Foto: Chuck Zlotnick / Marvel Studios

Echo: Fără glas8 min read

De Mihai Tița 23.01.2024

Deși premiza e una ofertantă – un supererou surd, cu origini nativ americane –, noul serial din MCU e fără personalitate și o nouă tortură de urmărit.

Prăbușirea lentă, dar tot mai sigură, a interesului pentru producțiile Marvel – și, în general, a filmelor cu supereroi – devine tot mai greu de privit. Și tot mai obositoare. Echo, din fericire, are doar cinci episoade și toate disponibile pentru streaming. Doar că, în ciuda promisiunii că telespectatorii ocazionali n-au nevoie să-și amintească tot ce ce s-a întâmplat în acest univers mai umflat decât Las Fierbinți, pentru că face parte dintr-o serie numită Spotlight, primul episod poate obține un record pentru cea mai lungă recapitulare. Până la urmă, trebuie să știi niște lucruri și, de fapt, să fi văzut serialul Hawkeye, unde Maya Lopez, aka Echo, îl împușcă în cap pe Wilson Fisk, aka Kingpin (ah, stai, trebuie să vezi și cele trei sezoane din Daredevil). 

În fine, hai să încerc să-ți explic, din ce-am înțeles, atât cât am avut răbdare. În benzile desenate, Echo, aka Maya Lopez, face partea din comunitatea Blackfeet, ai căror membri locuiesc, în principal, în Montana. În serial, însă, aceasta a fost înlocuită cu comunitatea Choctaw, din Tamaha, Oklahoma. Astfel, distribuția include mulți actori nativi americani, printre care Tantoo Cardinal (vezi Dances with Wolves sau Killers of the Flower Moon), Chaske Spencer (vezi The Twilight Saga) sau legendarul Graham Greene, dar și Alaqua Cox, în rolul principal.

Primele momente ale serialului încearcă să detalieze mitul creației națiunii Choctaw: un grup de ființe cu puteri supranaturale și, aparent, extradimensionale, trec printr-un portal și ajung pe Pământ, unde se transformă în oameni. Prima lideră a comunității s-a numit Chafa și, cum probabil bănuiești deja, Maya Lopez e o descendentă a acesteia. A fost nevoie de 13 scenariști, pentru a crea unul dintre cele mai confuze episoade de debut.

Mai aproape de prezent, în 2007, Maya Lopez are un accident de mașină, împreună cu mama ei, Taloa, pentru că niște infractori de-ai lui Fisk au umblat la frânele mașinii. După ce își pierde atât piciorul, cât și mama, Maya se mută din Tamaha, Oklahoma, la New York, împreună cu tatăl ei, William, pe care Chula, soacra acestuia, îl învinovățește pentru moartea fiicei sale. William devine comandant în cadrul Tracksuit Mafia, în timp ce Fisk devine unchiul adoptiv al Mayei. Alți ani mai târziu, Maya e martoră la asaltul lui Hawkeye asupra găștii de infractori și la uciderea lui William. Bla bla bla, Maya află că Fisk a aranjat moartea lui William și îl împușcă pe Fisk (în finalul Hawkeye, cum spuneam mai devreme). Repet, 13 scenariști.

Cinci luni mai târziu, Maya se întoarce în Tamaha și se întâlnește cu vărul ei, Biscuits, și cu unchiul ei, Henry, căruia îi cere să o ajute să-i saboteze operațiunile lui Fisk – pentru că, da, în mod inexplicabil, Fisk supraviețuiește –, iar în al doilea episod are loc un fel de train heist cu niște efecte vizuale cam la fel de ridicole cum am văzut pe la începutul anilor 2000, prin vreun Fast & Furious. Cel mai important, însă, e faptul că Maya descoperă că are niște puteri pe care nu le bănuia și pe care vei tot aștepta să le folosească.

Din păcate, însă, din Echo am rămas doar cu câteva scene de bătaie, foarte bine executate coregrafic și coerent filmate – o raritate, în ziua de astăzi. Dar și cu momentele în care regia mută acțiune din perspectiva Mayei, care e mută și, astfel, totul e înconjurat de liniște – uneori, se aud doar niște bătăi de inimă. Doar că drama e mai superficială și neinteresantă decât în comediile romantice de pe Netflix, iar interpretările doar un pic mai dense decât în Visuri la cheie. Salturile în timp nu ajută nici ele, pentru că, și așa subțire, firul narativ e deseori întrerupt cu panseuri despre trecutul Choctaw sau scene melodramatice din copilăria Mayei, care par împrăștiate la întâmplare. De fapt, chiar și genericul de început al serialului, izbitor de asemănător ca stil cu cel al sezonului al doilea din True Detective, îmi demonstrează, încă o dată, cât de leneșă a devenit această franciză. 

Disponibil pe Disney+ | Per total: 5/10 | Știință & Tehnologie: 5/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.