțin că au fost răpite de extratereștri, inteligența extraterestră. Destui oameni de știință sunt de părere că, dacă o vom descoperi vreodată ea va fi de natură artificială, adică va fi făcut deja tranziția de la o formă de viață organică la una mecanică. Deși unele capitole ar fi putut fi dezvoltate mai mult, cartea e o călătorie de pe Marte până pe luna înghețată a lui Jupiter, prin lumile din afara sistemului nostru solar și prin tehnologiile dezvoltate ca să testeze aceste lumi. 

What Can a Body Do? How We Meet the Built World, de Sara Hendren

Artistă, scriitoare și profesoară de design pentru persoanele cu dizabilități la Olin College of Engineering, Sara Hendren se uită în What Can a Body Do? How We Meet the Built WorldDisponibilă în limba engleză pe amazon.com la cum este construit mediul ce ne înconjoară, la cum poate fi el reimaginat ca să acomodeze nevoile unui grup mai divers de persoane și la câțiva oameni din industria creativă care deja fac asta. E o carte excelentă despre dizabilitate, design și infrastructură publică, care te ajută să chestionezi felul în care sunt construite obiectele pe care le folosim în viața de zi cu zi – de la mobilă și unelte până la străzi. Autoarea aduce în discuție și conceptul de dependență, care e atât de strâns legat de dizabilitate, și explorează posibilități de a da mai multă independență oamenilor cu astfel de nevoi, de exemplu prin proteze făcute din materiale ușor accesibile, scaune de carton customizabile etc. 

The End of Everything (Astrophysically Speaking), de Katie Mack

Poate o știți pe Katie Mack din articolele publicate în The Guardian, Scientific American, de la BBC unde apare în calitate de expert sau din melodia lui Hozier „No Plan”.As Mack explained, there will be darkness again” e un vers care face referire la ea, youtube.com Mack este o astrofiziciană foarte prezentă în spațiul public pentru a populariza știința, iar în cartea recent publicatăDisponibilă în limba engleză pe amazon.com face asta cu mult umor, reușind să explice concepte complicate pe limba tuturor. Cartea analizează cinci moduri diferite prin care Universul s-ar putea sfârși (Marea sfărâmare, Moartea termică, Marea sfâșiere) și ce ar însemna asta pentru noi, oamenii. Partea amuzantă e că, la finalul acestei călătorii prin diverse posibile catastrofe, nu ieși speriat de ce ne așteaptă, ci mai degrabă liniștit că știi atât de multe lucruri. Text de

Valentina Nicolae

Reporter pe teme sociale la Școala9. A învățat meserie la Casa Jurnalistului. A publicat în Șapte Seri, VICE, Scena9, Men's Health, Krautreporter, Freie Presse.

CULTURĂ|POPCRAFT

The Second Best Hospital in the Galaxy: Sarcasm intergalactic

De
Unul dintre cele mai distractive, inteligente și chipeșe vizual seriale de animație din ultima vreme.
CULTURĂ|GAMECRAFT

Senua’s Saga: Hellblade II. Unde se termină filmul și unde începe jocul?

De
Războinica celtă neurodivergentă își continuă saga în Islanda în Hellblade II, cu o prezentare spectaculoasă, dar săracă în gameplay.
CULTURĂ|POPCRAFT

5 filme SF de văzut în vacanța de vară

De
Căldură mare, recoltă cel puțin decentă de filme SF. Iată câteva recomandări trecute cu vederea.
CULTURĂ|POPCRAFT

Lynx Festival round-up: Cactus Hotel, Wild Transylvania, The Raven's Tale

De
Filmele despre natură s-au reîntors pentru încă un an la Brașov – poate cel mai potrivit oraș pentru un astfel de festival de nișă.