Foto: Warner Bros. Pictures

Godzilla x Kong: The New Empire. Hulk smash!7 min read

De Mihai Tița 02.04.2024

Pe cât de aglomerat e cu pumni, mușcături și clădiri spulberate, pe atât de repede se lasă praful peste acest, sper din toată inima, ultim film din franciza MonsterVerse.

Pentru un film cu buget de 135 de milioane de dolari, prima jumătate de oră din Godzilla x Kong: The New Empire e nepermis de plictisitoare, mai puțin când lui Kong i se scoate un dinte cariat. Monitoarele oamenilor de știință de la Monarch o iau razna, din cauza unui semnal dubios, acele seismografelor se dau peste cap și toată lumea se îngrijorează, indiferent de cadru ori scenă: ceva e putred în Hollow Earth, pe lângă faptul că Kong despică animale în două. În cele din urmă, apare un sinkhole misterios.

Între timp, Godzilla, care se odihnește în Colosseumul din Roma, după o înfruntare mai veche, simte semnalul și o ia la pas prin Tibru, fără să-i pese de vreun pod istoric sau de vreo clădire ghinionistă. Până să se întâlnească cu toată gașca, însă, oamenii, ca de obicei, nu se pot abține să nu se arunce de bunăvoie în „gura leului”, așa că se adună un dream team pestriț, pentru explorarea gropii marine: veterana Ilene Andrews (Rebecca Hall) și fiica ei adoptivă, Jia (Kaylee Hottle), podcasterul conspiraționist Bernie Hayes (Brian Tyree Henry, aka Paper Boi din Atlanta), veterinarul Trapper (Dan Stevens, din Legion) și agentul Mikael (Alex Ferns), care are un vibe de cum ar fi fost Jack Black în School of Rock, dacă avea uniformă de mercenar. Plus Kong, firește, dar el zburdă de capul lui.

„Echipa de șoc” ajunge, astfel, într-un teritoriu necunoscut, iar aventura lor se transformă în Indiana Jones întâlnește Avatar. Descoperă, mai întâi, un templu, dar și o secțiune subterană unde se adăpostesc membrii supraviețuitori ai tribului Iwi. Aceștia comunică telepatic, iar Andrews presupune că semnalul despre care vorbeam mai devreme a fost un apel de ajutor. În altă parte, Kong se întâlnește cu un trib din specia sa și un copil-maimuță, pe nume Suko. Cei doi pornesc spre bârlogul tribului și se împrietenesc pe drum – nimic deosebit, mănâncă împreună, clasicul trop al unor animale sălbatice care relaționează la vânat, iar intriga asta secundară se transformă într-un fel de Planet of the Apes pe steroizi, pentru că Kong se ia, inevitabil, la trântă cu șeful tribului.

Godzilla, între timp, ajunge în Franța, unde distruge o centrală nucleară, pentru a se încărca radioactiv. Bănuiesc că știi foarte bine spre ce se îndreaptă toată povestea: confruntări cu titani. Filmul devine rapid foarte obositor și repetitiv, din cauza grămezilor de scene în care Kong și Godzilla fac ravagii sau se luptă cu tot felul de arătănii, în timp ce zbiară vreme de aproximativ jumătate din film – grijă mare la vecini, când va apărea pe streaming.

După prima oră, deja mi-am pus întrebarea de ce am plătit 41 de lei, în loc să aștept cuminte Godzilla Minus One,// Detalii pe imdb.com // un film mult mai izbutit, după toate aparențele și premiul Oscar recent câștigat pentru efectele vizuale, atenție!, cu un buget de zece ori mai mic? E un spectacol care poate fi distractiv, pe alocuri, poate chiar camp – Kong și Godzilla distrug până și piramidele din Giza, în singura scenă autoironică și, recunosc, savuroasă – , dar atât de ambițios să fie impresionant și dramatic, atât de încărcat și pompos, în același timp, atât de deconectat de toate aceste lucruri, încât The New Empire e aproape insuportabil de inutil și ridicol.

E probabil și motivul pentru care filmul e disponibil doar în variantă 3D în cinematografe. Haosul pietroaielor care zboară spre tine poate fi singura miză reală. Altfel, pe orice alt ecran, monștrii ăștia și narațiunea subțire ți s-ar părea un episod dintr-un desen animat de pe Nickelodeon. Sau, din cauza câtorva cântece classic rock iconice folosite în câteva scene importante, un spin-off la Guardians of the Galaxy, în care mă tot aștept să apară Rocket în cârca lui Kong sau Hulk însuși! Iată un film care ar merita făcut, pe banii ăștia.

În cinematografe | Per total: 4/10 | Știință & Tehnologie: 4/10Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

Dark Matter: Altă viață

De
Dacă ai putea să călătorești în universuri paralele, ce viață ți-ar plăcea să ai? Om de știință? Familist? Popstar? Dark Matter le încearcă pe toate.
CULTURĂ|GAMING

Academia de Counter-Strike: Un club de esports din România pregătește viitorii pro gameri

De
Unul din cele mai mari branduri din zona de e-sports din ultimii ani de la noi concurează acum și cu o echipă de juniori
CULTURĂ|SCIENCE OF FOOD

Microidentitate gastronomică națională: metode de acrire a ciorbelor

De
Nelipsită astăzi de pe mesele românilor, ciorba este punctul central al bucătăriei tradiționale. Românii o prepară cu orice, de la ierburile din flora spontană la vișine, și de la mațe de miel la aguridă. Iar dintre toate tipurile disponibile, borșul stă la loc de cinste. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Kingdom of the Planet of the Apes: Fără sentimente

De
Al patrulea film al seriei Planet of the Apes, după trilogia începută în 2011, schimbă placa artistică și narativă, dar fără cap și coadă.